Το ρωσικό υπουργείο άμυνας (Υπ.Αμ.) ανακοινωσε την 5η Ιουλίου ότι το μακροχρόνιο πρόγραμμα του πυραύλου αέρος-αέρος (“AAM”) “Vymperl R-37M” ολοκληρώνει τις δομικές επιχειρησιακής αξιολόγησης. Ο πύραυλος, ο οποίος μπορεί να προσβάλει στόχους έως 300 χιλιόμετρα μακριά, ειναι υπό εξέλιξη σε διάφορες εκδόσεις από το τέλος της περασμένης δεκαετίας και θα παρέχει στην αεροπορική δύναμη της Ρωσίας τον “AAM” με το μεγαλύτερο βεληνεκές που θα εφοδιαστούν όλα τα αεροσκάφη εκτός από ένα.

Το σχέδιο του “R-37M” ειναι παράγωγο των πυραύλων που αντικατέστησε, τους: “R-33” και “R-37”. Όπως κι οι προκάτοχοι του, αρχικά ο “R-37Μ” προορίζονταν να ενσωματωθεί μόνο στο αναχαιτιστικό “MiG-31”, σύμφωνα με το ρωσικό Υπ.Αμ.

Vympel R-37 / R-37M / RVV-BD / AA-13 Arrow

©Selena3D | Vympel R-37M

Ο νέος “R-37” αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 για να παρέχει έναν πύραυλο πέραν του οπτικού ορίζοντα (“BVR”) εξαιρετικά μεγάλου βεληνεκούς για ένα εύρος σοβιετικών μαχητικών.

Δεν ειναι, όπως πιστεύεται ευρέως, ένας αποκλειστικός αντικαταστάτης του “R-33 / AA-9 Amos” που ‘ναι παρόμοιος με τον “AIM-54 Phoenix”, αν και το εκσυγχρονισμένο “MiG-31M Super Foxhound” ήταν η πλατφόρμα εξέλιξης για τις δοκιμαστικές βολές – ρωσικές πηγές αναφέρουν οτι ο πύραυλος σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί στα “Su-35”, “Su-37”, “I.42 MFI” και τους μελλοντικούς τύπους.

Ο ρόλος του “R-37” διαφέρει επίσης από αυτόν του “R-33” -σχεδιάστηκε για να καταστρέφει μεγάλες πλατφόρμες “ISR” και “IW/EW” σε μεγάλα βεληνεκή, ειδικά τα αεροπλάνα “E-3 AWACS”, “E-8 JSTARS”, “RC-135V/W Rivet Joint”, “EC-130 Compass Call” και “EC-130 Commando Solo”.

©Selena3D | Vympel R-37M

Ο πύραυλος διαθέτει μεγάλα πτερύγια στο μέσο του σώματος για αυξημένη ανύψωση, και αναδιπλούμενους σταυροειδείς ουραίους σταθεροποιητές για ήμι-σύμμορφη μεταφορά. Έχει ενσωματωθεί μια έκδοση του ενεργού ανιχνευτή (“seeker”) “Agat 9B-1388”, που σύμφωνα με ισχυρισμούς μπορεί να προσβάλει στόχο 5 τετραγωνικών μέτρων στα 21,5 ναυτικά μίλια. Τα βλήματα παραγωγής πιθανόν να εξοπλιστούν με το βελτιωμένο ανιχνευτή του “Agat”, τον “ARGS-PD”. H απόδοση του βεληνεκούς ποικίλει ανάλογα με το προφίλ πτήσης, από 80 ν.μ. για άμεση βολή, ως το μέγιστο των 251 ν.μ. για προφίλ πλεύσης ανεμοπορείας. Το 1994 μια δοκιμαστική βολή κατέστρεψε έναν στόχο στα 162 ν.μ., απόσταση ρεκόρ για πύραυλο “BVR”.

Σύστημα ελέγχου και καθοδήγησης

©milparade.ru | Ενεργό ραντάρ “GOS 9B-1388”

Το σύστημα ελέγχου του πυραύλου συνδυάζει αδρανειακό σύστημα με ραντάρ ενεργής και ημιενεργής καθοδήγησης που συμπληρώνεται απο ενα σύστημα ράδιο-διόρθωσης. Το αδρανειακό-ενεργό-ημι-ενεργό “GOS 9B-1388 / MFBU-610″ που αναπτύχθηκε απο το ερευνητικό ινστιτούτο “Agat” χρησιμοποιήθηκε στις πρώτες εκδόσεις του πυραύλου “R-37” και παράχθηκε μαζικά από το εργοστάσιο ραδιοηλεκτρονικών “Ryazan”. Λόγω της μεγάλης συμμετοχής ουκρανικών εταιρειών στην εξέλιξη του “GOS”, η σχεδίαση του “GOS”, το σύστημα καθοδήγησης κι άλλα συστήματα πάνω στον πύραυλο απαίτησαν δραστικές αλλαγές.

Για τον πύραυλο “RVV-BD”, ένα εξ’ ολοκλήρου ρωσικής προέλευσης σύστημα έλεγχου και καθοδήγησης μαζί με το “9S-1103M-350 GOS” αναπτύχθηκαν από το ερευνητικό ινστιτούτο “Agat”. Η πρόσκτηση στόχου πριν την εκτόξευση πραγματοποιείται σε τομέα 120 μοιρών στο εμπρόσθιο ημισφαίριο του αεροσκάφους φορέα. Το “GOS” διαθέτει έναν μικροσκοπικό επεξεργαστή επεξεργασίας σήματος με μεγάλο όγκο μνήμης και υψηλή ταχύτητα. Αντί των συνηθισμένων μηχανικών γυροσκοπίων, ο “FGS” χρησιμοποιεί γυροσκόπια οπτικής ίνας και μηχανικά γυροσκόπια με αναγκαστική έξοδο στον τρόπο λειτουργίας, έτσι μειώνεται ο χρόνος προετοιμασίας εκτόξευσης του πυραύλου.

Το σχέδιο του πυραύλου

Ο πύραυλος “R-37” ειναι κατασκευασμένος από κανονικό αεροδυναμικό σχήμα με πτερύγια μικρού μήκους με μεγάλη χορδή. Οι σταθεροποιητές πριν την εκκίνηση βρίσκονται στη διπλωμένη θέση.

Ο πύραυλος ειναι εξοπλισμένος με έναν πύραυλο-κινητήρα διπλής λειτουργίας εκτόξευσης/πλεύσης στέρεου καυσίμου (“RDTT”).

Πηγές: dfnc.ru, Janes.com και ausairpower.net

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

4 Σχόλια

 1. Γεώργιος Παπαδόπουλος

  Δηλαδή ο seeker του εντοπίζει RCS 5m2 στα περίπου 30χλμ και είναι υπερήφανοι; Κατεπειγόντως αλλαγή του αμεσότατα γιατί όλα τα σύγχρονα μαχητικά που θα αντιμετωπίσει έχουν RCS κάτω του τετραγωνικού μέτρου! Και αφήνω σκόπιμα εκτός της εξίσωσης το F-35.
  Θέλει δουλειά πολύ ακόμη. Δε θα με εκπλήξει καθόλου άμα δω για μερικά χρόνια ακόμα τουλάχιστον στα σύνορα με την Ε.Ε. να συνεχίσουν να πετούν και να “αναβαθμίζουν” τους R-33.

  Αυτό που κάναν στον R-37 δεν λέγεται αναβάθμιση αλλά υποβάθμιση.

  Απάντηση
  • Konstantinos

   Ο συγκεκριμένος πύραυλος δεν προορίζεται για αερομαχίες ούτε για την προσβολή εχθρικών μαχητικών αλλα για την προσβολή μεγάλων εναέριων στόχων οπως AWACS και C4ISTAR σε μεγάλες αποστάσεις όπου τα μαχητικά συνοδείας των συγκεκριμένων αεροσκαφών δεν θα μπορούν να απειλήσουν το αεροσκάφος φορέα του πυραύλου. Οπότε η ανάγκη ο πύραυλος να μπορεί να καταρρίψει στόχους με χαμηλό rcs δεν ειναι τόσο μεγαλη οσο η ταχύτητα αλλα και η ακτίνα δράσης του πυραύλου. Αντιθέτως η είδηση ειναι πως ο πύραυλος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί απο διαφορετικά μαχητικά και οχι αποκλειστικά απο το mig 31 δίνοντας έτσι μεγαλύτερη επιχειρησιακή ευελιξία στην Ρωσική πολεμική αεροπορία.

   Απάντηση
  • Konstantinos Zikidis

   Άσε που δεν είναι και τόσο χάλια…
   Ένας μνημονικός κανόνας (rule of thumb) λέει ότι, για κάθε μείωση του RCS δια 5 (δηλαδή στο 1/5), οδηγεί σε μείωση της απόστασης αποκάλυψης κατά 66% (ή διά 1,5). Αυτό προκύπτει από την βασική εξίσωση ραντάρ, όπου η απόσταση αποκάλυψης είναι ανάλογη της τέταρτης ρίζας του RCS, ενώ ισχύει ότι η τέταρτη ρίζα του 5 είναι σχεδόν ακριβώς 1,5. Άρα, 30 km για RCS=5 m² σημαίνει περίπου 20 km για RCS=1 m² ή λίγο πάνω από 6 km για RCS=0,01 m², τιμή η οποία αντιστοιχεί στο F-35 στην X band, όπως έχουμε υπολογίσει: http://ieeexplore.ieee.org/document/7988835/
   Αρκεί βέβαια να λαμβάνει υπόψη του τέτοια RCS ο πύραυλος και να μην τα θεωρεί θόρυβο…
   Σε κάθε περίπτωση, αυτό αποδεικνύει ότι οι Ρώσοι είναι “πιο μπροστά” στα όπλα: 300 km δεν φτάνει ούτε ο AIM-120D AMRAAM, ούτε ακόμα και ο Meteor της MBDA…

   Απάντηση
 2. Theognostos

  Τελικά ο συνδυασμός του αναβαθμισμένου F-14 μαζί με τον αναβαθμισμενο Phoenix Mach 5 με σύγχρονη τεχνολογία θα παρειχε στο ναυτικό των ΗΠΑ ενα πολυ δυνατο όπλο που δεν υφισταται με τα F-18.

  Οι εξελίξεις εγιναν για πολιτικους λόγους σε αεροσκαφη αλλά και σε πυραυλικα συστήματα.

  Με συζήτηση πιλοτων ακομη και σύγχρονων στελθ αεροσκαφων οσο μεγαλυτερη η απόσταση εμπλοκής τοσο το καλύτερο.

  Οσο για εμπλοκή και κατάρριψη AWACS αεροσκαφών δύσκολη υπόθεση. Τα Ρωσικα αεροσκαφη θα πρεπει να βγουν εξω απο την Ρωσική ομπρέλα προστασίας να γίνουν επιθετικά περαν των συνόρων οπου τα περιμένουν να τα αποδεκατισουν και να αποτελειώσουν. Η Ρωσία ακομη παίζει κατενατσιο….η Μόσχα κείται πλέον πλησίον στο στόχαστρο των ΝΑΤΟΪΚΏΝ δυνάμεων με τα κράτη ενα προς ενα να γινονται μελη του ΝΑΤΟ.

  Όπως και να έχει ειναι λάθος να μην χρησιμοποιούνται οι ικανότητες ενός συστήματος βάσει λανθασμενου ‘στρατηγικού’ σχεδίου…ως τυγχάνει και η απόφαση για ραντάρ με μειωμένη δυνατότητα για πύραυλο επειδη δηθεν ο στόχος είναι μεγαλων διαστασεων.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: