Η κλάση “Endurance” του ναυτικού της Σιγκαπούρης

Γράφει ο Στάθης Βασιλείου

Το 1996 αναζητώντας λύσεις στην αντικατάσταση των αμερικανικών Α/Γ County-class του 2ου ΠΠ, ο υπουργός Αμύνης της πόλης-κράτους ανακοίνωσε την ανάπτυξη ενός εγχωρίου σχεδίου που θα ταίριαζε στις ανάγκες του ναυτικού της.

Η απάντηση ήρθε με την κλάση “Endurance“, σχεδίαση και ναυπήγηση της ST Marine. Η σχεδίαση χαρακτηρίζεται LST με ενισχυμένες ικανότητες μεταφοράς ελικοπτέρων και δεξαμενή πρύμνης αλλά είναι στην ουσία LPD, που αν και διατηρεί την πρωραία διάταξη καταπέλτη, δεν μπορεί ωστόσο να προσεγγίσει ακτές όπως τα LST του 2ου ΠΠ (και τα “Ιάσων”).

Τα “Εndurance” εκτοπίζουν 6,500-8,500 τόνους (κενό-πλήρες) και έχουν διαστάσεις σχεδόν διπλάσιες από τα παλιότερα County-class αλλά παρόλα αυτά ίδια ή μεγαλύτερη μεταφορική ικανότητα και διπλάσια ταχύτητα. Βασικό τους πλεονέκτημα είναι η πολυχρηστικότητά τους: είναι εξαιρετικά ανθεκτικά κι αξιόπλοα σε παγκόσμιες συνθήκες, φέρουν εξαιρετικά ισχυρό ηλεκτρονικό εξοπλισμό όντας ικανά να δράσουν ανεξάρτητα ή ως πλοία διοίκησης κι ελέγχου ενώ μπορούν εύκολα να αναλάβουν αποστολές αμφίβιου αγώνα μέσω του ελικοδρομίου, της ράμπας πλώρης ή πλαϊνού ή να εξαπολύσουν αποβατικά σκάφη, ταχύπλοα ή τεθωρακισμένα οχήματα από την δεξαμενή στην πρύμνη. Επιπλέον, φέρουν 4-6 LCVP (Landing Craft Vehicle-Personnel ή ΑΒΑΚ στα ελληνικά 4 × 13 m) από γερανούς ταχείας καταβίβασης εκατέρωθεν της υπερκατασκευής.

Χαρακτηριστικά

Εκτόπισμα: 

6,500 t (κενό)
8,500 t (πλήρες)
Μήκος: 141.0 m
Πλάτος: 21.0 m
Βύθισμα: 5.0 m

Πρόωση: Combined diesel and diesel (CODAD) 2 × Ruston 16RK 270 diesels, έκαστος παράγων 5,500 kW (7,400 hp), σε συνδυασμό με 2x Kamewa προπέλες μεταβλητού βήματος

Ολική απόδοση: 11,000 kW (14,800 shp)

Ταχύτητα: 15 kn

Ακτίνα δράσης: 5,000 nm

Πλήρωμα: 65

Μεταφερόμενο προσωπικό: > 350–500

Εσωτερικοί χώροι: 18 άρματα μάχης, 20 οχήματα και λοιπό φορτίο

Οπλισμός: 2×2 Simbad SAM, 1x Oto-Melara 76 mm, 2x Typhoon RWS Bushmaster 25 mm, 4 × STK 50MG 12.7 mm

Ελικοδρόμιο: 2x ελικόπτερα μέσης κατηγορίας (Super Puma, Cougar, Chinook)

To 2014 η ST Marine ανακοίνωσε τον επανασχεδιασμό του Endurance (πλέον αποκαλείται Endurance 140) σε μικρότερη κατηγορία Endurance 120 ως ελαφρύ αποβατικό/περιπολικό ή μεγαλύτερη κατηγορία ως Endurance 160 με ενοποιημένο ελικοδρόμιο και ικανότητα φιλοξενίας V/STOL αεροσκαφών. Η στιγμή φαινόταν ιδανική, με την εκπεφρασμένη πρόθεση της κυβέρνησης της Σιγκαπούρη για αεροσκάφη F-35B αλλά το υπουργείο Αμύνης δεν επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε την πρόθεση να αποκτήσει ελικοπτεροφόρα.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

2 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.