Η ενσωμάτωση του πυραύλου MBDA Meteor αέρος-αέρος πέραν του οπτικού ορίζοντά (BVRAAM) επι των μαχητικών αεροσκαφών της Ευρώπης έχει ενταθεί με τις ανακοινώσεις, προς τα τέλη Απριλίου, των τριών μεγάλων ορόσημων μέσα σε διάστημα ολίγων ημερών το ένα από το άλλο.

Με τον εμβέλειας 100+ χιλιομέτρων πυραύλου ήδη επιχειρησιακό και ανεπτυγμένο στα μαχητικά Saab JAS 39 Gripen C της Σουηδικής Πολεμικής Αεροπορίας, την 26η Απριλίου αποκαλύφθηκε από την γαλλική υπηρεσία αμυντικών εξοπλισμών DGA (Direction Générale de l’Armement) ότι η οι δοκιμαστικές πτήσεις ενσωμάτωσης στο Dassault Rafale είχαν ολοκληρωθεί. Αυτό προέκυψε την ίδια μέρα που η Eurofighter ανακοίνωσε την ταυτόχρονη εκτόξευση δυο πυραύλων από ένα Typhoon της Ισπανικής Πολεμικής Αεροπορίας, και την ανακοίνωση σύμβασης την 21ης Απριλίου από το Ηνωμένο Βασίλειο για την ενσωμάτωση του πυραύλου στο διακλαδικό μαχητικό αεροσκάφος κρούσης Lockheed Martin F-35B Lightning II.

Για την δοκιμή του γαλλικού Rafale, η οποία στην πραγματικότητα διεξήχθη την 6η Απριλίου, ένας πύραυλος Meteor εξαπολύθηκε σε πεδίο βολών εναντίον ενός ταχέως κινούμενου μη επανδρωμένου στόχου Mirach σε μια δραστηριότητα που σηματοδότησε την ολοκλήρωση των δοκιμαστικών βολών ενσωμάτωσης που ήταν σε εξέλιξη από την 28η Απριλίου 2015. Όπως σημειώνεται από την DGA, ο Meteor θα γίνει επιχειρησιακός με τα Rafale F3R μέσα στο 2018.

Βίντεο: Διπλή, ταυτόχρονη εκτόξευση πυραύλων Meteor από μαχητικό αεροσκάφος Eurofighter Typhoon

Η ανακοίνωση της Eurofighter σχετιζόταν με τη δοκιμή η οποία αποσκοπούσε στην επίδειξη εμπλοκών εναντίον πολλαπλών στόχων και την ταυτόχρονη αμφίδρομη ζεύξη δεδομένων μεταξύ δύο πυραύλων και του αεροσκάφους. Η δοκιμή, που περιελάμβανε το Αεροσκάφος Παραγωγής Μετρήσεων της Ισπανικής Πολεμικής Αεροπορίας, έλαβε χώρα στο Πεδίο των Νήσων Εβρίδων του Ηνωμένου Βασιλείου, και ακολούθησαν τις έξι εκτοξεύσεις Meteor από το Typhoon μέσα στο 2016. O Meteor πρόκειται να γίνει επιχειρησιακός στο Typhoon μέσα στο 2018, στο πλαίσιο που πακέτου 2ης Φάσης Βελτιώσεων “Phase 2 Enhancements” (P2E).

Οι εκτοξεύσεις των Rafale και Typhoon ανακοινώθηκαν λίγες μέρες μετά από την ανάθεση σύμβασης αξίας 41 εκατομμυρίων £ (53 εκατ. $) για την διενέργεια επιπρόσθετων μελετών ενσωμάτωσης του Meteor στο F-35B της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) και του Βασιλικού Ναυτικού.

Spain_Meteor

©eurofighter.com | Με τη διπλή εκτόξευση του Meteor από το αεροσκάφος Typhoon ολοκληρώθηκαν οι δραστηριότητες των δοκιμών ανάπτυξης του όπλου.

Gareth Jennings

Απόδοση/Μετάφραση από το Janes.Com για την Προέλαση.

29 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Επιτέλους μετά απο μερικές δεκαετίες αποχής των ευρωπαίων στον τομέα των όπλων AA(BVR), αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια ευρωπαϊκή λύση. Φυσικά δεν γινόταν να προχωρήσουν στην ανάπτυξη και πιστοποίηση του Meteor στα Eurocanards πρίν την ολοκλήρωση του AIM-120D, για να μη πικάρουν τον θείο Σαμ όπως έγινε στην περίπτωση των AIM-2000. ?

  Απάντηση
   • Gunslinger32

    Όπως βλέπεις ο αρχικαλικαντζάρος συνήγορος, δεν άργησε να βγάλει άλλον ένα πύρινο λόγο για τα αγαπημένα του παιδιά. ?

 2. Kostas

  ο Μετεορ εχει αξια εαν το αφος πετά χαμηλα οταν τον εκτοξεύσει. Κατα τα αλλα ο αμρααμ D ειναι κλάσεις ανώτερος.

  Απάντηση
  • Kostas

   ο μετεορ εχει κινητήρα ραμτζετ αρα δεν χρειαζεται να κουβαλάει το οξειδωτικό μέσο (χρησιμοποιει το οξυγόνο της ατμοσφααιιρας). Αρα για το ίδιο βαρος βλήματος ο Μετεορ κουβαλάει πιο πολυ καύσιμο. Ακομα και αν λάβεις υποψιν οτι ο κινητηρας ραμτζετ ειναι πιο βαρύς απο τον πύραυλο κινητήρα του αμρααμ, παλι ο Μετεορ κουβαλάει πιο πολυ καύσιμο. Αρα καποιος περιμένει οτι ο μετεορ θα εχει πιο καλές κινηματικές επιδοσεις σε σχεση με τον Αμρααμ, σωστά;

   Αυτο που δεν γνωριζουν πολλοι ειναι ότι ο Αμρααμ μετα την εκτόξευση ανεβαίνει σε μεγαλύτερο υψος που υπαρχει πιο αραιή ατμόσφαιρα και σημαντικα χαμηλότερη αντίσταση του αέρα.

   Ο Μετεορ αναγκαστικά κινείται σε χαμηλότερο υψος καθως χρειαζεται οξυγόνο. Κατα συνεπεια ο Μετεορ ξοδεύει πολυ περισσότερη ενεργεια για να υπερνικήσει την αντίσταση του αέρα.

   Για αεροσκαφη που κινούνται σε χαμηλα ύψη (οπως τα ραφαλ, ταιφουν που σε πολλες περιπτωσεις επιλέγουν την χαμηλή πτήση για την αποφυγή ανίχνευσης τους απο τα ρανταρ) ο Μετεορ εχει αξια. Για αφη πέμπτης γενιά που μπορουν να πετανε ψηλά χωρις να ανιχνεύονται απο τα ρανταρ, ο Αμρααμ D εχει μεγαλυτερη αξια καθως επιτυγχάνει σχεδον διπλάσιο βεληνεκές (180 εναντι 100 χλμ)

   Απάντηση
   • ΑΧΕΡΩΝ

    Kάποιες ερωτήσεις και κάποιες παρατηρήσεις:
    Όταν γράφεις 180 χλμ ὁ AMRAAM έναντι 100 του Meteor,παραλείπεις την σημαντική λεπτομέρεια ότι ἡ πρώτη τιμή είναι ἡ ΜΕΓΙΣΤΗ,ενώ ἡ δεύτερη είναι ἡ ΕΛΑΧΙΣΤΗ με πλήρη λειτουργία του συστήματος προώσεως σε χαμηλό ύψος,ΧΩΡΙΣ την εκμετάλλευση της απομένουσας κινηματικής ενεργείας,ενώ με βάση μαθηματικούς υπολογισμούς που έκαναν άλλοι,μπορεί να υπερβεί τα 300 χλμ ὡς άθροισμα αυτοπροωθήσεως και βαλλιστικής πορείας.
    Πόσο πάει ὁ AMRAAM στα χαμηλά ύψη;
    Ακόμη,ποιά είναι ἡ Ζώνη Μη Διαφυγής του ΑΙΜ-120D στα 100 χλμ;
    Ποιά είναι ἡ ΖΜΔ στα 180;
    Πώς συγκρίνεται με αυτήν του Meteor;
    Άλλη ερώτηση:κατά την άνοδο του ΑΙΜ-120 (pop-up),ποιό ποσοστό της ωστικής ισχύος καταναλώνεται;
    Εάν καταναλώνεται όλη,με ποιά ενέργεια βυθίζεται ὁ AMRAAM προς τον στόχο;
    Εάν απομένει αρκετό απόθεμα ωστικής ισχύος,πώς αξιοποιείται,όταν εκτονώνεται προς τον αραιώτερο αέρα των μεγαλύτερων υψών;
    Προφανώς όχι τόσο ευνοϊκά όπως όταν εκτονώνεται πρός τα πυκνώτερα στρώματα των μικρώτερων υψών.
    Ενώ ούτως ἤ άλλως,εάν όλη ἡ πτήση του προς τον στόχο γίνεται με αυτοπροώθηση,απαλείφεται το μέρος εκείνο του βεληνεκούς που προέρχεται από την εκμετάλλευση της ορμής,δηλαδή από τα 180χλμ.
    Επισημαίνω,ότι ὁ Meteor διαθέτει ενσωματωμένο επιταχυντή (booster),που τον επιταχύνει στα Mach 2 πρίν αναλάβει ὁ scramjet.
    Για περαιτέρω αναζήτηση,
    http://www.bundeswehr-journal.de/2013/bedeutender-faehigkeitsgewinn-durch-meteor/
    http://nationalinterest.org/blog/the-buzz/the-us-militarys-top-guns-the-air-have-big-weakness-14065?page=2

   • Kostas

    αχερων:

    «Όταν γράφεις 180 χλμ ὁ AMRAAM έναντι 100 του Meteor,παραλείπεις την σημαντική λεπτομέρεια ότι ἡ πρώτη τιμή είναι ἡ ΜΕΓΙΣΤΗ,ενώ ἡ δεύτερη είναι ἡ ΕΛΑΧΙΣΤΗ»
    και στις δυο περιπτωσεις ειναι η μεγιστη.
    Εαν θεωρεις οτι ο Μετεορ εχει ελαχιστη εμβελεια τα 100χλμ σφαλεις σφοδρα. Ο Μετεορ προφανως μπορει να εμπλεξει στοχους σε μικροτερες αποστασεις (αυτος ειναι ο οιρσμος του βεληνεκους)

    «άλλοι,μπορεί να υπερβεί τα 300 χλμ ὡς άθροισμα αυτοπροωθήσεως και βαλλιστικής πορείας.»
    ο μετεορ δεν κανει βαλλιστικξη πορεια οπως ο ΑΜΡΑΑΜ, εαν ανελθει σε μεγαλυτερο υψομετρο (αντιστοιχο του ΑΜΡΑΑΜ) τοτε ΔΕΝ θα μπορει να λειτουργησει ο σκραμτζετ

    «Πόσο πάει ὁ AMRAAM στα χαμηλά ύψη;»
    στα χαμηλα υψη ο Μετεορ υπερτερει του ΑΜΡΑΑΜ στις κινηματικες επιδοσεις. Αυτος ειναι αλλωστε ο λογος που τον αναπτυσουν οι Ευρωπαιοι, ενω οι Αμερικανοι δεν δειχνουν ενδιαφερον (τα Φ22 και Φ35 θα εκτοξευουν πυραυλους απο μεγαλα υψη)

    «Ακόμη,ποιά είναι ἡ Ζώνη Μη Διαφυγής του ΑΙΜ-120D στα 100 χλμ;
    Ποιά είναι ἡ ΖΜΔ στα 180;
    Πώς συγκρίνεται με αυτήν του Meteor;»
    δεν καταλαβαινω τι εννοεις με αυτο η ζωνη μη διαφυγης εχει να κανει με την αποσταση εκτοξευσης του πυραυλου. Δεν γνωριζω εαν τα 100 χλμ ειναι μεσα στη ΖΜΔ για τους πυραυλους αυτους, αυτα ειναι απορητες πληροφοριες

    «Άλλη ερώτηση:κατά την άνοδο του ΑΙΜ-120 (pop-up),ποιό ποσοστό της ωστικής ισχύος καταναλώνεται;
    Εάν καταναλώνεται όλη,με ποιά ενέργεια βυθίζεται ὁ AMRAAM προς τον στόχο;»
    Ο ΑΜΡΑΑΜ ανερχεται γρηγορα σε μεγαλο υψος με πρακτικα μηδενικη αντισταση του αερα. Η χημικη ενεργεια του πυραυλου μετατρεπεται σε μεγαλο ποσοστο σε κινητικη ενεργεια και σε δυναμικη ενεργεια (λογω αυξησης του υψομετρου). Κατα την τελικη φαση που ο ΑΜΡΑΑΜ κανει βυθιση, η δυναμικη ενεργεια μετατρεπεται ξανα σε κινητικη (μεσω της βαρυτητας).
    Αντιθετα ο Μετεορ μετατρεπει το μεγαλυτερο ποσοστο της χημικης ενεργειας σε θερμοτητα μεσω της τριβης με τον πυκνοτερο αερα στα χαμξηλοτερα στρωματα της ατμοσφαιρας

    «Εάν απομένει αρκετό απόθεμα ωστικής ισχύος,πώς αξιοποιείται,όταν εκτονώνεται προς τον αραιώτερο αέρα των μεγαλύτερων υψών;
    Προφανώς όχι τόσο ευνοϊκά όπως όταν εκτονώνεται πρός τα πυκνώτερα στρώματα των μικρώτερων υψών.»
    εαν πιστευεις οτι η αποδοση του πυραυλοκινητηρα εξαρταται απο το μεσο προς το οποιο εκτονωνεται ο πυραυλοκινητηρας κανεις λαθος. Η αποδοση του πυραυλοκινητηρα δεν εξαρταται απο την πυκνοτητα του ατμοσφαιρικου αερα.

    «Ενώ ούτως ἤ άλλως,εάν όλη ἡ πτήση του προς τον στόχο γίνεται με αυτοπροώθηση,απαλείφεται το μέρος εκείνο του βεληνεκούς που προέρχεται από την εκμετάλλευση της ορμής,δηλαδή από τα 180χλμ.» δεν καταλαβαινω τι εννοεις εδω

