Η Ισπανία θα αναπτύξει “σύστημα συστημάτων” FCAS για την αντικατάσταση του Hornet

[dropcap size=small]Η[/dropcap] Ισπανική Πολεμική Αεροπορία (Ejército del Aire Español (EdAE)) μελετά την εξέλιξη ενός νέου “συστήματος συστημάτων” ώστε να αντικαταστήσει το μαχητικό αεροσκάφος Boeing F/A-18 Hornet κατά την χρονική περίοδο ως το 2030, ανακοίνωσε την 15η Νοεμβρίου ανώτατος αξιωματικός της υπηρεσίας.

Μιλώντας στο think tank Chatham House Rule στο Λονδίνο, ο αξιωματικός είπε ότι το “Μελλοντικό Αεροπορικό Σύστημα Μάχης” (FCAS) θα περιλαμβάνει τρία μέρη, αποτελούμενο από 50 Eurofighter παρτίδων 2 και 3 που θα χουν αναβαθμιστεί ώστε να διασυνδεθούν σε δίκτυο με ένα αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, ένα νέο μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς (ο τύπος και οι αριθμοί πρέπει να αποφασιστούν), και ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα μάχης (ο τύπος και οι ποσότητες μένει να αποφασιστούν).

Η προθεσμία FCAS θα αρχίσει με την φάση διευρυμένου προσδιορισμού που θα περιλαμβάνει την προκαταρκτική ανάλυση του FCAS (με την ονομασία επανάληψη 1). Αυτή θα συνοδευτεί από την έρευνα (επανάληψη 2) που θα περιλαμβάνει την ιδέα της λειτουργίας και τον σχεδιασμό του FCAS. Μια μελέτη σύγκλησης (επανάληψη 3) θα φέρει τα στοιχεία όλων των προηγουμένων μελετών μαζί στην φάση της ενοποίησης (επανάληψη 4) για ολοκλήρωση της μελέτης.

Η σημερινή δύναμη των Typhoon της EdAE αποτελείται από 17 αεροσκάφη παρτίδας 1, 33 αεροσκάφη πατρίδας 2 και οι παραδόσεις 20 αεροσκαφών παρτίδας 3 να ξεκινούν σύντομα. Ενώ τα πακέτα ενίσχυσης απόδοσης (PE) ακολούθησαν την γραμμή των παρτίδων 2 και 3 της πολυεθνικής κοινοπραξίας Eurofighter, αυτά δεν ήταν διαθέσιμα για τα αεροσκάφη της παρτίδας 1.
Όπως εξήγησε ο αξιωματικός η EdAE ήταν δυσαρεστημένη από τον ρυθμό και την πορεία των πρώτων PE εκσυγχρονισμού, και έτσι αποφάσισε να προχωρήσει στην δική της πορεία.

Για το δεύτερο μέρος στο σύστημα των συστημάτων του FCAS, επι του παρόντος δεν υπάρχει καταγεγραμμένο πρόγραμμα πέμπτης γενιάς για την EdAE. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανόν ότι το Διακλαδικό Μαχητικό Κρούσης (JSF) F-35 Lightning II της Lockheed Martin θα αποτελέσει την βάση του συγκεκριμένου στοιχείου. Είναι ενδιαφέρον ότι ο αξιωματικός επεσήμανε πως το Ισπανικό Ναυτικό μελετά την απόσυρση των ναυτικών McDonnell-Douglas AV-8B Harrier II στο όχι τόσο απώτερο μέλλον, και οποιασδήποτε απαίτηση μαχητικού πέμπτης γενιάς θα είναι μια κοινή προσπάθεια μεταξύ των υπηρεσιών των Ισπανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Gareth Jennings

Απόδοση/Μετάφραση απο το IHS Janes για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

  1. Ίσως να κοιτάζουν σε ένα σύστημα σαν το X-47B της NG (η κάτι παρόμοιο ευρωπαϊκής κατασκευής) που δεν είναι ακόμα διαθέσιμα, και μερικών JSF B σαν αντικατάσταση για
    τα AV-8B για τα Juan Carlos LHD.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.