Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία άρχισε την εκπαίδευση των γερμανών πιλότων Heron TP

©Sebastian Sprenger | Ισραηλινό ανεπάνδρωτο αεροσκάφος HeronTP στον τάπητα της αεροπορικής έκθεσης Berlin 2018.

Η πρώτη εκπαιδευτική σειρά πιλότων ντρόουν της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας άρχισε την εκπαίδευση πάνω στο ντρόουν Heron TP στην ισραηλινή αεροπορική βάση Τέλ Νόφ κοντά στο Τέλ Αβίβ, τη Δευτέρα, 28Ιναουαρίου 2019.

Η έναρξη της πρώτης κλάσης για τα έξι πρώτα πληρώματα των δύο -ενός πιλότου και ενός χειριστή αισθητήρων- έρχεται μετά την έγκριση του προηγούμενου καλοκαιριού από το γερμανικό κοινοβούλιο για την αγορά πτητικών ωρών για πέντε ντρόουν Heron TP. Οι γερμανικές δυνάμεις θέλουν να χρησιμοποιήσουν το αεροσκάφος, που κατασκευάστηκε από τις ισραηλινές αεροδιαστημικές βιομηχανίες (IAI), για την επιτήρηση και εν τέλει των οπλισμένων αποστολών προς υποστήριξη των εκστρατειών των ομοσπονδιακών ενόπλων δυνάμεων (Bundeswehr) σε Μάλι και Αφγανιστάν.

Οι γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η οχτώ εβδομάδων εκπαίδευση περιορίζεται μόνο στις ικανότητες επιτήρησης των ντρόουνς. Αυτό συμβαίνει επειδή η ιδέα ενός ανεπάνδρωτου συστήματος που μεταφέρει όπλα εξακολουθεί να παραμένει αμφιλεγόμενη στην Γερμανία παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου άμυνας οτι οι πύραυλοι θα εξαπολύονται μόνο στην περιπτώσεις άμεσου κινδύνου για τους γερμανούς στρατιώτες στο έδαφος.

Οι αξιωματούχοι άμυνας αναμένεται να προωθήσουν στους βουλευτές ένα νεο ξεχωριστό αίτημα περαιτέρω ενεργειών ώστε τα ντρόουνς να δεχθούν οπλισμό. Ένα τέτοιο αίτημα θα προκαλέσει ακόμα μια νέα συζήτηση για την απόκτηση τεχνολογίας που θεωρείται δεδομένη μεταξύ των μεγάλων συμμαχικών Στρατών. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου άμυνας δεν απάντησε στην ερώτηση του δημοσιογράφου Σεμπάστιαν Σπρένγκερ για την επιλογή της κατάλληλης στιγμής για μια νέα πρόταση.

Οι υποστηριχτές ισχυρίζονται ότι η αποκλειστική χρήση ισραηλινών ντροουνς για επιτήρηση ειναι χάσιμο χρημάτων επειδή αυτές οι ικανότητες ειναι διαθέσιμες με λιγότερα χρήματα από το 1$ δισεκατομμύριο της συμφωνίας των Heron TP. Το υπουργείο έχει αφήσει να εννοηθεί ότι επιθυμεί να προχωρήσει άμεσα στο πακέτο με τον οπλισμό.

Αυτοί που αντιτίθενται στα οπλισμένα ντροουνς, πρώτοι και κυρίως το αριστερό κόμμα του γερμανικού κοινοβουλίου, Die Linke, θεωρεί την υπόθεση των Heron TP ως σημείο καμπής που θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα ώστε να αυξηθεί το οπλοστάσιο της Γερμανίας. Τα μέλη του κόμματος ισχυρίζονται οτι η κυβέρνηση κωλυσιεργεί τις έρευνες για το καθεστώς της οπλισμένης ικανότητας.

Ο Σμηναγός της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Κρίστοφ Κόνραθ, η Μοίρα του οποίου θα πραγματοποιεί τις επιχειρήσεις των Heron TP, αποκάλεσε την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος “ακόμα ένα ορόσημο” για την γερμανο-ισραηλινή συνεργασία μεταξύ των Πολεμικών Αεροποριών.

Αναφερόμενος στην επικέντρωση της εκπαίδευσης στις επιτηρητικές πτήσεις δήλωσε: “Οι ισραηλινοί εταίροι μας έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία σε αυτόν τον τομέα και τον αναγκαίο εναέριο περιβάλλον. Αυτά ειναι που λαμβάνουμε.”

Sebastian Sprenger

Απόδοση/Μετάφραση απο το Defencenews.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.