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Kostas,λές ότι
    «Ο ΑΜΡΑΑΜ ανερχεται γρηγορα σε μεγαλο υψος με πρακτικα μηδενικη αντισταση του αερα. Η χημικη ενεργεια του πυραυλου μετατρεπεται σε μεγαλο ποσοστο σε κινητικη ενεργεια και σε δυναμικη ενεργεια (λογω αυξησης του υψομετρου). Κατα την τελικη φαση που ο ΑΜΡΑΑΜ κανει βυθιση, η δυναμικη ενεργεια μετατρεπεται ξανα σε κινητικη (μεσω της βαρυτητας).»
    Αυτό είναι γνωστό,αλλά δίνει και την απάντηση σχετικά με το πώς επιτυγχάνεται το βεληνεκές του AMRAAM:βαλλιστικά.
    Δηλαδή,με εκμετάλλευση απομένουσας κινηματικής ενεργείας.
    Ἄν ΑΥΤΗΝ την ενέργεια δέν προλάβεινα την αξιοποιήσει,επειδή χτυπά τον στόχο ενώ λειτουργεί ὁ πυραυλοκινητήρας,το βεληνεκές του είναι κλάσμα του διδόμενου μέγιστου.
    Αυτό εννοώ απλούστατα όταν λέω ότι «Ενώ ούτως ἤ άλλως,εάν όλη ἡ πτήση του προς τον στόχο γίνεται με αυτοπροώθηση,απαλείφεται το μέρος εκείνο του βεληνεκούς που προέρχεται από την εκμετάλλευση της ορμής,δηλαδή από τα 180χλμ.»
    Ἡ ελάχιστη τιμή που ανέφερα για το Μέτεορ,είναι ἡ τιμή του μέγιστου επιτυγχανόμενου βεληνεκούς με τον σκράμτζετ σε λειτουργία-ὁ μέτεορ αποκτά και αυτός κινηματική ενέργεια,δέν πέφτει σάν τούβλο μόλις ὁ σκράμτζετ σβήσει…
    Επιπλέον,το ανέφερα σαφώς «Επισημαίνω,ότι ὁ Meteor διαθέτει ενσωματωμένο επιταχυντή (booster),που τον επιταχύνει στα Mach 2 πρίν αναλάβει ὁ scramjet.»
    Προσθέτω ότι ὁ Μέτεορ διαθέτει και βαλβίδα ρυθμίσεως,ώστε να ανταποκρίνεται σε διαφορετικές τιμές ροής αέρος.
    Κλείνοντας,ἡ ΖΜΔ μπορεί να είναι απόρρητη,(έτσι θα ήθελε ὁ κατασκευαστής ἤ ὁ χρήστης),αλλά για να το κάνω πιό παραστατικό,θα το θέσω ρητορικά:έστω ότι έχουμετην ίδια κεφαλή αναζητήσεως,αλλά στην περίπτωση α΄ έχουμε πυραυλοκινητήρα,ενώ στην β΄ σκράμτζετ.
    Ποιά θα είναι λογικά ἡ ικανότητα του βλήματοςνα αξιοποιήσει την κεφαλή αναζητήσεως:
    α΄)όταν θα έχει εξαντληθεί ὁ πυραυλοκινητήρας,και απομένει μόνο ἡ ορμή,

    β΄)όταν ὁ σκράμτζετ,ἤ ράμτζετ έστω,εξακολουθεί να λειτουργεί,με συνέπεια το βλήμα να έχει αμεσώτερη αεροδυναμική ανταπόκριση στις εντολές της κεφαλής;
    (μήν μου πείς ότι ούτε τώρα δέν καταλαβαίνεις)

   • Kostas

    Φίλε Αχερων: εάν η εκτόξευση του πυραύλου γίνει απο χαμηλό ύψος, τότε ο Μετεορ υπερτερεί σε κινηματικές επιδόσεις. Εάν η εκτόξευση γίνει απο μεγάλο ύψος, τότε ο ΑΜΡΑΑΜ υπερτερεί κατα πολύ. Για αυτό και αναφέρονται μέγιστα βεληνεκη τα 180 και 100 χλμ αντιστοίχως.
    Όσον αφορά τη ΖΜΔ κανείς δεν γνωρίζει ποια είναι ακριβώς για τους δυο πυραύλους. Πάντως για να μην έχει αναφερθεί κάποια διαφορά για τους δυο πυραύλους, μάλλον δεν έχουν σημαντική διαφορά.

    Ο Μετεορ έχει μεγαλύτερη ΖΜΔ σε σχέση με τον ΑΜΡΑΑΜ -Α αλλά οι κατασκευαστές του Μετεορ έχουν αποφύγει να ξανακάνουν αυτό τον ισχυρισμό όταν βγήκαν μεταγενέστερες εκδόσεις του ΑΜΡΑΑΜ.

   • Kostas

    Φίλε Αχερων: έχεις δίκιο δεν είδα τις παραπομπές, νόμιζα ότι ήταν μόνο μια, αυτή στα γερμανικά και γερμανικά δεν μιλώ. Ζήτω συγνώμη. Η δεύτερη παραπομπή επισημάνει ότι όντως οι αμερικανοί θέλουν ένα καλύτερο πύραυλο.
    Αυτό που θέτουν ως κύριο πρόβλημα των υπαρχόντων συστημάτων είναι ο μικρός αριθμός των μεταφερόμενων πυραύλων αέρος αέρος.
    Για αυτό εδώ και χρόνια επεξεργάζονται την ιδέα του SACM, concept πυραύλου παραπλήσιου του CUDA. Οι πύραυλοι αυτοί υποτίθεται έχουν παραπλήσιες επιδόσεις με τον ΑΜΡΑΑΜ αλλά στο μισό μέγεθος. Το φ35 θα μπορεί να μεταφέρει εσωτερικως 12 τέτοιους πυραύλους. Η εξοικονόμηση βαρους γίνεται επειδή αυτός ο πύραυλος δεν μεταφέρει 20 κιλά εκρηκτικής κεφαλής όπως ο ΑΜΡΑΑΜ αλλά είναι hit to kill.
    Θεωρούν επίσης ότι ένας τέτοιος πύραυλος θα έχει πολλαπλούς αισθητήρες και πύραυλοκινητήρες κατεύθυνσης για τους τελικούς ελιγμούς. Κανείς δεν ξέρει σε ποιο επίπεδο έχει φτάσει αυτό το προγραμμα γιατί πιστεύεται ότι είναι ένα απο τα μαύρα προγράμματα.

