Η Μάχη του Ουτς Σεράϊ

Το 14º ΣΠ έφτασε στο Ούτς Σεράι τα μεσάνυχτα, αφού έδιωξε με την εμπροσθοφυλακή του φυλάκιο του εχθρού εγκατεστημένο στη, νότια παρυφή του χωριού.

Η Πολεμική Σημαία του 14ου Συντάγματος Πεζικού (Πηγή: ΓΕΣ)
Η Πολεμική Σημαία του 14ου Συντάγματος Πεζικού (Πηγή: ΓΕΣ)

Στον χώρο αυτό αποφασίστηκε να γίνει η στάθμευση του Μικτού Αποσπάσματος της ΧΙΙ ΜΠ και της Ταξιαρχίας Ιππικού, ενώ το 14º  ΣΠ ανέλαβε την εγκατάσταση προφυλακών επί των υψωμάτων Φουντουτζάκ Γκεντίκ και της ΝΑ παρυφής του Ούτς Σεράι, για την κάλυψη από ΒΑ,Α και ΝΑ, για την αποφυγή απειλής του εχθρού, αν αυτός ,είχε τυχόν παρακολουθήσει την κίνηση, από Τσάμ Τεπέ. Η Ταξιαρχία Ιππικού ανέλαβε την κάλυψη από ΝΔ και Δ και εγκατέστησε φυλάκια επί των οδεύσεων προς Ούτς Σεράι. Ο όγκος του Μικτού Αποσπάσματος και της Ταξιαρχίας ιππικού καταυλίσθηκε στο Ούτς Σεράι και στα γύρω χωράφια σε συνωστισμό.

Το Τάγμα όμως του 140υ ΣΠ που διατέθηκε για την εγκατάσταση των προφυλακών, δεν κατέλαβε τις θέσεις που του υποδείχτηκαν στην πρώτη γραμμή των υψωμάτων του Φουντουτζάκ Γκεντίκ, η οποία ήταν στην κατοχή της 11ης τουρκικής Μεραρχίας και θα έδειχνε από την αρχή ότι το Ούτς Σεράι, βρισκόταν υπό τα πυρά του εχθρού. Αφού απομακρύνθηκε λίγο από τον καταυλισμό, εγκατέστησε προφυλακές σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 500 μέτρων από το Ούτς Σεράι, αγνοώντας ότι είχε εγκατασταθεί σε απόσταση μικρότερη του 1 χλμ από την τουρκική γραμμή αμύνης.

Γύρω στις 03:30 της 5ης Ιουλίου περίπολοι του εχθρού που προωθήθηκαν προς Ούτς Σεράι, έγιναν δεκτές με πυρά από τις προφυλακές, που συνέλαβαν 4 αιχμαλώτους. Το επεισόδιο αυτό έγινε αφορμή, ώστε ολόκληρη η γραμμή του εχθρού επί της κορυφογραμμής του Φουντουτζάκ Γκεντίκ (11η τουρκική Μεραρχία) ν’αρχίζει να βάλλει, αυτά δε τα πυρά του εχθρού θέριζαν τους καταυλισμούς. Τα τμήματα αφού αφυπνίσθηκαν άρχισαν να αναζητούν απuρόβλητους χώρους για να επέλθει κατ’αυτό τον τρόπο ανάμιξη και σύγχυση.

Στοιχείο πυροβολικού κατά την ώρα βολής με πυροβόλο Vickers-Armstrong των 6 ιντσών. (Πηγή: Wikipedia)

Σε λίγο έπαυσαν οι πυροβολισμοί και με την φήμη ότι αυτοί προέρχονταν από εχθρική φάλαγγα που είχε παρακολουθήσει την κίνηση από Τσάμ Τεπέ η οποία διώχτηκε από τις προφυλακές, τα τμήματα επανήλθαν στις θέσεις σταθμεύσεώς τους και επικράτησε σχετική ησυχία, διακοπτόμενη μόνο από μεμονωμένους πυροβολισμούς.

Γύρω στις 05:30, πριν το πρώτο φως, νέα κίνηση περιπόλων του εχθρού σημειώθηκε προς τις προφυλακές και έδωσε το σύνθημα ενάρξεως του πυρός. Ύστερα απ’αυτό το 140 ΣΠ και η Ταξιαρχία Ιππικού συντάχθηκαν, η δε Έφιππη Πυροβολαρχία κατόπιν διαταγής τάχθηκε στο χώρο σταθμεύσεως. και άρχισε να βάλλει προς ανατολάς.

