Η Ιορδανία αναδιοργανώνει τις μονάδες των τεθωρακισμένων της

Ο Βασιλικός Στρατός της Ιορδανίας αναδιοργανώνει τις τεθωρακισμένες μονάδες του εισάγοντας μεταχειρισμένα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) απο Ιταλία και Γερμανία. Τα πρώην βρετανικά Challenger I πρόκειται να αποσυρθούν από την ενεργό υπηρεσία.

Ο Βασιλικός Στρατός της Ιορδανίας (RJA) αναδιαρθρώνει τις τεθωρακισμένες δυνάμεις του, με μεταχειρισμένα οχήματα Iveco Centauro 105 mm 8×8 Mobile Gun Systems (MGSs) και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης ΤΟΜΑ Rheinmetall Landsysteme Marder 1A3 να εξοπλίζουν νέες μονάδες και τα μεσαία άρματα μάχης (ΜΒΤ) Challenger I του RJA να αποσύρονται από την ενεργό υπηρεσία.

Οι λεπτομέρειες σχετικά με την αναδιοργάνωση παρασχέθηκαν κατά την πρόσφατη Διεθνή Σύσκεψη Τεθωρακισμένων Οχημάτων (IQPC), που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο από 22-25 Ιανουαρίου, από τον εκπρόσωπο της 3ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας Βασιλιάς Αμπντουλάχ Β’.

Αυτη τη στιγμή ο RJA έχει οχτώ επιλαρχίες αρμάτων μάχης, τεσσερις από τις οποίες ειναι εξοπλισμένες με συνολικά 182 αμερικανικής κατασκευής General Dynamics Land Systems M60A3 οπλισμένα με το ραβδωτό πυροβόλο M68 των 105 χιλιοστών τα οποία έχουν αναβαθμιστεί με το σύστημα ελέγχου πυρός Raytheon Integrated Fire Control System (IFCS).

Η Ιορδανία ανακοίνωσε οτι θα αποσύρει τα άρματα μάχης Challenger I (Αλ Χουσείν), όμως χρησιμοποιήθηκαν σε μια πρόσφατη άσκηση.

Οι υπόλοιπες τέσσερις επιλαρχίες είναι εξοπλισμένες με τα άρματα μάχης Challenger I του Βρετανικού Στρατού, τα οποία είναι γνωστά ως άρματα μάχης Αλ Χουσέιν. Περίπου 400 από αυτά είχαν παραδοθεί μέχρι το 2004, αν και είναι απίθανο πολλά από αυτά να είναι επιχειρησιακά.

Παρότι το γραφείο σχεδίασης και ανάπτυξης Βασιλιάς Αμπντουλάχ Β’ (KADDB) έχει αναπτύξει διάφορες αναβαθμίσεις ισχύος πυρός για το άρμα μάχης Αλ Χουσείν, καμιά απο αυτές δεν εισήλθε ποτέ σε υπηρεσία. Επομένως, τώρα τα Αλ Χουσείν πρόκειται να τεθούν εκτός υπηρεσίας, με τα M60A3 να είναι τα μοναδικά άρματα μάχης που θα παραμείνουν στο οπλοστάσιο του RJA.

Εν τω μεταξύ, η Ιορδανία έχει ήδη παραλάβει 141 πρώην Ιταλικά Centauros, από τα οποία τα 80 αναμένονται να αναπτυχθούν σε δυο επιλαρχίες, με τα υπόλοιπα να χρησιμοποιούνται για ανταλλακτικά και εκπαίδευση. Τα Centauros βάλλουν την ίδια οικογένεια πυρομαχικών 105 χιλιοστών όπως τα αναβαθμισμένα άρματα μάχης M60A3 και, λόγω ότι είναι τροχοφόρα, έχουν μεγαλύτερη στρατηγική κινητικότητα, αφότου μπορούν να αναπτυχθούν ταχέως χωρίς να απαιτείται η χρήση βαρέων αρματοφορέων.

Christopher F Foss

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

11 Απαντήσεις

 1. Λογική κίνηση η αντικατάσταση των άχρηστων ουσιαστικά Challenger 1, τα οποία είναι εκτός παραγωγής, δεν τα υποστηρίζει με ανταλλακτικά καμιά εταιρία και κοστίζει πιο πολύ από ένα καινούριο άρμα να τα εκσυγχρονίσεις. Επίσης πολύ σοφή επιλογή η αγορά των Centauro 1, κάτι που θα έπρεπε να έχουμε κάνει εμείς πρώτοι για να αντικαταστήσουμε άρματα σε νησιά σε πρώτη φάση και όταν οι Ιταλοί συνέχιζαν να αποσύρουν οχήματα ολοκληρωτικά στα νησιά αλλά και στις μονάδες που προστατεύουν την Ήπειρο. Βαρέα άρματα και μέσα άρματα μόνο για τον Έβρο και επιλεγμένες μονάδες στα νησιά. To κακό είναι ότι δεν βλέπουμε ή δεν θέλουμε να δούμε μπροστά.

  1. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι Challenger 1 ειναι τόσο παλιό που δεν μπορεί να υποστηριχτεί έστω από αναγκαίο εκσυγχρονισμό. Ενώ από την υπηρετούν πολύ παλαιότερα άρματα σε όλο τον κόσμο.
   Σίγουρα είναι ένα έρμα με πολλές ιδιαιτερότητες, αλλά δεν ξέρω αν μπορούν να χαρακτηριστούν και άχρηστα, ίσως το νέο δόγμα της ιορδανίας επιτάσσει άλλα πράγματα.
   Εδώ θα έλεγα ότι πρέπει να βολιδοσκοπίσουμε την περίπτωση των Challenger 1, 400 άρματα δεν ειναι λίγα μαζί με ανταλλακτικά και ότι άλλο απόθεμα έχουν οι Ιορδανοί…
   Για τα νησιά το Draco 76 mm ή κάποια επιλογή με 57mm με πυρομαχικά 3P ώστε να υπάρχει ένα μέσο πολλαπλών αποστολών νομίζω θα ήταν ιδανική λύση.

   1. @SAS

    Δεν είναι τόσο θέμα ηλικιακής παλαιότητας. Όσο μοναδικότητας του χρήστη. Και όταν πρόκειται για μια σχετικά μικρή χώρα, όπως η Ιορδανία, το να είσαι ο μοναδικός παγκοσμίως χρήστης ενός τύπου άρματος που από εικοσαετίας τουλάχιστον κανείς δεν υποστηρίζει τα ηλεκτρονικά και μηχανολογικά του μέρη, καθιστά το πρόβλημα τουλάχιστον δυσεπίλυτο. Συν το εγγενές μειονέκτημα του μοναδικού (μαζί με εκείνου των απογόνων Challenger 2) ραβδωτού πυροβόλου στο διαμέτρημα των 120mm, με ότι αυτό συνεπάγεται για την προμήθεια και διατήρηση επαρκών αποθεμάτων ικανών πυρομαχικών σε λογικό κόστος.
    Όλα αυτά προφανώς καθιστούν απαγορευτική οποιαδήποτε σκέψη αγοράς των εν λόγω αρμάτων από κάποιον άλλο χρήστη..

   2. Κατανοητά όσα λέτε και δεν έχω αντίρρηση, αλλά υπάρχει και η λύση αντικατάστασης όσων συστημάτων δεν υποστηρίζονται. Δεν νομίζω ότι ειναι αξεπέραστα τα τεχνικά προβλήματα, με ένα εκσυγχρονισμό μέσης ζωής θα επιλυθούν όλα τα προβλήματα

    Πιο πολύ με προβληματίζει το ROF 120 mm L11A5 που δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα με τα πυρομαχικά των 120mm, που ακόμα και αντικατάσταση του να επιχειρηθεί μάλλον θα στυλώσει τα πόδια και η κατασκευάστρια εταιρία.

   3. @SAS

    Προφανώς και μπορούν να υπάρξουν λύσεις από τεχνικής πλευράς, τουλάχιστον για τις περισσότερες περιπτώσεις, όπως λέτε.
    Ωστόσο κάπου εδώ εισέρχεται και ο παράγοντας «κόστος προς απόδοση». Εάν δηλαδή έπρεπε σε ένα άρμα (που δεν διάγει και την πρώτη του νιότη τέλος πάντων) να αλλαχθεί κάθε ηλεκτρονικό και μηχανολογικό απάρτιο που δεν υποστηρίζεται πλέον (ή που υποστηρίζεται πολύ δύσκολα/κοστοβόρα) με νέο, τότε το ποσό που θα απαιτούνταν θα ήταν πολύ μεγάλο. Και σε συνδυασμό με την ηλικία των εν λόγω οχημάτων και τα λοιπά εγγενή τους μειονεκτήματα, μια τέτοια σκέψη καθίσταται απαγορευτικά ασύμφορη εν τέλει. Εξ ου προφανώς και η επιλογή οριστικής αντικατάστασής τους.

   4. Η οριστική αντικατάσταση έχει να κάνει ίσως περισσότερο με την αλλαγή δόγματος και δευτερευόντως με την ασύμφορη μετέπειτα αξιοποίηση του υλικού.

  2. Εαν υπηρχε το χρημα,Eitan 8×8 στα νησια,ως ΤΟΜΠ και ως κυνηγος αρματων με πυραυλους Spike.
   Kακως διατηρουμε τα Μ-48 εκει,λες και θα γινει αρματομαχια και μαλιστα με ακαταλληλα αρματα.

   1. Η ύψιστη προτεραιότητα στην άμυνα των μεγάλων νήσων είναι τα αντιαεροπορικά και η αεροπορική κάλυψη,και προσφάτως η αντιμετώπιση ντρόουνς,φονικών και μή.
    Η χρηματοδότηση,όπως ξέρεις είναι δυσκοίλια,οι τρύπες πολλές,και η αξιοποίηση των Μ-48 κοστίζει ψίχουλα σε σχέση με την αγορά νέων συστημάτων.
    H ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της ελληνικής άμυνας έχει γίνει πίθος των Δαναΐδων.
    O εθνικός μας αυτισμός και η ασωτεία,μας παρουσιάζει τον λογαριασμό.

   2. Δεν χρειάζεται Eitan για φορέα spike, και ένα VBL ή άλλο πιο σύγχρονο 4X4 αρκεί.
    Επειδη δεν χρειάζονται κλασικά άρματα στα νησιά για αυτό μίλησα για Draco 76 mm ή κάποια επιλογή με 57mm κανόνι.
    Αλλά εφόσον δεν υπάρχουν λύσεις παραμένουν τα άρματα για να προσφέρουν μια σημαντική ισχύ πυρός.
    Τα παραπάνω είναι άλλο θέμα βεβαια το ζήτημα ειναι αν πρέπει να κινηθούμε για τα Challenger I της Ιορδανίας!

 2. Το πιο ενδιαφέρον είναι μάλλον στην νέα οργάνωση των τεθωρακισμένων μονάδων της Ιορδανίας, που ο κύριος Christopher F Foss δεν αναφέρει αλλά μας αφήνει να φανταστούμε:

  Η Ιορδανία έχει 8 επιλαρχίες με 182 Μ-60Α3 και 392 Challenger I, τα περισσότερα από τα οποία δεν είναι επιχειρησιακά. Τα 400 περίπου Challenger I αρκούσαν, αν ήταν όλα λειτουργικά, για να συμπληρώσουν 9 επιλαρχίες αλλά το ότι διατηρούνται μετά βίας 4 ΕΜΑ με τα βρετανικά άρματα δηλώνει πολλά για το επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητάς τους.

  Το νέο σχήμα θα διατηρήσει τα 182 αμερικανικά Μ-60 και θα φέρει ακόμα 80 (από 141) Centauro 8×8 και 50 περίπου Marder I. Θα αλλάξει ο αριθμός των ιορδανικών επιλαρχιών; Θα μειωθούν, δεδομένου πως αν διατηρηθεί το οργανόγραμμα των 40 αρμάτων ανά επιλαρχία, τα οχήματα με πυροβόλο των 105 mm επαρκούν για 6 (4 ΕΜΑ με Μ-60Α3 και 2 ΕΜΑ με Centauro). Ποιά είναι η θέση των Marder I;

  Κατά την άποψή μου, εφόσον δεν ανακοινώθηκε αλλαγή του οργανογράμματος, οι Ιορδανοί θα προχωρήσουν στη συγκρότηση μικτών επιλαρχιών με άρματα, ΤΟΜΑ και Cavalry Fire-Support-Vehicles (ή κυνηγούς αρμάτων, αν θέλετε να πείτε τα Centauro έτσι) υιοθετώντας ένα πιο ευέλικτο και ευπροσάρμοστο σχήμα οργάνωσης του στρατού για τον έλεγχο των τεραστίων εκτάσεων που πλέον αντιμετωπίζει περισσότερο τον κίνδυνο διεισδύσεων ομάδων ανταρτών με ελαφρά οχήματα, παρά μεγάλες αρματομαχίες με τακτικό στρατό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.