Η Ινδία αποχώρησε από το έργο “FGFA”, αφήνοντας την Ρωσία να προχωρήσει μόνη της

Η Ινδία αποσύρθηκε από το ενδεκαετές συνεργατικό πρόγραμμα με την Ρωσία για την κατασκευή του μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς (“FGFA”). Η απόφαση έχει επιπτώσεις τόσο στην ινδική πολεμική αεροπορία (“IAF”) και τη ρωσική αεροδιαστημική βιομηχανία.

Η ινδική πολεμική αεροπορία (“IAF”) ανέβαλε επ’αόριστον την ενδεκαετή συνεργασία στο πρόγραμμα του μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς (“FGFA”) με την Ρωσία μετά από διαρκείς διαφωνίες σχετικά με τα κόστη ανάπτυξης και τις τεχνολογικές δυνατότητες του.

Υψηλόβαθμοι ινδοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων του συμβούλου εθνικής άμυνας, Αζιτ Ντοβάλ και του γραμματέα εθνικής άμυνας Σαντζάι Μίτρα, ενημέρωσαν πρόσφατα την επισκεπτόμενη ρωσική υπουργική αντιπροσωπεία ότι η Ινδία αποσύρεται από το πρόγραμμα, όπως δήλωσαν επίσημες πηγές στο “Jane’s” την 20η Απριλίου.

Οι ινδοί αξιωματούχοι πιστεύεται ότι έχουν δηλώσει ότι η “IAF” μπορεί, σε μεταγενέστερη ημερομηνία, να αναθεωρήσει το έργο “FGFA” ή εναλλακτικά να αποκτήσει την πλήρως ανεπτυγμένη πλατφόρμα από την στιγμή που αυτή θα εισέλθει σε υπηρεσία με την ρωσική πολεμική αεροπορία, ωστόσο δεν επεκτάθηκαν.

Αξιωματούχοι της βιομηχανίας δήλωσαν ότι το έργο “FGFA”, στο οποίο η κρατική ινδική “Hindustan Aeronautics Limited” (HAL) ήταν ο ηγετικός αναπτυξιακός οργανισμός, δεν περιλαμβάνονταν στις συνομιλίες κατά την επίσκεψη της υπουργού άμυνας Νιρμάλα Σιθάραμαν στην Μόσχα στις αρχές Απριλίου.

“Το έργο ‘FGFA’ είχε γίνει για παράδειγμα πολύ λίγο, πολύ αργά”, δήλωσε ο αμυντικός αναλυτής και απόστρατος πτέραρχος B K Μπχατία. Δεν θα εξυπηρετούσε πλέον τα συμφέροντα της “IAF” καθώς παλεύει για να κατασκευάσει ταχέως ελαττωμένους αριθμούς μαχητικών, πρόσθεσε.

Η “IAF” πιστεύει ότι το μαχητικό “Su-57” (“T-50 PAK-FA”), το οποίο το ινδικό υπουργείο άμυνας χαρακτήρισε ως το μελλοντικό μαχητικό πολλαπλών ρόλων, δεν πληροί τις απαιτήσεις για “αορατότητα”, ηλεκτρονικά μάχης, ραντάρ και αισθητήρες. Εφτά πρωτότυπα “FGFA” υπόκεινται επι του παρόντος σε δοκιμαστικές πτήσεις στην Ρωσία, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις σχετικά με το πότε η πλατφόρμα πρόκειται να εισέλθει σε μαζική παραγωγή.

Rahul Bedi

Απόδοση/Μετάφραση απο το “Janes.Com” για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

5 Απαντήσεις

 1. Επόμενο ήταν. Ίσως και σχέδια κτλ ηδη να έχουν επέλθει στα χέρια Γαλλίας (Ραφαλ) και κατα επέκταση στις ΗΠΑ. Αρα το αεροσκάφος εχει στοχοποιηθει και ολες οι αδυναμίες του είναι γνωστές πριν καν βγει στην παραγωγή οταν και εφοσον βγει χωρίς χρήματα.

 2. Ινδοί και πρόγραμμα/παραγωγής προμήθειας μαχητικών έχουν γίνει ανέκδοτο, σαν το Αλβανός τουρίστας, αφγανοπακιστανός επενδυτής κλπ

 3. Έχουν πλάκα αυτοί οι Ινδοί, ενώ οι ίδιοι παλεύουν απο το 1983 να φτιάξουν ένα μαχητικό 3ης γενιάς περιμένουν απο άλλους έτοιμο μαχητικό υψηλών επιδόσεων σε όλα τα σημεία σε χρόνο ρεκόρ, αυτά δεν γίνονται ούτε στην θεωρία. Ακόμα και οι αμερικάνοι με απίστευτους οικονομικούς πόρους(σε σύγκριση με άλλους) και εμπειρία, ζορίζονται χρόνια να ολοκληρώσουν ένα μαχητικό 5ης γενιάς.

  Όταν μάθουν πρώτα να συναρμολογούν σωστά τα Su-30 μπορούν να μιλάνε για πιο περίπλοκα αεροσκάφη, η ας πάρουν Rafale αν έχουν χρήματα, και αυτό πολύ είναι για αυτούς. Οι Πακιστανοί έχουν F-16 και FC-1/JF-17, οπότε η απαίτηση για ένα Su-57 είναι υπερβολική. Απέναντι στους κινέζους ούτως η άλλως είναι αρκετά χρόνια πίσω, ούτε πρόκειται πλέον να τους φτάσουν στα αμυντικά προγράμματα.

 4. @dimitrisx

  Σε ένα παλαιότερο άρθρο που αναδημοσιεύθηκε εδώ στην Προέλαση, είχα θέσει αυτό το ερώτημα με τις γενιές, επειδή στο συγκεκριμένο άρθρο υπάρχει σχετική αναφορά η οποία με είχε μπερδέψει(αν και είχα υπόψην μου μερικές αναφορές για το F-22 σε παλαιότερα άρθρα σε περιοδικά, όπου είχε αναφερθεί ως μαχητικό 4ης γενιάς).

  Η απορία μου ήταν η ίδια, σχετικά με τις γενιές.

  Gunslinger32 6 Ιανουαρίου 2018
  Οι αναφορές που με μπερδεύουν, είναι οι γενιές μαχητικών που αναφέρονται, όπως και το μείγμα Hi-lo για τα F-16 και τα JSF στην ΤΗΚ. Παρά που θυμάμαι κάποιες παλαιότερες αναφορές στον ξενόγλωσσο ειδικό τύπο, όπου το F-22 αναφέρονταν στην κατηγορία 4ης γενιάς, θα ήθελα μια διευκρίνηση αν η αναφορά σε μαχητικά 3ης γενιάς της ΤΗΚ και ΠΑ απευθύνεται στα μαχητικά F-16, τα οποία σήμερα αναφέρονται απο τον πωλητή ως μαχητικά 4ης γενιάς.

  Σχετικό απόσπασμα απο το άρθρο

  «Στον κρίσιμο τομέα της αεροπορικής ισχύος, που αποτέλεσε το πρωτεύον πεδίο αποτροπής της τουρκικής επιθετικότητας κατά τη διάρκεια της Μεταπολιτεύσεως, η εικόνα είναι αποθαρρυντική. Η Τουρκική Αεροπορία (ΤΑ) διατηρεί 267 μαχητικά, εκ των οποίων τα 198 είναι τρίτης γενεάς και εξαιρετικά προηγμένα, τα 35 είναι τρίτης γενεάς αλλά παλαιών εκδόσεων, ενώ τα 34 είναι εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη 2ας γενεάς. Στην πράξη, πρόκειται για ένα καλοζυγισμένο μείγμα από περίπου 200 σύγχρονα μαχητικά αιχμής, 35 μαχητικά υποδεέστερα (αλλά πλήρως αξιόμαχα και της ίδιας γενεάς) που παίζουν τον ρόλο του εισαγωγικού (OCU) μαχητικού καθώς και από άλλα τόσα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη 2ης γενεάς, βαρύτερα και με ικανότητα μεταφοράς μεγάλων φορτίων, τα οποία είναι προσανατολισμένα σε ρόλο αέρος-εδάφους, ως οιονεί «υποστρατηγικά» βομβαρδιστικά.

  Την ίδια στιγμή, η αντίστοιχη ελληνική δύναμη αποτελείται από 232 μαχητικά αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 55 είναι τρίτης γενεάς και πολύ προηγμένα (γενικώς αντίστοιχα ή και καλύτερα από τα τουρκικά της ίδιας κατηγορίας), τα 177 είναι τρίτης γενεάς αλλά παλαιών εκδόσεων, ενώ τα 34 είναι εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη 2ας γενεάς. Ήδη, με αυτή τη σύνθεση υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, καθώς η αναλογία σύγχρονων μαχητικών είναι 1 ελληνικό προς 4 τουρκικά, ενώ σε αντίθεση με τα τουρκικά μαχητικά τρίτης γενεάς παλαιών εκδόσεων που έχουν έναν κατά βάση εκπαιδευτικό ρόλο, τα ελληνικά μαχητικά τρίτης γενεάς παλαιών εκδόσεων παραμένουν στον ρόλο του μαχητικού πρώτης γραμμής, με την αντίστοιχη υποβαθμισμένη απόδοση. Τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη δεύτερης γενεάς, περιέργως, είναι προσανατολισμένα σε ρόλο αέρος-αέρος, με ό,τι αυτό σημαίνει για την απόδοσή του στον ρόλο αυτόν.»

  http://www.proelasi.org/λέγοντας-τα-πράγματα-με-το-όνομα-τους/

  Η απάντηση/εξήγηση που μου έδωσε ο αγαπητός ΑΧΕΡΩΝ, ήταν για έμενα, μια λογική εξήγηση για την παράξενη πολιτική με τις γενιές μαχητικών αεροσκαφών. Πρακτικά υπάρχουν όμως και αρκετές προσθήκες συστημάτων/αισθητήρων στο νεότερο JSF, οι οποίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν χαρακτηριστικά αεροσκάφους ανώτερης/νεότερης (5ης) γενιάς.

  ΑΧΕΡΩΝ 6 Ιανουαρίου 2018
  Aυτό με τις γενηές είναι λίγο αυθαίρετο,επειδή ουσιαστικά οἱ Αμερικάνοι κατατάσσουν τις γενηές των δικών τους αεροσκαφών όπως νομίζουν,και οἱ Ευρωπαίοι τρέχουν να κατατάξουν και τα δικά τους όπου κρίνουν ότι τους κολακεύει περισσότερο.
  Εκτός αυτού,σε ποιά γενηά θα μπορούσαν να καταταγούν τα Α-6,Α-7,Α-10;
  Υπάρχει και ἡ αμερικανική οπτική ότι κάποια μή αμερικανικά αεροσκάφη,όπως το Mirage-F-1,MiG-23 και ίσως και το JA-37 Viggen,ανήκαν στην λεγόμενη χαμένη γενηά,επειδή ἡ έλευση του F-16 τα κατέστησε παρωχημένα σχεδόν ταυτόχρονα με την ένταξη τους σε υπηρεσία.
  Όμως,το F-1 σε ἑλληνική υπηρεσία αποδείχθηκε ατού έναντι των F-4/F-5/1F-04S της ΤΗΚ,για πάνω από δεκαετία,και έφεραν και θετικό σκόρ απέναντι σε F-15 USAF σε μικρά ύψη και χαμηλές ταχύτητες,σύμφωνα με ότι γράφηκε τουλάχιστον σε ἑλληνικά έντυπα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.