Η Ινδική Αεροπορία θα πραγματοποιήσει την πρώτη πτήση Jaguar με ραντάρ AESA

© AFP 2017/ ALEXANDER KLEIN
© AFP 2017/ ALEXANDER KLEIN

[dropcap size=small]Τ[/dropcap]ο νέο ραντάρ AESA θα βελτιώσει σημαντικά την ικανότητα της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας καθώς θα επιτρέπει στα αεροσκάφη της να εντοπίζουν στόχους σε μεγάλες αποστάσεις.

Η Ινδική Πολεμική Αεροπορία (IAF) πρόκειται να παραλάβει το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος εξοπλισμένο με ραντάρ Ενεργής Διάταξης Ηλεκτρονικής Σάρωσης (AESA) νεάς γενιάς καθώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εκσυχρονισμού στα αεροσκάφη βαθιάς διείσδυσης.

Αμυντικές πηγές δήλωσαν στο Sputnik ότι το αεροσκάφος Jaguar DARIN III που είναι εξοπλισμένο με AESA θα πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση αυτόν τον μήνα. Οι τεχνικές δοκιμές και οι υπόλοιποι αναγκαίοι έλεγχοι έχουν ολοκληρωθεί.

“Το ραντάρ AESA νέας γενιάς ενσωματώθηκε στο Jaguar και είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση σε λίγες μέρες. Η κατάλληλη ημερομηνία θα οριστικοποιήθει από το υπουργείο Άμυνας και την IAF”, είπε στο Sputnik η αμυντική πηγή.

Σε σύγκριση με ένα συμβατικό ραντάρ, του οποίου η κεραία μετακινείται χειροκίνητα για την σάρωση των εχθρικών στόχων, η ακτίνα των ραντάρ AESA κινείται ηλεκτρονικά. Καθώς η κίνηση είναι πολύ γρήγορη, μπορεί να εντοπίζει πολλαπλούς στόχους και ταυτοχρόνως να παρεμβάλει τις εχθρικές επικοινωνίες και ραντάρ.

Αυτή τη στιγμή, η IAF δεν διαθέτει κάποιο μαχητικό αεροσκάφος εξοπλισμένο με το ραντάρ AESA νέας γενιάς. Τα Jaguar DARIN III εξοπλίζονται με το ραντάρ AESA της ισραηλινής ELTA. Το Jaguar DARIN III είναι επίσης εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας υλικά και λογισμικό, συμπεριλαμβανομένου υπολογιστή αποστολής ανοιχτής αρχιτεκτονικής, κινητήρα και ηλεκτρονικών συστημάτων οργάνων πτήσης (EFIS), ραντάρ έλεγχου πυρός, τελευταίας τεχνολογίας συστήματος αδρανειακής πλοήγησης με GPS και πολλές άλλες βελτιώσεις.

Το 2012, η ELTA προσφέρθηκε να εξοπλίσει τα 61 Jaguar της IAF με το ραντάρ AESA ELM-2025 κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκσυγχρονισμού που θα οδηγούσε στην έκδοση DARIN III, ο οποίος υλοποιείται από την κρατική ινδική Hindustan Aeronautics Limited (HAL). Ο εκσυγχρονισμός είναι μια προσπάθεια να προστεθούν ακόμα 20 χρόνια στην επιχειρησιακή ζωη του αεροσκάφους.

Εν τω μεταξύ, ο Οργανισμός Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης (DRDO) της Ινδίας αναπτύσσει εγχωρίως ένα AESA με κόστος 67 εκατομμυρίων δολαρίων. Το έργο αυτό έλαβε την έγκριση της κυβέρνησης τον Ιανουάριο του 2012 και πιθανόν να ολοκληρωθεί ως τον Μάιο του 2019, με μια καθυστέρηση τριών ετών. Τα εγχώρια ραντάρ AESA θα τοποθετηθούν στις εκσυγχρονισμένες εκδόσεις των Tejas Mk II.

Απόδοση/Μετάφραση από το Sputniknews.Com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

37 Απαντήσεις

  1. Σε μερικά χρόνια θα λέμε όταν στην Ασία έβρεχε Aesa, «εμείς» ψάχναμε για δυο χούφτες(ντουζίνες) JSF, για μόστρα(παρόλο που δεν βρίσκαμε τα χρήματα για έναν εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων μαχητικών). ?

   Η Ντασό(Dassault) δεν προσφέρει ραντάρ Aesa, αλλά υπάρχουν και άλλοι τρόποι εκσυγχρονισμού/αναβάθμισης του Mirage 2000EG/-5 για να αυξηθούν οι δυνατότητες του και να παραμείνει αξιόμαχο για αρκετά χρόνια.

   1. Τα Jaguar φοράνε συστήματα από το Ισραήλ, δεν ξέρω εάν γίνεται στα Μ2000 αλλά θα πάρει πολύ χρόνιο και χρήμα για την πιστοποίηση, άμα δε πέσουμε και σε κάνα εμπορικό μπλόκο με άδειες εξαγωγής κτλ πάει το πρόγραμμα.Κρίμα όμως γιατί είναι πολύ όμορφα αεροσκάφη, έχουν κάνει πολλά πράγματα πάνω από το Αιγαίο. Μάλιστα λέγεται ότι οι Ανατολικοί μας γείτονες απέφευγαν τις αναμετρήσεις όταν ήταν σε αποστολές αναχαίτισης. Ίσως τα δούμε περισσότερο σε αποστολές TASMO μέχρι την αποστρατευσή τους. Λέγεται βέβαια ότι τα νέα F16 V θα μπορούν να φέρουν και τους νέους Harpoon, οπότε ο χρόνος θα δείξει.

    1. Ασφαλώς δεν προτείνω το συγκεκριμένο(η κάποιο άλλο) ραντάρ για εγκατάσταση στα M2000 της ΠΑ. Προσωπικά θα με ενδιέφερε περισσότερο ένας εκσυγχρονισμός του συνόλου των ελληνικών Μιράζ στο επίπεδο της τελευταίας έκδοσης (ακόμα και χωρίς να συμπεριλαμβάνει ένα ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης), και την πιστοποίηση νέων όπλων που θα μπορούσαν να δώσουν δυνατότητες σε αυτό τον τύπο(και στις μονάδες που τον λειτουργούν) οι οποίες θα ξεπερνούσαν αρκετά τους ρόλους που έχουν σήμερα, για μέγιστη εκμετάλλευση της επένδυσης στο σύστημα Mirage2000(υποδομές, εκπαίδευση προσωπικού οπλοστάσιο).

     Για παράδειγμα:
     -Δυνατότητα χρήσης των MICA για όλα τα Mirage2000

     -πιστοποίηση νέων κατευθυνόμενων όπλων αέρους-εδάφους
     Al Tariq S/LR, MBDA PGM-500 500lbs guided bomb (“Hakim”),
     AASM και LGB

     -δυνατότητα χρήσης ατρακτίδιου φωτοαναγνωρίσης AREOS

     -δυνατότητα χρήσης ατρακτίδιου ΗΠ(SIGINT) π.χ. ASTAC

     https://pbs.twimg.com/media/C1BOSb5WIAA19so.jpg

     http://4.bp.blogspot.com/-6yjAOSlzN5E/UuEZ0KrymCI/AAAAAAAAA3c/x8fFEF8_kV4/s1600/41yd.png

     https://i.pinimg.com/564x/c6/c7/19/c6c719480ca11445a6381a27e54d1f59.jpg

     https://theaviationist.com/wp-content/uploads/2011/05/dsc_0003-copy.jpg

     Σχετικά με τις αναμετρήσεις των M2000 vs F-16C επάνω απο το Αιγαίο θέλω να θυμίσω μόνο το παράδειγμα «Mehmetcik busters» (ή Mehmet-chick ? αν θες έτσι). ?

     http://1.bp.blogspot.com/_3DlJiU57xB0/Swwbq7PjvwI/AAAAAAAAAQo/yin4Nlwx7HQ/s1600/MB.jpg

     Με τόσα που λέγονται σχετικά με τις δυνατότητες που θα έχουν τα εκσυγχρονισμένα γεράκια, αναρωτιέμαι τι θα πρωτοκάνουν απο αυτά, και αν μας δωθεί η δυνατότητα μετά και παρά τον εκσυγχρονισμό, εφόσον οι ΗΠΑ δεν αποδεσμεύουν όλα τα(συμβατικά) όπλα για την ΠΑ όπως π.χ. JASSM, γεγονός που μας ανάγκασε και μας οδήγησε στην απόκτηση των SCALP EG.

     Παρά την παράξενη πολιτική μάρκετινγκ της Γαλλίας και τις τσουχτερές τιμές που βάζουν στα οπλικά συστήματα τους, νομίζω ότι είναι μια πόρτα που δεν πρέπει να κλείσουνε οριστικά και βιαστικά, για πολιτικούς και επιχειρησιακούς λόγους(εξαιτίας των μπλόκων και αδειών εξαγωγής, που θα μπορούσαν να προκύψουν σε κάποιες περιπτώσεις όταν χαμηλώσουν οι τόνοι και η ένταση μεταξύ Τουρκίας-ΗΠΑ).

 1. Η Ινδία εξοπλίζει τα Jaguar με ραντάρ Aesa, και στην Ελλάδα «ετοιμάζονται» να αποσύρουν τα Mirage 2000 επειδή είναι «ακριβά» λόγο ηλικίας.

 2. @Gunslinger32
  Είναι αλήθεια τα M2000 δεν φέρουν τους Mica και νομίζω τα 2005 δεν φέρουν τους Exocet ! Αρα μπορούμε να αρχίσουμε από τα προφανή προβλήματα . OΙ Mica με την ΙR κεφαλή είναι καλή προσθήκη τώρα με την μόδα των Strealth. Ωραίες οι αναφορές σε άγνωστα οπλικά φορτία, η Al-Tariq ειδικά πολύ ενδιαφέρουσα .

  1. Όντως ένα ενδιαφέρον σύστημα/όπλο, αν και στην ουσία πρόκειται για ένα «κιτ» για τις Mk 81/82/83 που μετατρέπει ένα «χαζό» όπλο σε έξυπνο, με εντυπωσιακή εμβέλεια στην έκδοση ER που πλησιάζει τις επιδόσεις ενός ακριβότερου SLAM ER (με εμβέλεια 280 km σύμφωνα με επίσημες αναφορές), και με δυνατότητα προσβολής κινούμενων στόχων(αν μεταφράζω σωστά την αναφορά στην παρουσίαση/περιγραφή).

 3. Το ραντάρ που προσφέρει η IAI/ELTA είναι το ELM-2052 (και όχι 2025), όπως είχαμε γράψει από το 2011: https://www.researchgate.net/publication/233905208_Radar_Machetikon_Aeroskaphon_Typou_AESA_Active_Electronically_Scanned_Array
  Θεωρητικά, προτείνεται και για Μ2000, από τους Ισραηλινούς.
  Όμως, όπως λέει και ο Gunslinger32, το ραντάρ AESA δεν είναι το παν στην ζωή, ιδίως έναντι στόχων stealth, όπως έχουμε δείξει επανειλημμένως.
  Αντιθέτως, οι υπόλοιπες αναβαθμίσεις που προτείνει ο Gunslinger32 είναι άκρως ενδιαφέρουσες…
  Και όπως έγραψα και αλλού, τα οπλικά συστήματα που αποδίδουν, δεν αποσύρονται, ελαφρά τη καρδία.
  Συντηρούνται, αναβαθμίζονται, εξελίσσονται… Ή, τουλάχιστον, πωλούνται σε καλή τιμή (στο πλαίσιο του δυνατού).

  1. Δυστυχώς μια πρακτική εφαρμογή αναβάθμισης των ελληνικών M2000 σε τέτοια διάσταση, φαίνεται να αποτυγχάνει(προς το παρόν τουλάχιστον) εξαιτίας της έλλειψης οικονομικών πόρων, και την έλλειψη προθυμίας/διάθεσης της πολιτικής ηγεσίας για τέτοια απόφαση.

   1. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα μόνον.
    Εκεί στο παρακράτος των Αθηνών..δεν λένε να καταλάβουν ότι δεν χρειαζόμαστε Rolls Royce ή Bentley για να κάνουμε τη δουλειά μας και μάλιστα στους ελληνικούς δρόμους..

    1. Προφανώς δεν είναι μόνο το οικονομικό, αλλά και διάφοροι πολιτικοί λόγοι(π.χ. διαμάχες και αλλά παιχνίδια που παίζονται) και οι προσωπικές προτιμήσεις του κάθε υπουργού, όσων αφορά την χώρα προέλευσης(που είναι στην μόδα, ακόμα και όταν είναι γνωστό ότι σημαντικά μέρη προέρχονται απο την Τουρκία).

     Αν ήταν και RR η Bentley θα έλεγα πάλι καλά, αλλά στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται περισσότερο για ένα ‘Landwind’ με κινητήρα Βαυαρίας, και με διαφήμιση/προμοτάρισμα στύλ VW με πειραγμένο λογισμικό για παραπλάνηση του πελάτη. ?

