Φωτογραφία του Chang Zheng-3B πριν την εκτόξευση. (sinodefence.com)

Ένας πύραυλος φορέας Chang Zheng-3B (Μεγάλη Πορεία-3B) μεταφέροντας δύο δορυφόρους πλοήγησης BeiDou-M απογειώθηκε από το συγκρότημα εκτοξεύσεων 2 (LC2) από το συγκροτήματος εκτόξευσης δορυφόρων Xichang (XSLC) στην τοπική ώρα 20:29 (12:29 GMT) το Σάββατο 25 Ιουλίου 2015.

Αυτή είναι η τρίτη τροχιακή εκτόξευσή που πραγματοποιείται από την Κίνα για το 2015, και η δεύτερη εκτόξευσή για το σύστημα δορυφορικής πλοήγησης BeiDou για φέτος, ακολουθώντας την εκτόξευσή του δορυφόρου Beidou 3-l1-S την 30η Μαρτίου αυτού του έτους.

Οι δύο δορυφόροι είναι ο δεύτερος και ο τρίτος δορυφόρος για την Φάση-ΙΙΙ του προγράμματος BeiDou, το οποίο περιλαμβάνει 35 δορυφόρους που λειτουργούν σε στο ενδιάμεση και γεωσύγχρονη τροχιά γύρω από τη Γη για τη παροχή παγκόσμιας κάλυψης των υψηλής ακριβείας εντοπισμού και πλοήγησης υπηρεσιών. Η Φάση-ΙΙ του προγράμματος ολοκληρώθηκε το 2012, με 10 δορυφόρους να λειτουργούν σε υψηλές τροχιές για την παροχή περιφερειακής κάλυψης που προορίζεται για πελάτες στην Ανατολική Ασία. Η κατασκευή του παγκόσμιου δικτύου (Φάση-ΙΙΙ) ξεκίνησε επισήμως το 2015.

Ο δορυφόρος BeiDou-M (με το Μ να συμβολίζει την Μεσαίου ύψους γήινη τροχιά ή ΜΕΟ) αναπτύχτηκε στα 21500 με 24100 χιλιόμετρα, κλίση 55° (ενδιάμεση κυκλική τροχιά). Ένας πειραματικός δορυφόρος BeiDou-M που μεταφέρθηκε από το λεωφορείο DFH-3B εκτοξεύτηκε τον Απρίλιο του 2007 για να ελεγχτεί το ενσωματωμένο φορτίο του. Ο επιχειρησιακός δορυφόρος BeiDou-M που εκτοξεύτηκε σε αυτήν την αποστολή ειναι επι ενός ειδικού λεωφορείου δορυφόρου πλοήγησης. Ο δορυφόρος έχει μεικτό βάρος 850 κιλών και δυνατότητα μεταφοράς ωφέλιμου φορτίου 300 κιλών. Είναι σταθεροποιημένος σε τρεις άξονες και έχει ισχύ 1500kW.

Το σχεδιαζόμενο όριο επιχειρησιακής ζωής είναι τα 10 έτη.

Ο τριών σταδίων πύραυλος φορέας CZ-3B, ο οποίος εισήλθε πρώτη φορά σε υπηρεσία το 1996, είναι ο πιο ισχυρός πύραυλος φορέας στο σημερινό οπλοστάσιο της Κίνας, με δυνατότητα μεταφοράς ωφέλιμου φορτίου 5200 με 5500 κιλών σε γεωστατική τροχιά (GTO). Ο εκτοξευτής που χρησιμοποιήθηκε συνδέθηκε με τον ανώτερου σταδίου Yuan Zheng-1 (YZ-1), δίνοντας την δυνατότητα στον πύραυλο να θέσει σε τροχιά δύο δορυφόρους. Ο ανώτερου σταδίου δοκιμάστηκε πρώτη φορά στον δορυφόρο BeiDou 3-l1-S τον Μάρτιο σε ένα πύραυλο CZ-3C.

Απόδοση από το sinodefence.com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: