Η Επιστροφή του Βασιλιά της Μάχης: Η Ρωσία εμφάνισε τα μεγάλα πυροβόλα 

Στην πραγματικότητα δεν μειώθηκαν οι αμυντικές δαπάνες της Ρωσίας

Το παρόν κείμενο συντάχθηκε από τους Συνταγματάρχη Λίαμ Κόλινς και Λοχαγό Χάρισον «Μπραντον» Μόργκαν του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ), πρωτοδημοσιεύθηκε στο μηναίο περιοδικό “Army Magazine”, στον ιστότοπο της Ένωσης του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (AUSA), την 22α Ιανουαρίου 2019, και πραγματεύεται την ανάγκη προσαρμογής του πυροβολικού των ΗΠΑ σύμφωνα με τα διδάγματα της σύγκρουσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία το 2014.

Την 11η Ιουλίου 2014, δυο μονάδες επιπέδου τάγματος των 24 και 72 Μηχανοκίνητων Ταξιαρχιών της Ουκρανίας στρατοπέδευσαν έξω από την πόλη Ζελενοπίλια, πέντε μίλια από τα ρωσικά σύνορα. Έχοντας σημειώσει επιτυχία έναντι των ρωσόφιλων αυτονομιστικών δυνάμεων στις αποσχισθείσες περιφέρειες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ (Ντομπάς) κατά τους δύο προηγούμενους μήνες, συγκεντρώθηκαν πριν από την επιχείρηση που είχε σχεδιαστεί ως η τελική προώθηση προς τα σύνορα για τη διακοπή των γραμμών ανεφοδιασμού των παραστρατιωτικών δυνάμεων από τους Ρώσους υποστηριχτές τους.

Αυτό που ξεκίνησε ως μια σχεδόν συνηθισμένη ημέρα σύντομα πήρε μια αναπάντεχη τροπή. Ξεκίνησε με τον θόρυβο των ρωσικών ανεπάνδρωτων εναέριων συστημάτων (UAV) να γεμίζει τον ουρανό και τις κυβερνοεπιθέσεις εναντίων των ουκρανικών συστημάτων διοίκησης και ελέγχου. Τότε οι Ρώσοι εξαπέλυσαν επίθεση που αποτελούνταν από συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων μικρού βεληνεκούς BM-21 Grad κατά μήκος των συνόρων. Η επίθεση διήρκεσε μόλις δυο ή τρία λεπτά, αλλά ήταν καταστροφικών διαστάσεων για τις ουκρανικές δυνάμεις. Η επίθεση κατέστρεψε τα περισσότερα τεθωρακισμένα οχήματα, σκότωσε περίπου 30 στρατιώτες και τραυμάτισε εκατοντάδες άλλους. Η επίθεση άφησε τις ουκρανικές δυνάμεις αποδεκατισμένες και αποθαρρυμένες, και αντιπροσώπευε τον κολοφώνα της ουκρανικής επίθεσης.

Επιστροφή του Βασιλιά

Παλιότερα άρθρα «Dispatches From the Modern War Institute» εδώ στον ίδιο ιστότοπο (AUSA), εξέτασαν την απειλή που ενέχουν οι ρωσικές ικανότητες ηλεκτρονικού πολέμου και κυβερνοεπιθέσεων. Το άρθρο αυτό πραγματοποιεί μια βαθύτερη ματιά στο μεγαλύτερο σύστημα παραγωγής καταστροφής των ικανοτήτων που υποστηρίζει: το πυροβολικό. Ενώ το πυροβολικό δεν ήταν ένας μεγάλος παράγοντας πρόκλησης απωλειών κατά τη διάρκεια του Πρώτου Πολέμου του Κόλπου ή των πολέμων σε Αφγανιστάν και Ιράκ, προκάλεσε περίπου το 80 τοις εκατό των απωλειών το 2014 στο Ντονμπάς, σηματοδοτώντας την επιστροφή του «Βασιλιά της Μάχης».

Η επένδυση της Ρωσία στο πυροβολικό της παρείχε το τακτικό πλεονέκτημα έναντι των ΗΠΑ. Τα πλεονεκτήματα στα έμμεσα πυρά μπορούν να χωριστούν σε τρεις βασικές κατηγορίες: Ισχύς Πυρός/Βεληνεκές, Ταχύτητα Απόκρισης (αντι-πυροβολικό) και Κουλτούρα.

Ισχύς πυρός/Βεληνεκές

Ενώ ο Στρατός των ΗΠΑ παραμένει σταθερός στο πυροβόλο πυροβολικού 155 χιλιοστών με μέγιστο βεληνεκές που κυμαίνεται πάνω από τα 22 χιλιόμετρα, ο ρωσικός Στρατός έχει αρχίσει να επαναφέρει στην υπηρεσία τις δυνάμεις βαρέος πυροβολικού, αρχίζοντας με το 2S7 Pion, το οποίο διαθέτει το εντυπωσιακό βλήμα 203 χιλ. με μέγιστο βεληνεκές 37.5 χλμ. Ο ρωσικός Στρατός βρίσκεται επίσης στην φάση επαναφοράς στην ενεργό υπηρεσία του βαρέος όλμου 2S4 Tyulpan, με το τρομερό βλήμα των 240 χιλ. που μπορεί να προσβάλει στόχους που κυμαίνονται από 9650 μετρά (και έως τα 20 χμ με ειδικά πυρομαχικά), κάνοντας τον όλμο 120 χιλ. των ΗΠΑ να φαίνεται μάλλον μικρός σε μια ενδεχόμενη σύγκριση.

Καθώς κάποιες κριτικές ίσως να επισημάνουν τον σχετικά μικρότερο ρυθμό βολής του βαρέος πυροβολικού και όλμων, η τεράστια ισχύ αυτών των πυρομαχικών, μαζική με την χρήση πολλαπλών συστημάτων, μπορεί να μιμηθεί τα καταστροφικά αποτελέσματα έναντι του διεθνούς αεροδρομίου Λουχάνσκ το 2014. Επιπλέον με την απόλυτη ισχύ αυτών των συστημάτων, οι ρωσικές δυνάμεις σίγουρα θα χρησιμοποιήσουν την αποτροπή μεγάλης απόστασης για να σπείρουν τον όλεθρο στις δυνάμεις των ΗΠΑ των οποίων το πυροβολικό θα παραμείνει εκτός βεληνεκούς.

Ταχύτητα Απόκρισης

Ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν το πυροβολικό τους σε επίπεδα Ταξιαρχιών για κεντρικό έλεγχο, ο ρωσικός Στρατός αναπτύσσει το πυροβολικό του απευθείας στις μονάδες ελιγμού επιπέδου τάγματος, παρέχοντας μεγίστη απόκριση όταν εμφανιστούν μικρά παράθυρα ευκαιριών στο δυναμικό πολυχωρικό πεδίο μάχης. Επιπλέον, οι Ρωσοι έχουν τελειοποιήσει την ενσωμάτωση των δικτύων UAV, προκεχωρημένων παρατηρητών και κέντρων διεύθυνσης πυρών απευθείας με τις πυροβολαρχίες ρουκετών και πυροβόλων.

Οι Ρωσοι, χρησιμοποίησαν επίσης ραντάρ αντί-πυροβολικού με θανατηφόρα αποτελέσματα, επιδιώκοντας ταχείες αποστολές πυρών, δίνοντας ελάχιστο χρόνο στο ουκρανικό πυροβολικό για να εκτελέσει άμεσες κινήσεις επιβίωσης (βάλλω και μετακινούμαι) μετά την εκτέλεση των δικών τους αποστολών πυρός, αφότου το να παραμείνεις ακίνητος σημαίνει βέβαιο θάνατο από καταιγισμό βελτιωμένων συμβατικών πυρομαχικών διπλής χρήσης και θερμοβαρικών πυρομαχικών κατακόρυφης προσβολής. Αυτή η άνευ προηγούμενου απόκριση των ρωσικών δυνάμεων για την άμεση προσβολή και καταστροφή των αντίπαλων δυνάμεων με ελάχιστη ανάγκη μακροσκελών διαδικασιών λήψης απόφασης ή περίπλοκα συστήματα ελιγμών.