   2. Πανω σ’αυτο διαφωνω Προβοκατωρ. Οταν η Lockheed λεει οτι ο πυρηνας του προγραμματος εκσυγχρονισμου των F16 διεθνως ειναι το ρανταρ δεν το κανει μονο για διαφημιση του aesa της Northrop. Kαι προσωπικα νομιζω οτι δεν το εχει και αναγκη αφου εχει ηδη βρει αγοραστες για το APG83 σε εκσ F16. Τα νεα συμβατικα ρανταρ την ερχομενη δεκαετια θα ειναι τα aesa για λογους υποστηριξης-λειτουργιας-κοστους, αναβαθμισεων και επιδοσεων συγκριτικα με τα μηχανικα ρανταρ. Οσον αφορα τα δικα μας F16 η ταπεινη μου γνωμη ειναι οτι αν δεν βαλουμε aesa σε καποια τουλαχ απο τα F16 η’ δεν ενταξουμε νεο ολοκληρωμενο μαχητικο την δεκαετια που ερχεται τοτε το συνολο του στολου των μαχητικων μας θα εχει προβλημα απο τα aesa (+το συζευγμενο DAS) των F35 και απο τα ecm συνολικα των γειτονων. Το γεγονος οτι η πρωταρχικη αποστολη των F35 ειναι η διεισδυση σε Α-Ε δεν σημαινει οτι κατα τις τακτικες καποια πακετα δε μπορουν να χρησιμοποιησουν τo lpi aesa τους και να μεταδωσουν τις θεσεις μας με το ρανταρ η’ το λινκ. Ειδικα αν παρουν τελικα 100 F35 και δουμε τα χαρ/κα των δυο ρανταρ, η διαφορα επιδοσεων του v9 με το APG81 ειναι μεγαλη και στην αερομαχια και στις προσβολες επιφανειας. Η θεση των F16 μας μπορει να ειναι γνωστη παντοιοτροπως απο τα σημερινα μεσα που διαθετουν (ΣΑΕ,ΑΣΕΠΕμαχητικα,πλοια κλπ) αφου εχουν πολυ μεγαλυτερο RCS, οποτε και να βαλουμε τα παθητικα irst σε ολα τα F16 μας αυτοι θα ξερουν που βρισκονται. Ακομα κι αν δεν εχουν εντοπισει εγκαιρα η’ εχουν χασει καποια αναχαιτιστικα μας, τα F35 θα τα δουν πρωτα ειτε με το EODAS ειτε με τα “συνοδα” ΑPG81. Τελος μην ξεχναμε και τα αναβαθμισμενα F16 τους, εναντι των οποιων τα F16 με aesa και τα Μ2000 με τα γνωστα πλεονεκτηματα τους θα υπερτερουν.

  1. Λέτε να κάνουμε τα ψώνια μας από IAF; Έχω ξαναγράψει ότι είναι εξωτική αεροπορική δύναμη με συνάντηση μαχητικών τόσο από το Ανατολικό όσο και από το Δυτικό οπλοστάσιο. Πάω στοίχημα πως είναι ζόρικο να είσαι μηχανικός στην αεροπορία της…

   1. Εκεί στην IAF, έχουν και κάτι διαμορφώσεις οπλικών φορτίων στα M2000, που δεν τα έχουν συνηθίσει οι χρήστες του μαχητικού στο δυτικό ημισφαίριο (πλύν των ΗΑΕ που έχουν μεγαλύτερη ποικιλία). ?

    https://scontent-lga3-1.cdninstagram.com/t51.2885-15/e35/16584740_1856780561227304_4749578559100551168_n.jpg

    http://www.jpaviography.com/wp-content/uploads/2017/02/KT1400.jpg

    https://3.bp.blogspot.com/-Ho-7FSl7ykc/WPERpc05uJI/AAAAAAABOCU/-XkxUuhOOVwYbSJvbheXaxroDcK_2FKHwCLcB/s1600/Mirage-2000_With_Spice-1000_Bomb.jpg

    http://tejasmrca.weebly.com/uploads/9/7/6/6/97660970/14753392-1292020334194747-7863051086076804610-o_orig.jpg

    Spice 2000 in the Indian air force
    http://tejasmrca.weebly.com/military-aviation/spice-2000-in-indian-air-force

 4. https://www.google.com/patents/US20090040098

  RCS signature generation for closely spaced multiple objects using N-point models
  US 20090040098 A1
  ABSTRACT
  A method and system for analyzing the RCS of an object using N Point signature prediction models is provided. N-point signature prediction models are created for each object in a scenario and stored in lookup tables. Shooting and Bounce trace back techniques are used to determine RCS signatures of multiple objects in modeled scenarios to account for blockage by and coupling phenomena of a scattered field.

  CLAIMS(16)
  1. A computer comprising:
  a database including individual RCS data corresponding to each object from a plurality of objects, said computer system being programmed to compute the combined RCS signatures of said plurality of objects in a scene from the integration of individual RCS data, said computer system being further programmed to employ a ray tracing scheme to determine ray blockage and ray coupling as a result of object interaction.

  ακολουθηστε τα υπολοιπα patents επισης που χρησιμοποιει.Οποιος θελει ας τα κατεβασει και να κανει ενα data base/

 5. @som1els
  Αγαπητέ, διευκρινίζω ότι αυτή η πρακτική αφορά το σύνολο των Ε.Δ.
  Επί του προκείμενου, τα σημερινά aesa θα μας προσφέρουν ελάχιστα σε σχέση με το ικανότατο APG-68v9.Πιθανότατα να αγοραστούν 20τμχ για τη γνωριμία με τον τύπο εάν δεν βρεθούν μτχ APG-68v9 από τα τεράστια αποθέματα των ηπα που θα αναβαθμιστούν και πρέπει να σπεύσουμε να αγοράσουμε.
  Για το Irst ..εάν δεν είναι ενσωματωμένο,πετάμε λεφτά απλώς.Αλλά ξεφεύγουμε από το περιεχόμενο του ποστ.

  1. Δεν ηταν ολες οι προμηθειες μας ουτε υπερβολικες ουτε μπαχαλο (ειδικα αν τις δουμε στο συνολο των ΕΔ). Εχουν γραφει δεκαδες αρθρα σε ολες τις γλωσσες για τα aesa που εξελισσονται απο την δεκαετια του 80, οπως υπαρχουν και δεκαδες αρθρα που μας πληροφορουν για την προμηθεια τους απο ΕΔ παγκοσμιως. Και παλι (ακομα κι αν κακως παραβλεψουμε το μελλον & κοστος λειτουργιας) μoνο τα χαρ/κα να δουμε απο τα προσπεκτους, ειναι μεγαλες οι διαφορες που προκυπτουν απο την ηλεκτρονικη σαρωση (διαμορφωση δεσμων, ταχυτητα σαρωσης, πολλαπλη ιχνηλατηση, ανανεωση-μεταφορα δεδομενων, ενεργεια-πολλαπλη χρηση εκπομπων, παρεμβολες και ανθεκτικοτητα-lpi, υψηλη αναλυση για ποιοτητα και αποσταση Fire Control). Στο τελευταιο λινκ η αμερικανικη εθνοφυλακη παρακαλαει το Κογκρεσσο να εγκρινει την αναβαθμισει με aesa σε περισσοτερα F15.

   http://www.ausairpower.net/aesa-intro.html
   http://aviationintel.com/the-great-radar-race-aesa-development-in-high-gear/
   https://www.ngaus.org/sites/default/files/F-15%20AESA%20Radar%20Fact%20Sheet.pdf

   Για τα irst σε ατρακτιδια ειναι μια λυση να αποφυγουμε το κοστος μετασκευης. Το ατρακτιδιο διασυνδεεται κανονικα με τα υπολοιπα συστηματα του α/φ δηλ δεν υπαρχει κανενα προβλημα integration η’ μειωσης επιδοσεων συγκριτικα με το εαν μπει μεσα στην ατρακτο του α/φ. Επισης τα συγχρονα Α-Α irst οπως το Legion για F16 εχουν μεγαλυτερο ευρος θεασης, ενω ακομα και αναρτημενα κατω η γραμμη θεασης μπορει να περιοριζεται συγκριτικα με την τοποθετηση στο ρυγχος αλλα ειναι η ιδια στην μεγιστη εμβελεια διακρισης α/φ στελθ (που ειναι το ζητουμενο αφου εχουν μεγαλυτερη εμβελεια απο τα ρανταρ μαχητικων της Χ band). Οι αμερικανοι για πολλα χρονια χρησιμοποιουν αισθητηρες IR και ΗΠ/ΣΑ σε ατρακτιδια, αυτο γινοταν κυριως επειδη οι αισθητηρες εξελισσονταν ενω οι πλατφορμες (α/φ F18,F15,F16 κτλ) παρεμεναν οι ιδιες, γεγονος που θα απαιτουσε εκτεταμενο κοστος αλλαγων στην δομη των α/φ (αν φερονταν εσωτερικα σε συγκριση με το αν φερονταν σε ξεχωριστο φορεα-ατρακτιδιο).

   http://www.lockheedmartin.com/us/products/legion-pod.html
   http://defense-update.com/20150212_irst_pod.html
   https://i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/s–CsyZGwG3–/c_scale,f_auto,fl_progressive,q_80,w_800/rtebtjzrwilaezv5h55z.jpg

   1. Οι περισσότερες ήταν..(214,Leo,NH-90 C-27 και πολλά άλλα) αλλά δεν είναι του παρόντος.
    Όταν θα μπουν τα Αesa στα δικά μας θα είναι ήδη ξεπερασμένα (GaN) και δεν θα αξίζουν το τριπλάσιο κόστος σε σχέση με APG-68v9 και θα συζητάμε για κονδύλια αναβάθμισης τους..Ενδεικτικά εάν το κόστος εκσυγχρονισμού ανά αεροσκάφος είναι 15εκ.$ τα 9 πάνε στο aesa.
    To radar δεν λειτουργεί συνέχεια..
    Ας κοιτάξουμε να αρπάξουμε αυτά που προτίθεται να αποσυρούν οι αμερικάνοι και περιμένουμε για τα νέα μοντέλα aesa σε μερικά χρόνια (5-6;).Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν να κατευθυνθούν στην αναβάθμιση των ραντάρ των Patriot..
    Το pod δεν βλέπει επάνω από το αεροσκάφος και δεν είναι ευκολο να είναι upside-down..
    Εν κατακλείδι, ότι διαφημίζεται ως το καλύτερο στο είδος του δεν συνεπάγεται ότι όντως είναι αλλά και τα αμέσως επόμενα δεν σημαίνει ότι δεν ικανοποιούν απαιτήσεις.

   2. Φιλε μου το ξαναλεω κι ας ειναι αυτονοητο, πολυ πιο ξεπερασμενα θα ειναι τα μηχανικα V9 οταν τελειωσει ο εκσυγχρονισμος. Προσθεσε και τα χρονια που θα υπηρετουν μετα την αναβαθμιση και μαλλον θα βαρανε το κεφαλι τους και οι επομενοι που θα τα συζητανε σε μια δεκαετια απο σημερα. Και δεν γινεται να κανουμε τον εκσυγχρονισμο τωρα και να αλλαξουμε τα ρανταρ με GaN σε 5-6χρονια που θα …τελειωσει ο εκσ. Τα συστηματα εχουν διεπαφες μεταξυ τους στον κεντρικο υπολογιστη, δηλ θα καταληξουμε να εχουμε πληρωσει πολλα παραπανω εαν αλλαξουμε μετεπειτα και μονο του ενα κυριο συστημα οπως το ρανταρ. Οταν υπαρχουν σοβαρες εξελιξεις οπως αυτες με τα ρανταρ aesa οφειλουμε να εξελιχθουμε, το τεχνολογικο κενο θα ειναι μικρο ακομα κι αν δεν τα κανεις συνεχως αναβαθμισεις (που ειναι ενημερωσεις λογω ανοικτης αρχιτεκτονικης δηλ αυτονοητα πιο ευκολες απο την μεγαλη αλλαγη ρανταρ σε ψηφιακο). Εξαλλου ετσι ειναι τα πραγματα στην τεχνολογια και στην αμυνα, αν και νομιζω οτι ετσι οπως αργουμε τον εκσ μπορει να προλαβουμε τo ρανταρ και με GaN. Tα HAE για παραδειγμα θελουν αναβαθμιση των Bl60 σε 61.

