Η Ισπανία ανέθεσε την πρώτη σύμβαση ανάπτυξης για τις μελλοντικές φρεγάτες F-110 του Ναυτικού

Ένα βασικό μοντέλο κλίμακας (κατασκευασμένο με τρισδιάστατο εκτυπωτή) παρουσιάστηκε πέρυσι από την ισπανική ναυπηγική βιομηχανία Navantia κατά τη διάρκεια της έκθεσης Euronaval.

Η Ισπανική Κυβέρνηση έχει αναθέσει την πρώτη σύμβαση για το έργο F-110 με την οποία ξεκινά και επισήμως το πρόγραμμα των φρεγατών νέας γενιάς. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της Κυβέρνησης: «Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την σύμβαση για την ανάπτυξη και ολοκλήρωση των αισθητήρων ιστού της F-110, με το μέγιστό ποσό των 135,314,364 Ευρώ (€)».

Η νέα κλάση πλοίων είναι γνωστή ως το έργο (project) F-110 και αναμένεται να αντικαταστήσει τις έξι φρεγάτες κλάσης Santa Maria (F-80) που εισήλθαν σε υπηρεσία με το Ισπανικό Ναυτικό ανάμεσα στο 1986 και 1994.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της Κυβέρνησης: Ο σκοπός της σύμβασης Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) είναι η υλοποίηση τριών προγραμμάτων:

-Οι τεχνολογικές μελέτες για την ενσωμάτωση αισθητήρων στον ιστό.
-Ενσωμάτωση των νέων δυνατοτήτων του συστήματος μάχης SCOMBA των πλοίων του Ισπανικού Ναυτικού.
-Ανάπτυξη ενός συστήματος ενεργοποίησης και έλεγχου των πυραύλων που θα εγκατασταθεί στις μελλοντικές φρεγάτες F-110.

Ένα πρωτότυπο θα αναπτυχθεί ώστε να δοκιμαστούν τα ενσωματωμένα και τα απαρτία των συστημάτων που θα τοποθετηθούν στον ιστό της φρεγάτας F-110. Ένας άλλος στόχος είναι να αναπτυχθεί το σύστημα μάχης SCOMBA των πλοίων του Ισπανικού Ναυτικού.

Είναι ένα ενιαίο σύστημα που από το 2002 εξοπλίζει τα περισσότερα πλοία του Ναυτικού και αναπτύχθηκε από το σύστημα μάχης AEGIS των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ), έχοντας ως βάση την επικοινωνία ανάμεσα στις πιθανές προειδοποιήσεις του ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης και τον οπλισμό των πλοίων.

Εικόνα Spanish Navy/Navantia

Επισήμως προσδιορισμένο ως Buque de Superficie de la Armada (περιπολικό πολλαπλών αποστολών), η F-110 θα είναι μεγαλύτερη από τα υπόλοιπα Παράκτια Περιπολικά Πλοία BAM (Buque de Acción Marítima) του Ισπανικού Ναυτικού αλλά μικρότερη από τις φρεγάτες F-100 Alavaro de Bazan κλάσης AEGIS.

Η εθνική ναυπηγική βιομηχανία Navantia ξεκίνησε μαζί με τον Ισπανικό Ναυτικό την μελέτη για το F-110 και κατέληξε στον αρχικό σχεδιασμό του πλοίου ακολουθώντας την σύμβαση μελέτης σκοπιμότητας που ανατέθηκε πέρυσι.

Μία λεπτομερής σύμβαση σχεδιασμού και κατασκευής αναμένεται να ανατεθεί το 2016 ενώ η παράδοση του πρώτου πλοίου έχει οριστεί το 2022 με επιχειρησιακή ζωή 40 ετών. Η F-110 έχει σχεδιαστεί να είναι λειτουργική για 240 συνεχόμενες ημέρες με υψηλή διαθεσιμότητα 18 μηνών.

Όπως όλα τα πλοία πολλαπλών αποστολών, η F-110 θα εξοπλιστεί με 24 στοιχεία Κάθετων Εκτοξευτών Mk-41 VLS για τους πυραύλους επιφανείας-αέρος SM-2 και ESSM, 8 αντιπλοϊκούς πυραύλους και ένα πυροβόλο των 127 χιλιοστών. Οι αισθητήρες θα περιλαμβάνουν ένα νέο ολοκληρωμένο ιστό (θα συνδυάζει ραντάρ έλεγχου πυρός, κυρίως ραντάρ επιτήρησης, συσκευές επικοινωνιών και αισθητήρες ηλεκτρονικού πολέμου – EW), ένα συρόμενης διάταξης και ένα σόναρ σκάφους. Ένας «χώρος πολλαπλών αποστολών» θα επιτρέψει την μεταφοράς και ανάπτυξη μη επανδρωμένων οχημάτων (AUV, USV, UUV) εμπορευματοκιβωτίων και ταχύπλοων φουσκωτών-σκληρής γάστρας σκαφών (RHIB). Η F-110 αναμένεται να φτάνει τους 30 κόμβους χάρις σε ένα υβριδικό σύστημα πρόωσης.

Απόδοση απο το navyrecognition.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.