Σε μία προσπάθεια να αυξήσει τις πωλήσεις των αρμάτων μάχης εν όψει της μειούμενης παγκόσμιας ζήτησης, ο Όμιλος Βορείων Βιομηχανιών της Κίνας, ο μεγαλύτερος σχεδιαστής και κατασκευαστής χερσαίων εξοπλισμών, στρέφεται προς μια δημοφιλή εφαρμογή «έξυπνου κινητού» που χρησιμοποιείται για την κοινωνική δικτύωση μέσω του διαδικτύου. Το κινέζικο άρμα μάχης VT-4. (Kelvin Wong-Flickr)

Σε μια προσπάθεια να αυξήσει τις πωλήσεις των αρμάτων μάχης που κατασκευάζει εν όψει της διαρκώς μειούμενης παγκόσμιας ζήτησης, ο Όμιλος Βορείων Βιομηχανιών της Κίνας, η μεγαλύτερη εταιρεία σχεδίασης και κατασκευής χερσαίων εξοπλισμών στρέφεται προς μία δημοφιλή εφαρμογή διαδικτυακής κοινωνικής δικτύωσης «έξυπνου κινητού τηλεφώνου» (Smartphone).

Το WeChat συχνά χρησιμοποιείται από τους Κινέζους κατασκευαστές όπλων για την αποδέσμευση συγκριτικών μελετών ανάμεσα στα όπλα τους αλλά και προϊόντων άλλων χωρών –στοιχεία που δεν θα αναρτούσαν στους επίσημους ιστότοπους τους συσχετίζοντας τα δεδομένα και τα επακόλουθα από τις διπλωματικές αντιδράσεις.

Έτσι, όπως πολλές άλλες κρατικές βιομηχανίες αμυντικής τεχνολογίας, η Norinco, γνωστή ως κατασκευαστής αρμάτων μάχης, προωθεί την επωνυμίας και τα προϊόντα της σε περισσότερους από 500 εκατομμύρια χρήστες συμμετέχοντας στο WeChat.

Πιο πρόσφατα, δημοσιεύθηκε στο λογαριασμό της ένα άρθρο το οποίο διαφημίζει τους τρόπους που τα άρματα της είναι πιο εύχρηστα από το προηγμένο ρωσικό άρμα μάχης Armata T-14.

«Οι γραμμές παραγωγής των αρμάτων μάχης στις δυτικές χώρες είναι κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα, έτσι ανάμεσα στους μεγάλους κατασκευαστές αρμάτων, μόνο η Κίνα και Ρωσία διαθέτουν παρόμοιες εγκαταστάσεις, που σημαίνει ότι αν ένας διεθνής πελάτης θέλει να αγοράσει ένα νέο άρμα μάχης, μπορεί να επιλέξει μόνο μεταξύ της Κίνας και Ρωσίας,» δήλωσε η Norinco, ο μοναδικός κατασκευαστής αρμάτων μάχης στην Κίνα.

«Επί του παρόντος, η Ρωσία έχει μόνο ένα άρμα μάχης που είναι διαθέσιμο προς εξαγωγή –το T90S. Αντιθέτως, έχουμε το φθηνότερο VT-2, το μέτριας τιμής VT-1 και το εξελιγμένο VT-4, καλύπτοντας σχεδόν όλες τις απαιτήσεις κάθε πελάτη στη διεθνή αγορά,» δήλωσε η εταιρεία.

Η Κίνα είναι ο κύριος ανταγωνιστής της Ρωσίας στις αναπτυσσόμενες χώρες που αναζητούν να αγοράσουν άρματα μάχης, και η σφιχτή αγορά γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική για τους εξαγωγείς αρμάτων. Περσινή έκθεση του Κέντρου ανάλυσης παγκόσμιου εμπορίου όπλων (CAWAT) στην Μόσχα έδειξε ότι η παγκόσμια ζήτηση για νέα άρματα μάχης θα μειωθεί απότομα από το 2014 έως το 2017 σε σύγκριση με την περίοδο των προηγούμενων τεσσάρων ετών, η οποία αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τον ήδη έντονο ανταγωνισμό.

Το T-90S, ένα τρίτης γενιάς ρωσικό άρμα μάχης, μπορεί να συναγωνιστεί το VT-1, ενώ η αναβαθμισμένη έκδοση του, το T-90AM/MS, δεν έχει ουσιαστικές βελτιώσεις, σύμφωνα με την Norinco. Η ευρεία αναγνώριση του VT-4 στην διεθνή αγορά αναγκάζει την Ρωσία να διαθέσει στην διεθνή αγορά το τελευταίας τεχνολογίας T-14 για να αλλάξει η κατάσταση, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η Ρωσία παρουσίασε το T-14 Armata την 9η Μάιου κατά τη διάρκεια μιας μεγαλοπρεπούς παρέλασης για τον εορτασμό της 70ης επετείου για την νίκη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης επεσήμαναν ότι το άρμα μάχης ήταν το πρώτο άρμα τέταρτης γενιάς που θα τεθεί σε υπηρεσία παγκοσμίως, λέγοντας ότι θα είναι ένα από τα πιο ισχυρά άρματα μάχης στο μελλοντικό πεδίο μάχης.

Ωστόσο, ο ισχυρισμός είναι υπό αμφισβήτηση από την Norinco, η όποια ισχυρίζεται ότι το ρωσικό άρμα μάχης είναι ασθενέστερο από το κινέζικο VT-4 όσο αφορά την αυτοματοποίηση, την κινητικότητα, το σύστημα ελέγχου πυρός και την ανταγωνιστική τιμή του.

«Η μετάδοση κίνησης του T-14 δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς, όπως είδαμε, λόγω κάποιας δυσλειτουργίας που προέκυψε κατά την διάρκεια της δοκιμαστικής διέλευσης πριν την παρέλαση της 9ης Μάιου. Συγκριτικά, το VT-4 ουδέποτε αντιμετώπισε παρόμοια προβλήματα μέχρι στιγμής,» δήλωσε σε άρθρο στο WeChat η Norinco.
«Τα δικά μας άρματα μάχης διαθέτουν παγκόσμιας κλάσης σύστημα ελέγχου πυρός, που οι Ρώσοι προσπαθούν να φτάσουν».

Και συνέχισε: «Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η τιμή του –το T-14 λέγεται ότι έχει τιμή τόσο ψηλή όσο εκείνη του M1A2 Abrams των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ)… Γιατί οι αγοραστές δεν σκέπτονται τα κινέζικα άρματα μάχης τα οποία έχουν πιο εξελιγμένες τεχνολογίες και εξοπλισμό καθώς και πολύ χαμηλότερες τιμές;»

Τεχνικά χαρακτηριστικά που προσελκύουν

Για την περαιτέρω προσέλκυση πιθανών πελατών, ο Liu Song, ο ανώτερος διευθυντής έρευνας και ανάπτυξης στην Norinco, του VT-4, προέβαλε και άλλα χαρακτηριστικά του VT-4: Μεγάλη ισχύ πυρός καθώς και τελευταίας τεχνολογίας δίκτυο ανταλλαγής δεδομένων.

«Έχει προηγμένο σύστημα ελέγχου πυρός, νέου τύπου σύστημα ενεργητικής προστασίας και ένα πλήρως αυτοματοποιημένο, τελευταίας τεχνολογίας, σύστημα μετάδοσης κίνησης,» είπε. «Επιπλέον, το δίκτυο μεταξύ των μονάδων συνδέει τους αρχηγούς αρμάτων και θωρακισμένων οχημάτων στο πλαίσιο μιας ομάδας μάχης, δίνοντας τους την δυνατότητα να μοιραστούν δεδομένα μάχης σε πραγματικό χρόνο.»

Σύμφωνα με τον Feng Yibai, τον επικεφαλής σχεδιαστή του VT-4, το άρμα μάχης είναι εφοδιασμένο με ένα ηλεκτρονικά ελεγχόμενο πετρελαιοκινητήρα ισχύος 1200 ίππων, δίνοντας στο άρμα μάχης ταχύτητα 68 χιλιομέτρων ανά ώρα. Το κυρίως όπλο του είναι ένα λειόκανο πυροβόλο των 125 χιλιοστών το οποίο μπορεί να βάλλει διάφορα βλήματα, συμπεριλαμβανομένων διατρητικών κινητικής ενεργείας και υψηλής εκρηκτικότητας αντιαρματικές κεφαλές. Μπορεί να βάλλει αντιαρματικούς πυραύλους με μέγιστο βεληνεκές τα 5000 μέτρα.

Ακόμη, αν και βαριά θωρακισμένο και με μεγάλη ισχύ πυρός, το άρμα είναι αρκετά ελαφρύ -52 τόνους για τους 60 τόνους των ξένων ανταγωνιστών- καθιστώντας το VT-4 πολύ γρήγορο, είπε ο Liu.

Το VT-4 μπορεί να συναγωνιστεί οποιοδήποτε άρμα μάχης πρώτης τάξεως που χρησιμοποιούν οι δυτικοί στρατοί, συμπεριλαμβανομένων του M1A2 των ΗΠΑ και Leopard 2A6 της Γερμανίας, είπε ο Liu.

Κατά τη διάρκεια διαφημιστικής εκδήλωσης τον Αύγουστο στην αυτόνομη περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας, διπλωμάτες, στρατιωτικοί αξιωματούχοι και εργολάβοι ασφαλείας και άμυνας από 44 χώρες παρακολούθησαν επίδειξη πεδίου μάχης αρμάτων μάχης VT-4 και κάποιων άλλων οχημάτων μάχης που κατασκευάζονται από την Norinco.

«Πολλές χώρες, μετά την παρακολούθηση της επίδειξης του άρματος από τους αξιωματούχους τους, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τον VT-4, και βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις μαζί τους για το θέμα αυτό,» είπε ο Liu, χωρίς να παρέχει περισσότερες πληροφορίες.

Ο Feng είπε ότι ο Στρατός του Πακιστάν πρόκειται να δοκιμάσει το VT-4.

Αναδυόμενος ανταγωνιστής

Το Πακιστάν δεν θα είναι η μόνη χώρα που θα αναπτύξει το VT-4, καθώς το άρμα μάχης θα έχει έντονη παρουσία στις χώρες της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με τον Shi Yang, έναν ανεξάρτητο αμυντικό αναλυτή στο Πεκίνο.

Ένας από τους προκατόχους του VT-4, το VT-1, είναι σε υπηρεσία με διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Πακιστάν, Μαρόκου, Μπαγκλαντές και Μιανμάρ, και η Norinco δεν φείδεται προσπαθειών για να το προωθήσει σε περισσότερους αγοραστές, ιδιαίτερα σε αναπτυσσόμενες χώρες, ανέφεραν διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Η Κίνα αναπτύσσει επίσης ένα νέας γενιάς ελαφρύ άρμα μάχης που έχει σχεδιαστεί ειδικά για επιχειρήσεις σε ορεινές περιοχές. Το άρμα μάχης είναι εφοδιασμένο με υδροπνευματική ανάρτηση που εξασφαλίζει ευελιξία και μεγαλύτερη ικανότητα επιβίωσης, ανέφερε δημοσίευση πριν απο 5 μήνες περίπου.

Από το 1992 έως το 2013, σύμφωνα με το Μητρώο Συμβατικών Όπλων των Ηνωμένων Εθνών το οποίο ξεκίνησε την καταγραφή των μεταφορών συμβατικών όπλων μεταξύ των κρατών μελών του ΟΗΕ το 1992, η Κίνα εξήγαγε συνολικά 461 άρματα μάχης. Το Πακιστάν αγόρασε 296 κινέζικά άρματα μάχης και τη διάρκεια των δύο δεκαετιών.

Η Ρωσία πούλησε 1297 άρματα μάχης κατά την ίδια περίοδο, με την Αλγερία να είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής.

Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αρμάτων μάχης κατά τη διάρκεια της περιόδου ήταν οι ΗΠΑ, η οποίες ανακοίνωσαν την πώληση 5511 αρμάτων μάχης. Ακολούθησε η Γερμανία, η οποία πούλησε 2680 άρματα μάχης.

Το 2013, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχειά, η Κίνα πούλησε 98 άρματα μάχης σε ξένους αγοραστές. Το Μπαγκλαντές, με μια συμφωνία 44 αρμάτων, ήταν ο μεγαλύτερος πελάτης, ανέφερε ο ΟΗΕ.

Απόδοση απο το chinadaily.com.cn για την Προέλαση.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: