Η Ισπανία ανακοίνωσε σχέδιο αμυντικών δαπανών ύψους €7,3 δισ.

©Army Recognition | Τεθωρακισμένο αναγνωριστικό όχημα BMR-600 VEC του ισπανικού Στρατού σε στρατιωτική παρέλαση στην Ισπανία.

Την 14η Οκτωβρίου 2018, η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας έδωσε το πράσινο φως για την ανανέωση του στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας €7,3 δισεκατομμυρίων η οποία παρουσιάζεται ως “κοινωνικές δαπάνες” που θα δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίες, όπως μετέδωσαν αρκετά ισπανικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με το NATO, η Ισπανία εκτιμάται οτι χρησιμοποίησε το 0,93 τοις εκατό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) της για τις αμυντικές δαπάνες του 2018. Τον Ιανουάριο του 2018, όταν ήταν στην εξουσία οι συντηρητικοί, η Ισπανία είχε ανακοινώσει οτι είχε την πρόθεση να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της κατά 73 τοις εκατό κατά τα εφτά επόμενα χρόνια.

“Το υπουργείο άμυνας θα ξεκινήσει τρία αμυντικά προγράμματα με την επένδυση 7,33 δισεκατομμυρίων ευρώ ($8,2 δισ.),” ανακοινωσε σε δελτίο τύπου το ισπανικό υπουργείο άμυνας περιγράφοντας λεπτομερώς ένα σχέδιο που θα διαρκέσει μέχρι το 2032. Ήδη από την 13η Δεκεμβρίου, η ισπανική κυβέρνηση ανακοινωσε ότι ο κρατικός όμιλος Navaltia θα κατασκευάσει πέντε φρεγάτες για το ναυτικό με αξία €4,3 δισ.

Την Παρασκευή, ο Ισπανός υπουργός άμυνας πρόσθεσε οτι €2,1 δισ. θα διατεθούν για την εξέλιξη και κατασκευή 348 τεθωρακισμένων οχημάτων 8Χ8 VCR. Αυτά τα οχήματα θα αντικαταστήσουν τα παρωχημένα 6Χ6 τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα BMR-600 τα οποία έχουν κατηγορηθεί πως έχουν θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των στρατιωτών λόγω ελλιπούς ικανοποιητικής θωράκισης.

Τον Απρίλιο του 2017, η Ισπανία ανακοίνωσε το σχέδιο της να αποκτήσει, στην πρώτη φάση της προμήθειας, 348 τροχοφόρα 8Χ8 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Piranha V από την General Dynamics European Land Systems (GDELS). Στην δεύτερη φάση, η Ισπανία θα αποκτήσει περίπου 1000 οχήματα για τον ισπανικό Στρατό.

Η εξέλιξη του BMR-600 άρχισε το 1972, μεταξύ 1975 και 1976 το πρωτότυπο, με την ονομασία Pegaso 3500, ελέγχθηκε σε ενα μεγάλο εύρος επιχειρησιακών συνθηκών. Τα πρώτα οχήματα μαζικής παραγωγής παραδόθηκαν στον ισπανικό Στρατό το 1979. Το BMR-600 ειναι σε υπηρεσία με τον ισπανικό Στρατό σε πολλές διάφορες εκδόσεις ως τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού, σημείο διοίκησης, ΧΒΡΠ, αναγνωριστικό, ασθενοφόρο, κ.α.

Το Piranha V ειναι ένα 8Χ8 τεθωρακισμένο όχημα που αναπτύχθηκε απο την ελβετική εταιρεία Mowag, θυγατρική της General Dynamics European Land Systems. Το Piranha V αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της διεθνούς αμυντικής έκθεσης στο Παρίσι, Eurosatory 2010.

Το Piranha V θέτει το νέο ορόσημο στην ικανότητα επιβίωσης για την κλάση των τεθωρακισμένων τροχοφόρων οχημάτων μάχης και παρέχει τα υψηλότερα επίπεδα προστασίας έναντι των ναρκών, αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανικών (IED) και βαλλιστικών πυρών. Το Piranha 5 έχει ένα επόμενης γενιάς, πλήρους κάλυψης, αρθρωτό σύστημα που ενσωματώθηκε στον σχεδιασμό του οχήματος από το στάδιο της αρχικής ιδέας.

Το τρίτο πρόγραμμα σκοπεύει στον εκσυγχρονισμό των μαχητικών αεροπλάνων Eurofighter που χρησιμοποιούνται απο την ισπανική Πολεμική Αεροπορία. Η Μαδρίτη έχει παραγγείλει 73 Eurofighter (Typhoon II).

Απόδοση/Μετάφραση απο το ArmyRecognition.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.