Η Ελλάδα των Κρίσεων

” Η Ελλάδα των Κρίσεων” Βασίλειος Μαρκεζίνης: (Εξώφυλλο: greekbooks)

Ένα βιβλίο γραμμένο από ένα μεγάλο πατριώτη.

Πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου το τελευταίο βιβλίο (2011) του ακαδημαϊκού Sir Βασιλείου Μαρκεζίνη, άρχισα το διάβασμα, τολμώ να πω ότι το μόνο αισιόδοξο στην παρούσα συγκυρία είναι ότι προσωπικότητες με κύρος προσπαθούν είτε να μας ενημερώσουν έγκυρα και τεκμηριωμένα είτε και να μας αφυπνίσουν από τον λήθαργο την “τήλε-πεφωτησμενων”

Ξεχώρισα ένα σημείο του βιβλίου, που πιστεύω είναι επίκαιρο, και θέλησα να το μοιραστώ μαζί σας.

Μετανάστευση

“Το πρόβλημα των μεταναστών είναι εσωτερικό και εξωτερικό, έχει διάφορες διαστάσεις, καθεμία από τις οποίες απαιτεί διαφορετική αντιμετώπιση. Πρέπει λοιπόν, κατ’ αρχάς να κάνουμε διάκριση μεταξύ, αφ’ενος, της μελλοντικής παράνομης και νόμιμης μετανάστευσης και, αφ΄ ετέρου, των υπαρχόντων παράνομων μεταναστών.

Σε ο,τι αφορά το μέλλον, ο αριθμός των νόμιμων μεταναστών πρέπει να προσδιορίζεται εκ των προτέρω και να είναι περιορισμένος. Η έως τώρα είσοδος 80.000 περίπου μεταναστών από τη Θράκη και μόνο είναι, απλώς, απαράδεκτη. Μελλοντικά, κύριο κριτήριο εισόδου πρέπει να αποτελεί η ωφελιμότητα του μετανάστη για την ελληνική οικονομία. Και, βεβαίως, ο εισερχόμενος θα πρέπει να έχει καθαρό ποινικό μητρώο.

Ο όρος της ωφελιμότητας πρέπει να να είναι απαραβίαστος, και

τούτο -οφείλουμε να το τονίσουμε ξανά- είναι προς το συμφέρον και τής χώρας αλλά και των ίδιων των εισερχόμενων. Διότι οι μη δυνάμενοι να επιζήσουν οικονομικά θα βυθιστούν προοδευτικά στη φτώχεια και, εν καιρώ, στην εγκληματικότητα, υποφέροντας ανεπίτρεπτα και οι ίδιοι αλλά και ενισχύοντας έτσι περαιτέρω τα ρατσιστικά αισθήματα πολλών εντόπιων που θα συνδέουν καθημερινά την κατάρρευση του δικού τους κοινωνικό-οικονομικου επιπέδου με την άφιξη αλλοδαπών. Η αντίθετη περί αυτού αντίληψη μόνο πρόσκαιρα μπορεί να δώσει την εντύπωση μεγαλύτερου ανθρωπισμού, αλλά μεσοπρόθεσμα -ούτε καν μακροπρόθεσμα- θα οδηγήσει ασφαλώς σε αύξηση, και όχι μείωση, των ρατσιστικών συγκρούσεων και των κοινωνικών αναταραχών.

Οι παράνομοι μετανάστες πρέπει να σταματώνται, εί δυνατόν στα σύνορα, και να επαναπατρίζονται αμέσως. Όταν ένα δαιδαλώδες σύστημα διεθνών συνθηκών παρεμποδίζει τον επαναπατρισμό, τότε το σύστημα αυτό θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο άμεσης διαπραγμάτευσης.

Σε περιοχές όπως ο Εβρος, που αποτελεί κύριο σημείο εισόδου, η παράνομη μετακίνηση μεταναστευτικών πληθυσμών μπορεί να εμποδιστεί με την ανάρτηση ισχυρών περιφράξεων (βλ. π.χ. περιοχή Κάραγατς). Η αυτόνομη αυτή λύση θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί προ πολλού, και οι περί του αντιθέτου “φιλανθρωπικές” κατηγορίες να απαντηθούν με λεπτομερή απαρίθμηση αναλόγων μέτρων σε πολλές χώρες της υφηλίου.”

Βασίλειος Μαρκεζίνης

“Η Ελλάδα των Κρίσεων-‘Ενα προσωπικό δοκίμιο” Σελ. 288

Εκδοτικός Οίκος Α.Α Λιβάνη

ISBN: 978-960-14-2360-9

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.