[dropcap size=small]Τ[/dropcap]α κινεζικά μαχητικά αεριωθούμενα “J-16” εισήλθαν αθορύβως σε υπηρεσία με την Πολεμική Αεροπορία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας (PLAAF) σε ταχύτερο ρυθμό από το νέο μαχητικό πέμπτης γενιάς της χώρας, “J-20”, αν και το τελευταίο συγκέντρωσε πολύ μεγαλύτερο διεθνές ενδιαφέρον.
Τουλάχιστον δύο νέες Μοίρες μαχητικών αεριωθούμενων “J-16” προστεθήκαν ή ειναι στη διαδικασία μετατροπής τους σε Μοίρες “J-16”, μετέδωσε το “Defence News” την Τετάρτη, επικαλούμενο εικόνες που αποδεσμεύτηκαν πρόσφατα απο το κινεζικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Με αυτές της προσθήκες, η “PLAAF” έχει τουλάχιστον τρεις μονάδες “J-16” στο οπλοστάσιο της: τις 172, 176 και 98 ταξιαρχίες, επεσήμανε το “Defence News”.
Το “J-16” ειναι ένα εγχώριας κατασκευής μαχητικό αεροσκάφος το οποίο σχεδιάστηκε έχοντας ως βάση το ρωσικό πολλαπλού ρόλου μαχητικό αεριωθούμενο “Su-30 Flanker”, το οποίο ειδικοί της αεροπορίας θεωρούν ως το αντίστοιχο του “F-15 Strike Eagle” των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ). Η Πολεμική Αεροπορία και Ναυτικό της Κίνας χρησιμοποιούν επίσης το “Su-30”. Το “J-16” ειναι πιο εξελιγμένο από το “J-11” (του οποίου η σχεδίαση ειναι κοντά στο “Su-27”) με την έννοια ότι ειναι κατάλληλα προσαρμοσμένο για αποστολές επίγειων κρούσεων όπως επίσης και επιχειρήσεις αέρος-αέρος.

Το “J-16” εισήλθε στην “PLAAF” σε μικρούς αριθμούς το 2015, επεσήμανε το “Defence News”, προσθέτοντας ότι η ευρύτερη εισαγωγή καθυστέρησε με σκοπό την καλύτερη ανάπτυξη του ραντάρ Ενεργής Διάταξης Ηλεκτρονικής Σάρωσης (AESA) για το αεροσκάφος.
Τον Σεπτέμβριο του 2017 η “PLAAF” ενέταξε σε υπηρεσία το πρωτο “J-20”, αλλά ειδικοί αναμένουν η ενσωμάτωση του αεροσκάφους πέμπτης γενιάς να ειναι “μακροχρόνια και επίπονη”, όπως συμβαίνει με το “F-35” της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. “Η πρόοδος εισαγωγής σε υπηρεσία των μαχητικών πέμπτης γενιάς με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ήταν μακροχρόνια και επίπονη”, δήλωσε ο Βασιλι Κασιν, ένας συνεργάτης του Κέντρου Διεξοδικών Διεθνών και Ευρωπαϊκών Μελετών στην Μόσχα, όταν το “J-20” έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνιση του. “Δεν υπάρχει λόγος να σκεφτούμε ότι η Κίνα θα αποτελέσει εξαίρεση”, δήλωσε ο Κασίν.
Η Κίνα αναπτύσσει επίσης και ένα νεότερο αεροσκάφος απο το “J-20”. Το 2012, το κινεζικό πρωτότυπο “J-30” πραγματοποίησε την πρώτη δημοσιά πτήση στην αεροπορική έκθεση Ζουχάι. “Νομίζω οτι τελικά θα ειναι στο ίδιο επίπεδο με τα δικά μας μαχητικά πέμπτης γενιάς -όπως πρέπει να ειναι, επειδή η βιομηχανική κατασκοπεία ζει και βασιλεύει”, δήλωσε το 2014 στο “USNI News” ένας ανώτερος πιλότος μαχητικών των ΗΠΑ που γνωρίζει τα “F-35”.
Απόδοση/Μετάφραση απο το “SputnikNews.Com” για την Προέλαση.
Μία Απάντηση
Διαγωνισμος Golden Helmet της κινεζικης πολεμικης αεροποριας.