Η Ινδία απέκτησε το νέο, ρωσικής κατασκευής, πυρηνικό υποβρύχιο

INS Chakra II
Το Ρωσικό υποβρύχιο K-152 Nerpa, μετονομάστηκε από την Ινδία INS Chakra II (Φωτογραφία: navaltoday.com)

Η Ινδία επέστρεψε στη λέσχη των «ισχυρών χωρών», με την απόκτηση του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου που μίσθωσε από την Ρωσία.
Το υποβρύχιο INS Chakra II, παρελήφθη σε μια επίσημη τελετή από τον Ινδό υπουργό άμυνας A.K. Antony, σε μία ναυτική βάση στην νοτιοανατολική ακτή της πολιτείας Andhra Pradesh.

Η Ινδία επιθυμεί έντονα να ενισχύσει τις ικανότητες της στη θάλασσα, δεδομένη την επιδίωξη της Κίνας για ένα ισχυρό υποβρύχιο στόλο, που το Δελχί βλέπει ως απειλή για τις βασικές ναυτιλιακές γραμμές του Ινδικού Ωκεανού, και του Ινδικών στοιχείων ενέργειας στη Νότια Θάλασσα της Κίνας.

Το 8140 τόνων υποβρύχιο, έχει την δυνατότητα να εκτοξεύσει μεγάλη ποικιλία από τορπίλες, όπως και πυρηνικούς πυραύλους cruse Granat.
Εχει δοθεί στην Ινδία από την Μόσχα με δεκαετή μίσθωση, μια συμφωνία που το Πακιστάν χαιρέτισε με τρόμο και εκνευρισμό.

Αυτή τη χρονική περίοδο η Ινδία ολοκληρώνει την ανάπτυξη του δικού της πυρηνοκίνητου υποβρυχίου κλάσης Arihant, το INS Chakra II αναμένεται να βοηθήσει στην εκπαίδευση των πληρωμάτων του εγχώριου υποβρυχίου, το οποίο αναμένεται να μπει σε υπηρεσία κατά την διάρκεια αυτού του έτους.

Μετά την απόκτηση του τελευταίου πυρηνοκίνητου υποβρυχίου Σοβιετικής κατασκευής το 1991, το υποβρύχιο κλάσης Akula – II, είναι το πρώτο πυραυλοκίνητο υποβρύχιο που επιχειρεί ξανά το Ινδικό ναυτικό.

Με τα INS Chakra και INS Arihant, που αναμένονται να ξεκινήσουν τις επιχειρησιακές αποστολές στα τέλη του έτους, η Ινδία θα έχει δυο πυρηνικά υποβρύχια να περιπολούν στα βαθιά θαλάσσια σύνορα της.

Το υποβρύχιο έχει υποβληθεί σε δόκιμες στο Ιαπωνικό πέλαγος το 2008 όταν το σύστημα πυρόσβεσης του ξαφνικά τέθηκε εκτός λειτουργίας, γεμίζοντας το εσωτερικό του με το τοξικό διοξείδιο του άνθρακα, προκαλώντας το θάνατο των 20 ατόμων που ήταν εντός του κύτους.
Τα μέσα ενημέρωσης λένε ότι η Ινδία διαμαρτυρήθηκε γιατί το σύστημα πλοήγησης δεν λειτουργεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Νέου Δελχί.
Η Ρωσία προμηθεύει το 70% των οπλικών συστημάτων της Ινδίας, αλλά το Νέο Δελχί είναι δυσαρεστημένο με τις καθυστερήσεις στην παράδοση των οπλικών παραγγελιών από τη Μόσχα, και πρόσφατα αναζήτησε άλλους προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένων του Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ).

Πυρηνοκίνητα υποβρύχια διαθέτουν άλλες πέντε χώρες, η Βρετανία, η Κίνα, η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Η Ινδία έχει δηλώσει ότι θα εξοπλίσει το υποβρύχιο με πυρηνικούς πυραύλους κρουζ, πάντα στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της προς τις διεθνείς συνθήκες, που η επιτροπή ατομικής ενέργειας ενέκρινε μετά την διεξαγωγή μιας σειράς από ατομικές δοκιμές το 1990.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.