Το τελευταίο βαρύ ΤΟΜΠ της KADDB βασίζεται στο τροποποιημένο σκάφος του Ταρικ (Σεντουριον) και ειναι οπλισμένο με ενα πολυβόλο M2 HB διαμετρήματος .50 τοποθετημένο επί έστορα. (IHS/Patrick Allen)

Το τελευταίο βαρύ ΤΟΜΠ της KADDB βασίζεται στο τροποποιημένο σκάφος του Ταρικ (Σεντουριον) και είναι οπλισμένο μ’ ένα πολυβόλο M2 HB διαμετρήματος .50 τοποθετημένο επί έστορα. (IHS/Patrick Allen)

Το Γραφείο Σχεδίασης και Ανάπτυξης Βασιλιάς Αμπντουλάχ (KADDB) παρουσίασε, κατά την Έκθεση και Συνέδριο Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (SOFEX) στην Ιορδανία, την τελευταία έκδοση του βαρύ τεθωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ), Αλ Νταουσάρ.

Το Αλ Νταουσάρ βασίζεται πάνω στο σκάφος των πλεονασματικών αρμάτων μάχης Ταρίκ που στην ουσία είναι ένα αναβαθμισμένο βρετανικό άρμα μάχης Σεντούριον. Περίπου 293 άρματα μάχης Ταρίκ κατασκευάστηκαν όμως τώρα έχουν αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία με τις μονάδες πρώτης γραμμής του Ιορδανικού Στρατού και είναι διαθέσιμα για μετατροπές.

Οι προηγούμενες εκδόσεις του βαρύ ΤΟΜΠ του KADDB διέθεταν ένα αρκετά τροποποιημένο σκάφος του Ταρικ με ανυψωμένη την οροφή η οποία διατηρήθηκε και στο τελευταίο Αλ Νταουσάρ. Μια έκδοση διέθετε ένα φαρδύτερο σκάφος οπου η αναβαθμίδα εισόδου του πληρώματος ήταν στο οπίσθιο και εμπρόσθιο μέρος του σκάφους, αυτό ήταν γνωστό ως η Σπονδυλωτή Τεθωρακισμένη Πλατφόρμα ΙΙ (MAP II).

To Αλ Νταουσάρ διατηρεί το αρχικό σκάφος του Ταρίκ αλλά έχει ανυψωμένη υπερκατασκευή. Ο πετρελαιοκινητήρας AVDS 1790 των 12 κυλίνδρων της αμερικάνικης L-3 Combat Propulsion Systems αποδίδει 750 ίππους και είναι συζευγμένος στο πίσω μέρος του οχήματος με το σύστημα αυτόματης μετάδοσης CD 850-6A της Allison.

Η υδροπνευματική ανάρτηση του Ταρικ έχει διατηρηθεί, προσφέροντας περισσότερο βελτιωμένη κίνηση σε ανώμαλο έδαφος σε σχέση με την αρχική ανάρτηση του Σεντούριον.

Το υπερυψωμένο διαμέρισμα πληρώματος και επιβιβασμένου προσωπικού βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του σκάφους. Επιπρόσθετα με τον αρχηγό/πυροβολητή το όχημα μπορεί να μεταφέρει εφτά επιβιβασμένους στρατιώτες σε ατομικό κάθισμα με μέτωπο προς το εσωτερικό. Ωστόσο, οι εναλλαγές στην διευθέτηση των καθισμάτων μπορούν να αυξήσουν την χωρητικότητα έως τους 10 στρατιώτες. Η περιοχή στο πίσω μέρος χρησιμοποιείται για την αποθήκευση εξοπλισμού όπως τα πυρομαχικά.

Επιπρόσθετα με τις τέσσερις θυρίδες (τρεις αριστερά και μία δεξιά) η οροφή είναι υδραυλικά χειριζόμενη που ανοίγει προς το δεξί μπροστινού μέρος του σκάφους. Το άνω τμήμα ανοίγει προς τα πάνω και το κάτω μέρος προς τα κάτω για να δημιουργήσει μια αναβαθμίδα.

Η θέση του οδηγού είναι στο μπροστινό δεξιό μέρος και έχει του ίδιου τύπου σύστημα διεύθυνσης με αυτό που τοποθετήθηκε στο αναβαθμισμένο Ταρικ, αντί του αρχικού συστήματος μοχλών του Σεντούριον, συν μια μονοκόμματη θυρίδα και περισκόπια για παρατήρηση στο εμπρόσθιο τόξο.

Christopher F Foss

Απόδοση/Μετάφραση απο το IHS Janes για την “Προέλαση”.

2 Σχόλια

  1. Gunner

    Μια απλή μετατροπή, χαμηλού κόστους, η οποία δεν προσφέρει τίποτα παραπάνω από ότι ένα τυπικό ΤΟΜΑ της δεκαετίας του 70-80 από πλευράς προστασίας. Η θωράκιση του φαίνεται ότι είναι ικανή να το προστατεύσει μόνο από βαριά πολυβόλα και διατρητικά των 30Χ165 παλιάς γενιάς. Το όχημα δεν προσφέρει κανενός είδους προστασία από αντιαρματικά όπλα πεζικού ή Αντιαρματικούς πυραύλους. Το γεγονός ότι η αποβίβαση και η επιβίβαση γίνονται από θυρίδα που έχει ανοιχτεί στην μετωπική θωράκιση του άρματος, δημιουργεί ένα σωρό προβλήματα και στην παρεχόμενη προστασία αλλά και στην ασφάλεια του πεζικού όταν είναι να αποβιβαστεί στην πρώτη γραμμή.

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: