Η Κίνα ανέπτυξε LASER-καθοδηγούμενο πύραυλο που εκτοξεύεται από άρματα μάχης

Η Κίνα ανέπτυξε LASER καθοδηγούμενο πύραυλο ο οποίος θα εκτοξεύεται απο άρματα μάχης. (scmp.com)

Οι τεθωρακισμένες μεραρχίες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) της Κίνας, σε μια προσπάθεια βελτίωσης της ισχύος πυρός και ευστοχίας σε μεγάλες αποστάσεις των αρμάτων τους, πρόκειται να εξοπλιστούν με νέας γενιάς καθοδηγούμενους με LASER πυραύλους, την είδηση δημοσιεύει η κινέζικη South China Morning Post. Η εφημερίδα του PLA δημοσίευσε την Πέμπτη ότι ένα νέο σύστημα το οποίο μπορεί να εκτοξευθεί από άρματα μάχης αντί από εκτοξευτές πυραύλων, έχει αναπτυχθεί μετά από χρόνια πραγματικών βολών σε οροπέδια, νησιά άλλα και στην έρημο Γκόμπι.

Ήταν η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση πως η Κίνα αναπτύσσει LASER καθοδηγούμενους πυραύλους, καθιστώντας την μια από τις λίγες χώρες στο κόσμο –στις οποίες συγκαταλέγονται οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ρωσία, Ουκρανία και Ισραήλ- πρόκειται να οπλιστεί με το νέο πυρομαχικό.
«Ο εκτοξευόμενος από πυροβόλο πύραυλος είναι ένα ειδικό βλήμα που συνδυάζει τεχνολογία καθοδήγησης ακριβείας και συμβατικά σύστημα αρμάτων μάχης με σκοπό την βελτίωση του ποσοστόυ ευστοχία των αρμάτων μάχης,» δήλωσε ο Σι Γικούν, ένας ανώτερος μηχανικός σε μια τεθωρακισμένη μονάδα, στην εφημερίδα.

Στρατιωτικοί αναλυτές δήλωσαν πως το νέο πυρομαχικό θα μετατρέψει το συμβατικό άρμα μάχης Type-99 και άλλα πυροβόλα νέα γενιάς της Κίνας σε «όπλα μαζικής καταστροφής».

«Η Κίνα εξελίσσει το LASER καθοδηγούμενο βλήμα για αρκετά χρόνια. Όλα τα συμβατικά άρματα πρόκειται να γίνουν φονικά όπλα καθώς η νέα τεχνολογία αποσκοπεί στο να τα καταστήσει ευστοχα σε κάθε βολή που θα εκτελούν,» είπε ο αμυντικός αναλυτής του Πανεπιστημίου Ζονγκσχαν, Ντειβιντ Τσούι.

Η στρατιωτική εφημερίδα δημοσίευσε πως ο PLA έχει περάσει αρκετά χρόνια πάνω στην ανάπτυξη του πυραύλου. των συστημάτων καθοδήγησης LASER και των τεχνολογιών παγκόσμιου συστήματος εντοπισμού θέσης. Άρματα με διάφορα διαμετρήματα και συστήματα πυροβόλων θα έχουν τη δυνατότητα χρήσης του πυραύλου.
Σύμφωνα με φήμες ο νέος πύραυλος δεν θα επηρεάσει την συμβατική ισχύ πυρός των αρμάτων.

«Ο καθοδηγούμενος με LASER πύραυλος δεν θα βλάψει το παραδοσιακό λειόκανο πυροβόλο, αλλά θα το καταστήσει ακόμη πιο ισχυρό και εύστοχο,» δήλωσε ο Ξού Γουάνγκγιου, ένας απόστρατος Στρατηγός του PLA.

Μια συσκευή καθοδήγησης με LASER στην κεφαλή του πυραύλου διατηρεί τον πύραυλο σε πορεία κάνοντας χρήση της αντανάκλασης ακτινοβολίας πάνω στο στόχο του. Η τεχνολογία δεν είναι και τόσο αποτελεσματική στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ή όταν χρησιμοποιείται πάνω σε στόχους οι οποίοι δεν αντανακλούν την ακτινοβολία του LASER.

Στην αεροπορική έκθεση του προηγούμενου έτους στην Ζουχάϊ, στην παραθαλάσσια επαρχία Γκουάνγκντονγκ, όταν η Κίνα αποκάλυψε το καθοδηγούμενο βλήμα ακριβείας LS-6, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν πως επρόκειτο για ένα αντίγραφο του καθοδηγούμενου με LASER βλήματος KAB-500L το οποίο αναπτύχτηκε από την Πολεμική Αεροπορία της Σοβιετικής Ένωσης.

Και τα δύο είναι παρόμοια με το βλήμα Paveway των ΗΠΑ.https://www.youtube.com/watch?v=JDsscYiclo8

Απόδοση απο το South China Morning Post για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.