Η κυβέρνηση της Ισπανίας ενέκρινε την αγορά 23 επιπρόσθετων μεταφορικών ελικοπτέρων NH Industries NH90.

Ωστόσο, η Μαδρίτη πρέπει να παρέχει μια περαιτέρω έγκριση πριν υπογραφεί η σύμβαση με την εταιρεία.

Τα ελικόπτερα συναρμολογούνται και παραδίδονται από τις εγκαταστάσεις της Airbus Helicopters, μέλος της κοινοπραξίας NHI, στο Αλμπαθέτε.

Η Ισπανία διαθέτει ήδη έξι ελικόπτερα της έκδοσης NH90 TTH, με 14 ακόμα σε παραγγελία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Flight Fleets Analyzer.

Η πρόσθετη ποσότητα που προτάθηκε θα ανεβάσει τον αριθμό των ελικοπτέρων στα 45, στην αρχική προβλεπόμενη δύναμη πριν την τροποποίηση της σύμβασης το 2015 που μείωσε την παραγγελία σχεδόν στο μισό.

Επιπλέον, η Ισπανία πρόκειται να εκσυγχρονίσει τον στόλο των 17 ελικοπτέρων Boeing CH-47D Chinook αναβαθμίζοντας τα στο υφιστάμενο πρότυπο μοντέλου F.

Και τα δύο προγράμματα καλύπτονται από το Ισπανικό σχέδιο οικονομικών δαπανών για την περίοδο 2019-2031.

Dominic Perry

Απόδοση/Μετάφραση απο το “flightglobal.com” για την Προέλαση.

13 Σχόλια

  • Konstantinos Zikidis

   Εγώ όχι. Δεν συμφωνώ ότι πρέπει να τα πουλήσουμε. Παρά τα όποια προβλήματα «παιδικής ηλικίας», μιλάμε για ένα από τα καλύτερα Ε/Π της κατηγορίας του σήμερα.
   Δεν φταίει η κατασκευάστρια εταιρεία εάν δεν πετάνε τα δικά μας. Χωρίς να ισχυρίζομαι ότι γνωρίζω όλες τις λεπτομέρειες του θέματος, δεν μπορεί να φταίνε όλοι οι άλλοι πλην ημών. Δεν μπορεί να φταίει η LM για τις χαμηλές διαθεσιμότητες των δικών μας C-130, η Alenia για τα C-27, η Eurocopter για τα Super Puma, κοκ. Αν και μέρος ευθύνης μάλλον φέρουν και οι εταιρείες, προφανώς η κύρια ευθύνη για την εν συνεχεία υποστήριξη ανήκει στον χρήστη.
   Επιστρέφοντας στα ΝΗ-90, θα ήθελα να σημειώσω τα εξής:
   Η τιμή προμήθειας ήταν πολύ υψηλή, όπως έχει επισημάνει επανειλημμένως ο Υποστράτηγος ε.α. Κώστας Φράγκος, ο οποίος έχει γράψει ότι τα πήραμε σε σχεδόν διπλάσια τιμή από τα αντίστοιχα φινλανδικά.
   Όμως, μερικά χρόνια πριν (2014;) έγινε μία τροποποίηση της σύμβασης, με την οποία βελτιώθηκαν ορισμένοι όροι του προγράμματος, ενώ έπεσε η οροφή του (το συνολικό κόστος), ίσως για πρώτη φορά.
   Εν κατακλείδι, δεν κατανοώ την αρνητική εικόνα που έχει δημιουργηθεί για τα ΝΗ-90.

   Απάντηση
   • GMT-I

    Κατ’εμέ το πρόβλημα με τα ΝΗ-90 είναι ότι αν και κανείς δεν έχει ψέξει τις επιχειρησιακές ικανότητες των ελικοπτέρων και προσωπικά και εγώ το θεωρώ από τα καλύτερα στην κατηγορία απλά στην δική μας περίπτωση εκτός του υψηλού κόστους προμήθειας αρχικά για λιγότερο εξοπλισμένα ελικόπτερα, έχουν υψηλό κόστος χρήσης ενώ με βάση και τα διεθνή συμβόλαια είναι πρακτικά αδύνατο να προμηθευτούμε περισσότερα. Αν αντιθέτως είχαμε προμηθευτεί για παράδειγμα UH-60 με το ίδιο ποσό θα είχαμε αγοράσει περισσότερα ενός σκάφους που ήδη είχε ενταχθεί σε άλλη έκδοση στο ΠΝ ενώ αυτή την στιγμή θα ήταν εύκολη η ένταξη μεταχειρισμένων αμερικανικών που εύκολα θα εξοβέλιζαν οριστικά τα χιουι. Όσο για την τροποποίηση της σύμβασης που κατεβάζει το κόστος έχω την εντύπωση ότι πλέον αφορά την προμήθεια μόνο 17 ελικοπτέρων.

   • DeBacase

    Το ζήτημα με τα ελληνικά ΝΗ90 ήταν εξαρχής κυρίως πολιτικό. Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν υπήρχαν και κατασκευαστικά θέματα, υπήρχαν αλλά έχουν πλέον ξεπεραστεί και οι χώρες που επένδυσαν στο συγκεκριμένο σύστημα, ύστερα από τις σχετικές διαπραγματεύσεις και τροποποιήσεις, συνεχίζουν να το προμηθεύονται και να το αξιοποιούν. Στην Ελλάδα, όπως και με τα υποβρύχια που «έγερναν», το σύστημα δαιμονοποιήθηκε από πολιτικούς και τους δορυφορικούς «δημοσιόγράφους»-λακέδες τους, κυρίως για λόγους που έχουν να κάνουν με τη μή (με οποιοδήποτε τρόπο) «τροφοδότησή» τους. Και φυσικά , είναι πολύ έυκολο να γίνεται και οικονομική πολιτική (κακώς νοούμενη «οικονομία») με τη μη σωστή υποστήριξή τους, δηλ, μη υπογραφή FOS, «μπακαλίστικη» πολιτική εκβιασμών προς τον κατασκευαστή κλπ.
    Είναι προωτοφανές να ζητάμε κάποιοι να ξεφορτωθούμε ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα παγκοσμίως για να το αντικαστήσουμε με μεταχειρισμένο υλικό της δεκαετίας του ’80 (στην καλύτερη). Καμία προοπτική, καμία πρόνοια για το μέλλον.

   • giorgos tsagaris

    H Alenia μπορει να μην φταιει για το FOS αλλα φταιει….αλλου που δεν παιρνει διορθωση.
    Αν θελαμε τακτικα μεταγωγικα για τo EKAB και για τις εσωτερικες…αερογραμμες της ΠΑ…τοτε…Οκ…
    Σιγουρα εσεις θα γνωριζετε καλυτερα.

    Με 1,5 δισ η ΑΣ αναγενναται και απαλάσεται απο ενα ε/π με τρελό κοστος
    στη χρηση αγοραζοντας αλλα ε/π ιδιας κατηγοριας ΚΑΙ αυτης των 5 τονων
    ως αντικαταστατες των Χιουι,αλλιως μας βλεπω το μικροτερο ε/π μας να ειναι το ΝΗ-90 με κοστος πτησης μαχητικου α/φους…

   • Gunslinger32

    Η αρνητική εικόνα προέκυψε απο τις μεγάλες καθυστερήσεις, την ποιότητα που αποδείχθηκε ανεπαρκής (ειδικά στην περίπτωση της ναυτικής έκδοσης του ελικόπτερου) επειδή εμφάνισε σύντομα διαβρώσεις, και μερικά άλλα προβληματικά σημεία ,όπως π.χ. η ράμπα και το πάτωμα στο εσωτερικό που δεν άντεχε μεγάλα φορτία, σε συνδυασμό με τα υψηλά έξοδα αγοράς και προφανώς χρήσης/συντήρησης(σύμφωνα με εκθέσεις απο Νορβηγία, Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία).

   • SAS

    Δεν ξέρω τι πραγματικά έγινε με τα NH-90, αλλά ο Φράγκος κάνει λάθος, μιας και δεν ξέρουμε τι περιλαμβάνει το Φιλανδικό συμβόλαιο, αλλά και η καλή αξιολόγηση της χώρας επιδρά θετικότερα στο δανεισμό αποπληρωμής…

 1. giorgos tsagaris

  Aπο οπου και να το πιασεις βρωμαει…με βασικοτερο την επιλογη κινητηρα της RR οταν υπηρχε η δυνατοτητα επιλογης του Τ-700 που ΗΔΗ ειχε σε χρηση μετα Απαστι η ΑΣ….

  Απάντηση
 2. Theognostos

  Και εγω πού νομιζα οτι ο krunar σκεπτόταν οτι χρειάζεται να παραγγείλει και αλλα η Ελλάς..😉

  Πάντως η Ευρώπη χωρίς αυτό το ελικόπτερο θα είχε παραδώσει πλήρως και αυτήν την τεχνολογία.

  Απάντηση
  • Gunslinger32

   Όπως συμβαίνει και στο μεταφορικό Α400Μ να συμπληρώσω, εφόσον θυμάμαι ότι γινόταν συζητήσεις για επιλογή του AN-70(ήμουν και στην παρουσίαση, όπου είχα την ευκαιρία να το «επιθεώρησω» απο κοντά), το οποίο απορθφθηκε επίσης για να μη δημιουργηθεί πλήρες εξάρτηση της Ευρώπης απο αεροπορικά μέσα/προϊόντα εισαγωγής.

   Απάντηση
  • Gunslinger32

   Είναι όντως ένας λόγος που ξεκίνησε αυτό το πρόγραμμα, επίσης το EC TIGER(ως αντικατάσταση των PAH Bo 105, στον αντιαρματικό ρόλο) αλλά και ένα μεγαλύτερο Merlin HC που προσφέρθηκε και στον διαγωνισμό για το νέο VH-1(Marine One), που απορρίφθηκε στην συνέχεια (ενώ ήταν φαβορί), για εθνικούς λόγους όπως το πρόγραμμα Air Tanker replacement της USAF, με υποψήφιο το μοντέλο Α330(που είχε περάσει, αλλά ακυρώθηκε μετά παρέμβαση απο της Μπόϊνγκ).
   Η επιμονή στο πρόγραμμα EF2000 (όπως λεγόταν παλαιότερα) είχε τον ίδιο λόγο.
   Αλλιώς σήμερα όσοι δεν θα ήθελαν UH-60 θα έμεναν με τα UH-1/Twin Huey στις διάφορες εκδόσεις.

   Απάντηση
  • krunar

   εγώ βασικά σκεφτόμουν διακοπές στην Βαρκελώνη,,,τι λέτε τώρα εσείς για τα ΝΗ-90 τα ακούω βερεσέ


   Στα σοβαρά τώρα, το NH-90 είναι ενα ελικόπτερο που δεν έπρεπε ποτέ να πάρουμε γιατί πολύ απλά δεν είναι για τα δόντια μας (πολύ ακριβό και χωρίς stock μεταχειρισμένων…εμείς απο αυτά ζούμε like it or not)

   Κατα προτίμηση δεν έπρεπε καν να εχουμε μεταφορικά ελικόπτερα γιατί σε περίπτωση που στραβώσει με τους γείτονες και κανουν κανένα ντου σε νησί, οι «γνωρίζοντες» είναι τόσο ζώα που θα στείλουν ενισχύσεις χωρίς να έχουμε αεροπορική ισχύ.

   Απαξ και το πήραμε δεν έχουμε άλλη επιλογή απο το να το στηρίξουμε..ακόμα και με νέες αγορές αν χρειαστεί.

   Απάντηση
 3. Konstantinos Zikidis

  Έστω και με μικρή καθυστέρηση, παραθέτω σύνδεσμο στην μεταπτυχιακή διατριβή του συναδέλφου της Αεροπορίας Στρατού Ιωάννη Γιαβάσογλου, με θέμα “Μοντελοποίηση Εναέριου Στόχου και Εκτίμηση της Ραδιοδιατομής του (RCS): Εφαρμογή στο Ελικόπτερο ΝΗ90”, η οποία εκπονήθηκε στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος που διοργανώνει η ΣΣΕ σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης:
  http://dias.library.tuc.gr/view/71331
  Στην διατριβή αυτή ακολουθείται μία προσέγγιση, η οποία μας επιτρέπει μία εκτίμηση της ραδιοδιατομής του ΝΗ90, όπως είχε γίνει παλαιότερα με το F-35.
  Πέραν της επιστημονικής προσέγγισης, στην ενότητα 2.3 της διατριβής παρατίθενται ορισμένα στοιχεία για το Ε/Π ΝΗ90. Πάντως, ο συνάδελφος του ΣΞ, ο οποίος το πετάει, μιλάει με πολύ καλά λόγια…

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: