Η Ιστορία των Ελικοπτέρων του Ναυτικού μέσα από φωτογραφίες

Πρόσφατα, ανακάλυψα στο Facebook, μια πολύ αξιόλογη σελίδα με την ονομασία: “Η Ιστορία των Ελικοπτέρων του Ναυτικού μέσα από φωτογραφίες”, η οποία δημοσιεύει ανέκδοτες φωτογραφίες ελικοπτέρων της Ναυτικής Αεροπορίας, ενθουσιάστηκα, έτσι, πήρα το θάρρος να ζητήσω από το διαχειριστή της σελίδας την άδεια αναδημοσίευσης φωτογραφιών.

Παρακάτω δείτε μερικές από αυτές τις μοναδικές φωτογραφίες.

2002 Σεπτέμβριος, Μεσόγειος Θάλασσα, ανοιχτά του Λιβάνου. Φωτογραφία Τάσος Τσακάλης (Πηγή: Η Ιστορία των Ελικοπτέρων του Ναυτικού μέσα από φωτογραφίες)

Αποστολή

Το Ναυτικό Ελικόπτερο είναι ένα μέσο που προέβαλε το Πολεμικό Ναυτικό και κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους όσους το υπηρέτησαν και το υπηρετούν ακόμη.

1993. Προσνήωση στη Φ/Γ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. (Πηγή: Η Ιστορία των Ελικοπτέρων του Ναυτικού μέσα από φωτογραφίες)

Η Ναυτική Αεροπορία κάνει την εμφάνισή της στον Ελληνικό χώρο στις 11 Νοεμβρίου 1912, 26 μέρες μετά την έναρξη των Βαλκανικών πολέμων, με τη συναρμολόγηση του πρώτου Ναυτικού Αεροσκάφους. Ο “Ναυτίλος” όπως ονομάστηκε, ήταν γαλλικής προέλευσης και οι πρώτοι χειριστές του ήταν ο Υπολοχαγός Μιχαήλ Μουτούσης και Σημαιοφόρος Αριστείδης Μωραϊτίνης.

1991 Φεβρουάριος Επιχείρηση Desert Storm Φ/Γ ΛΗΜΝΟΣ, Ερυθρά Θάλασσα. Ο Αμερικάνος Διοικητής της ομάδας πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα επιστρέφει στο αεροπλανοφόρο USS J.F.Kennedy με το οργανικό ελικόπτερο του πλοίου, ΠΝ30. Φωτογραφία Γ. Μαραγκουδάκης. (Πηγή: Η Ιστορία των Ελικοπτέρων του Ναυτικού μέσα από φωτογραφίες)

Η Ναυτική Αεροπορία διατηρήθηκε μέχρι τις 20 Αυγούστου 1934 όταν ιδρύθηκε η Πολεμική Αεροπορία με τη σημερινή της μορφή όταν προσχώρησαν σε αυτήν τα αεροσκάφη του ΣΞ και του ΠΝ.

1991 Φεβρουάριος Επιχείρηση Desert Storm Φ/Γ ΛΗΜΝΟΣ, Ερυθρά Θάλασσα. Απονήωση ελικοπτέρου ΠΝ 30. Φωτογραφία Γ. Μαραγκουδάκης. (Πηγή: Η Ιστορία των Ελικοπτέρων του Ναυτικού μέσα από φωτογραφίες)

Το Ναυτικό Αεροσκάφος στη συνέχεια καταξιώθηκε σαν μία μονάδα ζωτικής σημασίας, όλων των σύγχρονων Πολεμικών Ναυτικών στις Ναυτικές Επιχειρήσεις και έτσι η Ναυτική Αεροπορία της Ελλάδας επανέρχεται το 1969 στο προσκήνιο με της ίδρυση της 353 Μονάδας Ναυτικής Συνεργασίας και την πρόσκτηση 12 αερακάτων τύπου Grumman HU-16B (ASW) Albatross κατασκευής του 1951, που παραχώρησαν οι ΗΠΑ.