    http://uk.reuters.com/article/us-lockheed-uae-fighters-idUKBREA0R02I20140128

    Το ρανταρ θα λειτουργησει σιγουρα για την βολη. Αν ειναι οπως τα λες δεν χρειαζεται να εχουμε ρανταρ στα μαχητικα μας παρα μονον στα Patriot και τα ΑΣΕΠΕ… Eξαλλου τα aesa τους που κανουν hoping χωρις συγκεκριμενο pattern συχνοτητων σε καθε δεσμη, μπορουν να κανουν σαρωση και σε κορεσμενο περιβαλλον αφου δεν εχουμε και μαλλον δυστυχως ουτε προκειται να αποκτησουμε εξειδικευμενα μεσα ΕW-ESM για να εντοπισουν η’ να καταστειλουν τις διαφορετικες εκπομπες. Και στον ΕW μαλλον υποτιμας τις αδυναμιες του V9 αφου παραβλεπεις τις δυνατοτητες των γειτονων με koral και aesa (χωρις να αναφέρουμε καν τι θελουν να παρουν στο μελλον για ΗΠ).

    https://i.ytimg.com/vi/WOzxWw9o-JQ/0.jpg
    https://basicsaboutaerodynamicsandavionics.wordpress.com/2016/03/

    Οσον αφορα το pod, αυτο οντως δεν βλεπει πανω απο το α/φ τα εχθρικα α/φ. Δεν βλεπει ομως τα α/φ που ειναι κοντα και πανω απο τα δικα μας. Δεν προκειται να φτασει εκει το F35, θα μας εχει ριξει πολυ πριν… Αν τα pod δεν ειχαν επιχ αξια για στοχους που πετανε «απο πανω», πιστεψε με δεν θα τα αγοραζε κανεις… Για την κατακλειδα σου, φυσικα και τα προηγουμενης γενιας ρανταρ μαχητικων συνεπαγεται οτι δεν ικανοποιουν τις απαιτησεις επειδη θα αντιμετωπισουν face to face τα επομενης γενιας… Τα Patriot θα είναι πιο μακρια, τα μαχητικα θα είναι στην πρωτη γραμμη. Τα aesa ειναι το μελλον των συμβατικων ρανταρ και δεν προκειται για διαφημιση αφου τα προμηθευονται ολοι παγκοσμιως, δυτικοι ανατολικοι και ανεξαρτητοι. Αν ηταν οπως λες για διαφημιση και το V9 που διαφημιζοταν ως καλυτερο του V5 τελικα δεν ειναι καλυτερο, οποτε ας βαλουμε τα V5 που θα υπαρχουν και σε αποθεμα…

    Ας πουμε ομως οτι ενσωματωνουμε τα irst στα F16. Σε ποσα α/φ μπορουμε να τα βαλουμε παλι απο πλευρας μπατζετ; Δεν θα ηταν πιο εξυπνο να τα βαλουμε σαν pod ωστε να μπορουν να μεταφερθουν απο περισσοτερα α/φ που πχ καποια απο αυτα δεν βρισκονται σε μια κρισιμη χρονικη περιοδο σε συντηρηση η’ που δεν γνωριζουν οι γειτονες σε ποια μοιρα και σε ποια S/N ενσωματωθηκαν; Επειτα στο Βl.60 των ΗΑΕ εβαλαν το ASQ32 που εχει παλαιοτερο αισθητηρα που προηλθε απο το Lantirn. Εμεις θα βαλουμε το ιδιο για το 2025+ και μαλιστα θα το ενσωματωσουμε για να γλυτωσουμε το κοστος πιστοποιησης; Και τι επιδοσεις θα εχει συγκριτικα με το DAS, ειδικα αν ισχυει οτι το τελευταιο βλεπει περιμετρικα 41000+ sq.degrees; Γιατι αν θελουμε να βλεπουμε πρωτοι τα F35, πρεπει το δικο μας irst να ειναι τουλαχιστον ισης αποδοσης με το das λαμβανοντας υποψιν και τα μετρα μειωσης υπερυθρου ιχνους του F35. Αν θελουμε να βαλουμε ευρωπαικο οπως το καινουριο του rafale η’ το pirate του Typhoon η’ το skyward του Gripen που εχουν και φημη αντιστελθ, ποσο θα κοστισει η εσωτερικη εγκατασταση με πιστοποιηση και διασυνδεσεις;

    Και μιας και μιλαμε για pod, το εναεριας υπεροχης F15 ειχε ως γνωστον το μεγαλυτερο και ικανοτερο ρανταρ μεχρι την ελευση του aesa APG77 του F22. Η Νοrthrop λοιπον, μετα απο την ανησυχια της USAF οτι το ρανταρ του μαχητικου της ξεπεραστηκε και παροτι προσφερονταν τα αναβαθμισμενα aesa V2 και μετα V3, εφτιαξε για τις αναγκες της το AN/ASQ-236 που ειναι ενα ρανταρ aesa σε ατρακτιδιο… Επισης σε ατρακτιδιο ειναι και το aesa Vigilance (τα δυο πλευρικα εξογκωματα στην φωτο του Μerlin του RN σαν υποψηφιο για το προγραμμα Crowsnest) που φερει μεσα του το ELM-2052 που βαζουν και οι Ινδοι στα Jaguar…

    http://www.af.mil/About-Us/Fact-Sheets/Display/Article/104604/anasq-236-radar-pod/
    http://u0v052dm9wl3gxo0y3lx0u44wz.wpengine.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2015/05/LM-Elta-CROWSNEST-740×416.jpg
    http://www.ausairpower.net/USAF/APG-63V3-AESA-1S.jpg

 6. @Gunslinger32
  Υπέροχες οι νέες φωτογραφίες των Μ2000, στις πρώτες δυο βλέπω 4 Mica , ένα Litening pod ; !!! και στο κέντρο είναι φαντάζομαι η Spice ;;; Πραγματικά ασυνήθιστο θέαμα .
  Μια και μιλάμε για παράξενα θεάματα. Οι Ινδοί βάζουν τα Μ2000 τους σε αποστολές SEAD !!! Μια τυπική διαμόρφωση με 2 Mica , 2 Armat και ένα TVM Caiman OECM . Δεν ξέρω πως τους ήρθε η ιδέα αλλά σίγουρα αυτό σημαίνει να εκμεταλεύεσαι στο έπακρο οτι πετάει . Για αυτό τα Teja δεν θα πάνε χαμένα. Παραθέτω μια φωτό αν και οχι από IAF, ελπίζω να εμφανιστεί. http://postfiles12.naver.net/20111004_107/pwrangshion_1317694904116LWvIl_JPEG/1753026154955915772.jpg?type=w2

  1. @viper3000ad
   Η Spice φαίνεται στις τελευταίες δυο φωτογραφίες αναρτημένη στο μονοθέσιο C σε φάση δοκιμών. Στις πρώτες δυο φωτό, έχουν αναρτήσει τον μικρό AGM-142 «Have Nap»(Popeye) στο κεντρικό πυλώνα, εφόσον προφανώς έχουν ξεπεράσει τα προβλήματα* που υπήρξαν αρχικά, σύμφωνα με την παρακάτω αναφορά.

   Israeli cruise missile fails again in test-firing(for India)
   http://www.freerepublic.com/focus/f-news/1414172/posts

   Πράγματι τα «ξεζουμίζουν» τα μαχητικά τους(αυτό σημαίνει μαχητικό πολλαπλών ρόλων ? ), στο Tejas έχω την εντύπωση ότι επιμένουν για να έχουν και ένα Backup σε περίπτωση που πέσουν σε κανένα εμπάργκο, όπως το Πακιστάν με τα τελευταία F-16 που δεν παραδόθηκαν. ?

   Γαλλικό M2000 C με δυο αναρτημένους Armat

   http://mblogthumb4.phinf.naver.net/20111004_107/pwrangshion_1317694904116LWvIl_JPEG/1753026154955915772.jpg?type=w2

   http://www.freerepublic.com/focus/f-news/1414172/posts

   http://mblogthumb4.phinf.naver.net/20111004_107/pwrangshion_1317694904116LWvIl_JPEG/1753026154955915772.jpg?type=w2

 7. Αν θελουμε αναβαθμισμενα Μιραζ με πληρη γκαμα συγχρονου οπλισμου/αισθητηρων ας κοιταξουμε προς τα αποσυρομενα γαλλικα Ν ή τα ταιβανεζικα -5 που υπολειτουργουν…

 8. Εαν μπούμε κατευθείαν με GaN ναι αλλά λίγο δύσκολο.
  Υποθέτω πώς γνωρίζει ότι η ver.10 ενώ ήταν full operative και έτοιμη για εγκατάσταση στην usaf πήρε no go για χάρη του aesa διότι θα το ακύρωνε σχεδόν..
  Για να μην επαναλαμβανόμαστε, θεωρώ το APG-68v9 ικανότατο ραντάρ που καλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις μας και δεν είναι ανάγκη να τοποθετηθεί aesa σε όλο τον στόλο ώσπου να βγουν τα νέας τεχνολογίας aesa.

  Δεν νομίζω πως είναι δύσκολο τεχνικά να υπάρξει πρόβλεψη για αντικατάσταση σε μερικά χρόνια των ραντάρ και ούτε και κοστοβόρο ή χρονοβόρο (εδώ η raytheon υπόσχεται αλλαγή στα ραντάρ των patriot με aesa σε 3 μήνες full operative).
  Και είναι προτιμότερο στη παρούσα φάση να εκσυγχρονιστούν τα ραντάρ των patriot από το να μπουν σε όλα τα F-16 aesa διότι δεν αποτελεί πανάκεια.

  Τώρα, ποιο pod να τοποθετηθεί πρώτα..το pirate..sniper..lantirn? Πόσα φορτία να αντέξουν σε περιπτώσεις εμπλοκών και πόσο επηρεάζουν την αεροδυναμική του αεροσκάφους?Είναι θέματα που λαμβάνονται σοβαρά υπόψη γιατί εδώ δεν είναι Αφγανιστάν, Συρία, Ιράκ..

  Και μιας και σωστά ανέφερες το θέμα Η/Π..ας κοιταχτούμε και προς τα εκεί..

  Εν κατακλείδι, όποτε επιδιώκαμε μαξιμαλισμούς πότε δεν βγήκαν σε καλό

  1. Μου είναι πολύ δυσάρεστο,επειδή δίνει αίσθηση αδιεξόδου,αλλά ενώ συμφωνώ με τον som1els ότι τα AESA είναι ἡ αποδοτικώτερη επένδυση σήμερα,ενστερνίζομαι και την κατακλείδα σου.
   Ιδίως την σήμερον ημέραν.

   1. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να αναφερθούμε σε παραδείγματα του παρελθόντος αλλά απλώς να μάθουμε από αυτά..αν και αρνούνται πεισματικά οι γνωστοί άγνωστοι του παρακράτους του οκτάγωνου..
    Εάν είχαμε καλυμμένο το θέμα της αεράμυνας, τα mirage στο ίδιο επίπεδο και αντικατεστημένα τα F-4, ο συνδυασμός Aesa με Skyward G θα ήταν μία αποδοτική επένδυση ενδεχομένως..

  2. Μαλλον εγω παρερμηνευσα, αφου λες οτι δεν είναι ανάγκη να τοποθετηθεί aesa σε όλο τον στόλο (για οικονομικους λογους οχι επιχειρησιακους, μακαρι να μπορεσουμε να βαλουμε σε ολα οσα προβλεπεται να υπηρετησουν για πολλα χρονια). Οσον αφορα την αλλαγη ρανταρ, το να αλλαξουμε τα στοιχεια T/R ενος διαθεσιμου aesa σε GaN θα ειναι οντως μπελαλιδικη συν το εξτρα κοστος. Απλα οπως καταλαβαινεις θα ειναι πολυ πιο δυσκολη και κοστοβορα η (μετα την αναβαθμιση των α/φ) αλλαγη με διαφορετικης λειτουργιας ρανταρ στην integrated σουιτα των ηλεκτρονικων μαζι με ολο το πακετο εγκαταστασης. Και παλι αν τελικα προσφερθει απο την εταιρεια το ρανταρ με GaN οπως ακουστηκε, αφου προς το παρον δεν πεταει κανενα μαχητικο με τετοιο (η Saab προσφερει το GaN της για το Gripen αν το διαλεξουν οι Ινδοι). Σε καθε περιπτωση oι επιτελεις της ΠΑ εχουν καλυτερη πληροφορηση απο εμας για τις εξελιξεις στα GaN για να κρινουν το καλυτερο.
   Για τα pod, οντως και αυτα δεν εχουν μονο πλεονεκτηματα αλλα και μειονεκτηματα. Νομιζω ομως οτι η επιδραση ενος ατρακτιδιου σαν το Legion, διαμετρου 16ιν βαρους 550λβς, στην αεροδυναμικη και στο ιχνος ενος F16 δεν πρεπει να επιβαρυνει σημαντικα και σε σχεση με τα πλεονεκτηματα που προσφερει. Τα μειονεκτηματα αυτα θα επαιζαν περισσοτερο ρολο σε ενα α/φ στελθ και “bvr-εν συντομια” σαν το F35 η’ εαν το ατρακτιδιο ηταν πολυ ογκωδες σαν εναν πυραυλο κρουζ. Για τα Patriot που μαλλον επισης θα χρηζουν αναβαθμισης ειναι μεγαλη συζητηση που αφορα εμμεσα και το ΣΑΕ.
   Αυτο που θελω να πω απο την αρχη ειναι οτι τα aesa δεν ειναι μια φουτουριστικη τεχνολογια απο τις διαφορες που διαβαζουμε. Εχουν μακρα ιστορια, ετοιμα συστηματα που εχουν ηδη πωληθει σε πολλες χωρες για διακλαδικες πλατφορμες και εχουν συγκεκριμενα πλεονεκτηματα που πρεπει να διαθετουμε στον στολο μας αν θελουμε να διατηρησουμε καποια ισορροπια στον αερα (αρα δεν πρεπει να θεωρουνται μαξιμαλισμος).
   Ελπιζω να εμφανιστει η φωτο με το ε/π Merlin (Crowsnest Vigilance radar στο google)
   https://www.flightglobal.com/assets/getasset.aspx?itemid=60065

   1. Και για επιχειρησιακούς λόγους προς το παρόν.

    Ενδεικτικά, αφήνουμε τα adv+ εκτός και αναβαθμίζουμε τα υπόλοιπα 50αρια σε V και τα απάρτια τους στων υπολοίπων εκδόσεων..
    Δηλαδή 93τμχ με 20 μόνο aesa και συνολικό κόστος κάπου στα 750εκ.€ το οποίο είναι και απόλυτα διαχειρίσιμο.
    Τα υπόλοιπα 250εκ.€ τα κατευθύνουμε για την αγορά είτε διαφόρων pods και όπλων είτε για ανανέωση του υπάρχοντος αποθέματος..

 9. Στην συζήτηση για την αποτελεσματικότητα(και για τα υπέρ και τα κατά) των διαφορετικών ραντάρ Aesa – Legacy, θέλω να προσθέσω μια αναφορά/περιγραφή των δυνατοτήτων του συμβατικού/κλασικού ραντάρ του Gripen C/D σε άσκηση, απο έναν ιπτάμενο της πολεμικής αεροπορίας της Ουγγαρίας. Η συγκεκριμένη αναφορά δημοσιεύθηκε πρόσφατα σε ένα ξενόγλωσσο επαγγελματικό αμυντικό περιοδικό, σε μια παρουσίαση σχετικά με το πρόγραμμα του νέου σουηδικού μαχητικού.

  “Legacy GRIPENs Are Far from “ Second Class ” A GRIPEN pilot from neighbouring Kecskemet some years ago told the author in Vienna about their true performance and results in an earlier “ Spring Flag ” -exercise at Italy ’ s Decimomannu in Sardinia . Flying against F-16C , AV-8B HARRIERS , F / A-18Cs and RAF TYPHOONS for the first time , Gabor recalled : “ In Deci we faced COMAO ( combined air operations ) packages of 20 , 25 or even 30 . Training value for us was to work with that many aircraft on our radar – and even with our limited experience we could see that the GRIPEN radar is fantastic ! We would see others at long ranges , we could discriminate all the individual aircraft even in tight formations in using extended modes . The jamming had almost no effect on us – and that surprised a lot of people . Also , other pilots couldn ’ t see us – not on radar , not visually due to our small size – and we had no jammers of our own . We nevertheless got one Fox 2 kill on a TuAF F-16 who turned in between our two jets but never saw the second guy . It was a perfect shot . Our weapons and tactics were limited by ‘ Red Force ’ rules and in a scenario layout like this , the Red Force is always supposed to die . But even without our AMRAAMs and data links we got 8 or 10 kills , including a TYPHOON . Often we had no AWACS or radar support of any kind , just our regular onboard sensors . But flying like that in ‘ free hunting ’, we got three kills in one afternoon . It was a pretty good experience for our first time out and everybody else , all the others , came over to clap our shoulders .”

 10. Προβοκατωρ
  Οχι βεβαια! αυτη κατα την γνωμη μου ειναι απο τις χειροτερες επιλογες που μπορουμε να κανουμε.
  Πιστολερο
  Ξερεις αυτο το αρθρο μου θυμιζει τον πιλοτο του Φ35… Δηλ αν ο Ουγγρος υπηρετουσε στην ΠΑ θα προτιμουσε το legacy για να κανει free-hunting τα τουρκικα F35; Η’ μηπως εννοει οτι το Gripen ακομα και στην προηγουμενη εκδοση ηταν ανωτερο του κυριου ανταγωνιστη Typhoon…

  1. @som1els
   Εγώ μετέφερα/παρέθεσα απλά μια αναφορά απο επαγγελματία, η οποία απευθύνεται σε επαγγελματία του αμυντικού χώρου(την οποία θεωρούσα χρήσιμη για την συζήτηση), σχετικά με το θέμα της αποτελεσματικότητας κλασικών ραντάρ. Δεν μπορώ να γνωρίζω τι είχε στο μυαλό του ο Ούγγρος πιλότος, αυτό που κατάλαβα εγώ απο την συγκεκριμένη αναφορά είναι ότι οι επιδόσεις του παλιού Gripen αιφνιδίασαν τους συμμετέχοντες στην συγκεκριμένη άσκηση, και ότι δεν πρέπει να υποτιμάμε τα κλασικά συστήματα επειδή βγαίνουν καινούργια. Οι αμερικανοί όσες φορές υποτίμησαν τους «ξυπόλυτους» αντιπάλους τους πλήρωσαν μεγάλο τίμημα(με περιττές απώλειες), ας μην πέφτουμε στην ίδια παγίδα.

   Νομίζω ότι η παραπάνω αναφορά προσφέρεται και σαν παράδειγμα, που λέει ότι ένα F-16 η JSF κ.α. απο μόνα τους, δεν είναι εγγύηση για ανωτερότητα και επικράτηση στο πεδίο μάχης. Αν ήταν έτσι το Βιετνάμ θα έχανε τον πόλεμο, η Σομαλία σήμερα θα ήταν «δημοκρατική» και στο Αφγανιστάν και Ιράκ, θα προσκυνούσαν όλοι τον G. W. Bush, δεν είναι όμως έτσι, όπως ένοιωσαν και οι πιλότοι στο πετσί τους που καταρρίφθηκαν(ευτυχώς για αυτούς εικονικά) απο ένα μαχητικό που θεωρείται απο πολλούς κατώτερο απέναντι στα F-16,EF,Rafale, το οποίο δεν είχε ούτε αντίμετρα και συχνή υποστήριξη απο αλλά μέσα στην άσκηση που έγινε στην Ιταλία.

   1. Καταλαβαινω οτι τα μεταφερεις, οι παρατηρησεις ηταν για τον Ουγγρο πιλοτο. Στα υπολοιπα δεν μπορω να καταλαβω τι σχεση μπορει να εχει το Βιετναμ και οι υπολοιπες επιχειρησεις των ΗΠΑ με εναν Ε-Τ πολεμο το 2020. Δηλ ποιο ειναι το συμπερασμα οτι μπορουμε να κερδισουμε ακομα κι αν μεινουμε ξυπολητοι; Το ξερουμε οτι το καθε JSF δεν θα νικησει μονο του, ετσι κι αλλιως δεν ειναι μονο του.

    1. Ασφαλώς το μήνυμα δεν είναι ότι κερδίζουμε και ξυπόλητοι έναν πόλεμο(ούτε θα έπρεπε να είναι ο στόχος μας να μείνουμε πίσω), το δικό μου συμπέρασμα ήταν απλά ότι δεν κερδίζει αυτομάτως εκείνος που διαθέτει τα μέσα τελευταίας τεχνολογίας, και ότι μια μάχη δεν είναι σκέτη αντιπαράθεση τεχνολογιών αλλά παίζουν και οι τακτικές, η εκπαίδευση του προσωπικού και μερικά αλλά ρόλο που δεν μπορεί να αντισταθμίσει η τεχνολογία, όσο προηγμένη και να είναι, το όπλο απο μόνο του δεν αρκεί. Οι γείτονες μπορούν να έχουν τα καλύτερα συστήματα, αλλά αυτό προφανώς δεν τους κάνει αυτόματα νικητές στο πεδίο μάχης, όπως είδαμε στην Συρία και στο αντάρτικο.

     Η λύση στην αντιμετώπιση των JSF δεν μπορεί να αποτελείται αποκλειστικά απο μια τοποθέτηση ραντάρ Η/Σ στο σύνολο των μαχητικών μας, η την απόκτηση του JSF. Για να βλέπουμε τα αντίπαλα F-16 της ΤΗΚ δεν είναι απαραίτητο το aesa το οποίο σύμφωνα με τις εργασίες του κ. Κωνσταντίνου Ζηκίδη, ούτως η άλλως δεν θα μπορεί να δει τα JSF σε ικανοποιητικές αποστάσεις. Ένα σημείο που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στην αναφορά του Ούγγρου, είναι η αστοχία που είχαν τα αντίπαλα ραντάρ στην αποκάλυψη των Gripen, παρά την απουσία ηλεκτρονικών αντίμετρων στα δεύτερα: «Also , other pilots couldn ’ t see us – not on radar , not visually due to our small size – and we had no jammers of our own .»

     Με τα λίγα που γνωρίζω ως απλός παρατηρητής, νομίζω ότι οι προτάσεις του κ. Θεόδωρου Γιαννιτσόπουλου για εκσυγχρονισμό του ΣΑΕ, στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο eAmyna θα ήταν πιο αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση της νέας πρόκλησης(αλλά και απέναντι στα ήδη υπάρχοντα μέσα των γειτόνων), ειδικά σε συνδιασμό με τον εξοπλισμό των μαχητικών της ΠΑ με συστήματα ανταλλαγής πληροφοριών.

     Η Έγκαιρη Προειδοποίηση ως βάση για την αμυντική αντίδραση έναντι των απειλών Stealth
     http://e-amyna.com/a-egkairh-proeidopoihsh-ws-vash-gia-th/

   2. Κανεις δεν ειπε οτι ειναι μονο τα συγχρονης τεχνολογιας μεσα που κερδιζουν τους πολεμους. Ειανι και η ποιοτητα των στελεχων, η καλη εκπαιδευση σχεδιασμος κι εφαρμογη των τακτικων, η ποσοτητα των μεσων, η διοικητικη μεριμνα, η στρατηγικη σκεψη των αξ/κων, η πολιτικη διαχειριση, το ηθικο, η πολεμ βιομηχανια, η υποστηριξη απο μεγ δυναμεις, η σωστη συνεννοηση-επικοινωνιες και πολλα αλλα. Τα ανωτερα η’ τουλαχιστον ισης ποιοτητας συστηματα ειναι τα εργαλεια εν προκειμενω ενος καλου πιλοτου-σχηματισμου-οπλου-διακλαδικου αποτελεσματος.
    Επισης κανεις δεν ειπε οτι δεν πρεπει να αναβαθμιστει το ΣΑΕ, ειναι το πλεον αυτονοητο και τα εχουμε ξανασυζητησει σ’αυτο και σ’αλλα ιστολογια. Το ΣΑΕ εντοπιζει και καθοδηγει τα μαχητικα μας και τα μαχητικα μας στελνονται για να καταρριψουν και να εμποδισουν τις αποστολες των εχθρικων. Αν νομιζεις οτι τα ρανταρ των μαχητικων ειναι αχρηστα απεναντι στα F35 δεν ισχυει. Ολες οι αεροποριες βαζουν οτι καλυτερο απο ρανταρ μπορουν επειδη το ρανταρ ειναι το Fire Control (πλεον) ολων των μεσων, ειδικα για εμας που εχουμε κορεσμενο περιβαλλον και οι γειτονες μας θα εχουν δικτυωμενα F35,F16,MESA,KORAL,α/φ stand-off ΗΠ. Τα λεμε σ’αυτο το αρθρο πιο πανω με τον Προβοκατορα (και ρωταει παλι «γιατι» ο αφιλοτιμος ? τα γραφει κι ο Dg στο νεο αρθρο. Τελος παντων επειδη βλεπω οτι κι οι δυο εμμενετε στην αποψη σας να ενσωματωσουμε καποιο irst αντι του aesa, δεν ειναι κακο που διαφωνουμε αλλα σε παρακαλω ας μην επαναλαμβανομαστε (λογω προσωπικου φορτου καθενος μας). Τωρα ποιο irst είναι αυτο, σε τι αποσταση βλεπει περιμετρικα το F35 κι αν είναι μεγαλυτερη του das, ακομα και αν παραβλεψουμε το κοστος, ειναι αγνωστο …αλλα μας αρκει να βαλουμε irst.
    ΥΓ Επαναλαμβανω ο Ουγγρος μου θυμιζει τον F35ακια δεν εξηγειται αλλιως. Να μην βλεπουν το Gripen οπτικα λογω μικρου μεγεθους παει κι ερχεται. Να μην το βλεπουν τα ρανταρ τι ιχνος εχει o Γρυπας εντομου; Τοσο ανικανο ειναι το ρανταρ του Τyphoon ?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.