Η κρίση χτυπάει τις ένοπλες δυνάμεις

ΠΕΠ 95 ΑΔΤΕ
Στιγμιότυπο από τις βολές Πυροβολικού Μάχης και Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων της 95 ΑΔΤΕ (Φωτογραφία: ΓΕΣ)

Δίνουν καθημερινά μάχη για εξασφάλιση καυσίμων, ανταλλακτικών και πυρομαχικών

Ανταλλακτικά, καύσιμα, πυρομαχικά. Αν κάποτε, σε εποχές παχιών αγελάδων, τα στρατιωτικά επιτελεία ασχολούνταν με την κατάρτιση εξοπλιστικών προγραμμάτων, ζητώντας νέα όπλα και μέσα για στεριά, αέρα και θάλασσα, τώρα αγωνίζονται μέρα με τη μέρα να «μπαλώσουν» τις ανάγκες τους, όσον αφορά το τρίπτυχο ανταλλακτικά, καύσιμα και πυρομαχικά. Η νέα Βουλή, αυτή που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, θα κληθεί, μέσω της Επιτροπής Άμυνας, να αποφασίσει άμεσα για αμυντικές δαπάνες, προκειμένου, όχι να ενισχυθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις με νέα συστήματα, αλλά να συνεχίσουν να διατηρούν σε ικανοποιητική κατάσταση τον υπάρχοντα στόλο σε επίγεια, εναέρια και θαλάσσια μέσα και να εξασφαλίσουν το αξιόμαχό του.

Ανώτατη πηγή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας παραδέχεται, μιλώντας στην εφημερίδα “Καθημερίνη” , ότι «δεν είμαστε σε ικανοποιητικό επίπεδο» από πλευράς διαθεσιμότητας των μέσων που έχουν οι στρατιωτικές δυνάμεις στην κατοχή τους. Οι περιορισμοί που προέκυψαν λόγω των σημαντικών περικοπών στον προϋπολογισμό του υπουργείου, στο πλαίσιο της περιστολής δαπανών, φαίνεται ότι έχουν οδηγήσει, έπειτα από δυόμισι χρόνια, σε οριακή κατάσταση. Στρατιωτική πηγή αναφέρει ότι, προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι τα απαιτούμενα από τον σχεδιασμό μέσα θα βρίσκονται σε καλή κατάσταση, «εξαντλήθηκε κάθε μορφής εφευρετικότητα» από πλευράς στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Παλαιά οχήματα, πλωτά και εναέρια μέσα, ακόμα και όπλα, «κανιβαλίστηκαν» για να χρησιμοποιηθούν τα μέρη τους ως ανταλλακτικά σε αυτά που βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση. Έγινε μεγάλη περιστολή στις μετακινήσεις, ώστε να εξοικονομηθούν καύσιμα, ενώ ελλείψεις σε πυρομαχικά είχαν αρχίσει να καταγράφονται ακόμα και πριν από την εκδήλωση της κρίσης. Πλέον, οι ανάγκες καλύπτονται με χρήση αποθεμάτων, τα οποία θα πρέπει να διατηρούνται για έκτακτες περιστάσεις.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρώην αρχηγός ΓΕΣ, στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος, δηλώνει ότι οι ανάγκες, πλέον, έχουν συσσωρευθεί και ότι θα πρέπει, αμέσως μετά τον σχηματισμό της νέας Βουλής, να παρθούν αποφάσεις. «Δεν είμαστε χωρίς αποθέματα αυτή τη στιγμή, αλλά δεν μπορούμε και να τα εξαντλήσουμε», τονίζει. Προσθέτει ότι ο ίδιος έχει ζητήσει και έχει στα χέρια του πλήρη καταγραφή των ελλείψεων και ότι είναι το πρώτο θέμα που θα θέσει στον αντικαταστάτη του. «Δεν ζητάμε σε καμιά περίπτωση νέα εξοπλιστικά προγράμματα. Υπάρχει από όλους επίγνωση της κατάστασης και των δεδομένων. Αυτό που θέλουμε είναι να εξασφαλίσουμε ότι θα βρίσκονται σε καλή κατάσταση τα υπάρχοντα», υπογραμμίζει.

Το έμψυχο δυναμικό

Η πολιτική και φυσική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και σε σχέση με το έμψυχο δυναμικό. Κατ’ αρχάς, αυτό που επισημαίνουν είναι ότι ενδεχόμενη περαιτέρω περικοπή αποδοχών δεν μπορεί να υπάρξει, είναι ζήτημα αξιοπρέπειας. Επιπλέον, στο ελληνικό Πεντάγωνο προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ετέθη από πλευράς του υπουργού Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Παύλου Αποστολίδη, ζήτημα επιπλέον μείωσης των εισακτέων, εφέτος, στις στρατιωτικές σχολές, κατά 20%, πέραν του 10% που είχε αποφασισθεί για φέτος. Ήδη, όπως αναφέρουν από το ΓΕΕΘΑ, η διετής κατά 10% μείωση εισακτέων έχει προκαλέσει αρρυθμίες στη στελέχωση του οργανογράμματος. Παραπέμπουν, δε, το ζήτημα στο ΚΥΣΕΑ, ως αρμόδιο για να λάβει μια τέτοια απόφαση όργανο, απόφαση η οποία ενδεχομένως συνεπάγεται αλλαγές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν στο σύνολό της την ιεραρχική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Της Δωρας Aντωνιου

news.kathimerini.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.