Το Ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας (Υπ.Αμ) παρουσίασε ένα πρωτότυπο οχτάτροχο τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΠΜ) στο πλαίσιο ενός ερευνητικού έργου για τη νέα κλάση αρθρωτού οχήματος.

Το έργο, γνωστό επί του παρόντος ως το Τροχοφόρο Τεθωρακισμένο Όχημα (Βελτιωμένο), πρόκειται τελικά να οδηγήσει σε έναν νέο τύπο οχήματος που θα αντικαταστήσει το οχτάτροχο τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού Type-96 που χρησιμοποιείται από την Ιαπωνική Χερσαία Δύναμη Αυτοάμυνας (JGSDF).

Το νέο όχημα θα διαθέτει βελτιωμένη προστασία έναντι μιας ποικιλίας απειλών όπως οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, ευελιξία και χώρο για μελλοντική ανάπτυξη δυνατοτήτων σε σχέση με το Type-96 που αντικαθιστά. Επίσης θα εξοπλιστεί με έναν πιο ισχυρό κινητήρα και μια ενισχυμένη ανάρτηση για να αντιμετωπιστεί το αυξημένο βάρος και τα ωφέλιμα φορτία.

Με δελτίο τύπου, η Ιαπωνική Υπηρεσία Προμηθειών, Τεχνολογίας και Επιμελητείας (ATLA) ανακοίνωσε ότι το πρωτότυπο παραδόθηκε την 10η Ιανουαρίου. Κατασκευάστηκε από την Komatsu Limited της Ιαπωνίας, το όχημα είναι μήκους 8,4 μέτρων,πλάτους 2,5 μέτρων και ύψους 2,9 μέτρων, με βάρος περίπου 20 τόνων. Μπορεί να μεταφέρει 11 επιβιβασμένους συμπεριλαμβανομένων των τριών μελών του πληρώματος στην βασική σχεδίαση ΤΟΜΠ.

Ο εκπρόσωπος της ATLA είπε στο Defence News ότι ο κινητήρας που είναι τοποθετημένος στο πρωτότυπου είναι ένας πετρελαιοκινητήρας 10.8 λίτρων με ικανότητα ανάπτυξης περίπου 500 ίππων (372.8 kilowatts), δίνοντας στο όχημα την δυνατότητα να επιτύχει μέγιστη ταχύτητα 100 χιλιομέτρων ανα ώρα (62 μίλια ανά ώρα) σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους.

Ο εκπρόσωπος της ATLA αποκάλυψε επίσης ότι το πίσω διαμέρισμα θα είναι αρθρωτής μορφής, με τοποθετημένα στο όχημα ανταλλάξιμα στοιχεία αποστολής που απαιτούνται από την αποστολή. Επιπλέον στην βασική παραλλαγή ΤΟΜΠ, ένα όχημα υποστήριξης επικοινωνιών και μια παραλλαγή μηχανικού παρουσιάζονται στο βίντεο που αποδέσμευσε η ATLA.

Τα έγγραφα προϋπολογισμού του Ιαπωνικού Υπ.Αμ. δείχνουν ότι 4,7 δισεκατομμύρια Γιεν (41 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) διατέθηκαν για την παραγωγή του πρωτότυπου και την υλοποίηση των δοκιμών, με την κατασκευή του να έχει ξεκινήσει το 2015.

Ο αμυντικός αναλυτής James Simpson με έδρα το Τόκιο αναμένει να αρχίσει η μαζική παραγωγή μετά τις δοκιμές, επίσης τονίζει ότι το ιαπωνικό Υπ.Αμ. θα ψάξει για να εξοπλίσει το νέο όχημα με έναν τηλεχειριζόμενο οπλικό σταθμό που επί του παρόντος βρίσκεται υπό εξέλιξη.

Προβλέπεται ότι το νέο όχημα θα εξοπλίσει τις μάχιμες και μη μάχιμες μονάδες της JGSDF για τις ειρηνευτικές αποστολές όπως επίσης για αυτά που το υπουργείο ονομάζει “αντι-αποβατικά” σενάρια, με την προφανή υπαινιγμό την ανακατάληψη των υπό ιαπωνικής κυριαρχίας νησιών στην Ανατολική Κινέζική Θάλασσα από μια δύναμη εισβολής.

Τα τελευταία χρόνια η Ιαπωνία έχει αναδιοργανώσει την αμυντική της στάση, με αυξημένη έμφαση σε μια πιο “δυναμική αποτροπή βασισμένη σε έναν αναπροσανατολισμό προς τα νότια από άποψη γεωγραφικής εστίασης” σε αντίθεση με την προηγούμενη πολιτική της “στατικής αποτροπής βασισμένη στην ομοιόμορφη διανομή ή στην ελάχιστη βόρεια προκάλυψη για την ανάπτυξη δυνάμεων και εξοπλισμού”, σύμφωνα με τον Gorey Wallace, έναν αναλυτή ασφάλειας στην σχολή μεταπτυχιακών σπουδών ανατολικής Ασίας στο Freie Universitat του Βερολίνου.

Ο Wallace πρόσθεσε ότι αυτή η αλλαγή στην στάση μπορεί επίσης να διαπιστωθεί στην πρόσφατη προμήθεια της Ιαπωνίας των αμφιβίων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού AAV-7 από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την ανάπτυξη του τροχοφόρου Οχήματος Μάχης Ελιγμού Type 16. Το 2017 η Ιαπωνία θα δημιουργήσει επισήμως μια Αμφίβια Ταξιαρχία Ταχείας Ανάπτυξης και προμηθεύεται τα αεροσκάφη κεκλιμένου στροφείου Boeing MV-22 Osprey προς υποστήριξη της νέας μονάδας.

Mike Yeo

Απόδοση/Μετάφραση από το DefenceNews.Com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

4 Σχόλια

 1. X

  Λόγω ότι το γιεν είναι ακριβό νόμισμα τα ιαπωνικά όπλα έχουν την διπλάσια τιμή από τα αντίστοιχα δυτικά.
  Δεν υπάρχουν λεφτά για αγορές νέων όπλων και ποιες βιομηχανίες να κάνουν εδώ συμπαραγωγή ?? Αυτές δεν έχουν λεφτά ούτε για να αγοράσουν σαπούνια και χαρτί τουαλέτας για το προσωπικό τους. Συμπαραγωγή θα κάνουν ??
  Εδώ δεν μπόρεσαν να παραδώσουν όλα τα φορτηγά που χατηρικά μας παρήγγειλε η Κύπρος. Που μόνο αυτή αγοράζει από εμάς. Καθαρά χατηρικά. Οι προμηθευτές πρώτων υλών είχαν σταματήσει να προμηθεύουν τις αμυντικές βιομηχανίες. Μου έλεγαν κάποιοι γνωστοί ότι στην χ βιομηχανία δεν είχαν καν μελάνι για τυπώσουν κάτι από τον Η/Υ τους και σε άλλη ότι δεν είχαν αυτό το αέριο (δεν θυμάμαι πως το λένε) για να κάνουν οξυγονοκολήσεις.
  Η συμπαραγωγές μας μάραναν…

  Απάντηση
 2. X

  Mιας που έγινε πριν λόγος για συμπαραγωγή του ιαπωνέζικου οχήματος.
  Που είναι αυτός ο κατά-φαντασία αερο-ψεκασμένος υπουργός άμυνας που πριν καιρό έλεγε για συμπαραγωγή αεροπλάνων με την Γαλλία ??
  Που εδώ και 6 χρόνια η Π.Α δεν μπορεί να αγοράσει ούτε 15 Σέσνα-172. (αυτό θέλει για την αντικατάσταση των Τ-41) Πανάκριβα Rafale και πειραματικά Neuron ονειρεύεται ο Καμμένος ?? (όνομα και πράγμα) Ή μήπως και Α-400Μ ??
  Που η Ε.Α.Β είχε για ένα χρόνο απλήρωτο το εστιατόριο που τρώνε οι εργαζόμενοι της, τα λεωφορεία που τους μεταφέρουν, κ.α πολλά. Ούτε σαπούνια και χαρτί υγείας δεν τους είχε και οι εργαζόμενοι τα κουβαλούσαν από το σπίτι τους. Η συμπαραγωγή των πανάκριβων και ασύμφορων γαλλικών αεροπλάνων μας μάρανε. Να δούμε τι άλλο θα ακούσουμε ακόμη.
  Που δεν μπορούν να αγοραστούν αεροπλάνα των 150 χιλιάδων και αυτός ονειρεύεται συμπαραγωγές αεροπλάνων των 100+ εκατομμυρίων. Αν είναι δυνατόν !!!!

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: