Η Ινδία θα κατασκευάσει όπλα για να καταστρέφει δορυφόρους

agni-v
Ένας πύραυλος εδάφους-εδάφους Agni V, εκτοξεύτηκε από το νησί Wheeler της ανατολικής πολιτείας της Orissa. (Φωτογραφία: ibtimes.co.in)

Η Ινδία μετά την επιτυχημένη δοκιμή του πυραύλου ICBM Agni-V,σκοπεύει να κατασκευάσει όπλα που θα καταστρέφουν διαστημικά οχήματα που θα βρίσκονται σε τροχιά γύρω από την γη, όπως δορυφόροι και διαστημόπλοια.

O γενικός διευθυντής του Ινδικού οργανισμού Αμυντικής εξέλιξης και ανάπτυξης (IDRD) και επιστημονικός σύμβουλος του Ινδικού υπουργείου άμυνας V.K. Saraswat είπε ότι η εκτόξευση του Agni-V την προηγούμενη εβδομάδα ανοίγει μια νέα εποχή για την Ινδία.

Τα όπλα ASAT μπορούν να φτάσουν σε ύψος 500 μιλίων πάνω από την γη. Ο Saraswat είπε ότι ο Agni-V διαθέτει το προωθητικό και εκρηκτικό γέμισμα “με προηγμένους αισθητήρες, που μπορούν να τον οδηγήσουν σε ένα δορυφόρο.”

Επίσης συμπλήρωσε ότι το βεληνεκές του Agri-V, περισσότερο από 3100 μίλια, είναι επαρκές για να προσεγγίσει τις παρούσες εχθρικές απειλές της Ινδίας, “Δεν έχουμε πρόβλημα να αυξήσουμε στο μέλλον το βεληνεκές του, οι εχθρικές απειλές αλλάζουν διαρκώς, δεν είμαστε σε ένα αγώνα δρόμου πυραύλων με άλλες χώρες. Εμείς κατασκευάζουμε πυραύλους για να καταπραΰνουμε τις εχθρικές απειλές.”

Το ενδιαφέρον της Ινδίας για το πρόγραμμα πυραύλων ASAT, ξεκίνησε όταν το 2007 η Κίνα χρησιμοποίησε ένα πύραυλο ASAT για να καταστρέψει ενα παλιό δορυφόρο.

Στα τέλη του 1962 Ινδία και Κίνα συγκρούστηκαν σε ένα σύντομο πόλεμο στην περιοχή των Ιμαλαϊων, κατά τον οποίο η Ινδία έχασε 1383, 1047 τραυματίστηκαν, 1696 αγνοούνται και 3968 αιχμαλωτιστήκανε. Οι Κινέζικες απώλειες κατά την διάρκεια της σύγκρουσης ήταν 722 νεκροί και 1697 τραυματίες.

Τον Ιανουάριο του 2010, ο Saraswat είπε: “Η Ινδία συσσωρεύει επίπεδα τεχνογνωσίας ώστε να τα χρησιμοποιήσει για να εξουδετερώσει τους εχθρικούς δορυφόρους. Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε διαστημική ασφάλεια και να προστατεύσουμε τους δορυφόρους μας. Την ίδια στιγμή εργαζόμαστε πως να αποτρέψουμε την εχθρική πρόσβαση στον εξοπλισμό του στο διάστημα.”

Τα στοιχεία των ABM του διαστημικού προγράμματός της Ινδίας δοκιμαστήκανε επιχειρησιακά τον περασμένο χρόνο. Η Ινδία εκτέλεσε μια δοκιμή τον Μάρτιο του 2010, η έκτη στη σειρά, του προωθητικοί πυραυλικού τμήματος του αμυντικού προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων. Η δοκιμή ανακοινώθηκε ως επιτυχημένη και η Ινδία επιβραβεύθηκε με την απόκτηση τεχνογνωσίας στο πυραυλικό πρόγραμμα.

Ένας τροποποιημένος πύραυλος Prithvi, ο οποίος μιμήθηκε την τροχιά ενός βαλλιστικού πυραύλου με βεληνεκές 324 μιλίων, εκτοξεύτηκε από το ολοκληρωμένο πεδίο εκτοξεύσεων δοκιμών Complex III.

Ο εκτόξευση καθοδηγήθηκε από ραντάρ του Ινδικού στρατού, καθορίζοντας την τροχιά του και μεταβίβαζε τα δεδομένα πραγματικού χρόνου στο κέντρο ελέγχου εκτόξευσης, το οποίο εκτόξευσε το προωθητικό τμήμα του πυραύλου. Η εκρηκτική κεφαλή έκανε κλειστό ελιγμό κοντά στο τροποποιημένο πύραυλο Prithvi πριν εκραγεί.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.