Η Λιθουανία εντάχθηκε επισήμως στο πρόγραμμα ΤΟΜΑ Boxer του OCCAR

Η εμπειρία του διεθνούς οργανισμού θα βοηθήσει τη Λιθουανία να υλοποιήσει αποτελεσματικά την προμήθεια των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) Boxer. (Combat-Camera-Europe/Flickr)

Ο Κοινός Οργανισμός Συνεργασίας στον τομέα των εξοπλισμών (OCCAR) ενημέρωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Λιθουανίας ότι όλα τα Μέλη Κράτη που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Εποπτών του OCCAR (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο) παρείχαν την συγκατάθεση τους για να συμμετάσχει η Λιθουανία στο πρόγραμμα Boxer.

Η εμπειρία του διεθνούς οργανισμού θα βοηθήσει τη Λιθουανία να υλοποιήσει αποτελεσματικά την προμήθεια των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) Boxer.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι ένα από τα σημαντικά βήματα που κάνει η Λιθουανία καθώς προσπαθεί να εξοπλίσει με ΤΟΜΑ δύο τάγματα για τις χερσαίες δυνάμεις της.

Άπαξ και γίνει μέλος του προγράμματος Boxer, η Λιθουανία θα εξουσιοδοτήσει τον OCCAR να διαπραγματευτεί την προμήθεια για λογαριασμό της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Λιθουανικό υπουργείο Άμυνας, η χώρα θα εξουσιοδοτήσει τον OCCAR για να αξιολογήσει σε βάθος τη σύμβαση, να επιβλέψει το έργο και να παρέχει εκτίμηση εμπειρογνώμονα για την ποιότητα των υπό απόκτηση ΤΟΜΑ.

Ως μέλος του προγράμματος Boxer η Λιθουανία θα ευεργετηθεί από όλα τα πλεονεκτήματα που προσφέρονται: μικρότερα κόστη εξέλιξης και συντήρησης, διαμοιρασμός τεχνολογιών, και καλύτερη διαλειτουργικότητα με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα. Το συνολικό κόστος μειώνεται επίσης λόγω των παραγγελιών μεγάλης κλίμακας που γίνονται από κοινού σε αρκετές χώρες.

Την 11η Δεκεμβρίου 2015 το Εθνικό Συμβούλιο Άμυνας εξουσιοδότησε τον γερμανό κατασκευαστή των ΤΟΜΑ Boxer, Artec, να καλύψει τις ανάγκες των Λιθουανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η αρχική λίστα των πλειοδοτών περιελάμβανε δώδεκα προσφορές. Η Λιθουανικές Ένοπλες Δυνάμεις επέλεξαν το ΤΟΜΑ Boxer λόγω της προνομιακής σχέσης ποιότητας – τιμής.

Η πρώτη παράδοση προς τις Λιθουανικές Ένοπλες Δυνάμεις αναμένεται να γίνει στις αρχές του 2017.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

6 Απαντήσεις

 1. Η Λιθουανία δεν είναι χώρα αλλά γερμανική μπανανία/προτεκτοράτο. Το αυτό και για τις άλλες δύο χώρες της Βαλτικής. Χαρτί υγείας δεν μπορούν να αγοράσουν, το Boxer τους μάρανε. Αν το λέει ο Αφέντης Σόιμπλε όμως, το κάνουν. Χώρες που λόγω γεωγραφικής θέσης και πληθυσμού, μπορούν να επιλέξουν μεταξύ αγοράς ρώσικων σημαιών ή φερέτρων, ματώνουν οικονομικά για να γίνουν το κρέας σε μια πιθανή σύγκρουση προς χάριν των νέων τους συμμάχων.

  1. Αντικατέστησε
   – “Βαλτικής” με “Βαλκανίων”
   – “ρώσικων σημαιών” με “Τουρκικών σημαιών”
   – “Λιθουανία” με “Ελλάδα”.

   Οι Λιθουανοί είναι πατριώτες. Μην τους κλαίς.

   1. -Τα πολύ πρόσφατα γεγονότα έδειξαν ότι είναι αρκετές αν όχι όλες οι χώρες των Βαλκανίων που θα ήθελαν να γίνουν Μπανανίες του Σόιμπλε. Εξαίρεση η Ρουμανία που έχει πουλήσει την ψυχή της στους Αμερικανούς.
    -Μας σώζει το Αιγαίο. Αν είχαμε 1.000 χιλ στεριά και όχι θάλασσα θα είμασταν ήδη βιλαέτι της γείτονος. Αυτούς ποιός θα τους σώσει από τους Ρώσους; Καμιά πιθανότητα δεν έχουν.
    -Λιθουανία δε γίναμε μέχρι τώρα. Η διαφορά είναι τέτοια που θα την καταλάβουμε αν μας συμβεί το μοιραίο.
    Δεν αμφιβάλλω για τον πατριωτισμό των Λιθουανών ή και όποιου άλλου. Βλέπω ότι οι ενώ οι Αμερικανοί και η ΕΕ τους μετατρέπουν σε αλεξίσφαιρο για την πάρτη τους, τους στέλνουν και το λογαριασμό από πάνω και συγχίζομαι.

    1. Όλοι οι Λιθουανοί που έχω γνωρίσει είναι 100% σίγουροι πως στην επόμενη δεκαετία θα τους επιτεθεί η Ρωσία. Υπερβολικό, και όσο και να τους λες επιχειρήματα δεν μπορείς να τους βγάλεις αυτή την ιδέα απο το κεφάλι.

     Δεν πιστεύουν φυσικά οτι θα νικήσουν, αλλα θέλουν να πουλήσουν ακριβά το τομάρι τους. Όσο κι αν θεωρώ υπερβολικούς τους φόβους τους, όσο κι αν δεν είμαι πολεμοχαρής, μ’αρέσει κάπως αυτή η πλευρά τους – σε αντίθεση με εμάς που έχουμε παραμαλθακιέψει.

  1. Ἡ συμφωνία βάσει της ὁποίας ἐπετράπη ἡ ἐπανένωση της Γερμανίας,γνωστή ὡς συμφωνία των 4+2 (ΗΠΑ,ΕΣΣΔ,ΗΒ,Γαλλία+Γερμανία και Πολωνία) προέβλεπε ὅτι δέν θα ἐπιτρεπόταν να συμπεριληφθεί στην Ὁμοσπονδιακή Δημοκρατία Γερμανίας ὁμόσπονδο κρατίδιο με το ὅνομα Πρωσσία,και ἔτσι ἐφευρέθηκαν κάποια ὁνόματα που δέν εἴχαν ξανακουστεί,ὅπως Σαξονία-Ἄνχαλτ.
   Μέρος της Ἀνατολικῆς Πρωσσίας,με την Καίνιγκσμπεργκ,μετονομασθείσα σε Καλλίνινγκραντ,ἀποτελεί ἀπό το 1945 τον ὁμώνυμο ρωσσικό θύλακα.
   Και αὐτός ἀκριβῶς ὁ θύλακας,μπορεί να ὁνομαστεί Ἀνατολική Πρωσσία,ὡς γεωγραφικός προσδιορισμός.
   Ἄν καπνίσει σε κάποιον Ρώσσο ἠγέτη,ὁνομάζει τον θύλακα Ἀνατολική Πρωσσία,και τρολλάρει τους Γερμανούς ἀλλά Γρούϊο,ἤ κάπως ἔτσι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.