Η Κύπρος αξιολογεί τις πρόσφορες για την απόκτηση ακόμα δύο πλοίων ανοικτής θαλάσσης

[dropcap size=small]Τ[/dropcap]ο Ναυτικό ενισχύεται και αναβαθμίζεται ως στρατηγική προτεραιότητα της Α’ Φάσης του Σχεδίου Αναδιοργάνωσης και Εκσυγχρονισμού της Εθνικής Φρουράς, είπε την Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2017, ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης, στη Ναυτική Βάση «Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη», στο Μαρί, όπου πραγματοποιήθηκε, ο καθιερωμένος επίσημος εορτασμός του Αγίου Νικολάου, Προστάτη του Ναυτικού.

Στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Άμυνας, σημείωσε πως αυτό δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά, σε μια εποχή που η ανάγκη να συμβάλουμε στη δημιουργία συνθηκών θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας αλλά και η αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων και απειλών στην Ανατολική Μεσόγειο επιβάλλουν την ύπαρξη ενός σύγχρονου Ναυτικού, το οποίο με δικά του μέσα και δυνατότητες αλλά και σε συνεργασία με φίλες γειτονικές και άλλες χώρες να μπορεί να φέρει σε πέρας την αποστολή του.

Το Ναυτικό Τίμησε τον Προστάτη του, Άγιο Νικόλαο

Έχουμε περάσει, ανέφερε, από τις διακηρύξεις στις πράξεις και σε λιγότερο από ένα μήνα θα ενταχθεί στις τάξεις του Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς το πρώτο πλοίο ανοικτής θαλάσσης από το Ισραήλ – ένα πλοίο που έχει καθελκυσθεί ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο και στο οποίο εκπαιδεύεται εδώ και αρκετές βδομάδες το Κυπριακό πλήρωμα προκειμένου να αποκτήσει πλήρη εξοικείωση με τα υψηλής τεχνολογίας εξελιγμένα συστήματα του πλοίου.

Το Ναυτικό Τίμησε τον Προστάτη του, Άγιο Νικόλαο

Την ίδια ώρα, συνέχισε, μέχρι το τέλος του έτους, θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε επίσης στην απόφαση για την κατακύρωση άλλων δύο πλοίων ανοικτής θαλάσσης. Ο σχετικός διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί, είπε, και βρισκόμαστε ήδη στο στάδιο της αξιολόγησης των προσφορών. Το Ναυτικό όμως ενισχύεται σύντομα και με δύο ταχύπλοα σκάφη για τις ανάγκες των ΟΥΚ, αφού ο σχετικός διαγωνισμός έχει επίσης ολοκληρωθεί.

Οι προσθήκες αυτές, σημείωσε, μαζί και με την αναβάθμιση πολύ σύντομα των συστημάτων ναυτικής αποτροπής που διαθέτουμε αλλά και την ενίσχυση της εμβέλειας των ραντάρ μας που έχει ολοκληρωθεί εκσυγχρονίζουν και ενισχύουν κατά τρόπο σημαντικότατο το Ναυτικό. Σημαντική είναι και η ενίσχυση του Ναυτικού με επαγγελματικό προσωπικό. Η απόλυτα επιτυχής ενσωμάτωση των Συμβασιούχων Οπλιτών, ανέφερε, έχει προσδώσει στο Ναυτικό προστιθέμενη ποιότητα  και έχει ενισχύσει σημαντικά τις επιχειρησιακές του δυνατότητες.

Το Ναυτικό Τίμησε τον Προστάτη του, Άγιο Νικόλαο

Σε στρατηγικό επίπεδο, υπέδειξε ο κ. Φωκαΐδης, εκείνο που θα αναβαθμίσει καθοριστικά τη σημασία του Ναυτικού θα είναι η επέκταση εδώ της Ναυτικής Βάσης. «Και πρέπει να πω ότι η υλοποίηση της πρώτης φάσης βελτιωτικών έργων έχει ήδη ξεκινήσει με την κατακύρωση πρόσφατα του σχετικού διαγωνισμού, όπως επίσης και το έργο της ηλεκτρονικής επιτήρησης της Βάσης. Το ενδιαφέρον που καταγράφεται από φίλες χώρες για την εδώ Ναυτική Βάση αλλά και οι δυνατότητες φιλοξενίας σημαντικού αριθμού πολεμικών πλοίων, είτε στο πλαίσιο διμερών σχέσεων ή στο πλαίσιο το ευρωπαϊκό, με την υπό διαμόρφωση νέα Αμυντική Ένωση της Ευρώπης, αναντίλεκτα διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για σημαντική αλλαγή δεδομένων στην ευρύτερη περιοχή», πρόσθεσε.

Το Ναυτικό Τίμησε τον Προστάτη του, Άγιο Νικόλαο

Είναι γι’ αυτό, είπε, που έχουμε από την αρχή εκφράσει τη βούληση και την ετοιμότητα να διαθέσουμε υποδομές και διευκολύνσεις, εδώ στη Ναυτική Βάση Ζυγίου αλλά και στην Αεροπορική Βάση Πάφου, μέσα στο πλαίσιο της PESCO, της νέας Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας, στην οποία η Κύπρος είναι ιδρυτικό μέλος. Τα οφέλη για την πατρίδα μας από τη συμμετοχή μας αυτή, σημείωσε, είναι προφανή και αναντίρρητα – όσο ενισχύεται η δυνατότητα της ΕΕ να υπερασπίζεται την ασφάλεια, τους πολίτες και τα συμφέροντά της, τόσο πιο πολύ ενισχύεται και η ασφάλεια της Κύπρου.

Το Ναυτικό Τίμησε τον Προστάτη του, Άγιο Νικόλαο

Ακολούθησε επίδειξη παράκτιων συστημάτων EXOCET και επίδειξη του σύγχρονου εξοπλισμού για τους ΟΥΚ που παραλήφθηκε πρόσφατα, καθώς  επίσης επίδειξη από ομάδα βατραχανθρώπων ΟΥΚ που  περιλάμβανε επεισόδια αντιτρομοκρατικής επιχείρησης, ανακατάληψης πλοίου διάσωση ναυαγών και προσβολή παράκτιου στόχου.

Το Ναυτικό Τίμησε τον Προστάτη του, Άγιο Νικόλαο

Μετά το πέρας του εορτασμού του Αγίου Νικολάου ο Υπουργός, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς,  μετέβη στην περιοχή Ζυγίου, όπου παρακολούθησε άσκηση επιχειρήσεων σε κατοικημένες περιοχές  από τη Διοίκηση Καταδρομών και τις Ισραηλινές  Ειδικές Δυνάμεις, στο πλαίσιο της άσκησης «ΝΙΚΟΚΛΗΣ-ΔΑΥΙΔ».

Το Ναυτικό Τίμησε τον Προστάτη του, Άγιο ΝικόλαοΤο Ναυτικό Τίμησε τον Προστάτη του, Άγιο ΝικόλαοΤο Ναυτικό Τίμησε τον Προστάτη του, Άγιο ΝικόλαοΤο Ναυτικό Τίμησε τον Προστάτη του, Άγιο ΝικόλαοΤο Ναυτικό Τίμησε τον Προστάτη του, Άγιο ΝικόλαοΤο Ναυτικό Τίμησε τον Προστάτη του, Άγιο ΝικόλαοΤο Ναυτικό Τίμησε τον Προστάτη του, Άγιο ΝικόλαοΤο Ναυτικό Τίμησε τον Προστάτη του, Άγιο ΝικόλαοΤο Ναυτικό Τίμησε τον Προστάτη του, Άγιο ΝικόλαοΤο Ναυτικό Τίμησε τον Προστάτη του, Άγιο Νικόλαο

Πηγή άρθρου: philenews
Πηγή φωτογραφιών: ΓΕΕΦ

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

5 Απαντήσεις

 1. Αστεια πραγματα..ουτε καν αναβαθμισμενο ΛΣ.
  Eχετε αντερα κυριοι?
  Ζητηστε για αρχη καποιες Kομπαταντε απο το ΠΝ.
  Αν γινει κατι με αυτα τα αστεια σκαφη δεν θα βγειτε απο το λιμανι καν.
  Θα τα βουλιαξετε μονοι σας για να μην πεσουν στα χερια του εχθρου…

  1. Nα ζητήσουν από αυτές που είναι 37 χρονών και μη εκσυγχρονισμένες (δηλαδή για σκραπ) ή από αυτές που είναι 40 χρονών και εκσυγχρονισμένες ?? (επίσης για σκραπ)
   Οι πυραυλάκατοι εκεί για να μπορούν να επιβιώσουν θα πρέπει να επιχειρούν υπό την προστασία αντιαεροπορικής ομπρέλας (S-300) και μαχητικών αεροπλάνων. Με τους Μπουκ σε ακτές η πυραυλάκατος θα έχει α/α προστασία μέχρι σε απόσταση 40-45 χλμ μακρυά από την ακτή. Δεν έχει νόημα…
   Προτιμότερες οι επάκτιες συστοιχίες Εξοσέτ κ.α πυραύλων. Οι δε κυπριακοί Εξοσέτ μπορούν να αναβαθμιστούν για να αυξηθεί το βεληνεκές τους στα 180 χλμ από τα 70 που είναι σήμερα.
   Σε ότι αφορά άλλα συστήματα η Κύπρος πριν μερικά χρόνια ήθελε να αγοράσει τα ρωσικά BAL-E αλλά τελικά δεν αγοράστηκαν λόγω υψηλής τιμής.

 2. χωρίς αεροπορία …..πολύ δύσκολα….
  μήπως ηλθε η ώρα γιά μιά Ελληνική ιδωτικη εταιρεία με μαχητικά αεροσκαφη και πιλοτους απόστρατους…

  http://www.drakenintl.com

  δεκαοκτώ αεροσκάφη με α‒α και βασικη α—ε δυνατότητα θα άλλαζαν τά δεδομένα

  1. Αυτές οι αεροπορίες είναι για την παροχή εκπαίδευσης και όχι για πολεμικές επιχειρήσεις. (και ειδικά σε ξένα κράτη) Οι ιδιώτες δεν επιτρέπεται να έχουν οπλικά συστήματα. Τα δε μαχητικά κ.α αεροπλάνα των ιδιωτικών εταιρειών δεν μπορούν να μεταφέρουν όπλα. Στην τελική ποιος Έλληνας θα κάνει τέτοια εταιρεία και γιατί να ξοδέψει πάνω από ένα δις ευρώ ??
   Σε ότι αφορά την Κύπρο δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει και να συντηρεί μαχητικά αεροπλάνα αλλά και να τα αγόραζε (λέμε τώρα..) θα γίνει ότι με τους S-300. Οι Αμερικάνοι δεν θα επιτρέψουν να υπάρχουν κυπριακά μαχητικά στο κυπριακό έδαφος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.