Η Κίνα ξεκίνησε την κατασκευή δεύτερου αεροπλανοφόρου

Το κινέζικο αεροπλανοφόρο Liaoning (16)
Το κινέζικο αεροπλανοφόρο Liaoning (16)

Η Κίνα κατασκευάζει το δεύτερο αεροπλανοφόρο, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ένας ανώτατος αξιωματικός του Ναυτικού, αυτή είναι η πιο σαφής, έως τώρα, επιβεβαίωση μιας ευρέως αναμενόμενης κίνησης που θα ενισχύσει την ναυτική ισχύ του Πεκίνου.

Το πρώτο αεροπλανοφόρο της Κίνας ήταν ένα 300 μέτρων σοβιετικό σκάφος που αποκτήθηκε από την Ουκρανία και εισήλθε σε υπηρεσία τον Σεπτέμβριο του 2012- εκείνη την στιγμή ήταν ένα ορόσημο για την αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ της Κίνας.

Από τότε «επιβεβαιώσεις» από στρατιωτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους για ένα δεύτερο εγχωρίως κατασκευασμένο πλοίο έχουν αναφερθεί σποραδικά- και συχνά ανακαλούνται λίγο αργότερα.

Η είδηση ακολουθεί δημοσιεύματα της προηγούμενης εβδομάδας για ένα ακόμη μία διψήφια αύξηση των αμυντικών δαπανών της Κίνας –την μεγαλύτερη του κόσμου- κατά τη διάρκεια του 2015, καθώς η χώρα επιδιώκει μία σειρά εδαφικών διαφορών με τους γείτονες της.

Η αντιπλοίαρχος Λιάνγκ Φανγκ είπε ότι η Κίνα «συσσώρευσε αρκετή εμπειρία» από το πρώτο σκάφος, το Λιαονινγκ, και δήλωσε το διαδικτυακή πύλη Σόχου ότι έχει πραγματοποιήσει το «επόμενο βήμα».

«Ο λόγος που εισάγαμε το πρώτο αεροπλανοφόρο είναι για να μπορούμε να έχουμε τη δυνατότητα κατασκευής ενός δικού μας στο μέλλον,» δήλωσε.

«Και τώρα, όπως έχουν αποκαλύψει κάποια μέσα ενημέρωσης, είναι αυτό που έχουμε κάνει -κατασκευάσαμε το δεύτερο αεροπλανοφόρο,» πρόσθεσε η αξιωματικός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας του Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας (PLA).

H Λιάνγκ απάντησε σ’ένα παλιότερο ερώτημα που είχε τεθεί σε ανώτατους αξιωματικούς του PLA που επιβεβαιώνοντας την κατασκευή του σκάφους. Ο σχολιασμός της δημοσιεύτηκε την Πέμπτη από μια συνέντευξη στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, του κομουνιστικά ελεγχόμενου νομοθετικού σώματος.

Τα τελευταία χρόνια το Πεκίνο έχει αυξήσει με ταχύ ρυθμό το στρατό του, παρενοχλώντας του γείτονες του και ελκύοντας την προσοχή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ), η οποίες πραγματοποιήσουν ένα «άλμα» εξωτερικής πολιτικής προς την Ασία.

Τον προηγούμενο μήνα, αρχές της Κίνας στην ανατολική περιφέρεια Ζιανγκσου δήλωσαν σε ανοιχτή ομιλία ότι μία τοπική εταιρεία κέρδισε σύμβαση για την προμήθεια καλωδιώσεων «για το δεύτερο αεροπλανοφόρο της Κίνας», ανακοίνωση που εντοπίστηκε από μια τοπική εφημερίδα.

Η δημοσίευση έρχεται ακριβώς ένα χρόνο αφότου ο Γουάνγκ Μιν -Γραμματέας του Κομουνιστικού Κόμματος της Περιφέρειας Λιαονινγκ, όπου εδρεύει το πρώτο αεροπλανοφόρο της Κίνας -δήλωσε ότι η χώρα εργάζεται πάνω σε ένα δεύτερο πλοίο το οποίο επρόκειτο να ολοκληρωθεί περίπου στο 2020.

Οι «επιβεβαιώσεις» του δευτέρου σκάφους φαίνεται να έχουν αφαιρεθεί από το διαδίκτυο μετά απο κυβερνητική λογοκρισία αμέσως μετά την αποκάλυψη τους.

Φωογραφία απο τις δοκιμαστικες απονηωσεις του
Φωτογραφία από τις δοκιμαστικές απονηώσεις του μαχητικού J-15 στο κατάστρωμα πτήσεων του κινέζικου αεροπλανοφόρου Liaoning: (news)

Απόδοση απο το AFP για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.