Η Ευρώπη πρόκειται να ξοδέψει στο μέλλον 14 δισ σε συστήματα UAV

To μη επανδρωμένο αεροπλάνο της IAI, Heron (Φωτογραφία: Wikipedia)

H Ευρώπη πρόκειται να επενδύσει περίπου 14 δισεκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα δέκα χρόνια στην ανάπτυξη και εξέλιξη των μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων (UAV) και των συστημάτων.

Περίπου 8,7 δισ. από αυτό το ποσό θα ξοδευτεί στις προσπάθειες έρευνας και ανάπτυξης, καθώς περίπου 5 δισ είναι για την αγορά τους. Ωστόσο, παρόλα τα άλματα στην ανάπτυξη των δικών της μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων, πολλά από τα UAV που θα προμηθευτεί θα είναι έξω από την ήπειρο της Ευρώπης.

Οι παραπάνω προβλέψεις είναι τμήμα μίας μεγαλύτερης συνολικής ανάλυσης της παγκόσμιας αγοράς UAV από την εταιρεία Forecast International (FI), μιας Αμερικάνικής εταιρείας παροχής αναλύσεων και πληροφοριών, που εργάζεται για αεροπορικές και αμυντικές εταιρείες όπως και για κυβερνητικούς και στρατιωτικούς οργανισμούς.

Σύμφωνα με ανάλυση της FI, ασχέτως τα συστήματα που έχουν κατασκευαστεί, η αγορά των UAV θα ζητά ακόμη περισσότερα. Από το 2001, η παγκόσμια αγορά των μη επανδρωμένων αεροπλάνων έχει δει “πρωτοφανή” ανάπτυξη . Αυτή τη στιγμή η αξία του συνολικού παγκόσμιου προγράμματος των UAV υπολογίζεται στα 70,9 δισ.

Συμβόλαια UAV αξίας εκατομμυρίων δολαρίων που παλιότερα ήταν μεγάλη είδηση, τώρα έχουν αντικατασταθεί από συμβόλαια δισεκατομμυρίων.

Το FI λέει πως οι πωλήσεις μη επανδρωμένων συστημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ) έχουν επιβραδυνθεί, αλλά αυξάνονται στην Ασία όπως επίσης και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Παρά την σύσφιξη των οικονομικών και την περικοπή των δαπανών, αναμένεται οι ΗΠΑ να ξοδέψουν 11,6 δισ. στην έρευνα και ανάπτυξη των UAV και 13,7 για την απόκτηση UAV αεροσκαφών μέχρι το 2021. Το ποσό έρευνας και ανάπτυξης (Ε&Α) είναι το σαράντα τοις εκατό της συνολικής αναμενόμενης παγκόσμιας Ε&Α. Και καθώς η Ευρώπη θα ξοδέψει 8 δισ, η Ασία δεν πρόκειται να μείνει πίσω.

Το συνολικό ποσό της Ασίας Ε&Α UAV υπολογίζεται να αγγίξει τα 7,1 δισ την ίδια περίοδο. Το FI λέει πως τα χρήματα που θα ξοδέψει η Ασία για την αγορά UAV θα είναι 14,3 δισ, με το εξήντα τοις εκατό να καταλογίζεται στην Κίνα.

Η Κίνα, ενώ αγοράζει κάποια ξένα συστήματα, εξετάζει επίσης και την απόκτηση εγχωρίων συστημάτων.

Αλλά καθώς η αγορά αμυντικών συστημάτων κυριαρχείται από την Ε&Α των UAV, το εμπορικό τμήμα της αγοράς UAV αυξάνεται.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.