Κουλτούρα

Ο Στρατός των ΗΠΑ πρέπει να είναι προετοιμασμένος για την Επιστροφή του Βασιλιά της Μάχης και να πολεμήσει τις ομότιμες αναδυόμενες (near-peer) απειλές με μια αρκετά μεγάλη ικανότητα πυροβολικού. Ως συνήθως, ρόλο διαδραματίζουν οι αγορές και η τεχνολογία, αλλά επίσης και οι τακτικές, η εκπαίδευση, η κουλτούρα και το δόγμα.

-Παραλλαγή και παραπλάνηση. Η παραλλαγή και η παραπλάνηση αναφέρθηκαν σε προγενέστερα άρθρα, αλλά αυτά ισχύουν και στην αντιμετώπιση του εχθρικού πυροβολικού. Πολλές προκεχωρημένες περιοχές ανάπτυξης μονάδων αναγνωρίζονται από UAV, ηλεκτρομαγνητικές υπογραφές ή μέσα του κυβερνοχώρου. Η πρώτη άμυνα έναντι του πυροβολικού είναι η χρήση καλύτερης παραλλαγής –όχι μόνο για να προστατευτούν από την φυσική παρατήρηση, αλλά επίσης και από τον κυβερνοχώρο και το ηλετρομαγνητικό φάσμα. Ο Στρατός των ΗΠΑ πρέπει να υιοθετήσει την κουλτούρα της παραλλαγής.

-Εκπαιδευση. Η εκπαίδευση στα κέντρα εκπαίδευσης μάχης δεν πάει αρκετά μακριά στην προσομοίωση των πραγματικών απειλών που συναντώνται στην πραγματικότητα. Οι διοικητές και τα επιτελεία δεν μετακινούν αμέσως τα σημεία διοίκησης μετά τον εντοπισμό τους από UAV και όταν το πράττουν, συνήθως το κάνουν πολύ αργά. Συνήθως, κατά τις ασκήσεις το επιτελείο Μοίρας σπανίως καταστρέφεται ολοκληρωτικά από προσβολή πυροβολικού, προφανώς γιατί θα χαθεί πολύτιμη εκπαίδευση. Τουναντίον, πολύ πιθανόν να διδαχθούν αν τεθούν εκτός δράσης για 12-24 ώρες καθώς ανασυγκροτούνται μετά από μια επίθεση στην οποία επέδειξαν ελλειπή παραλλαγή η παραπλάνηση, η αποφάσισαν ότι είναι πιο σημαντικό να μετακινήσουν όλον τον εξοπλισμό τους μετά τον εντοπισμό ενός UAV πάνω από τα κεφάλια τους αντί να πάρουν τους ασυρμάτους και τους χάρτες εγκαταλείποντας όλον τον εξοπλισμό τους στην περιοχή. Επιπλέον, τα σενάρια πρέπει να περιλαμβάνουν παρεμβολές ή αποκάλυψη των Εξελιγμένων Συστημάτων Τακτικών Δεδομένων Πυροβολικού Πεδίου ώστε να εξασφαλιστεί ότι τα πληρώματα μπορούν να εκτελέσουν πυρά ανταπόδοσης ακόμα και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες.

-Πυρά Αντί-Πυροβολικού. Τα ραντάρ αντί-πυροβολικού έχουν αποδείξει ότι είναι στόχοι μεγάλης αξίας και για τις δύο πλευρές κατά την σύγκρουση της ανατολικής Ουκρανίας. Οι Ουκρανοί έχουν αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στην χρήση αυτών των συστημάτων, αλλά οι μεγάλες ηλεκτρομαγνητικές υπογραφές τους τα καθιστούν άκρως ευάλωτα. Ο Στρατός των ΗΠΑ διαθέτει συστήματα αντι-πυροβολικού, ωστόσο, περίπου δυο δεκαετίες μαχών σε αντι-εξεργετικές επιχειρήσεις έχουν εγκαταλειφθεί τα πυρά ανταπόδοσης ως μια δικαιολογημάνα χαμηλή προτεραιότητα. Οι διοικητές πρέπει να επαναπροσδιορίσουν την εκπαίδευση στα πυρά ανταπόδοσης, δίνοντας τη δυνατότητα στους στρατιώτες για μια ικανή, συχνά απρόβλεπτη, αντίπαλη δύναμη για να σχεδιάσουν και πολεμήσουν εναντίον της, εν αντιθέσει με την αρκετά προβλέψιμη εκπαίδευση καταγραφής δεξιοτήτων όπως περιγράφεται συχνά από τους στρατιώτες αντι-πυροβολικού. Επιπλέον, τα πυρά αντι-πυροβολικού πρέπει να διοχετευτούν κάτω από την Ταξιαρχία προς τα αρχηγεία πυρών Μοιρών. Οι μονάδες που το έχουν κάνει αυτό κατά τις εναλλαγές τους στα κέντρα εκπαίδευσης μάχης έχουν μειώσει δραματικά τον απαιτούμενο χρόνο που χρειάζεται για να ανταποδώσουν τα πυρά. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την δημιουργία περιβάλλοντος πυρών ανταπόδοσης με λεπτομερή σχεδιασμό της γεωμετρίας του πεδίου μάχης συμπεριλαμβανομένων περιοχών συντονισμού εναερίου χώρου και περιορισμένων περιοχών επιχειρήσεων που θα επιτρέψουν την καθαρή γραμμή σκόπευσης των όπλων. Αυτό το σχέδιο πρέπει να εκτελείται σκόπιμα και συστηματικά.

-Τεχνολογία και Αγορές. Ο Στρατός των ΗΠΑ πρέπει να μελετήσει την ιεράρχηση της δημιουργίας μονάδων πυροβολικού, ειδικά επικεντρωμένες σε Μοίρες ρουκετών και πυραύλων και να τις οργανώσει για χρήση σε επίπεδα Μεραρχιών, Ταξιαρχιών και Μοιρών, ή να συνεχίσει να παραμένει υπερβολικά εξαρτημένος στα αεροπορικά μέσα που είναι ευάλωτα στα αντιαεροπορικά συστήματα των αντιπάλων. Επιπλέον, ενισχυμένα συστήματα πυροβολικού στα χαμηλότερα κλιμάκια θα παρέχουν στους διοικητές πυροβολικού την ικανότητα να ολοκληρώσουν την μάχη. Ο Στρατός των ΗΠΑ πρέπει επίσης να σκεφτεί την επαναφορά στην ενεργό υπηρεσία των δικών του βαρέων δυνάμεων πυροβόλων και όλμων, και να παρουσιάσει την δική του ικανότητα Ταυτόχρονης Προσβολή Πολλαπλών Βλημάτων για την παροχή κρίσιμων μαζικών αποτελεσμάτων πάνω στις εχθρικές πλατφόρμες, καθώς οι μονάδες του Στρατού ίσως λάβουν περιορισμένη εγγύς αεροπορική υποστήριξη στις πραγματικές μάχες εναντίων των near-peer αντιπάλων λόγω της επικέντρωσης της Πολεμικής Αεροπορίας τους στρατηγικού βάθους στόχους.

Μέχρι σήμερα, το πυροβολικό του Στρατού των ΗΠΑ σπανίως βρέθηκε να αναζητεί, μάλλον, νέες καινοτομίες, όπως ο προκεχωρημένος παρατηρητης και τα κέντρα διεύθυνσης πυρός, συζευγμένα με πολλαπλές αλληλό-υποστηριζόμενες βάσεις πυρός, έχουν αποδειχθεί πολύ επιτυχημένες κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του 20ου αιώνα. Είναι επιτακτική ανάγκη, παρά ταύτα, ο Στρατός των ΗΠΑ να συνεχίσει να προσαρμόζει τις δυνάμεις πυροβολικού, επικεντρωμένος στην μάζα, το βεληνεκές και την ταχύτητα απόκρισης στις αγορές νέου υλικού και την εκπαίδευση, πολύ πριν έχει την πρώτη επαφή με έναν αντίπαλο εξαιρετικά ικανό στο πεδίο μάχης του 21ου αιώνα.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

6 Απαντήσεις

 1. «Ενώ το πυροβολικό δεν ήταν ένας μεγάλος παράγοντας πρόκλησης απωλειών κατά τη διάρκεια του Πρώτου Πολέμου του Κόλπου ή των πολέμων σε Αφγανιστάν και Ιράκ, προκάλεσε περίπου το 80 τοις εκατό των απωλειών το 2014 στο Ντονμπάς, σηματοδοτώντας την επιστροφή του «Βασιλιά της Μάχης».

  «Η επένδυση της Ρωσία στο πυροβολικό της παρείχε το τακτικό πλεονέκτημα έναντι των ΗΠΑ.»

  Οι συνεχόμενες «αναμετρήσεις» με υποδεέστερους αντιπάλους (σε σύγκριση με μια Ρωσία) μάλλον τους προκάλεσαν ψευδαισθήσεις για το πραγματικό επίπεδο ικανοτήτων που έχουν.
  Όταν επιλέγεις να πολεμάς συνεχεία αντιπάλους που θεωρείς ότι τους «έχεις» αυτά παθαίνεις.
  Μήπως είχε εξαπλωθεί και εκεί μια επικίνδυνη αυταρέσκεια;
  Παρόμοια έκθεση υπήρξε πρίν απο λίγο και για τις ικανότητες ηλεκτρονικού πολέμου.

  1. Μην ξεχνάς ότι στην Ουκρανία πολεμούσαν και ‘”Αμερικανοί μισθοφόροι”, πράμα που σημαίνει ότι και οι ίδιες οι ΗΠΑ υπέστησαν απώλειες που δεν τις περίμεναν…..και μάλιστα δια του πυροβολικού!

   1. Επίσημα δεν θυμάμαι αν το έχουν ανακοινώσει/παραδεχθεί, αν είναι έτσι όμως ήταν το ρίσκο που θα έπρεπε να γνωρίζουν όταν απόφασισαν να εμπλακούν σε εκείνα τα μέρη. Όταν το μεροκάματο φτάνει τα 600$ είναι επόμενο να υπάρχει υψηλό ρίσκο. Σε περίπτωση που ήταν «μισθοφόροι» απο την ‘εταιρία’ με σύνθημα ένα ´de opresso liber´, ισχύει το ίδιο με το ρίσκο χωρίς αυτό με το ημερομίσθιο που θα είναι μάλλον αρκετά χαμηλότερο.

 2. Αμα ξερει κανεις απαντα
  Πως καταφεραν βεληνεκες 37,5 χλμ με τα 2S7 Pion κ μαλιστα χωρις υποβοηθηση ?
  Εχουν μεγαλυτερο ογκο στον χωρο καυσης ? Ειναι κατι αλλο ?

 3. ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΛΟΥΦΛΗΔΕΣ (a.k.a Kostas)

  View post on imgur.com

  «Στανη ο Φαιδων» (διατηρουμε και παραρτημα στο Poutanistan Point) πρωτη στα GIDIA (30 χρονια εμπειριας στην εκτροφη GIDAS ) πρωτη και στις PIPES (100 plus!)

  Tωρα ο GIDOpavlidis και στο διαστημα ( Pavlidis…. the last frontier GIDI)

  .
  .
  .
  .
  .
  .

  .

  Μεχρι το τελος της χρονιας θα ολοκληρωθουν οι δοκιμες του εκσυγχρονισμενου πυροβολου 2С7М «Малка.
  Ο επικεφαλης της «Уралтрансмаша» δηλωσε οτι απο το 2020 θα ξεκινησει η παραγωγη των πυροβολων για τις αναγκες του ρωσικου στρατου.

  https://topwar.ru/165851-soobschaetsja-ob-ispytanijah-2s7m-malka-s-vypolnennym-importozamescheniem.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.