Η Κίνα προετοιμάζεται για στρατιωτική εμπλοκή στην Συριακή κρίση;

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ανώτατος Κινέζος αμυντικός αξιωματούχος επισκέφθηκε την Δαμασκό για να συζητήσει τους στενότερους δεσμούς ανάμεσα σε Συρία και Κίνα.

Ο Γκουάν Γουφέι, διευθυντής του Γραφείου Διεθνούς Στρατιωτικής Συνεργασίας της Κινέζικής Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, συνάντησε τον Σύρο υπουργό Άμυνας Φαχαντ Ζασσιμ αλ-Φρειζ, δημοσίευσε το Xinhua.
“Οι στρατοί της Κίνας και Συρίας έχουν παραδοσιακές φιλικές σχέσεις, και ο στρατός της Κίνας επιθυμεί να διατηρήσει την ενίσχυση της ανταλλαγής και συνεργασίας με τον Συριακό Στρατό”, αναφέρθηκε ότι δήλωσε ο Γκουάν.

Πεκίνο και Δαμασκός συζήτησαν επίσης την εκπαίδευση προσωπικού και κατέληξαν σε συναίνεση στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από τον Κινέζικο Στρατό προς τη Συρία, σύμφωνα με την Xinhua.

Μετά την υιοθέτηση από την Κίνα ενός νόμου που εξουσιοδοτεί τις ένοπλες δυνάμεις της να πραγματοποιούν αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό πολλοί αναλυτές προέβλεψαν ότι το Πεκίνο ίσως να εμπλακεί στην συριακή σύγκρουση. Ωστόσο, αυτό δεν πραγματοποιήθηκε.

“Εκπαίδευση προσωπικού” ίσως να σημαίνει εκπαίδευση τεχνιτών του Συριακού Στρατού στην Κίνα, είπε ο Βασίλι Κασιν, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μελετών Άπω Ανατολής.

“Νωρίτερα, η Κίνα παρείχε εξοπλισμό παραλλαγής, οχήματα και πιθανόν ελαφρά όπλα στον Συριακό Στρατό. Τώρα, η Κίνα ίσως αρχίσει να εκπαιδεύει στρατιωτικό προσωπικό της Συρίας. Όμως νομίζω ότι η εμπλοκή της Κίνας στην Συρία θα είναι περιορισμένη. Το Πεκίνο παρατηρεί προσεχτικά την Συρία. Ίσως τώρα η Κίνα επιθυμεί έναν περισσότερο ενεργό ρόλο”, είπε ο ερευνητής στο ρωσικό ιστότοπο αναλύσεων “Σβομπόντναγια Πρεσσα”.

Εξήγησε ότι υπάρχουν αρκετά πεδία του κινέζικου ενδιαφέροντος σχετικά με την κατάστασή στην εμπόλεμη χώρα. Την ίδια στιγμή, σε αντίθεση με την Ρωσία, η Κίνα δεν έχει εμπλακεί ανοιχτά στην Συρία.

Το Πεκίνο έχει ένα περίπλοκο δίκτυο σχέσεων στην Μέση Ανατολή. Από την μία πλευρά, η Κίνα είναι ένας σημαντικός συνεργάτης του Ιράν. Από την άλλη, το Πεκίνο έχει έντονους εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς με την Σαουδική Αραβία.

Ωστόσο, η Κίνα ανησυχεί σχετικά με την στρατιωτική ομάδα της Αυτόνομης επαρχίας Xinjiang των Ουιγούρων στην Συρία. Οι μαχητές θα αποτελέσουν μια απειλή για την κινεζική εθνική ασφάλειά αν επιστρέψουν στην Κίνα.

“Οι πρόσφατες συνομιλίες ανάμεσα σε Κίνα και Συρία τεκμαίρουν την πραγματική στρατιωτική συνεργασία. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα και για τις δύο χώρες”, είπε ο Κασίν.

Η Κίνα κινείται σταδιακά εκτός των εθνικών συνόρων κάνοντας χρήση της στρατιωτικής ισχύος της, είπε ο Βλαντιμιρ Εβσεγεφ, ερευνητής του Ινστιτούτου Χωρών ΚΑΚ.

“Νωρίτερα, η Κίνα εξουσιοδότησε την χρήση στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Επιπλέον, η Κίνα εξετάζει που μπορούν να αναπτυχθούν οι δυνάμεις της αν αυτό χρειαστεί”, είπε ο Εβσεγεφ.

“Πριν τον πόλεμο της Συρίας, η Κίνα ήταν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Συρίας, με όγκο χρηματικών συναλλαγών άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Πεκίνο επένδυσε επίσης και την Συριακή βιομηχανία πετρελαίου. Τώρα, η Κίνα ενδιαφέρεται στην ενίσχυση της παρουσίας της στην Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της μελλοντικής συμμετοχής στην αποκατάσταση της βιομηχανίας και των υποδομών στην Συρία.

Ακόμα ένας λόγος για το ενδιαφέρον της Κίνας για την Συρία είναι η ανάγκη για πραγματική πολεμική εμπειρία του Κινεζικού Στρατού, πρόσθεσε ο ερευνητής.

“Οι Κινέζικές Ένοπλες Δυνάμεις υπολείπονται σοβαρής πολεμικής εμπειρίας. Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι Κινέζοι στρατιωτικοί εκπαιδευτές και ακόμα ειδικές δυνάμεις δεν θα αναπτυχθούν στην Συρία. Ο Κινέζικος Στρατός παρατηρεί στενά τις δράσεις της Ρωσίας στην Συρία. Για την Κίνα, η Συρία θα είναι το τέλειο μέρος για να συλλογή πολεμικής εμπειρίας και την δοκιμή των οπλων της”, επεσήμανε.

 

Απόδοση/Μετάφραση από το ria.ru για την Προέλαση.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.