1991 Φεβρουάριος Επιχείρηση Desert Storm Φ/Γ ΛΗΜΝΟΣ, Ερυθρά Θάλασσα. Το Ε/Π ΠΝ 30 μεταφέρει τρόφιμα από το USS SIRIUS. Φωτογραφία Γ. Μαραγκουδάκης. (Πηγή: Η Ιστορία των Ελικοπτέρων του Ναυτικού μέσα από φωτογραφίες)

Η ύπαρξη του Ελικοπτέρου ήταν επιτακτική για το Πολεμικό Ναυτικό και το 1973, ένα χρόνο πριν αποκτηθούν τα πρώτα ελικόπτερα, έστειλε για να εκπαιδευτούν ως χειριστές τρεις Αξιωματικοί του στην Αεροπορία Στρατού.

Φέτος συμπληρώνονται ήδη 40 χρόνια από την ίδρυση του Σμήνους Ελικοπτέρων Ναυτικού.

1993 Φ/Γ ΗΠΕΙΡΟΣ. To ΠΝ01 μετά από 20 χρόνια πτήσεων εξακολουθεί να προσνηώνεται σε πλοία του Στόλου. Αρχείο Β. Γούτσου, Φωτογραφία Μ. Κουκουνάκη. (Πηγή: Η Ιστορία των Ελικοπτέρων του Ναυτικού μέσα από φωτογραφίες)
1999, AB-212 ASW, ΠΝ30 Νυχτερινά Dip. Θόλος στο νερό, Cable On, καλώδιο κέντρο. Φωτογραφία Γ. Μαραγκουδάκης. (Πηγή: Η Ιστορία των Ελικοπτέρων του Ναυτικού μέσα από φωτογραφίες)
1997 Ιούνιος, Haifa, Israel, Φ/Γ ΛΗΜΝΟΣ Επιχείρηση SNFM. Οι χειριστές του ελικοπτέρου με τοπική ενδυμασία. Αρχείο Γ. Παρίση. (Πηγή: Η Ιστορία των Ελικοπτέρων του Ναυτικού μέσα από φωτογραφίες)
1992 Στεφανοβίκειον Βόλου. Ο “στόλος” εκπαιδευτικών ελικοπτέρων της Σχολής Αεροπορίας Στρατού όπου ελάμβαναν την αρχική τους εκπαίδευση οι χειριστές του ΠΝ από το 1973 μέχρι και το 1998. Φωτ. Γ. Μαραγκουδάκης. (Πηγή: Η Ιστορία των Ελικοπτέρων του Ναυτικού μέσα από φωτογραφίες)
1994 Φ/Γ ΛΗΜΝΟΣ, Επιχείρηση SNFM, Αδριατική Θάλασσα. Η πρώτη φορά που προσνηώθηκε Τούρκικο ελικόπτερο επί πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού. Φωτογραφία Γ. Μαραγκουδάκης (Πηγή: Η Ιστορία των Ελικοπτέρων του Ναυτικού μέσα από φωτογραφίες)
1994 Φ/Γ ΛΗΜΝΟΣ, Επιχείρηση SNFM, Αδριατική Θάλασσα. Η απονήωση του τούρκικου ελικοπτέρου από την ελληνική Φρεγάτα. Φωτογραφία Γ. Μαραγκουδάκης. (Πηγή: Η Ιστορία των Ελικοπτέρων του Ναυτικού μέσα από φωτογραφίες)
1991 Φεβρουάριος Επιχείρηση Desert Storm Φ/Γ ΛΗΜΝΟΣ, Ερυθρά Θάλασσα. Αρχείο Ν. Καλιούπη. (Πηγή: Η Ιστορία των Ελικοπτέρων του Ναυτικού μέσα από φωτογραφίες)

Για περισσότερες μοναδικές φωτογραφίες, παρακαλώ επισκεφτείτε τη σελίδα: Η Ιστορία των Ελικοπτέρων του Ναυτικού μέσα από φωτογραφίες.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.