    Με αλλά λόγια, ναι υπάρχουν σχέδια για νέους πυραύλους αέρος αέρος, κινούνται όμως σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση σε σχέση με τον Μετεορ.

    Προσωπικώς θεωρώ τον Μετεορ ως την χειριστή επιλογή έναντι αεροσκαφών στελθ επειδή οι Μετεορ τα προσεγγίζουν απο περίπου το ίδιο ύψος. Απο αυτή την κατεύθυνση τα αφή στελθ έχουν το μικρότερο ίχνος, άρα ο εγκλωβισμός τους απο πυραύλους ενεργής κατεύθυνσης ρανταρ είναι εξαιρετικά δύσκολος.

    Αντίθετα ο ΑΜΡΑΑΜ προσεγγίζει τον στόχο απο ψηλά και έχει πολύ καλύτερη πιθανότητα εγκλωβισμού ενός στελθ στόχου.

    Παρεπιμπτοντως προσωπικά πιστεύω ότι ο καλύτερος συνδυασμός απέναντι στα τουρκικά Φ35 είναι ελληνικά Φ35 που θα στοχοποιούν τα τουρκικά Φ35 θα μεταφέρουν τα δεδομένα σε ΣΜ6 που θα εκτοξεύονται απο τα Αρλει ή θα είναι εγκατεστημένοι σε βάσεις ξηράς. Οι ΣΜ6 οι οποίοι έχουν εξαιρετικά κινηματικά χαρακτηριστικά και εμβέλεια 460 χλμ. Πρακτικά ένα αντιτορπιλικό στον Αργοσαρωνικό ή μια συστοιχία στην Αττική καλύπτει όλη την επικράτεια. Οι ΣΜ6 προσεγγίζουν το στόχο απο μεγάλο υψόμετρο και έχουν πιο πολύ χρόνο να εντοπίσουν το στελθ αφος, ενώ η μεγάλη κινητική τους ενέργεια αφήνει πολύ μικρά περιθώρια αποφυγής του πυραύλου απο το εχθρικό αφος. Ξέρω τι θα μου πείτε, όνειρα θερινής νυχτός κλπ, κλπ. Με 3 δις μέσα στε επόμενη 5 χρόνια (κάτι εντός των δυνατοτήτων μας ακόμα και σήμερα) μπορείς να εξασφαλίσεις αυτή την δυνατότητα (12-20 Φ35 και 100 ΣΜ6).

 3. Kostas

  δυστυχως καποιοι προσπαθούμε να γράψουμε εδω σχολια με επιχειρήματα που θα ευνοήσουν ενα εποικοδομητικό διάλογο και καποιοι επιλέγουν να εκφραστούν με βρισιές.

  Τι να πω, οπως μπορει ο καθένας….

  Απάντηση
  • doomsday

   καλα σχετικα αυτα που γραφεις για τον meteor αλλα αυτο

   Παρεπιμπτοντως προσωπικά πιστεύω ότι ο καλύτερος συνδυασμός απέναντι στα τουρκικά Φ35 είναι ελληνικά Φ35 που θα στοχοποιούν τα τουρκικά Φ35 θα μεταφέρουν τα δεδομένα σε ΣΜ6 που θα εκτοξεύονται απο τα Αρλει ή θα είναι εγκατεστημένοι σε βάσεις ξηράς. Οι ΣΜ6 οι οποίοι έχουν εξαιρετικά κινηματικά χαρακτηριστικά και εμβέλεια 460 χλμ. Πρακτικά ένα αντιτορπιλικό στον Αργοσαρωνικό ή μια συστοιχία στην Αττική καλύπτει όλη την επικράτεια. Οι ΣΜ6 προσεγγίζουν το στόχο απο μεγάλο υψόμετρο και έχουν πιο πολύ χρόνο να εντοπίσουν το στελθ αφος, ενώ η μεγάλη κινητική τους ενέργεια αφήνει πολύ μικρά περιθώρια αποφυγής του πυραύλου απο το εχθρικό αφος. Ξέρω τι θα μου πείτε, όνειρα θερινής νυχτός κλπ, κλπ. Με 3 δις μέσα στε επόμενη 5 χρόνια (κάτι εντός των δυνατοτήτων μας ακόμα και σήμερα) μπορείς να εξασφαλίσεις αυτή την δυνατότητα (12-20 Φ35 και 100 ΣΜ6

   τι το θελες!εντελως ερασιτεχνικο

   Απάντηση
   • Kostas

    Ποιο σημείο θεωρείς ερασιτεχνικό?
    Τα Φ35 ως αισθητήρες?
    Το ΣΜ6 ως τον πλέον ικανό αντιαεροπορικό σύστημα?
    Το κόστος των 3 δις?

  • doomsday

   Kostas
   1 Μαΐου 2017
   Ποιο σημείο θεωρείς ερασιτεχνικό?
   Τα Φ35 ως αισθητήρες?
   Το ΣΜ6 ως τον πλέον ικανό αντιαεροπορικό σύστημα?
   Το κόστος των 3 δις?
   με λιγα λογια αυτο τον τροπο μπορει πχ το us navy
   να κανει να λειτουργησει οχι μια χωρα σαν την ελλαδα ,πελατης
   β κατηγοριας,ασε τα πραγματικα τεχνικα θεματα με τα ορια του σμ6 και του φ35

   Απάντηση
   • Kostas

    δεκτή η μομφή οτι εκανα day dreaming!

 4. Gunslinger32

  @ΑΧΕΡΩΝ
  Οι παρακάτω αναφορές απο το άρθρο στον πρώτο σύνδεσμο απο το σχόλιο σου, δείχνουν(σε μια σύγκριση με την νεότερη έκδοση του AIM-120) υπεροχή του Meteor στις επιδόσεις σε όλα τα σημαντικά σημεία.
  -Dieses Triebwerk treibt den Flugkörper bis zum Erreichen seines Gefechtsziels an und verleiht Meteor somit die größte „No Escape-Zone“ aller momentan am Markt verfügbaren Luft-Luft-Lenkflugkörper
  -Durch den Einsatz des Staustrahlantriebs verdreifacht sich die angetriebene Reichweite des Meteor im Vergleich zu Flugkörpern gleicher Dimension mit konventionellen Feststoffantrieben
  -Durch ein eingebautes Regelventil kann der Gasstrom aus dem Gasgenerator variiert und somit der Schub des Antriebs an die Anforderungen der Mission auf sehr flexible Art und Weise angepasst werden.
  -Laut MBDA erreicht die Lenkwaffe Meteor drei bis sechs Mal höhere Flugleistungen als existierende BVRAAM-Systeme. Die Geschwindigkeit und Reichweite werden dabei nur grob mit „bis zu Mach 4“ (in Flughöhen über 20.000 Metern) und „über 100 Kilometer“ angegeben.

  Απάντηση
   • Kostas

    Gunslinger παλι γραφεις ανακριβειες. Τα slides αυτα που μας παραθετεις ειναι αρχαια, καθως εμφανιζουν τον μετεορ να εχει τριπλασια no escape zone σε σχεση με αλλους πυραυλους, υπονοωντας τον ΑΜΡΑΑΜ. Αυτο ισχυει για τον ΑΜΡΑΑΜ-Β, δεν ισχυει για τις τωρινες εκδοσεις του ΑΜΡΑΑΜ. Ακομα και για τον Β ομως δεν διευκρινιζουν το υψος εκτοξευσης με το οποιο καθοριζουν το ΝΕΖ….
    Δες εδω
    «When it enters service it will yield a no-escape zone more than three times greater than that of the current AIM-120 AMRAAM (AIM-120B) used by Eurofighter Typhoon-equipped airforces.[3]»
    https://en.wikipedia.org/wiki/Meteor_(missile)#cite_ref-ReferenceA_3-1
    Οπως γνωριζεις μετα το ΑΜΡΑΑΜ-Β που εισηχθη σε υπηρεσια το… 1994, βγηκαν ο C1, C2, C3, C4, C5, C6, C7 και τωρα υπαρχει ο ΑΜΡΑΑΜ- D.
    Τι εκανες λοιπον? Συνεκρινες δυο πυραυλους που τους χωριζουν 23 χρονια εξελιξης….Πολυ βολικη συγκριση

   • Gunslinger32

    Οι συγκεκριμένες “ανακρίβειες” δεν είναι δικές μου ιδέες, αλλά οι επίσημες πληροφορίες της MBDA, και αποσπάσματα απο την παραπομπή του ΑΧΕΡΩΝ, που αγνόισες εσκεμμένα.

    Η παραπάνω παράξενη μεταπήδηση σου σε άσχετο θέμα(SM-6) όπως και η παραπομπή στη Βικιπαίδεια, δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν έχεις κανένα σοβαρό επιχείρημα που να στηρίζει τον ισχυρισμό στον οποίο αναφέρεις ότι ο AIM-120 είναι “κλάσεις ανώτερος απο τον Meteor”.

    Πότε πρόλαβες άραγε να κάνεις την αξιολόγηση/σύγκριση για τα δυο όπλα και με ποιά “μέθοδος”, για να εξάγεις ένα συμπέρασμα το οποίο στηρίζεις με τόση σιγουριά (που δεν θα τολμούσε ούτε μια Raytheon αν δεν ήθελε να ρισκάρει την αξιοπιστία της);

    (Προφανώς η περίπτωση AIM-2000/AIM-9X πέρασε απαρατήρητη απο το μυαλό “ξυράφι” που κρίβεται πίσω απο το προφίλ “kostas”.)

    Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει, η διαστρέβλωση δεν βοηθάει ούτε αλλάζει κάτι, αν δεν έχεις κάτι σοβαρό πέρα απο τα παραπάνω που αναφέρεις η συζήτηση κλείνει εδώ, πρίν καταντήσει πάλι σε παράσταση τσίρκου με πρωταγωνιστή (και πάλι) εσένα.

 5. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  Kostas ξέρω, ξέρω, ξέρω όλα τα ξέρω!

  Μια ερώτηση αφού τα ξέρεις όλα γιατί ο meteor δεν έχει κινητήρα πυραύλου;
  Γιατί ο meteor αν δεν σε πετύχει με την μια και τον αποφύγεις έχει δυνατότητα να γυρίσει πίσω αν τον κατευθύνει αεροσκάφος και να το ξανά κάνει 10 φορές μέχρι να σε καταρρίψει αν είναι στο 50% της εμβέλειας του αλλά ο AIM120 έχει μόνο μια;

  Ο ΑΙΜ-120 έχει κεφαλή υπέρυθρης ακτινοβολίας δεν χρειάζεται να ανέβει ψηλά για να δει ένα στελθ μόνο αν έχει κεφαλή ενεργού ραντάρ πύραυλος το κάνει αυτό!

  Οι διαφορές είναι δύο μεγαλύτερη ταχύτητα ο ένας μεγαλύτερη εμβέλεια ο άλλος. άμα σβήσει ο πύραυλος μόνο για να χτυπήσει αργά αεροσκάφη κάνει μαχητικά όχι!

  Απάντηση
  • Ευστάθιος Παλαιολόγος

   Δεν είμαι και ο πιο φανατικός υποστηρικτής του Kostas αλλά εδώ ρε Δίκαιε:

   «Ο ΑΙΜ-120 έχει κεφαλή υπέρυθρης ακτινοβολίας δεν χρειάζεται να ανέβει ψηλά για να δει ένα στελθ μόνο αν έχει κεφαλή ενεργού ραντάρ πύραυλος το κάνει αυτό!»

   τα έχεις κάνει λίγο σαλάτα…

   Απάντηση
 6. doomsday

  μιλωντας για day dreaming που ειναι η μελετη που λυνει το προβλημα του
  εντοπισμου των φ35 απο τον μ.ηρωα ?εχω μια αγωνια!

  Απάντηση
 7. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ

  doomsday δυσκολεύομαι γιατί πρέπει να γράψω όλες της πιθανές λύσεις και όχι μόνο της δικές μου!

  Πρέπει να της αναλύσω και όχι να γράψω μερικά λόγια!

  Εξάλλου αυτό που διάβασες δεν ήταν η λύση αυτή καθ αυτή γιατί έχει και άλλα πράγματα που δεν τα ανέφερα! Όπως δεν έχω αναφέρει πως λειτουργεί η ΡΑΜ κλπ στο F-35.

  Γράφω ένα και κρατάω 2 κρυφά!

  Απάντηση
  • Kostas

   Δίκαιε ξερεις πολλα πραγματα που ειναι κρυφά σε εμάς, οπως οτι ο ΑΜΡΑΑΜ εχει “κεφαλή υπέρυθρης ακτινοβολίας”. Ολοι εμάς νομίζαμε οτι εχει καθοδήγηση ενεργού ρανταρ!

   Απάντηση
 8. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ

  Kostas έκανα και εγώ ένα λάθος γιατί έκανα το λάθος να στείλω μήνυμα από κινητό και την πάτησα αλλά εσείς αμέσως στον τοίχο, απόσπασμα, πυρ!
  Για να σε αποζημιώσω θα σου βάλω κάτι για το F-35 από την μελέτη που γράφω τώρα και έχει ξεπεράσει της 50 σελίδες!
  Αν ορίσουμε την εξωτερική επιφάνεια του αεροσκάφους σαν έναν πυκνωτή που το διαρρέει ένα ασθενές ρεύμα, αυτό οφείλετε στο υλικό που χρησιμοποιούν. Την επίστρωση δηλαδή που έχει το αεροσκάφος που ναι μεν είναι συνθετικό υλικό αλλά ανάλογα με το πώς τοποθετούν με πια φορά δηλαδή είναι + ή -. Προσοχή δεν είναι γεμάτο το αεροσκάφος με καλώδια για να δέχεται το ασθενές ρεύμα όπως καταλαβαίνετε. Αλλά πως όμως γίνετε αυτό;
  Με την τριβή που αναπτύσσεται κατά τη κίνηση του αεροσκάφους στον αέρα και με την αύξηση της θερμότητας στην RAM, δημιουργούνται πιεζοηλεκτρικά φόρτια επάνω στης επιφανές στα συνθετικά υλικά της ram επίστρωσης. Όταν το ασθενές σήμα του ραντάρ κτυπάει επάνω ένα μέρος εκτρέπεται, ένα μέρος δέχεται το ασθενές ρεύμα και διασπάτε πέριξ του αεροσκάφους. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι όσο περισσότερη τριβή δέχεται τόσο μεγαλώνει το ασθενές ρεύμα. Δηλαδή όσο αυξάνετε η ταχύτητα και μεγαλώνει η τριβή και ανεβαίνει η θερμότητα θα ανέβαινε και η ισχύς του ρεύματος για ασθενές ρεύμα αναφερόμαστε που έχει ένα όριο η διάταξη το πόσο μπορεί να δώσει και να αποθηκεύσει.

  Απάντηση
 9. doomsday

  δυστυχως θα αποτυχεις στο τελος γιατι αν ειναι μια φορα δυσκολο να κανεις κατι
  εναντιων των ρανταρ πχ stealth τεχνολογια ,ειναι 10 να κανεις το ρανταρ να νικηση
  την φυσικη
  οσα σκεφτηκες εσυ τα ξερουν σιγουρα εδω και χρονια οι ειδικοι.

  Απάντηση
 10. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  doomsday αυτό που έβαλα πιο πάνω το γράφω για πρώτη φορά και δεν το έχω διαβάσει πουθενά!
  Υπάρχουν λύσεις βάση φυσικής και μαθηματικών ανακάλυψα και αλλά πράγματα που τα είχα ξεχάσει όταν ήμουν νέος και δεν τους είχα δώσει την πρέπουσα σημασία.
  Η διαφορά είναι ότι ξέρω το αεροσκάφος οι άλλοι όχι θες λύσεις θα σου βάλω μερικές το τι έγραψαν άλλοι και το τι συμπληρώνω με ακόμα καλύτερη λύση δική μου!
  Βάζω κομμάτια υπάρχει ειδική ανάλυση
  Λύση άλλου:
  Το σκεπτικό είναι να γραφτεί λογισμικό το οποίο θα ψάχνει την βελόνα στα άχυρα! Πως;;; Ο θόρυβος υποτίθεται ότι είναι τυχαίος, έτσι; (λάθος!) Αν σε κάθε σάρωση της (ηλεκτρονικής) κεραίας του ραντάρ εμφανίζεται κάποιο σχήμα (Battle) θορύβου να επαναλαμβάνεται, τότε αυτό είναι ύποπτο.
  Αν το σχήμα αυτό, μάλιστα, κινείται με 400 κόμβους, μπινγκοοοο!
  Σε ένα σύνηθες ραντάρ το σχήμα αυτό θα απορρίπτονταν μαζί με τον υπόλοιπο θόρυβο.
  Εδώ μιλάμε για μη απόρριψη του θορύβου αλλά για αύξησή του ως επακόλουθο της τροποποίησης του λογισμικού! Εάν μπορούμε να το υποθέσουμε με κάποια απόκλιση κ σε συνδυασμό με την επαναλληπτικότητα της επιστροφής κ την ταχύτητα μετατόπισης της να έχουμε την επιθυμητή ένδειξη.
  Συμπλήρωση δική μου:
  Καταρχάς θα πρέπει να αναφερθούμε στον θόρυβο γενικότερα που δέχεται ένα ραντάρ θα στάθουμε όμως ειδικα εδώ: Για την περίπτωση του ραντάρ, ο δέκτης δέχεται σήματα θορύβου από διάφορες πηγές, όπως η θερμική ακτινοβολία των σωμάτων που σκοπεύει η κεραία!
  Εδώ είμαστε όπως καταλάβατε λαμβάνει την θερμική ακτινοβολία των σωμάτων που στοχεύει η κεραία σαν θόρυβο!
  Δε χρειάζεται το ίχνος του F-35 για να ανιχνευθεί, έχουμε ένα για pattern που επαναλαμβάνεται που είναι ο θόρυβος από την θερμότητα δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται να αναγνωριστεί!
  Το μόνο που ισχύει ότι είναι ίδιο είναι ο θόρυβος από την θερμότητα και όχι το ίχνος αλλά αν συνδυάσεις και τα δύο μαζί σήματα θορύβου αυξάνουμε την εμβέλεια εντοπισμού! Κατι που το F-35 έχει λόγο της RAM σε μεγαλυτερη ποσότητα από τα υπόλοιπα αεροσκάφη.
  Συμπλήρωση δική μου:
  Ναι υπάρχει κάτι ακόμα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και να μας βοηθήση στην ανιχνευση αεροσκαφων με χαμηλο ιχνος, Το doppler rantar που μετράει την ταχυτητα!
  Γιατί; Πετυχαίνει υψηλό λόγο S/N στην λήψη. Υφίσταται δύσκολα παρεμβολές θορύβου κλπ.
  Αν βάλεις όλες της λύσεις μαζί και είναι πολλές ακόμα, κατασκευάσεις και την ειδική κεραία τότε τα λέμε. 200 χιλιόμετρα εμβέλεια ανίχνευσης για 0,001!
  Δεν είπα πως είναι εύκολο αλλά υπάρχει τρόπος ακόμα και να το καταρρίψεις με πύραυλο.
  Άσε τα ψέματα για το RCS του αεροσκάφους ακόμα και η ταχύτητα το επηρεάζει είναι 0,001; 0,0015; 0,002; υποηχητικά!
  Ακόμα και η θερμοκρασία, ακόμα και η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που όση περισσότερη δέχεται τόσο αυξάνει η θερμοκρασία κλπ

  Απάντηση
 11. doomsday

  2 θεματα 1ον οτι εσυ νομιζεις καινουργιο περι θορυβου κτλ λες να μην το ξερουν οι
  ειδικοι?και 2ον παλι δεν βλεπω αριθμους μονο λογια..οσο για το doppler δεν ειναι ακριβως
  ετσι.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: