Η κατάρρευση της Τουρκίας

Η χώρα, μετά τα αλλεπάλληλα λάθη της κυβέρνησης της, έχει εισέλθει στο σπιράλ του θανάτου – από το οποίο πολύ δύσκολα θα καταφέρει να βγει, αποφεύγοντας τη χρεοκοπία.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ. (Φωτ: Hurriyet Daily News)

Σε πολλές περιπτώσεις, όπως σε αυτήν της Κύπρου (Κρίση και εκβιασμός), της Ολλανδίας (Η Ολλανδική τραγωδία), της Ισπανίας (Η ισπανική απειλή) κλπ., η σελίδα μας πρόβλεψε σωστά το μέλλον – γεγονός που αποδείχθηκε και στην περίπτωση της Τουρκίας (Ο Τιτανικός του Βοσπόρου), η οικονομία της οποίας ήδη καταρρέει. Ενδεχομένως δε να συμβεί το ίδιο, με την πάροδο του χρόνου, όσον αφορά τις προετοιμασίες επιστροφής της Γερμανίας στο εθνικό της νόμισμα, την υπερχρέωση των Η.Π.Α., την υιοθέτηση της λιρέτας από την Ιταλία και όλα τα υπόλοιπα.

Ειδικά όσον αφορά την Τουρκία, αρκεί να αναφέρουμε την πρόσφατη, τρομακτική υποτίμηση του νομίσματος της απέναντι στο δολάριο, στα επίπεδα του -15% από την αρχή του έτους (στα 2,07 από 1,80 περίπου – 1,75 το Μάιο), καθώς επίσης την πτώση του δείκτη του χρηματιστηρίου της κατά -30% από τα υψηλότερα έτους (Μάιος), για να κατανοήσουμε τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει – τα οποία θα επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο.

Μεταξύ άλλων, το επιτόκιο δανεισμού της Τουρκίας ξεπέρασε το 10% – είναι δηλαδή ήδη υψηλότερο από αυτό, με το οποίο θα δανειζόταν σήμερα από τις αγορές η Ελλάδα. Αναλυτικότερα τα εξής:

(α) Η ανάπτυξη της Τουρκίας στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στις κατασκευές και στα ακίνητα, όπου παρατηρήθηκε μία έξαρση άνευ προηγουμένου – εκ μέρους κυρίως των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών, οι οποίες είχαν στενές επαφές με την κυβέρνηση (κάτι ανάλογο συνέβη στο παρελθόν και στην Ελλάδα). Συχνά επρόκειτο για νέες εταιρείες, οι οποίες αναπτύχθηκαν με ραγδαίο ρυθμό, στηριζόμενες στις πολιτικές τους διασυνδέσεις.

Επειδή όμως χρηματοδοτούνταν με τα πολύ φθηνά ομόλογα δολαρίου, ενώ πουλούσαν τα προϊόντα τους σε τουρκικές λίρες, η πτώση του νομίσματος απέναντι στο δολάριο έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους ισολογισμούς τους – με αποτέλεσμα να απειλούνται με χρεοκοπία όταν, όπως προβλέπεται, σπάσει η φούσκα.

(β)  Η ανάπτυξη στηρίχθηκε ακόμη περισσότερο στην εσωτερική κατανάλωση, η οποία έχει πλέον περιοριστεί, λόγω της υπερχρέωσης των νοικοκυριών – κάτι που έχει προκληθεί από τα φθηνά δάνεια που παρείχαν στο παρελθόν οι τράπεζες, έναντι ελάχιστων εγγυήσεων (επίσης κάτι ανάλογο συνέβη στην Ελλάδα).

Επειδή τώρα τα δάνεια αυτά θα πρέπει να πληρωθούν, ενώ τα εισοδήματα «πριονίζονται» από το μεγάλο πληθωρισμό (9%), οι Τούρκοι μειώνουν την κατανάλωση τους για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν – παύοντας σταδιακά να δαπανούν περισσότερα από όσα κερδίζουν.

(γ)  Το έτος 2011, περίπου το 20% του πληθυσμού της Τουρκίας ζούσε κάτω από τα ελάχιστα όρια διαβίωσης – σήμερα, ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί στο 35%. Από την άλλη πλευρά, ενώ το 2011 το 24% των Τούρκων θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως εύπορο, μόλις το 15% μπορεί να χαρακτηρισθεί ανάλογα το 2013.

(δ)  Η κατάσταση στις πόλεις έχει επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό, συγκριτικά με το 2011 – αφού το 40% ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, όταν ο αριθμός αυτός, δύο χρόνια πριν, ήταν 18%.

Το 2011 το 45% των κατοίκων των πόλεων δυσκολευόταν να επιβιώσει – σήμερα το ποσοστό έχει αυξηθεί στο 59%. Προφανώς δε, οι τελευταίες διαδηλώσεις των Τούρκων στις πόλεις εναντίον της κυβέρνησης τους δεν οφειλόταν στην έλλειψη δημοκρατίας (ποτέ δεν είχαν απολαύσει κάτι ανάλογο), αλλά στη σημαντική επιδείνωση των οικονομικών τους.

(ε) Η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε ότι, δεν θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο από το 6,75% εάν ο πληθωρισμός δεν μειωθεί στο 6,2% – από περίπου 9% σήμερα. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι αγορές απέσυραν μαζικά κεφάλαια, οδηγώντας τη λίρα σε μία ακόμη πτώση – γεγονός αυτονόητο, αφού το πραγματικό επιτόκιο (βασικό πλην τον πληθωρισμό) είναι αρνητικό (-2,8%).

Στα πλαίσια αυτά, για να στηρίξει η κεντρική τράπεζα την ισοτιμία, έχει ήδη διαθέσει το 15% των συναλλαγματικών αποθεμάτων της (8 δις $) – χωρίς όμως να το επιτύχει.

Ολοκληρώνοντας, ο πόλεμος που θέλουν να κάνουν οι αμερικανοί στη Συρία, πιθανότατα με στόχο να κρύψουν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία τους, θα βλάψει ακόμη περισσότερο την Τουρκία – όπως επίσης η συμπεριφορά της κυβέρνησης της απέναντι στους επενδυτές, οι οποίοι εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα.

Εάν δε στα παραπάνω προσθέσουμε τα συνεχή, τεράστια ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, την επί πλέον επιβάρυνση του ισοζυγίου από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω Συρίας (η Ινδία και το νόμισμα της είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης), τη γενικότερη απόσυρση των επενδυτικών κεφαλαίων από τις αναπτυσσόμενες αγορές (Ινδία, Ινδονησία, Μαλαισία, Βραζιλία κλπ.), την ελάχιστη δημόσια περιουσία που της έχει απομείνει μετά τη λεηλασία της από το ΔΝΤ κλπ., η κατάσταση της θα γίνει μάλλον εκρηκτική.

Υστερόγραφο: Όπως όλα δείχνουν, η χώρα που θα αποκομίσει τεράστια οφέλη από τον ανόητο και πανάκριβο πόλεμο που σχεδιάζουν να κάνουν οι Η.Π.Α. στη Συρία, θα είναι η Ρωσία – αφού θα αυξηθούν οι πωλήσεις όπλων εκ μέρους της, θα κερδίσει περισσότερα από την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου, ενώ έχει πιθανότατα λάβει «παρασκηνιακά» σημαντικά ανταλλάγματα από τον αμερικανό πρόεδρο, για να παραμείνει ουδέτερη. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν προβλήματα στον ενεργειακό αγωγό-ανταγωνιστή της Gazprom (Nabucco), τα οποία σίγουρα θα τον καθυστερήσουν.

Analyst TeamAnalyst Team

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

6 Απαντήσεις

 1. Τι γελοιότητες είναι αυτές; Ασχοληθείτε λίγο με την ΖΟΦΕΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ των γερμανολάγνων €υρωδούλων φιλομνημονιακών ολετήρων που καταστρέφουν προδοτικά και μη-αναστρέψιμα την ελληνική ευδαιμονία, και αφήστε τις ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΠΤΩΣΗΣ της Τουρκία…
  https://sites.google.com/site/evdaemonia/why-singapore

 2. ΔΟΥΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΕ “ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΕΙ”. ΤΕΛΙΚΑ ΕΧΕΙΣ ΙΣΧΥΡΟ “ΜΑΓΝΗΤΗ”, Η (ΔΙΑΖ) ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΠΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ “ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΩΝ” ΘΑ ΔΕΙΞΕΙΣ ΑΝΩΤΕΡΟ ΠΝΕΥΜΑ; ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΜΟΥ ΝΑ ΓΕΛΑΣΩ ΜΕ ΟΛΗ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΟΥ. ΕΜΕΝΑ, ΜΙΑ <> ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΟΥ ΠΝΙΞΕ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑΤΙ ΓΡΑΦΩ ΜΕ κεφαλαία!

 3. χαχαχα!
  Ήντα’ναι το χάλι σου, ΧΑΛΙΚΙ 3Α! Μήπως τα κεφαλαία, που έγραφες δεν (ARN) ήταν παρά η αφορμή; Μήπως απλά τους έπνιξες με την αφυΐα σου;

  1. ΜΠΟΡΕΙ, ΟΠΩΣ ΛΕΣ, ΕΠΕΙΔΗ ΓΡΑΦΩ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ, ΝΑ ΕΙΜΑΙ αφυής, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΙΡΩΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟΣ.
   ΟΣΟΥΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥΣ ΕΧΩ ΓΝΩΡΙΣΕΙ, HTAN ΑΞΙΟΙ ΘΑΥΜΑΣΜΟΥ ΜΕ ΛΙΟΝΤΑΡΙΟΥ ΚΑΡΔΙΑ, ΤΙΜIOI ΚΑΙ ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ-ΓΝΗΣΙΟΙ ΑΝΔΡΕΣ, ΕΣΥ ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΕΙΣΑΙ; (ΑΝ ΕΙΣΑΙ).
   ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΠ’ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΥΧΕΡΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΘΑΝΕ ΚΑΠΟΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΕΥΣΤΡΟΦΙΑΣ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΤΕΡΟΙ ΟΛΩΝ.
   ΔΟΥΚΑ ΣΥΜΠΑΘΑΜΕ ΠΟΥ ΣΧΟΛΙΑΖΩ Μ’ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ, ΑΛΛΑ ΚΑΚΩΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙΣ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΒΟΥΤΗΓΜΕΝΑ ΣΤΟ ΜΙΣΟΣ, ΤΗ ΜΙΖΕΡΙΑ, ΤΟΝ ΚΥΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΡΩΝΙΑ.
   ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΑΝ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΣΧΟΛΙΟ , ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ, ΑΛΛ ΔΙΝΩΝΤΑΣ ΒΗΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΥΡΙΟ (;) ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ Μ’ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ, ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΠΟΤΡΕΠΕΙΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΝ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ, ΦΟΒΟΥΜΕΝΟΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΡΩΝΕΙΕΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΤΟΥΜΕ ΚΥΡΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ευφυής ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΠΙΔΕΧΕΤΑΙ “ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ”.
   ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ, ΕΤΣΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ, ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΘΥΜΗΖΕΙ ΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ αφυείς.

 4. Χαλίκιε, Μοραΐτης είμαι.. Ή πειράζει και αυτό;
  Ξυπνάτε συνέλληνες,
  =>> αφήστε τις φαντασιώσεις για περασμένα μεγαλεία (ή παρόντα, αν αναφερόμαστε σε ομάδες “Ε”, προφητείες θριάμβου, και για το πόσο μας αγαπάει ο ..Βλάντιμιρ Πούτιν! Ποιος; Αυτός που άμα σε κοιτάξει στραβά, παγώνεις μέχρι την Κυριακή του Λαζάρου),
  =>> αφήστε και την καμπούρα του γείτονα,
  =>> αντικρύστε τι χρειάζεται να γίνει (αυτά που γράφει ο Στέλιος),
  =>> και γρηγορείτε εναντίον των πανούργων υπηρετών που ανελλιπώς μας κυβερνούν (κατά τη διάρκεια της “ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης”, 1992->2009, με την συντελεσθείσα τότε ολοκληρωτική ευρωυποταγή, να την βιώνουμε τώρα)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.