Το βελτιωμένο συγκρότημα ισχύος θα παρέχει στο Κινεζικό αεριωθούμενο την ικανότητα να πετάει μη ανιχνεύσιμο με υπερηχητικές ταχύτητες, στο ίδιο επίπεδο με το F-35 των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ).

Ένας νέος και βελτιωμένος κινητήρας, σχεδιασμένος για να καταστήσει το Κινεζικό «αόρατο» μαχητικό J-20 ένα παγκοσμίου κλάσης μαχητικό αεριωθούμενο, πρέπει να είναι έτοιμος για μαζική παραγωγή έως το τέλος του έτους, όπως δήλωσαν στρατιωτικές πηγές.

Ο κινητήρας WS-15 διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας μονοκρυσταλλικά πτερύγια στροβίλου και εξελίχθηκε αρκετά χρόνια, άλλα οι Κινέζοι τεχνικοί αγωνίζονται να τον θέσουν σε μαζική παραγωγή,

Ωστόσο, πολλά από τα προβλήματα – τα οποία σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με την υπερθέρμανση των πτερυγίων στις υψηλές ταχύτητες- έχουν επιλυθεί στις επίγειες δοκιμές και τις δοκιμαστικές πτήσεις, θέτοντας τον στόχο ενός προϊόντος σταθερά υψηλής ποιότητας, όπως δήλωσαν οι πηγές στην εφημερίδα South China Morning Post.

Το Πεκίνο επιθυμεί να αποκτήσει ένα «αόρατο» μαχητικό που θα μπορεί να ανταγωνιστεί με τους καλύτερους στον κόσμο καθώς αυξάνονται οι εντάσεις στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού και οι ΗΠΑ κλιμακώνουν την ανάπτυξη των μαχητικών F-22 και F-35 στην περιοχή.

«Ο WS-15 αναμένεται να είναι έτοιμος για ευρύτερη εγκατάσταση στα J-20 μέχρι το τέλος αυτού του έτους,» δήλωσε μια από τις πηγές.

Αν και παραμένουν κάποια «μικρά προβλήματα», αυτά θα πρέπει να επιλυθούν απο την στιγμή που ο κινητήρας «χρησιμοποιηθεί εντατικά από το αεροσκάφος», δήλωσε η πηγή.

Ο αμυντικός αναλυτής Ζου Σενμίνγκ, με έδρα το Πεκίνο, δήλωσε ότι η Κίνα αναμένει από τις ΗΠΑ να αναπτύξουν μεταξύ 200 και 300 F-35 – το πιο προηγμένο «αόρατο» μαχητικό- στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού ως το 2025, το οποίο σημαίνει ότι «η Κίνα χρειάζεται έναν παρόμοιο αριθμό J-20, ή τουλάχιστον 200.»

Τον Νοέμβριο δώδεκα F-35 έφτασαν στην βάση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Καντίνα της Ιαπωνίας, ενώ η Νότια Κορέα δήλωσε ότι σχεδιάζει να παραλάβει 40 μαχητικά αυτό το έτος.

Μια δεύτερη στρατιωτική πηγής δήλωσε ότι τα προβλήματα με τον WS-15 πρέπει να επιλυθούν πριν την παραγωγή μεγάλων αριθμών J-20.

«Επί του παρόντος η Κίνα διαθέτει περίπου 20 J-20, τα οποία δεν είναι αρκετά,» δήλωσε η πηγή. «Η κατοχή ενός εγχώριας κατασκευής κινητήρα είναι μια απολύτως απαραίτητη απαίτηση για την είσοδο του J-20 στην μαζική παραγωγή, καθώς καμιά άλλη χώρα δεν είναι έτοιμη για να παρέχει στην Κίνα τέτοια τεχνολογία αιχμής.»

Οι ισχυρισμοί των πηγών προσέδωσαν μεγάλη βαρύτητα σε μια αναφορά του Απριλίου από τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα China Central Television (CCTV) που δήλωσε ότι η Αεροδιαστημική Επιχείρηση Τσενγκτού, η οποία κατασκευάζει το J-20, ετοιμάζονταν να ανοίξει την τέταρτη γραμμή παραγωγής του «αοράτου» μαχητικού εντός του 2019.

Και τον προηγούμενο μήνα το CCTV μετέδωσε οτι η Πολεμική Αεροπορία της Κίνας είχε εντατικοποιήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των πιλότων J-20.

Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός δήλωσε ότι το J-20 εισήλθε στην ενεργό υπηρεσία την 9η Φεβρουαρίου και επιχειρούσε μαζί με τα αλλα μαχητικά τετάρτης γενιάς, όπως τα μαχητικά J-16 και J-10 και το στρατηγικό βομβαρδιστικό H-6K. Τον Μάιο συμμετείχε σε ασκήσεις αποκλεισμού νήσου γύρω από την Ταϊβάν.

Η εφημερίδα Post μετέδωσε τον Φεβρουάριο ότι εκείνη την εποχή το J-20 ήταν εξοπλισμένο με έναν «προσωρινό» κινητήρα.

Μια από τις στρατιωτικές πηγές δήλωσε οτι το κοινό μπορεί να ρίξει μια πρώτη ματιά στο νέο «αόρατο» μαχητικό, ολοκληρωμένο με τους αναβαθμισμένους κινητήρες του, στην Κινεζική Διεθνή Έκθεση Αεροπορίας και Αεροδιαστημικής αργότερα μέσα σε αυτό το έτος.

Η εκδήλωσε, η οποία πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, πρόκειται να διαρκέσει απο 5 ως 11 Νοεμβρίου, στην Ζουχάϊ, στην νοτιά επαρχία Κουανγκτούνγκ της Κίνας.

Minnie Chan

Απόδοση/Μετάφραση απο το «scmp.com» για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

9 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Παρακάτω μερικές σχετικές λεπτομέρειες.

  As rumors continue to circulate on Chinese social media about the People’s Liberation Army Air Force’s much-anticipated stealth bomber, the first glimpses of the next-generation aircraft reportedly turned up in a brand new sizzle reel produced by AVIC Chinese Aviation Industry Corporation. While no sources have confirmed the authenticity of these images, the video also appeared on the official Weibo page of the state-run China Central Television, making the footage something of a veiled reminder that the military’s stealth program continues to steam along swiftly behind the scenes.

  China has rapidly accelerated its stealth program over the last decade, culminating in a handful of next-generation aircraft that could eventually challenge the U.S. fleet for aerial dominance. Here’s what we know about China’s two potential stealth aircraft based on the little bits of information that have trickled out in recent weeks.

  The background

  China’s pressing need for a new bomber fleet is apparent to both the top brass of the PLAAF and outside observers. The H-6K aircraft that the PLAAF currently operates as its primary strategic bomber, based on the old Russian TU-16 ‘Badger,’ have been in service for over 40 years, roughly equivalent to the freakishly-durable B-52 but with a shorter range and lower payload capacity. The United States plans on flying the B-52 for another 30 years, and China is unlikely to build a new high-tech bomber in comparable numbers to offset its aging H-6K bomber fleet.

  https://www.space-aggregator.com/news/3490

  Απάντηση
 2. tsimuha

  «From tsimuha to GIDIA & PAVLIDIS (Κing GIDI)”
  Στανη “O ΦΑΙΔΩΝ” μονο σε εμας θα βρειτε τα εξαιρετικα GIDIA ρατσας PAVLIDIS, τιμαι φιλικαι”\

  ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ

  TΡΕΞΤΕ GIDIA TΡEΞTE.

  Hθελημενη “αποκαλυψη” του σχηματος του στελθ βομβαρδιστικου της κινας.

  http://www.sohu.com/a/332422369_100192051

  Απάντηση
 3. tsimuha

  «Στανη ο Φαιδων» (διατηρουμε και παραρτημα στο Poutanistan Point) πρωτη στα GIDIA (30 χρονια εμπειριας στην εκτροφη GIDAS ) πρωτη και στις PIPES ( 78 ολοκληρες!-κουραγιο Φαιδων άλλες 22 εμειναν για το βραβειο)
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  Το J-20 θα παραχθει με ρυθμο 36 μοναδων ετησιως,
  Υπαρχουν 3 γραμμες παραγωγης , οι δυο για παραγωγη με ρωσικους κινητηρες АЛ-3 και η μια για παραγωγη με κινεζικους κινητηρες WS-15.
  Η δυναμικοτητα της καθες γραμμης ειναι ενα αεροπλανο τον μηνα.

  https://regnum.ru/news/2735501.html

  Απάντηση
 4. tsimuha

  «Στανη ο Φαιδων» (διατηρουμε και παραρτημα στο Poutanistan Point) πρωτη στα GIDIA (30 χρονια εμπειριας στην εκτροφη GIDAS ) πρωτη και στις PIPES ( 93 ολοκληρες!-κουραγιο Φαιδων άλλες 7 εμειναν για το βραβειο)
  .
  .
  .
  .

  Πτηση J-20 με κινητηρες WS-10

  View post on imgur.com

  View post on imgur.com

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: