Η Ισπανία εξοπλίζει περιπολικά πλοία με ρωσικούς πυραύλους

Βάσει του συμβολαίου μεταξύ της Rosorboroneksport και της ισπανικής Indra, η ρωσική πλευρά προσέφερε την τεχνογνωσία, ενώ η ισπανική εξασφάλισε τη χρηματοδότηση και τελική πιστοποίηση του συστήματος σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ. (Φωτογραφία: India Defence Analysis)

Η Rosorboroneksport και τα ναυπηγεία Navantia υπέγραψαν συμφωνία για την ενσωμάτωση ρωσικών οπλικών συστημάτων στα ισπανικά πολεμικά πλοία τύπου Avante. Η συμφωνία συνάφθηκε κατά τη διεθνή ναυτική έκθεση Euronaval-2012 στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της κρατικής εταιρείας εξαγωγών οπλικών συστημάτων, Rosorboroneksport, αλλά και της Navantia, σκοπός της επιτευχθείσας συμφωνίας είναι να μελετηθεί η δυνατότητα τοποθέτησης ρωσικών όπλων στα πλοία Avante που έχει κατασκευάσει η κοινοπραξία Navantia, ώστε τα πλοία αυτά να εξαχθούν στη συνέχεια σε τρίτες χώρες.

Ο επικεφαλής του Κέντρου Ανάλυσης Στρατηγικής και Τεχνολογιών, Ρουσλάν Πουχόφ, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία αφορά την προσαρμογή στα ισπανικά πλοία σύγχρονων ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, προσβολής επίγειων στόχων, καθώς και στόχων επιφανείας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ισπανία ήταν μια από τις πρώτες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που προχώρησαν σε συνεργασία με τη Ρωσία στον πολύ ευαίσθητο τομέα της στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας. Και το πρώτο της αποτέλεσμα, ήταν η δημιουργία του ΜΑΝΤΑ (MANpads Threat Avoidance), ενός συστήματος αυτοπροστασίας εναέριων μέσων από τα φορητά αντιαεροπορικά συστήματα. Πρόκειται για ένα σύστημα λέιζερ με μοναδικά χαρακτηριστικά, το οποίο εξουδετερώνει όλους του τύπους αισθητήρων υπέρυθρης ακτινοβολίας για αυτόνομη πλοήγηση προς το στόχο, τους οποίους διαθέτουν οι κατευθυνόμενοι πύραυλοι που εκτοξεύονται από φορητά αντιαεροπορικά συστήματα.

Βάσει του συμβολαίου μεταξύ της Rosorboroneksport και της ισπανικής Indra, η ρωσική πλευρά προσέφερε την τεχνογνωσία, ενώ η ισπανική εξασφάλισε τη χρηματοδότηση και τελική πιστοποίηση του συστήματος σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Πέρυσι το ΜΑΝΤΑ δοκιμάστηκε με επιτυχία στο Κέντρο δοκιμών πτήσεων της γαλλικής υπηρεσίας αμυντικών εξοπλισμών (DGA) στο Μπισκαρός, και προτάθηκε για να εγκατασταθεί στα πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα της συμμαχίας. Όπως επισημαίνει ο Ρ.Πουχόφ, η συνεργασία με τη Navantia αποτελεί το επόμενο και πολύ τολμηρό βήμα της Rosorboroneksport προς την κατάκτηση νέων αγορών για τα ρωσικά αμυντικά συστήματα.

O ρωσικής κατασκευής πύραυλος 3M-54E (Φωτογραφία: wikipedia)

Σε αναζήτηση αγορών

Η ρωσική εταιρία ανακοίνωσε ότι μόνο στο φετινό έτος εξήγαγε όπλα αξίας σχεδόν 13 δις δολαρίων. Ωστόσο, προκειμένου η Μόσχα να διατηρήσει τις θέσεις της αυτές πρέπει να αναζητά διαρκώς νέες αγορές για τα οπλικά της συστήματα. Κάτι ιδιαίτερα επίκαιρο μετά την ψύχρανση που επήλθε στις σχέσεις της με παραδοσιακούς στρατηγικούς εταίρους στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας, όπως η Ινδία και η Κίνα, οι οποίες επιδεικνύουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για δυτικά, και όχι για ρωσικά όπλα.

Μια νέα διέξοδο για τις ρωσικές εξαγωγές έχει αποτελέσει το τελευταίο διάστημα η Λατινική Αμερική. Εκεί, χάρις στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, η Μόσχα κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα πολύ σημαντικό προγεφύρωμα για την ενίσχυση της παρουσίας της σε όλη την ήπειρο. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο Πουχόφ, μόνο η υποστήριξη της Βενεζουέλας δεν είναι αρκετή, διότι στην αγορά υπάρχει από παλιά η ισχυρή παρουσία των ισπανικών εταιριών. Εάν λοιπόν η Ρωσία δεν σταθεί δυνατό να βγει νικήτρια από τον ανταγωνισμό, τότε σίγουρα μπορεί να συνεργαστεί μαζί τους.

Οι ναυτικοί εξοπλισμοί καταλαμβάνουν το 15% των εξαγωγών της Rosorboroneksport. Η Navantia διαθέτει ένα εντυπωσιακό χαρτοφυλάκιο παραγγελιών για την κατασκευή πολεμικών πλοίων διαφόρων τύπων στην περιοχή. Μόνο στη Βενεζουέλα, η εταιρία παρέδωσε 4 περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης της κλάσης Povzee, τα οποία κατασκευάστηκαν με βάση την πλατφόρμα Avante.

Πυραυλικά συστήματα

Όπως θεωρούν ρώσοι αμυντικοί αναλυτές, οι Ισπανοί ενδιαφέρονται για ρωσικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους. Στον συγκεκριμένο τομέα εξοπλισμών η Μόσχα ουσιαστικά παίζει χωρίς αντίπαλο στην παγκόσμια αγορά. Τα περισσότερα ρωσικά συστήματα διαθέτουν υπερηχητικές ταχύτητες και πολύπλοκο προφίλ πτήσης προς το στόχο, γεγονός που σχεδόν τα καθιστά μη ανασχέσιμα από τα αντιαεροπορικά συστήματα των πλοίων. Στις τελευταίες ναυτικές εκθέσεις οι ρώσοι κατασκευαστές οπλικών συστημάτων παρουσίασαν μια μεγάλη γκάμα ανάλογων συστημάτων, με κορυφαίο μεταξύ αυτών να θεωρείται ο τελευταίος ρωσικός αντιπλοϊκός πύραυλος 3Μ-54Ε.

Ο καθηγητής της Ακαδημίας Στρατιωτικών Επιστημών, Βαντίμ Κοζιούλιν, λέγει γι’αυτό: «Ο 3Μ-54Ε είναι ένα από τα “αριστουργήματα” της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας. Ο πύραυλος διαφημίζεται πολύ και προσφέρεται σε ξένους πελάτες. Η Rosorboroneksport προτίθεται να τον προμηθεύσει για χρήση από επάκτιες πυραυλικές πυροβολαρχίες, για εγκατάσταση σε πλοία επιφανείας αλλά και σε υποβρύχια. Ενδεχομένως λοιπόν, οι πύραυλοι αυτοί θα τοποθετηθούν και στα περιπολικά πλοία κλάσης Povzee».

Οι πύραυλοι 3Μ-54E

Η διάμετρός του επιτρέπει να χρησιμοποιηθεί στους συνηθισμένους σωλήνες εκτόξευσης που διαθέτουν τα περισσότερα πλοία, ενώ η υποηχητική έκδοση του πυραύλου αυτού μπορεί να τοποθετηθεί στα κάνιστρα μεταφοράς και εκτόξευσης που βρίσκονται σε χρήση από τις χώρες του ΝΑΤΟ.

Το βεληνεκές των 220 χλμ που διαθέτει, είναι το διπλάσιο από εκείνο των γνωστότερων ανταγωνιστών του, δηλαδή του αμερικανικού Harpoon ή του γαλλικού Exocet. Στην αρχική φάση ο 3Μ-54E κινείται υποηχητικά προς το στόχο με αδρανειακή καθοδήγηση, εγκλωβίζει το στόχο με ενεργοποίηση του συστήματος καθοδήγησης ενεργού ραντάρ, και 60 χλμ πριν από το στόχο το βλήμα επιταχύνεται υπερηχητικά με τη βοήθεια του πυραυλοκινητήρα ενισχύσεως στερεών καυσίμων αναπτύσσοντας ταχύτητα 1000 m/sec. Η ταχύτητα αυτή, και το χαμηλό ύψος πτήσης, μόλις 2-3 m πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, καθιστά την αναχαίτισή του από τα αντιαεροπορικά συστήματα του πλοίου ελάχιστα πιθανή, γεγονός που σημαίνει ότι διαθέτει υψηλές πιθανότητες να πλήξει το στόχο.

rbth.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.