H Ιταλία ξεκίνησε τη διαδικασία αντικατάστασης του στόλου των επιθετικών ελικοπτέρων AW129 του Στρατού της, υπογράφοντας μια πολυετή σύμβαση αξίας 487 εκατομμυρίων ευρώ (€) με την Leonardo η οποία θα δει τον αεροδιαστημικό πρωταθλητή της χώρας να εξελίσσει ένα νέο ανώτερο ελικόπτερο.

Ωστόσο, έγγραφα του υπουργείου Άμυνας μαρτυρούν ότι η νέα σχεδίαση θα χρησιμοποιεί αριθμό εξαρτημάτων από ελικόπτερα που είναι ήδη σε παραγωγή, συμπεριλαμβανομένων των όπλων και δυναμικών στοιχείων.

Τα AW129 είναι σε υπηρεσία από το 1990, και η Ρώμη πιστεύει ότι η ηλικία και η κατάσταση του στόλου των Mangusta σημαίνει ότι τα αεροσκάφη δεν είναι πλέον κατάλληλα για τις αυξημένες απαιτήσεις που τους έχουν ανατεθεί, σύμφωνα με τα έγγραφα της σύμβασης.

Η αντικατάσταση του –η οποία ζητά το νέο ελικόπτερο έρευνας και συνοδείας- θα προσφέρει περισσότερες επιδόσεις απ’οτι το AW129 στους τομείς όπως η επιβίωση, επιθετική ικανότητα, ψηφιακές επικοινωνίες και αυτονομία.

Εντούτοις, το υπουργείο Άμυνας προβλέπει επίσης την χρησιμοποίηση ώριμων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων του πυροβόλου ταινίας TM197B των 20mm, πυραύλων SPIKE της Rafael και το σύστημα σκόπευσης Toplite από το AW129, όπως επίσης την μετάδοση κίνησης και το κύριο και ουραίο στροφείο του μεταφορικού ελικοπτέρου AW149.

Με διάρκεια έως το 2025, η σύμβαση ανάπτυξης καλύπτει την σχεδίαση, κατασκευή και πιστοποίηση πέντε ελικοπτέρων: Ένα πρωτότυπο, τρία δείγματα προ- μαζικής παραγωγής και ένα αρχικό ελικόπτερο παραγωγής σε διαμόρφωση αρχικής επιχειρησιακής ικανότητας (IOC). Επιπλέον, ζητάει την εν συνεχεία ανύψωση των τριών ελικοπτέρων προ-μαζικής παραγωγής στο πρότυπο IOC.

Η Ρώμη αποβλέπει στην τελική απαίτηση 48 ελικοπτέρων, που θα αντικαταστήσουν τα 59 AW129 που είναι σήμερα σε υπηρεσία, τα οποία σχεδιάζει να αποσύρει από το 2025.

Ωστόσο, δεν έχει αποκαλυφθεί ουδεμία λεπτομέρεια σχετικά με το χρονοδιάγραμμα άφιξης του πρώτου ελικοπτέρου.

Dominic Perry

Απόδοση/Μετάφραση από το flightglobal.com για την Προέλαση.

21 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Είναι εντυπωσιακή κίνηση για ένα κράτος που σύμφωνα με διάφορες αναφορές, είναι υπερχρεωμένο με περισσότερα απο 2 τρισεκατομμύρια € και απειλεί το “€υρωσύστημα”
  σε περίπτωση πτώχευσης. Επίσης εντυπωσιακό είναι που προτιμούν να σχεδιάσουν
  ένα καινούργιο αντί να αγοράσουν το έτοιμο ευρωπαϊκό σύστημα HAP Tiger.

  Αξιοσημείωτο είναι και ότι ενώ οι Τούρκοι “παλεύουν” ακόμα με το 129 όταν οι Ιταλοί ξεκινούν
  σχεδίαση νέου τύπου εξαιτίας της αδυναμίας του 129 να καλύψει τις σημερινές απαιτήσεις.

  Απάντηση
  • xm8

   Κακό νέο για τους φίλους Τούρκους. Το ελικόπτερο θα είναι ανταγωνιστής του “δικού” τους 129. Το πρόγραμμα αυτό πρέπει να είναι από τις μεγαλύτερες μ….ς των γειτόνων. Έδωσαν 3 δις $ για τα δικαιώματα (χωρίς κινητήρες φυσικά και κάποια συστήματα που θα τα βάζουν οι ίδιοι) και 9 (;) ελικόπτερα στην έκδοση Α. Θα κάνουν απόσβεση του αγίου Ταγίπ του μεγαλομάρτυρος.
   Ο χρόνος που είχαν στη διάθεση τους να φτιάξουν τη βαρύτερη έκδοση χωρίς ανταγωνισμό από τους Ιταλούς μάλλον έληξε. Το Αλτάι το καταλαβαίνω και ήμουν υπέρ μια που ήταν κάτι που θα μπορούσαν να παλέψουν (αν και απέτυχαν όπως όλα δείχνουν), το ελικόπτερο ήταν απόφαση της φανταστικοδύναμης Τουρκία.
   Από προσωπική εμπειρία ξέρουμε ότι οι μ…ς πληρώνονται. Μόνοι κερδισμένοι οι Ιταλοί που έβαλαν ζεστά δις στο ταμείο σε δύσκολους γι’ αυτούς καιρούς.

   Απάντηση
   • ΑΧΕΡΩΝ

    «Από προσωπική εμπειρία ξέρουμε ότι οι μ…ς πληρώνονται. »
    Αυτή αγαπητέ,είναι ἡ δική μας ιστορική (όχι προσωπική) εμπειρία,όχι ἡ δική τους.

   • Gunslinger32

    @xm8
    Η προσπάθεια να ενσωματώσουν δικά τους συστήματα Hard και Software στα 129 και στο Altay(που δεν ήταν απαραίτητο διότι και τα δυο προήλθαν απο έτοιμα συστήματα αν δεν κάνω λάθος), φαίνεται όντως να τους κόστισε πολύ χρόνο και χρήμα.

   • xm8

    @Αχερων Είχα στο μυαλό μου την πτώχευση της χώρας μας. Έχουμε “προσωπική” εμπειρία γι’ αυτό το γεγονός. Όταν από Οθωμανική Αυτοκρατορία καταλήγεις Τουρκία σκέτο, δεν το λες και επιτυχία. Όταν εν έτι 2000 είσαι εκεί που ένας μικρότερος και λιγότερο σημαντικός γείτονας (Ελλάδα) ήταν 30 χρόνια πριν, δεν είναι επιτυχία, αλλά αποτυχημένες ελίτ που δεν αναπτύσουν τη χώρα και τους “σκουπίζει” με ευκολία ο Έρντο, που φαίνεται ότι κάτι κάνει για το πόπολο.
    Η λαϊκή ρήση ισχύει για όλο τον πλανήτη.
    @Gunslinger32 Θα έχεις δει εκείνες τις φωτογραφίες με το ελικόπτερο να πετάει με τη μύτη κάτω επειδή το FLIR της Aselsan (;) ήταν ασήκωτο. Θα έπρεπε να κάνουν υπομονή και να επενδύσουν με μεγαλύτερη προσοχή τα λεφτά τους. Ήταν νωρίς για ελικόπτερο.
    Στο Αλτάι τα ηλεκτρονικά και η σταθεροποίηση του πυροβόλου είναι στην πραγματικότητα τα μόνα “τουρκικά” μέρη. Γνώμη μου είναι ότι η Aselsan απέτυχε με τη σταθεροποίηση. Λόγος για τον οποίο έκανε σύμπραξη με τη Ραϊνμετάλ η BMC, που θα λύσει τα προβλήματα. Θα φανεί από το ποιός θα πάρει την παραγγελία. Δεν έχω δει βίντεο του Αλτάι σαν αυτό του Λέοπαρντ που κινείται σε ανώμαλα εδάφη και μας δείχνει το πυροβόλο του. Σε ένα γήπεδο το έχω δει το άρμα τους να τρέχει. Πιθανόν να υπάρχει και να το αγνοώ.

   • Gunslinger32

    @xm8
    Δεν θυμάμαι τις συγκεκριμένες φωτογραφίες για το 129, απο τα παρακάτω βίντεο φαίνεται όμως να λύθηκαν κάποια προβλήματα. Για το Altay κάτι
    διάβασα και για το ΣΕΠ απο τους γερμανούς, επίσης στο βίντεο φαίνεται
    να προχωράει και εκείνο στις δοκιμές.

   • X

    Πες μου σε ποιες χώρες πούλησαν οι ιταλοί το Α-129 Mangusta τα τελευταία 30 χρόνια να σου πω και εγώ αν το νέο επιθετικό ελικόπτερο τους θα είναι ανταγωνιστής του τουρκικού Τ-129.
    Οι τούρκοι δεν κάνουν λάθος με το Τ-129. Ξέρουν τι κάνουν… Όπως και με τα Altay, τα διάφορα τ/θ τους, κ.ο.κ.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    @xm8
    Εγώ το έθεσα με την ευρύτερη έννοια,και όχι την οικονομική.
    Άλλωστε,και τα κεφάλαια με τα οποία κινήθηκε ἡ τουρκική οικονομία τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια,ήταν «πράσινα»,και ορισμένα με την βούλα από τον Κόλπο (Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου).
    Για δικούς τους λόγους,κάποιες μοναρχίες εκεί κάτω έκριναν ότι ἡ Τουρκία μπορούσε να γίνει ὁ αντ᾿αυτών κατασκευαστής πολεμικού υλικού,αφού δέν ίσχυαν γι᾿αυτήν οἱ περιορισμοί που ισχύουν γι᾿αυτούς,βλέπε την περίπτωση των σαουδαραβικών Λέο-2,που έχουν καταντήσει ανέκδοτο.
    Άρα,άλλοι θα πληρώσουν το μάρμαρο,ενώ στην «γείτονα και σύμμαχο»,όλο και κάτι θα μείνει,έστω και μόνο το «ίματζ».
    Ακόμη,φαίνεται ότι το αντ᾿αυτών περιλαμβάνει και αντάλλαγμα,καθώς οἱ Άραβες δέν χαρίζουν,γενικώς,παζαρεύουν ανατολίτικα,και είναι διάσημοι γι᾿αυτό.
    Φαίνεται λοιπόν,ότι ἡ Τουρκία κάνει τον μπράβο του Κόλπου και στην Συρία.
    Νεοοθωμανισμός στα φανερά,για να δέσει και στο εσωτερικό το γλυκό,αλλά στην ουσία proxy στην θέση αυτών που διέλυσαν την Συρία,και είναι και απσχολημένοι και στην Υεμένη.
    Πολύ περισσότερο ενδιαφέρον είναι όμως το να παρατηρήσεις το πόσες φορές ἡ Τουρκία ὡς Οθωμανική Αυτοκρατορία την γλύτωσε πολύ φθηνά,που άλλοι στην θέση τους θα είχαν καταρρεύσει,όπως π.χ ἡ Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
    Κοίτα πόσο στα μαλακά έπεσε ἡ Ο.Α μετά την ναυμαχία της Ναυπάκτου,όταν οἱ συνασπισμένοι Χριστιανοί της Σάκρα Λίγκα Αντιτούρκα,αντί να τραβήξουν για την Πόλη,προτίμησαν να γυρίσουν σπίτια τους.
    Υπόψιν,ὁ σουλτάνος στην Πόλη,όταν έμαθε τα μαντάτα,αρνηθηκε να φάει επί μέρες,μέχρι που ήρθε είδηση ότι οἱ Χριστιανοί έφυγαν πίσω,
    Τότε ξαναζωντάνεψε,και σε εννέα μήνες ξανάχτισε στόλο!
    Αλλά και μετά τις δύο πολιορκιές της Βιέννης θε έπρεπε να καταρρεύσει ἡ Ο.Α,σύμφωνα με όλους τους νόμους που ισχύουν για όλους τους άλλους,αλλά πρίτς…εκεί ἡ Οθωμανία,ανέγγιχτη.
    Ἄν όμως μετά την πρώτη ἤ την δεύτερη Βιέννη έπρεπε να αναληφθεί εκστρατεία,και οἱ Ευρωπαίοι βαριόταν,μετά την Ναύπακτο ήταν μιας εβδομάδας πλοός υπόθεση…
    Και το ότι από Ο.Α κατέληξε Τουρκία,και πάλι πολύ της είναι,θα έπρεπε,τηρουμένων των αναλογιών,να έχει την τύχη της Αυστρίας,που απέμεινε με τις γερμανόφωνες επαρχίες της μόνο,χωρίς τις νοτιοσλαβικές,πολωνικές,ιταλικές,τσεχοσλοβακικές,τρανσυλβανικές και βεβαίως χωρίς την Ουγγαρία.
    Ένα σουλτανάτο περί το Ικόνιο έπρεπε να απομείνει,και οπωσδήποτε χωρίς τους Κούρδους.

   • xm8

    @Αχέρων Συμφωνώ με τα περισσότερα που έγραψες. Σύντομα (γιατί η φόρμα του ιστολογίου θα το κάνει “μακαρόνι”), το παρακάτω. Η Ο.Α (Τουρκία σήμερα) είναι ο πραγματικός συνεχιστής της Βυζαντινής πολιτικής. Δεν πέφτουν στα μαλακά από κάποια αγάπη ή προτίμηση των άλλων, αλλά από δική τους ικανότητα. Βλέπουμε στους γείτονες τους πασίγνωστους γι’ αυτή τους την ικανότητα βυζαντινούς. Δες το πρόσφατο στη βόρεια Συρία. Πόσες πιρουέτες έκαναν για να εξασφαλίσουν τη ζώνη που θεωρούν ζωτική για τα συμφέροντά τους. Και τα κατάφεραν όπως παλιότερα στην Κύπρο.
    Ο στρατός και τότε και τώρα, δεν δημιουργεί τετελεσμένα όπως συνηθίζεται να λέγεται, παρά βάζει τα boots on the ground εκ των υστέρων. Η πολιτική εξουσία και το βαθύ κράτος τα είχε και έχει εξασφαλίσει ήδη διπλωματικά. Μόνο στα Ίμια είδαμε το στρατό να κάνει αυτό που περιμένει κάθε χώρα από το στρατό της (έχω εκφράσει παλιότερα τις υπόνοιες μου για το γεγονός).
    Η Αλ Μπαμπ δεν ήταν στα συμφωνημένα. Μέχρι εκεί αλλά όχι εκεί, ήταν η αμερικανική θέση. Λόγος που δεν τους βοηθούν, αλλά ο Έρντο προσπαθεί για το παραπάνω και ίσως το καταφέρουν κι αυτό.
    Ο στρατός τους πάντως είναι ανίκανος. Εγώ θα τολμήσω να το πω. Δύο μήνες έξω από την πόλη και δεν έχουν καταλάβει ούτε αχυρώνα στα περίχωρα. Σημερινό: Απέτυχε και η δέκατη τον αριθμό επίθεση στη Σουφλανίγια (χωριό νότια της Αλ Μπαμπ, προσπαθούν να περικυκλώσουν την πόλη). Επίθεση με SVBIED (ΒΜΡ-1) των ισλαμιστών είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 5 και τον τραυματισμό 9 Τούρκων, λένε οι πρώτες πληροφορίες.
    Κάποιος να απολύσει την Τουρκική διοίκηση των επιχειρήσεων, μήπως και γλυτώσουν οι δυνάμεις στην περιοχή.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    @xm8
    Οφείλω να σου επιστήσω την προσοχή στις εξής σημαντικές λεπτομέρειες:
    α)μετά την πρώτη και δεύτερη Βιέννη,καθώς και μετά την Ναύπακτο,ἡ Ο.Α δέν είχε ούτε τις δυνάμεις,ούτε τον χρόνο να «ελιχθεί διπλωματικά»,ήταν στο έλεος του νικητή,και περίμενε στωϊκά το τέλος,όπως δείχνει και ἡ απεργία πείνας του σουλτάνου.
    Απλώς,«το σύμπαν συνομώτησε» υπέρ της Ο.Α.
    Ομοίως το 1919.
    Όσο για το κλισέ «Η Ο.Α (Τουρκία σήμερα) είναι ο πραγματικός συνεχιστής της Βυζαντινής πολιτικής. »,είναι μία πονηρή,μισή αλήθεια.
    Ἡ Ο.Α αξιοποίησε τους δραγουμάνους βυζαντινής κοπής,όπως αξιοποίησε και τους γενιτσάρους,και τους φαναριώτες,και κάθε εξομώτη Ουρβανό και Μπαρμπαρόσσα.
    Αυτό που θεμελιωδώς διέφερε κι διαφέρει,είναι ότι την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (Α.Ρ.Α),την είχαν όλοι στην μπούκα,ενώ την Ο.Α/Τουρκία σήμερα την έχουν όλοι στα ώπα-ώπα.
    Οἱ τραμπουκισμοί και οἱ κομπορρημοσύνες των Ερντογάν και Τσαβούσογλου (και όλων των προκατόχων τους),δέν λογίζονται ὡς διπλωματική δεινότητα,ενώ οἱ διπλωματολάγνοι (με το μυαλό τους) Ἕλληνες,δέν τολμούν να βγάλουν κίχ,απλώς χαμογελούν σάν τζοκόντες-όπως και ἡ Μέρκελ βέβαια.
    Ἄν δέν το έχεις υποψιαστεί,ἡ Τουρκία απολαμβάνει ασυλίας.
    Σου συνιστώ να διαβάσεις,ἄν δέν το έχεις ἥδη διαβάσει,αυτό

    http://con-ops.blogspot.de/2016/11/blog-post.html

    για να ιχνηλατήσεις την αμερικανική ματιά στην Ασπίδα του Ευφράτη.
    Ἡ γνώμη μου εν προκειμένω είναι ότι ἡ Τουρκία δέν κάνει τσαμπουκάδες στην Συρία «επειδή έτσι την είδε».
    Τα ζέυγη Ερντογάν και Άσσαντ έκαναν μαζί διακοπές πρίν το φασούλι με τον κολπικής εμπνεύσεως συριακό εμφύλιο,ὡς αποτέλεσμα απορρίψεως από τον Άσσαντ του προτεινομένου αγωγού.
    Τότε,ήλθε ἡ ώρα να εξοφληθουν τα πράσινα κεφάλαια με τα οποία ὁ Ερντογάν πούλησε οικονομικό θαύμα.
    Χαρακτηριστικό πάντως,είναι ότι σε κάθε γύρισμα των εποχών,και των ιστορικών κύκλων,όλοι «διαπιστώνουν αναβάθμιση της αξίας της Τουρκίας».
    Το 1919,το 1945,το 1990,το 2001,κ.ο.κ.
    Δηλαδή,μονά-ζυγά,κερδισμένη ἡ Τουρκιά.
    Έτσι,βεβαίως,μονίμως επιδοτούμενη και θωπευόμενη,κάθε χώρα μπορεί να χτίσει σιγά-σιγά ένα στάτους,πετυχαίνοντας προαποφασισμένες νίκες,αποφεύγοντας απώλειες πολέμων και εισπράττοντας σχέδια Μάρσαλ και φανερά και αφανή.

   • xm8

    @Αχέρων Θα προτιμούσα να το συνεχίσουμε σε άλλη σελίδα, μια που εδώ δεν προσφέρεται.
    Δεν ξέρω γιατί δεν τους τελείωσαν παλιότερα οι Ευρωπαίοι τους Τούρκους, το πιθανότερο είναι ή ότι δεν ήθελαν ή ότι δεν μπορούσαν. 1+1 δεν κάνει 2 στην ιστορία. Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο και δεν είναι πάντα το λογικά αναμενόμενο εκείνο που συμβαίνει.
    Δεν πρόκειται (τώρα αλλά και στο παρελθόν) να δημιουργήσουν ένα χάος στην περιοχή που ελέχει ο σύμμαχος Τουρκία, πριν βρεθεί αντικαταστάτης (Κουρδιστάν) που να εγγυάται τα συμφέροντα των μεγαλύτερων δυνάμεων.
    Μετά τη Βυζαντινή, η Οθωμανική είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια αυτοκρατορία. Εσύ λες ότι έτυχε, εγώ ότι πέτυχε. Χαζοί είναι οι οθωμανοί και δεν έμαθαν μετά από χίλια χρόνια;
    Όσο για το άρθρο στο con-ops, δεν ξέρω που τα είδε αυτά που γράφει ο παλίκαρος, αλλά η OES (Επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη), καμία σχέση με το “An Exemplar of Joint Combined Arms Maneuver”. Στρατιωτικός δεν είμαι και οι γνώσεις μου εγκυκλοπαιδικές, αλλά την παρακολούθησα στην εξέλιξη της (κυρίως το πολιτικο-διπλωματικό) και τα βγάζει από το μυαλό του αυτά που γράφει ή από το πορτοφόλι του.
    ΥΓ. Καλή η υψηλή στρατηγική αλλά μην υποτιμούμε το ταπεινό μπαξίσι. Έχει λύσει πολλά περισσότερα προβλήματα απ’ όσα φανταζόμαστε. Και οι γείτονες το χρησιμοποιούν σταθερά (βλέπε πρόσφατη περίπτωση Φλιν).

   • ΑΧΕΡΩΝ

    @xm8
    Ἠ Ο.Α υπήρξε όντως ἡ απόδειξη ότι 1+1 δέν κάνει 2 στην Ιστορία,αλλά γιατί όμως;
    Όπως και με την σημερινή Τουρκία,για κάποιον μαγικό λόγο όλα της κάθονται,όπως είχε γράψει παληότερα αλλού κάποιος φίλος.
    Απαιτείται εξήγηση γι᾿αυτό,δέν είναι δυνατόν μία αυτοκρατορία οπισθοδρομική και καταπιεστική να επιβιώνει επειδή κατείχε την τέχνη της βυζαντινής διπλωματίας,άλλωστε και το Βυζάντιο με όλη του την διπλωματία,κατέρρευσε και εκείνο.
    Και ἄν κάτι πετυχε,μάλλον δέν ήταν ἡ Ο.Α,αλλά ἡ ασυλία που της δόθηκε κατ᾿επανάληψη.
    Το είπε πολύ όμορφα ὁ Μακρυγιάννης:«τον προσκήνυσες,εσύ ὁ Ευρωπαίγος,τον σουλτάνο,και τον έλεγες γκραν-σινιόρε.»
    Στο CON.OPS,στο σχόλιο μου λέω περίπου τα ίδια με εσένα,εκτός από την υποψία μπαξισίου,αφού μπορεί να έγραψε και καθ᾿υπαγόρευση του πενταγώνου.
    Αλλά το ζουμί είναι ἡ διαπίστωση του Jager ότι «Ο χρόνος πιθανόν να μην είναι με την πλευρά της Τουρκίας.»

 2. Β.Κ.

  @X
  Αν αξιζε το Α129, θα το εξηγαγαν. Το οτι το πηρε η Τουρκια, δεν σημαινει απολυτα κι εξαγωγικη επιτυχια.Οποιος επιθυμει Ε ΕΠ, θα προτιμησει:

  Αμερικανικα για κορυφαιες επιδοσεις αλλα και γεωπολιτικους λογους.
  Ευρωπαικα, για γεωπολιτικους λογους.
  Ρωσικα, για λογους ομοιοτυπιας, επιδοσεων και κοστους.
  Κινεζικο-Ινδικο για λογους γεωπολιτικους αλλα και πολυ-πολυ μικρου κοστους.
  Εξοπλισμενο ΕΠ, για λογους μειωμενων οροφων, και τραγικης ελλειψης χρηματων.

  Αν παρ’αυτα, δεν μπορουν να ικανοποιηθουν με καμια απο τις παραπανω περιπτωσεις, τοτε θα μεινουν και χωρις Ε Ε/Π.

  Αν πιστευεις πως το Τ-129 χωραει καπου αναμεσα στην διεθνη αγορα, παω πασο.

  ΥΓ: πες μου μια χωρα, με ενδιαφερον για ΕΕΠ που υπαρχει πιθανοτητα να αγορασει το Τουρκικο, αλλα και σε τι αριθμους….ετσι κουβεντα να γινεται….

  Απάντηση
   • X

    Έχει δείξει ενδιαφέρον για αυτό η Ιορδανία και μάλιστα ο βασιλιάς της είδε από κοντά και αν δεν κάνω λάθος τον έβαλαν να πετάξει μία φορά. Αποκλείω στην πορεία η Ιορδανία να αγοράσει Απάτσι. Για την αντικατάσταση των Κόμπρα της λογικά υποψήφια θα είναι τα Κινγκ Κόμπρα και τα Τ-129. Για το ακριβό γαλλικό Τάιγκερ δεν την βλέπω με τίποτα… Ούτε για ρωσικά ε/π…

  • X

   Μα οι τούρκοι δεν αγόρασαν τα ιταλικά ελικόπτερα αλλά ουσιαστικά αγόρασαν τα δικαιώματα κατασκευής του.
   Τα τουρκικά όπλα (βλέπε και Τ-129) μπορούν να βρουν πελάτες σε μουσουλμανικές χώρες. Οι τούρκοι θα προσπαθήσουν να πουλήσουν το Τ-129 σε χώρες που έχουν ανάγκη νέα επιθετικά ε/π. Δηλαδή Πακιστάν, Ιορδανία, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Λιβύη, Μαλαισία κ.α. Σε ότι αφορά χώρες που θα κοιτάξουν να πουλήσουν και οι Αμερικάνοι τα δικά τους (π.χ Πακιστάν) εκεί οι τούρκοι θα συναντήσουν εμπόδια από τους Αμερικάνους όπως και έγινε στην περίπτωση του Πακιστάν. Αλλά αν οι Αμερικάνοι, γάλλοι κ.α δυτικοί δεν θα θέλουν να πουλήσουν Απάτσι, Κινγκ Κόμπρα και Τάιγκερ π.χ στην Λιβύη ή στο Τουρκμενιστάν εκεί οι τούρκοι θα έχουν αυξημένες πιθανότητες να πουλήσουν το Τ-129 κτλ όπλα τους.
   Είμαι σίγουρος πως στην πορεία οι τούρκοι θα εξάγουν βαριά οπλικά συστήματα τους και θα βρεθούν πελάτες για τα Τ-129, τα Altay, τις Milgem κ.α
   Τουρκία και Νότια Κορέα είναι οι δύο ,,δυνατοί, νέοι παίκτες στην πολεμική βιομηχανία. Και οι δυνατοί παίκτες κάνουν εξαγωγές. Ήδη οι τούρκοι έχουν εξάγει μεγάλο αριθμό τ/θ οχημάτων σε πολλές μουσουλμανικές χώρες. Στην πορεία όλο και κάτι πιο ,,βαρύ,, θα εξάγουν σε αυτές….

   Απάντηση
   • xm8

    Όταν ενδιαφέρθηκε το Πακιστάν, αναδείχθηκαν τρία βασικά προβλήματα.
    Πρώτο, οι αμερικανοί που ήθελαν να δώσουν τα δικά τους μεταχειρισμένα, δεν αποδεύσμευαν τον κινητήρα. Οι χώρες που φτιάχνουν κινητήρες μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού και συνεπώς θα χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη τους για την πώληση, αν βρουν άλλο κινητήρα.
    Δεύτερο, τα λεφτά που ζητούσε η Τουρκία ήταν πολλά για το Πακιστάν. Το Τ129 δεν είναι φθηνό.
    Τρίτο και σημαντικότερο, για αγορές που δεν είναι τουφέκια και θωρακισμένα Κίρπι, η χώρα που πουλάει, προσφέρει και τη χρηματοδότηση μέσω τραπεζών. Το ξεχνάμε αυτό όταν συζητάμε για πωλήσεις πλοίων, αεροσκαφών, αρμάτων κλπ. Η Τουρκία δεν είχε την οικονομική επιφάνεια να δανείσει ένα Πακιστάν μόνιμα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
    Οι χώρες που αναφέρεις είναι είτε failed state (Λιβύη), είτε “χαμηλών εισοδηματικών κριτηρίων”, είτε χρήστες ρωσικών όπλων. Τα ελικόπτερα δεν είναι για τον ποιονδήποτε. Κοστίζει και η αγορά και η διατήρηση τους σε υπηρεσία.Οτι θα πουλήσουν μερικά κάποτε σε κάποιον, πιθανόν. Αλλά αν δεν το πούλησαν οι Ιταλοί που το φτιάχνουν, γιατί να το πουλήσουν οι Τούρκοι που πήραν τα δικαιώματα, ειδικά όταν οι Ιταλοί θα έχουν το νέο μοντέλο στην αγορά έτοιμο; Αυτό που αγόρασαν είχε κλείσει τον κύκλο του.
    Χαίρομαι που κάνεις τη (λάθος) σύγκριση Ν. Κορέα-Τουρκία. Θα την ανέφερα ο ίδιος.
    Η Ν.Κορέα έχει πλημμυρίσει τον πλανήτη με εμπορικά προϊόντα πάνω στα οποία έχει δικό της R&D. Πότε και ποιός αγόρασε τουρκική επίπεδη τηλεόραση ή αμάξι; Έχει νόημα για τους νοτιοκορεάτες να προσπαθούν σε τέτοια προγράμματα, γιατί πατάνε σε στέρεη δική τους βάση. Είναι πέταμα χρημάτων για τους Τούρκους και θα έλεγα το ίδιο αν είμασταν εμείς.
    Άξιζε η προσπάθεια για το Αλτάι, επειδή έχουν 3.000 άρματα. Τα 2.000 να αντικαταστήσουν, θα τους βγουν τα λεφτά κι ας μην πουλήσουν πουθενά. Είναι νωρίς όμως για ελικόπτερο.
    Όσο έμεναν στις ρουκέτες, τα ηλεκτρονικά που μπορούσαν και τα οχήματα που κατασκευάζουν για λογαριασμό άλλων χωρών (Γερμανία), είχα να πω τα καλύτερα για τους γείτονες.
    Να μας απασχολήσει το ότι θα έχουν 51+ μέσα επιθετικά ελικόπτερα. Όχι το αποτυχημένο πρόγραμμα. Είναι αγαπημένο θέμα των ελληνικών ιστολογίων και σχολιαστών τα “τουρκικά όπλα”, οπότε θα το ξανασυζητήσουμε.

 3. X

  @xm8
  Γράφεις ,,ποιος αγόρασε τουρκική επίπεδη τηλεόραση ή αμάξι,, Πληροφοριακά πριν χρόνια είδα τουρκικής κατασκευής λεωφορείο στην Κηφισιά. Είχε επιβάτες και πήγαινε κάπου. Να λοιπόν κάποιος που αγόρασε τουρκικό μεγάλο αμάξι και μάλιστα στην Ελλάδα. Τώρα για άλλες χώρες όλος και κάποιος θα έχει αγοράσει τουρκική τηλεόραση και αμάξι αλλά προφανώς δεν έχεις ταξιδέψει στο Τουρκμενιστάν, στο Ουζμπεκιστάν, στην Μαλαισία, στην Ινδονησία κ.α.
  Σε ότι αφορά την Νότια Κορέα και την Τουρκία δεν είναι λάθος ότι και οι δύο είναι οι νέοι δυνατοί παίκτες στην πολεμική βιομηχανία. Κατασκευάζουν λίγο-πολύ τα πάντα και πολλά από αυτά τα εξάγουν ή θα τα εξάγουν.
  Σε ότι αφορά την Λιβύη οι τούρκοι είναι σε επαφή μαζί της για να τις πουλήσουν Τ-129. Για τηην failed state ή χαμηλών εισοδημάτων Λιβύη πριν καιρό αγόρασε 2 καινούργια C-130J έναντι του ποσού κάποιων εκατοντάδων εκατ. δολ…..

  Άραγε τα ΑΗ-1Ζ που αγοράσε το Πακιστάν είναι πιο φτηνά από το Τ-129 ??

  Οι τούρκοι δεν πετάνε τα λεφτά τους με το να αναπτύσουν πολεμική βιομηχανία παράγοντας πλήθος προιόντων από τυφέκια και ορειβατικά πυροβόλα μέχρι άρματα μάχης, επιθετικά ελικόπτερα, φρεγάτες κ.α βαριά συστήματα. Αυτοί ξέρουν τι κάνουν. Το πρόβλημα το έχουν άλλοι που δεν παράγουν ούτε σφεντόνες και κομπάζουν ακόμη για ένα Άρτεμις-30 (ουσιαστικά ένα πάντρεμα απαρτίων από διάφορες χώρες) και ένα αεροπλανάκι Πήγασος που έφτιαξαν πριν μια 35αριά χρόνια.
  Το Πακιστάν είχε παραλάβει μεταχειρισμένα ΑΗ-1 (αν θυμάμαι καλά 20) αλλά μετά ήθελε να αγοράσει καινούργια ε/π. Ήταν επόμενο θέλοντας οι Αμερικάνοι να πουλήσουν τα δικά τους να μην έδιναν άδεια εξαγωγής του Τ-129 γιατί έχει αμερικανούς κινητήρες. Παρόμοιες περιπτώσεις έχουν γίνει με τα ισπανικά C-295 και CN-235 MPA, τα βραζιλιάνικα ΕΜΒ-314 και τα τσέχικα L-159B που ήθελε να αγοράσει η Βενεζουέλα, τα L-159B που ήθελε να αγοράσει η Βολιβία, που οι Αμερικάνοι δεν έδωσαν την άδεια εξαγωγής στις κατασκευάστριες χώρες να τα εξάγουν λόγω ότι έχουν αμερικανικούς κινητήρες και ηλεκτρονικά. Κ.α περιπτώσεις με άλλες χώρες (π.χ Γαλλία) που και αυτή δεν έδωσε την άδεια της για κάποιες πωλήσεις μεταχειρισμένου υλικού από την Ισπανία στην Αργεντινή, από την Ελλάδα σε Κύπρο. κ.ο.κ.. Αυτά συμβαίνουν και θα συμβαίνουν γιατί μία χώρα όπως το Ισραήλ, η Τουρκία, η Τάιβαν, η Τσεχία δεν θα κατασκευάσουν ποτέ εγχώριο κινητήρα για ένα ελικόπτερο ή ένα αεροπλάνο τους.

  Απάντηση
  • B.K.

   Αγαπητε Χ,

   Η Τουρκία επιχειρεί μια προσπάθεια, που εκ των προτέρων αποτελεί αποτυχία.Όλες οι χώρες έχουν ένα ταβάνι.ΟΛΕΣ.Οι χώρες που μπορούν να παράξουν τα “πάντα” είναι μετρημένες.Η Ν.Κορέα, αναπτύσσει ανεπτγμένα οπλικά συστήματα από μόνη της.Η Τουρκία απέχει δεκαετίες από το να το κάνει.΄Κι αν κάποτε φτάσει ένα βήμα πριν την επίτευξή του, θα τους “κοπούν τα πόδια”.Στην Ν.Κορέα επίσης επιτράπηκε να παράγει δικά της όπλα και προιόντα με υψηλό R&D και καινοτομία/τεχνολογία, για να ανταγωνίζεται την γείτονα Κίνα.Και πάλι όμως στα υψηλής πολυπλοκότητας Ο.Σ., σταματά και εισάγει δυτικές πατέντες, ακριβά και με περιορισμούς.

   Στην Τουρκία της αστάθειας και των προβλημάτων γιατί να επιτραπεί;;

   Η Τουρκία επί της ουσίας , “κοπιάρει” ένα οπλικό σύστημα, βάζει 2-3 δικές της πατέντες, και εισάγει τις πολύ υψηλής τεχνολογίας.

   Θα έπρεπε να λέμε κι ευχαριστώ που ονειροπολούν έτσι.Αν έδιναν όλα αυτά τα χρήματα για πραγματικές αγορές, τότε θα κλαίγαμε.Θα είχαν ήδη νέα ΥΒ, ~500 άρματα,60-70 ΕΕΠ κοκ……

   Απάντηση
   • X

    Δεν το βλέπω ως αποτυχία το να παράγει το 60% των όπλων που καλύπτουν τις ανάγκες της. Το να είναι κάποια με 100% τουρκικά απάρτια δεν γίνεται γιατί π.χ είναι μεγάλο το κόστος να ξεκινήσει κανείς από λευκό χαρτί να σχεδιάσει ένα κινητήρα αεροπλάνου και να τον βάλει σε παραγωγή. Πάντως προσπαθούν και αυτό που βλέπω είναι ότι λίγο πολύ παράγουν τα πάντα.

    Και μαχητικό αεροπλάνο θα φτιάξουν άσχετα αν θα έχει ευρωπαικό κινητήρα.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: