Η Κομισιόν υποδεικνύει κατάργηση της θητείας

Στη φωτογραφία, η τελετή ορκωμοσίας των Νεοσυλλέκτων Οπλιτών της 2012 Ε’ ΕΣΣΟ στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα Αττικής (Φωτογραφία: ΓΕΣ)
Στη φωτογραφία, η τελετή ορκωμοσίας των Νεοσυλλέκτων Οπλιτών της 2012 Ε’ ΕΣΣΟ στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα Αττικής (Φωτογραφία: ΓΕΣ)

Την κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας υποδεικνύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μέσο για την περαιτέρω συγκράτηση των αμυντικών δαπανών, αιφνιδιάζοντας την κυβέρνηση, η οποία απέκλεισε πάραυτα το ενδεχόμενο. Συγκεκριμένα, στην έκθεση της Κομισιόν, που συνοδεύει το Μνημόνιο, αναφέρεται ότι έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια για την περικοπή των αμυντικών δαπανών και προστίθεται: «Αυτό δεν σημαίνει ότι περαιτέρω εξορθολογισμός των δαπανών δεν μπορεί να επιτευχθεί, αλλά απαιτεί την αύξηση της χρήσης των ηλεκτρονικών προμηθειών και την κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας».

Κυβερνητικοί παράγοντες υπογράμμιζαν σχετικά ότι ουδέποτε ετέθη θέμα από την τρόικα για την κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας και προσέθεταν πως η Αθήνα δεν θα δεχόταν τέτοια πρόταση. «Το καθεστώς παραμένει το ίδιο. Για την κυβέρνηση η στρατιωτική θητεία είναι και θα παραμείνει υποχρεωτική», σημείωναν. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το θέμα υπήρχε επικοινωνία του υπουργού Αμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Η σχετική αναφορά της Κομισιόν περιέχεται σε ένα κεφάλαιο της έκθεσης αξιολόγησης, στο οποίο αναγνωρίζει ότι έχουν γίνει σημαντικές περικοπές στις αμυντικές δαπάνες χωρίς να επηρεαστεί η αποτρεπτική ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων. Το 2010, οι αμυντικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 1,2% του ΑΕΠ και διαμορφώθηκαν στο 2,2% του ΑΕΠ. Με αυτό το ποσοστό, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη θέση μεταξύ των κρατών της Ε.Ε. ως προς τις αμυντικές δαπάνες. Το 2011 μειώθηκαν κατά 0,5% του ΑΕΠ επιπλέον, ενώ περαιτέρω περικοπές προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2013 – 2016. Επίσης, οι λειτουργικές δαπάνες των ενόπλων δυνάμεων θα μειωθούν συνολικά κατά 62% έως το 2016, σε σχέση με το 2009, ενώ οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις των ένστολων θα υποχωρήσουν, την ίδια περίοδο, κατά 41%. «Σε πολλές περιπτώσεις τα μέσα ενημέρωσης εστίασαν την προσοχή τους στις στρατιωτικές προμήθειες, σημειώνοντας το μεγάλο μέγεθος αυτών των δαπανών για μια χώρα που αντιμετωπίζει οικονομικές και κοινωνικές δυσχέρειες. Αυτή η άποψη δεν υποστηρίζεται από τα πραγματικά στοιχεία από το 2010 και μετά», σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

kathimerini.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.