Η Ιαπωνία θα αναπτύξει ένα νέο μαχητικό αεροσκάφος για να διαδεχτεί το μαχητικό F-2 μετά την απόρριψη των προτάσεων των Lockheed Martin, Boeing και BAE System για την προμήθεια νέων αεριωθούμενων. Περίπου 92 F-2 της Ιαπωνικής Αεροπορικής Δύναμης Αυτοάμυνας (JASDF) αναμένεται να φτάσουν στο τέλος της επιχειρησιακής ζωής τους τη δεκαετία του 2030, για την αντικατάσταση τους η Ιαπωνική κυβέρνηση ζήτησε προσφορές από την Lockheed Martin για το F-22, την Boeing για το F-15 και την BAE Systems για το Eurofighter Typhonn. Και οι τρεις απέτυχαν να συμμορφωθούν με τις παραμέτρους κόστους και τεχνικών απαιτήσεων που καθοριζόντουσαν από το εξοπλιστικό πρόγραμμα, όπως μετέδωσε την Πέμπτη το Mainichi Shimbun επικαλούμενο ανωνύμους αξιωματούχους του Ιαπωνικού υπουργείου άμυνας (Υπ.Αμ.).

Το έργο εξέλιξης του νέου μαχητικού αεριωθούμενου θα ειναι τμήμα του πενταετούς μεσοπρόθεσμου αμυντικού προγράμματος που θα καταρτιστεί στο τέλος του έτους. Το νέο αεριωθούμενο ίσως να ειναι ένα κοινό πρόγραμμα ανάπτυξης με ξένες εταιρείες, με τις Ιαπωνικές εταιρείες να αναπτύσσουν τον κινητήρα και κάποια άλλα κεντρικά συστήματος ενώ ή δεύτερη επιλογή ζητάει την εγχώρια εξέλιξη του αεριωθούμενου.

Απορρίπτοντας την πρόταση του F-22, η πηγή δήλωσε στο Mainichi Shimbun, “δεν δόθηκαν σαφείς εξηγήσεις σχετικά με την πιθανότητα άρσης της απαγόρευσης εξαγωγής του αεροσκάφους από τις Ηνωμένες Πολιτείες.” Οι δύο άλλες προτάσεις (Boeing F-15 και BAE Systems Typhoon) απέτυχαν επίσης να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις του υπουργείου.

Ως στιγμής το Ιαπωνικό Υπ.Αμ. επένδυσε, από το οικονομικό έτος 2006 μέχρι το 2018, περίπου 190 δισεκατομμύρια γιεν, για τη διενέργεια τεχνικής μελέτης για τον κινητήρα και το ηλεκτρονικό σύστημα ενός νέας γενιάς μαχητικού αεριωθούμενου, αλλά ο υπό εξέλιξη κινητήρας βρίσκεται ακόμα στο στάδιο των δοκιμών για να καθοριστούν οι βασικές δυνατότητες του και δεν υπάρχουν σχέδια για πτητικές δοκιμές.

Η Ιαπωνική κυβέρνηση διερευνά επίσης την πιθανότητα να συνεργαστεί με Γερμανούς ή Άγγλους εταίρους που ενδιαφέρονται για την εξέλιξη μαχητικών πέμπτης γενιά αλλά δεν ειναι σίγουρη ότι τα αντίστοιχα έργα θα πληρούν τις προθεσμίες αντικατάστασης του F-2.

Η Ιαπωνία συμμετέχει στο πρόγραμμα του F-35 και έχει υπογράψει την αγορά 42 αεροσκαφών F-35A. Ενω τέσσερα έχουν κατασκευαστεί στις ΗΠΑ, τα υπόλοιπα 38 πρόκειται να συναρμολογηθούν από την Mitsubishi Heavy Industries (MHI) στην Ναγκόγια, στην Ιαπωνία.

4 Σχόλια

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: