Η Λετονία παρέλαβε από την Αυστρία 39 οβιδοβόλα M109A5 155 χιλ.

Latvia_M109A5

[dropcap size=small]Τ[/dropcap]ο υπουργείο άμυνας της Λετονίας αποδέσμευσε φωτογραφίες στον επίσημο ιστότοπο των λετονικών ενόπλων δυνάμεων που δείχνουν την παραλαβή 39 αυστριακών μεταχειρισμένων αυτοκινούμενων οβιδοβόλων M109A5 155 χιλιοστών.

Τον Απρίλιο του 2017, ανακοινώθηκε οτι το υπουργείο άμυνας της Λετονία υπέγραψε συμφωνία για την προμήθεια 47 ερπυστριοφόρων αυτοκινούμενων οβιδοβόλων απο την Αυστρία. Η συμφωνία περιελάμβανε επίσης την προμήθεια πλατφορμών εκπαίδευσης οδηγών και Κέντρο Διεύθυνσης Πυρός (ΚΔΠ).

Η παραλαβή περιελάμβανε επίσης και οχήματα Κέντρο Διεύθυνσης Πυρός (ΚΔΠ).

Στις αρχές του 1995, μέσω της διαδικασίας διοικητικής υποστήριξης προμήθειας οπλισμού και χημικών του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) στο Ροκ Άϊλαντ, η Αυστρία ανέθεσε στην United Defence LP σύμβαση αξίας 48,6 εκατομμυρίων δολαρίων ($) για την παροχή 55 αυτοκινούμενων οβιδοβόλων M109A50e των 155 χιλ. για τον αυστριακό στρατό.

Το αυστριακό M109A5 ειναι οπλισμένο με το πυροβόλο M284 των 155 χιλ. πάνω στο λίκνο M182. Χρησιμοποιώντας το γέμισμα M203A1 των ΗΠΑ, μπορούν να επιτευχθούν αποστάσεις 30 χιλιομέτρων με την πυροδότηση ενός πύραυλο-ωθούμενου βλήματος.

Το πρωτο M109A5 παραγωγής του αυστριακού στρατού εξήλθε από την γραμμή παραγωγής την 6η Μαΐου 1997.

Αυτη τη στιγμή οι ένοπλες δυνάμεις της Λετονίας δεν διαθέτουν οβιδοβόλα πυροβολικού, παρά μόνο όλμοι και παλιά πυροβόλα των 100 χιλ. ειναι σε υπηρεσία με τον λετονικό στρατό. Με αυτά τα νέα οβιδοβόλα, η Λετονία θα ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της με νέες μονάδες πυροβολικού.

Η Λετονία απέκτησε επίσης και οχήματα εκπαίδευσης οδηγού.
(Υπ.Αμ Λετονίας) Ο λετονικός στρατός παρέλαβε αυτοκινούμενα οβιδοβόλα M109A5 155 χιλ. απο την Αυστρία την 1η Οκτωβρίου 2017.

Απόδοση/Μετάφραση απο το ArmyRecognition.Com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

16 Απαντήσεις

 1. Οπότε,πάπαλα και τα Μ109Α5 Ö.
  Μα καλά,αυτοί οἱ Λετονοί,εφάπαξ δέν μοιράζουν στον λαό τους;
  ΕΚΑΣ εν είδη ελεεινής ελεημοσύνης;
  Καρανίκες δέν προσλαμβάνουν;
  Χότ-σπότς δέν χτίζουν;
  Από πού τους μένουν χρήματα για όπλα;
  Μόνο στα όπλα το έχουν το μυαλό τους;

  1. Εγώ αξιότιμε ΑΧΕΡΩΝ, διάβασα οτι οι Λετονοί παρέλαβαν 39 ενώ υπέγραψαν στον 04/2017 για 47, άρα απομένουν άλλα 8 να λάβουν. Όμως, η παραγγελία των Αυστριακών το 1995Q1 ήταν για 55, συνεπώς τους μένουν και άλλα 8 !Δύο πυροβαλαρχίες μόνο! Αλήθεια, εσύ που κατοικοεδρεύεις εκεί στα βόρεια, παρελάσεις κάνουν ή τους περισσεύουν και αυτα; Μη μου πεις οτι εμείς είμαστε πλήρεις και κοιτάμε μόνο tanks! Είναι εγκυκλοπαιδικού ενδιαφέροντος η ερώτηση.

   1. Είχα διαβάσει για 96 πλεονάζοντα,καθώς οἱ Αυστριακοί είχαν τα Μ109 από την δεκαετία του ᾿70,και κάποια παλαιότερα αναβαθμίστηκαν σε -Α5ΟΕ.
    Δέν έχει βεβαίως καμμία σημασία πόσα είναι διαθέσιμα,διότι απλούστατα δέν υπάρχει ενδιαφέρον απο ἑλληνικής πλευράς.
    Στην Γερμανία,όπου ζώ,δέν γίνονται παρελάσεις αλλά επιδείξεις ανοιχτές στο κοινό.
    Στην Αυστρία γίνεται τουλάχιστον μία παρέλαση τον χρόνο στην Βιένη
    [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=VW1mga4842U&w=640&h=390]

    καθώς και μία επίδειξη στο κοινό στην Heldenplatz.

    Eπειδή παρ᾿ότι δέν με ευχαριστεί μπορεί κάποιες φορές να αναφέρομαι στην πολιτική,χωρίς όμως να υποστηρίζω ποτέ κόμμα,νοιώθω ότι πρέπει να κάνω μία διευκρίνηση.
    Ἡ Εθνική Άμυνα είναι υποχρέωση και αρμοδιότητα της εκάστοτε κυβερνήσεως,γι᾿αυτό υπάρχει και Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
    Το ἄν οἱ πολιτικές ηγεσίες του ΥΕΘΑ αποδεικνύονται «λίγες»,δέν νομίζω ότι πρέπει να είναι ταμπού.
    Άλλο το να περιλαβαίνεις μονίμως συγκεκριμένα κόμματα ἤ παρατάξεις,και άλλο το να καυτηριάζεις τα κακώς κείμενα όπου και ἄν εντοπίζονται,από όπου και ἄν προέρχονται.
    Νομίζω.

   2. @ΑΧΕΡΩΝ 04/10

    Να υποθέσω οτι το 2ο μέρος της απάντησής σου απευθύνεται σε όλους και όχι αποκλειστικά σε εμένα; Διότι συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, για αυτό.

 2. Σε αυτό το σημείο μετά από καιρό πρέπει να έρθω για να καλύψω μια απορία μου. Ως τώρα αυτός ο χώρος ήταν μια όαση επικοινωνίας τεχνολογικού και αμυντικού περιεχομένου. Όλο και συχνότερα βλέπω πολιτικά σχόλια που δεν έχουν κανένα κοινό στοιχείο τις περισσότερες φορές με τα άρθρα. Εκφράζεται μια αλλαγή θεματολογίας ; Εαν οχι θα πρέπει κατά την γνώμη σας κύριε Δούκα να δημοσιεύονται ; Ρωτώ γιατί πρόσφατα είδα και αψιμαχίες στα σχόλια, σε site πχ της Πτήσης που μένουν στην μόνο στην ουσία προχωρούν σε λογοκρισία ;
  Θα ήθελα την αποψή σας, λυπάμαι εαν σας έφερα σε δύσκολη θέση

  1. Έχεις δίκιο αγαπητέ viper3000ad.
   Δυστυχώς τα σχόλια είναι ένα σοβαρό θέμα για ένα μπλογκ που θέλει να σέβεται τον εαυτό του, τα πολιτικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό τον χώρο. Από δικό μου λάθος δημοσιεύθηκαν και αυτο δεν πρόκειται να ξαναγίνει. Η πολιτική μου ήταν να μην λογοκρινω σχόλια αλλά με προειδοποιήσεις να οδηγώ τους σχολιαστές στην “γραμμή” του μπλογκ. Δυστυχώς όμως κάποιοι σχολιαστές δεν σέβονται την προσπάθεια που γίνεται εδω και εκτιμούν (φοβούνται) μόνο την λογοκρισία.

   Η Πτήση και Διάστημα είναι ένα ιστορικό περιοδικό, το μπλογκ είναι εξαιρετικό και το παρακολουθώ ανελλιπώς, για να είμαι ειλικρινής δεν γνωρίζω την πολιτική επί των σχολίων που ακολουθούν οι διαχειριστές του μπλογκ, πάντως όλα είναι στοχευμένα και σωστά.

   Δεν με έφερες σε δύσκολη θέση και σε ευχαριστώ πολύ που θίγεις το θέμα.

   Στα σχόλια πρέπει να υπάρχει ένας συντονιστής που να δίνει τον ρυθμό. Αυτός ο ρόλος ανήκει στο διαχειριστή. Αφότου ομως δεν συμμετέχω ενεργά στα σχόλια, δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις και τα σχόλια ξεφεύγουν εκεί που θέλει ο καθένας.

   Η θεματολογία του μπλογκ δεν άλλαξε και ούτε πρόκειται να αλλάξει. Τα σχόλια όμως από εδώ και στο εξής θα μετριάζονται γιατί η κατάσταση έγινε πολύ κουραστική και πλέον δεν αξίζει να διατηρείς μπλογκ ώστε να έρχεται ο καθένας να ξεφορτώσει ο,τι του περισσεύει.

   Όσο για τις διαφημίσεις, επειδή το τελευταίο διάστημα διάβασα ένα σχόλιο που με χαρακτήριζε “πληρωμένο”. Οι διαφημίσεις μου αποφέρουν τόσα χρήματα όσα για να πληρώσω την ετήσια συνδρομή του σέρβερ, και πάλι αυτά τα χρήματα δεν επαρκούν και αναγκάζομαι να συμπληρώνω το υπόλοιπο ποσό από το υστέρημα μου.

   Το σίγουρο είναι πως για να ασχολούνται μαζί μου τόσο έντονα σίγουρα κάτι καλό θα κάνω.

   1. Σας ευχαριστώ θερμά που το ξεκαθαρίσατε…δεν θα άντεχα ένα ακόμη Pronews.
    Ελπίζω να γνωρίζετε οτι οι αναγνώστες σας στηρίζουν φανατικά, μάλλον για αυτό ασχολούνται τόσο έντονα μαζί σας !

  2. Φίλε viper3000ad θα ήθελα μία διευκρίνηση, αν το επιθυμείς φυσικά.
   Το τεχνολογικό περιεχόμενο το καταλαβαίνω, το αμυντικό περιεχόμενο ποιο είναι, πως ορίζεται και από τι περιορίζεται.
   Ευχαριστώ.

   1. @Τ.Τ
    Δεν ξέρω γιατί ρωτάτε εμένα και οχι τον διαχειριστή του site.
    Τα αρθρα που δημοσιεύονται σε ποιό τομέα πιστεύετε οτι ανήκουν ;
    Στην οικονομία ; τα κοινωνικά ; στα αθλητικά ; Το περιεχομενό τους δεν είναι οριζόμενο αρκετά από τον τίτλο για να καταλάβετε ; Εσείς γράψατε οτι αντι διαλόγου παραπλανούν τα λόγια σας, ποιός θα μπει στον κόπο της επικοινωνίας ξανά; Θέλετε να μην μπορούμε να ρωτήσουμε τίποτα ;
    Πρώτα νομίζω οτι βλάπτετε τον εαυτό σας και μετά τους λοιπούς αναγνώστες.

   2. viper3000ad

    σ΄ ευχαριστώ για την απάντηση και για τον κόπο της επικοινωνίας στον οποίο μπήκες.
    Δεν επιθυμώ να βλάψω σε καμία περίπτωση τους αναγνώστες..
    Η ερώτηση έγινε σε εσένα γιατί χρησιμοποίησες αυτούς τους όρους και ήμουν ΕΙΛΙΚΡΙΝΆ περίεργος να καταλάβω πως τους νοηματοδοτείς.

 3. Πολύ κρίμα που χάνονται αξιόπιστα συστήματα που θα μπορούσαν να συμβάλλουν αποφασιστικά στην εθνική άμυνα.

  Να σημειωθεί ότι προτεραιότητά μας πρέπει να είναι τα πλεονάζοντα Pzh2000 που αθροίζουν περίπου 80 μονάδες σε Ολλανδία και Γερμανία αν δεν απατώμαι (περιμένουμε να δούμε που θα κατλήξουν και να λέμε για άλλη μία χαμένη ευκαιρία…).

  Φυσικά και τα M109A5 είναι μια χαρά αφού ακόμα διατηρούμε σε υπηρεσία τα δικά μας Α1/2…

  1. Δεν βλέπω ουσιαστικό ενδιαφέρον από την δικιά μας πλευρά για τα αναφερομενα μτχ Pzh 200. Αν παραλαμβάνονταν με 104 τέτοια στον Εβρο…είναι μια τρομακτική ισχύ πυρός τόσο σε ταχυβολία/βεληνεκές όσο και σε ακρίβεια…Φυσικά ο ΕΣ τον ενδιέφερε περισσότερο να πάρει άλλα 15 Σινουκ με κόστος 200 εκ,…αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.