Ο Διοικητής του Μικτού Αποσπάσματος της ΧΙΙ ΜΠ, Συνταγματάρχης Ζήρας Γ., αποφάσισε τότε ν’αναλάβει επίθεση για να διώξει τον εχθρό από τα Β και ΒΑ υψώματα του Ούτς Σεράι και πληροφόρησε για την απόφασή τ0ν αυτή τον Διοικητή της Ταξιαρχίας Ιππικού. O τελευταίος ρώτησε τότε αν θέλει συνδρομή της Ταξιαρχίας και ποια, αυτός δε του απάντησε ότι ζητούσε από την Ταξιαρχία την κάλυψη του αριστερού του πλευρού (από βορρά). Για την κάλυψη αυτή η Ταξιαρχία διέθεσε το 3º Σύνταγμα Ιππικού (Συνταγματάρχης Βάρθης Ν.), το οποίο ενίσχυσε με Πυροβολαρχία (Ίλαρχος Σολωμός Π.) και έδωσε σ’αυτό εντολή να κινηθεί ΒΑ του Ούτς Σεράι για την κάλυψη του πλευρού του επιτιθέμενου Συντάγματος, αποφεύγοντας κατά το δυνατόν την εμπλοκή στη μάχη.

Μόλις ξημέρωσε ο Διοικητής της Ταξιαρχίας Συνταγματάρχης Νικολαΐδης, αφού αντιλήφθηκε ότι στο δεξιό η μάχη διεξαγόταν ευνοϊκά και ότι δεν υπήρχε εκεί ανάγκη επεμβάσεως Ιππικού, κίνησε προς το αριστερό και την υπόλοιπη Ταξιαρχία και, προηγούμενος έφτασε στα υψώματα Αχμέντ Τιράν Μπαμπά Τεπέ, όπου είχε αποσταλεί προηγουμένως το 3º ΣΙ για την κάλυψη του αριστερού πλευρού του Πεζικού. Φτάνοντας εκεί βρήκε ολόκληρο το 3º ΣΙ να έχει εμπλακεί σε πεζομαχία με την Ιη Eπιλαρxία (Επιλαρχος Kαλλίνσκης Αν.) στο δεξιό υπό τον Υποδιοικητή του Συντάγματος Επίλαρχο Τσαγγαρίδη Ιωαν. και να μάχεται σε σύνδεσμο με το Πεζικό για την κάλυψή του και την ΙΙη Επιλαρχία (Ίλαρχος Στανωτάς Γ.) στο αριστερό. Το 3º ΣΙ αφού έφτασε την χαραυγή στο αριστερό του Πεζικού για την κάλυψή του, όπως διατάχθηκε, αφού αντιλήφθηκε ότι το μέτωπο του εχθρού επεκτείνονταν πολύ βορειότερα του αριστερού του 140υ ΣΠ και συνεπώς μόνο με μάχη θα μπορούσε να πετύχει κάλυψη του πλευρού αυτού, άρχισε την πεζομαχία στο πλευρό του Πεζικού για να το βοηθήσει στον αγώνα του και μ’ αυτό τον τρόπο το Πεζικό πέτυχε την κατάληψη της πρώτης γραμμής του εχθρού. Ο Διοικητής της Ταξιαρχίας διέταξε τότε όπως η Έφιππη Πυροβολαρχία ταχθεί πίσω από το 3º ΣΙ και υποστηρίξει τον αγώνα του.

Έφοδος τμήματος του Ελληνικού Στρατού (Πηγή: Wikipedia)

Στις 07:00 η μάχη εξακολουθούσε με σφοδρότητα και τα τμήματα του 30υ ΣΙ, αν και αντιμετώπιζαν υπέρτερες δυνάμεις του εχθρού ο οποίος στον τομέα του Αχμέτ Τιράν Μπαμπά διέθετε την 2η Μεραρχία Ιππικού, κέρδιζαν έδαφος χάρη στην ορμητικότητα των πεζομαχούντων ιππέων και την θαυμάσια υποστήριξη των πυρών της Έφιππης Πυροβολαρχίας (Λοχαγός Ασημακόπουλος Αλ.). Η προχώρηση αυτή των πεζομάχων του 30υ ΣΙ εξανάγκασε τον εχθρό να διαθέσει στο μέτωπο αυτού τα πυκνά πυρά Πυροβολικού και μάλιστα βαρέος, με σκοπό ν’αναστείλει την προέλαση. Το Σύνταγμα όμως παρά τις μεγάλες απώλειες, εξακολουθούσε να κερδίζει έδαφος.

Κατά τον αγώνα αυτού έπεσαν στο πεδίο της μάχης ο Διοικητής της 2ας Ίλης Ίλαρχος Μπαλαούρας Σπ. και δέκα οπλίτες και τραυματίσθηκαν ο Διοικητής της Ιης. Επιλαρχίας Επίλαρχος Καλλίνσκης Αν., ο Διοικητής της Ιης Ίλης Ίλαρχος Φίλης Παν. και οι Oυλαμαγoί Ανθυπίλαρχος Σαρτζετάκης (αργότερα υπέκυψε στα τραύματά τού), Υπίλαρχος Ζωγράφος, Ανθυπίλαρχος Σταυρούδης Φωτ., Ανθυπίλαρχος Καραμπετσάς και πολλοί οπλίτες.

Στο δεξιό το Πεζικό διεξήγαγε επίσης σφοδρό αγώνα. Αντιμετωπίζοντας αρχικά την 11η ΜΠ (των 4ων  Συνταγμάτων), της οποίας στοιχεία ήταν αντιμέτωπα και του δεξιού του 30υ ΣΙ, είχε κατορθώσει να την εκδιώξει από τις πρώτες θέσεις της επί των υψωμάτων. Αλλά ήδη οι Τούρκοι είχαν ενισχύσει την γραμμή μάχης τους και με την εφεδρική 57η ΜΠ, η επέμβαση της οποίας αναχαίτισε την προέλαση του 140υ ΣΠ, επιτιθέμενου με δύο μόνο από τα Τάγματα του. (Το ΙΙΙ είχε αφεθεί Ν. του Ούτς Σεράι).

Στις 08:00 περίπου το δεξιό του 140υ ΣΠ απειλούνταν από τον εχθρό που είχε επεκτείνει το μέτωπό του προς το σημείο αυτό με στοιχεία της 57ης ΜΠ, συνάμα δε σημειώθηκε προς το δεξιό του Πεζικού και παρουσία εχθρικού ιππικού. Είχε πράγματι εμφανισθεί στο πεδίο της μάχης η 4η Ταξιαρχία τουρκικού Ιππικού, που έφτασε από το Ακ lν.

Ο Διοικητής του Μικτού Αποσπάσματος ΧΙΙ ΜΠ, με την εμφάνιση του εχθρικού Ιππικού, ζήτησε από την Ταξιαρχία την κάλυψη και του δεξιού του πλευρού. Ο Διοικητής της Ταξιαρχίας διέθεσε αρχικά την 2η Ίλη του 1ου ΣΙ (Ίλαρχος Παπαθανασίου lωαν.) να κινηθεί στο δεξιό του Πεζικού για την κάλυψη αυτού, σε λίγο όμως, σε έκκληση του Πεζικού ότι το πλευρό του απειλούνταν σοβαρά από ισχυρό Ιππικό, διέθεσε και την 3η Ίλη του 1ου ΣΙ  Λοχαγός Φορτούνας Νικ. και έθεσε και τις δύο Ιλες υπό τον Διοικητή της 11/1 Επιλαρχίας Επίλαρχο Μαρκόπουλο Σπ., του έδωσε δε εντολή, σε περίπτωση που βρεθεί μπροστά σε εχθρικό Ιππικό, να επιτεθεί δια της σπάθης εναντίον του, διότι αυτό αποτελούμενο από ατάκτους που δεν είχαν σπάθες, δεν ήταν σε θέση να αντιπαραβληθεί στους  ιππείς της Ταξιαρχίας, όσο πολυάριθμο και αν ήταν.

Η 2η Ίλη του 1ου ΣΙ που προηγήθηκε, όταν έφτασε στο δεξιό του Πεζικού, βρέθηκε μπροστά σε εχθρικό Πεζικό που κατείχε οργανωμένες θέσεις και γι’αυτό αφού αφίππευσε παρατάχθηκε στην προέκταση του Πεζικού, χωρίς να αντιμετωπίζει την 4η Ταξιαρχία Τουρκικού Ιππικού, η οποία είχε καλυφθεί στο δάσος νότια του Ούτς Σεράι.

Όταν σε λίγο έφτασε στο χώρο της 2ης Ίλης ο Επίλαρχος Μαρκόπουλος επικεφαλής της 3ης Ίλης, Ο διοικητής της 2ης Ίλης του ανέφερε την κατάσταση και τον πληροφόρησε ότι αντιμετώπιζε Πεζικό που κατείχε θέσεις, εναντίον του οποίου πεζομαχούσε. Την ώρα αυτή μάλιστα το εχθρικό Πεζικό είχε αναλάβει σφοδρή αντεπίθεση κατά του δεξιού του 140υ ΣΠ, ο Διοικητής του οποίου νόμιζε πως δεν διέθετε εφεδρεία, επειδή είχε ξεχάσει ότι είχε αφήσει το ένα από τα Τάγματα του στο Ουτς Σεράι, το οποίο αδρανούσε (Τάγμα Λοχαγού Τζιώτζου Γ.)

Ο Επίλαρχος Μαρκόπουλος, έχοντας ίσως παρεξηγήσει την εντολή που του δόθηκε, διέταξε την ίππευση της 2ης Ίλης που ήταν ανεπτυγμένη σε πεζομαχία και επικεφαλής της 2ης και 3ης Ίλης ανέλαβε σε λίγο επέλαση κατά του άθικτου εχθρικού Πεζικού που κατείχε οργανωμένες θέσεις. Αποτέλεσμα της επελάσεως αυτής υπήρξε η καταστροφή των δύο Ιλών, τα υπολείμματα των οποίων συγκεντρώθηκαν μετά την παρέλευση δίωρου.

Κατά την επέλαση αυτή βρήκαν τον θάνατο ο Επίλαρχος Μαρκόπουλος Σπ., ο Ίλαρχος Φορτούνας Νικ., οι Ουλαμαγοί Ανθλχος Παπαίωάwου Νικ. και εφ. Ανθυπίλαρχος Κλώντζας, 50 οπλίτες και 80 περίπου άλογα και τραυματίστηκαν ο Ανθυπίλαρχος Δόγκας Σωτ. και πολλοί οπλίτες.

O Βασιλιάς Κωνσταντίνος παρασημοφορεί τις Πολεμικές Σημαίες του Ελληνικού Στρατού. (Wikipedia)

Κατά την στιγμή που διεξάγονταν αυτή η ατυχής επέλαση, η αντεπίθεση των Τούρκων στο δεξιό πλευρό του 140υ Συντάγματος Πεζικού πέτυχε, με αποτέλεσμα ο εχθρός να καταλάβει το επικρατέστερο ύψωμα της διατάξεως επί του Φουντουτζάκ Γκεντίκ. Τότε οι Τούρκοι έβαλαν από το ύψωμα τα μεταγωγικά μάχης και σώματος αλλά και κλιμάκιο Συζυγαρχίας του Μικτού Αποσπάσματος, τα οποία τράπηκαν σε φυγή προς Α. και διαλύθηκαν. Εκτός τούτου η κατάληψη του υψώματος ανάγκασε μετά από λίγο το Ελληνικό Πεζικό να υποχωρεί από τα δεξιά.

Οι Τoύρκοι, είχαν κάτω από τα πυρά τους την  κοιλάδα του Ούτς Σεραί και με το Πυροβολικό τους έβαλαν τα συμπτυσσόμενα Ελληνικά τμήματα μεταβάλλοντας την σύμπτυξή τους σε άτακτη φυγή.

Από την άλλη πλευρά το 3º Σύνταγμα Ιππικού που πεζομαχούσε κέρδιζε έδαφος. Ο Διοικητής της Ταξιαρχίας παρακολουθούσε τη μάχη του Συντάγματος από το παρατηρητήριο της Πυροβολαρχίας και ενώ ήταν έτοιμος να εξαπολύσει την εφεδρεία του για ελιγμό από το αριστερό, πληροφορήθηκε, ότι το Πεζικό στο δεξιό είχε χάσει τη μάχη. Αυτό επιβεβαίωσε και ο Διοικητής του Μικτού Αποσπάσματος Συνταγματάρχης Ζήρας που μόλις είχε φτάσει στο παρατηρητήριο. Ο Συνταγματάρχης Ζήρας που εξακολουθούσε να θεωρεί ότι είχε διαθέσει στην μάχη όλη την δύναμη του, έκανε γνωστό στον Διοικητή της Ταξιαρχίας ότι θα συνέχιζε τον αγώνα στο αριστερό επί του Φουντοuτζάκ Γκεντίκ, ώστε να δώσει χρόνο στα μη μάχιμα τμήματα του Αποσπάσματος να απομακρυνθούν και να ανασυνταχθούν. Μετά θα αναλάμβανε σύμπτυξη προς δυσμάς για να εγκατασταθεί σε νέες θέσεις δυτικά του Ούτς Σεραί . Συγχρόνως εξετάστηκε από τους δύο ηγήτορες η περίπτωση απαγκιστρώσεως και παρακάμψεως της εχθρικής αντίστασης ώστε να συνεχιστεί η κίνηση προς τα ανατολικά του Εσκή Σεχήρ. Αυτή όμως η ενέργεια κρίθηκε και από τους δύο πολύ επικίνδυνη μια και ο εχθρός διέθετε ισχυρό Ιππικό.

Την συζήτηση παρακολουθούσε και ο Επιτελάρχης της Ταξιαρχίας Αντισυνταγματάρχης Παπάγος Αλ. που πρότεινε στο Διοικητή της Ταξιαρχίας όπως τα εφεδρικά στοιχεία της Ταξιαρχίας (4η Ίλη 10υ ΣΙ και Μοίρα πολυβόλων) εγκαταστήσουν επί των ανατολικών υψωμάτων του Νταγκακλί Ντάγ σκελετό σχεδίου πυρός και πίσω απ’αυτό να γίνει η ανασύνταξη των στοιχείων του Πεζικού και των μεταγωγικών του, ωστε, με την σειρά του το Πεζικό να εγκατασταθεί στην προπαρασκευασθείσα γραμμή. Η πρόταση αυτή έγινε δεκτή και ο Αντισυνταγματάρχης Παπάγος παρέλαβε τα εφεδρικά τμήματα και ανέλαβε αυτοπροσώπως την εγκατάσταση τους. Την ενέργεια αυτή έκανε γνωστή ο Διοικητής της Ταξιαρχίας στον Συνταγματάρχη Ζήρα προσθέτοντας τα εξής:

– Η Ταξιαρχία θα αναλάβει την κάλυψη της συμπτύξεως του Πεζικού προς την γραμμή που έχει επιλεγεί ως άνω γραμμή. Το 30 Σύνταγμα θα παραμείνει στην θέση του ως ότου το Πεζικό εγκατασταθεί στην δεύτερη γραμμή.

– Μετά την εγκατάσταση του Πεζικού στην δεύτερη γραμμή η Ταξιαρχία αφήνοντας στα πλευρά αυτού τα απαραίτητα στοιχεία για την κάλυψη αυτών, θα καταλάβει τρίτη προς τα πίσω γραμμή επί των κεντρικών υψωμάτων του Νταγκακλί Ντάγ, προπαρασκευάζουσα εν ανάγκη την περαιτέρω σύμπτυξη.

Ο Διοικητής του Μικτού Αποσπάσματος ευχαρίστησε για αυτή 1ην υποστήριξη που του παρείχε η Ταξιαρχία και μετέβη στον Τομέα του για να συνεχίσει να διευθύνει τον αγώνα και την σύμπτυξη. Αλλά όμως ήταν αργά, μια και το Πεζικό υποχωρούσε προς δυσμάς ακολουθούμενο από Τουρκικό Πεζικό, το οποίο αφού εισήλθε στο Ούτς Σεράι, εκδήλωνε ήδη ελιγμό προς Νταγκακλί Ντάγ.

Ο Επιτελάρχης της Ταξιαρχίας ενώ προπαρασκεύαζε την κατάληψη του Νταγκακλί Ντάγ αντιλήφθηκε τον ελιγμό των Τούρκων και εγκατέστησε τις δύο Πολυβολαρχίες της Ταξιαρχίας επί των νοτιοανατολικών υψωμάτων του Νταγκακλί Ντάγ και την 4η Ίλη του 1ου ΣΙ για να επιτηρεί τις πλαγιές προς Ούς Μπάς και τις οδεύσεις προς Ούτς Σεράι.

Στις 09:30 το ύψωμα Φουντουτζάκ Γκεντίκ είχε εγκαταλειφθεί από το 14º ΣΠ, ενώ στις 10:00 άρχισε η σύμπτυξη των Ιλών του 30υ Συντάγματος Ιππικού. Κατά την σύμπτυξη προηγήθηκαν οι Ίλες της Ιης Επιλαρχίας (δεξιό πλευρό) και ακολούθησαν οι Ίλες της ΙΙης Επιλαρχίας μια και αυτές πιέζονταν λιγότερο. Τελευταία αποχώρησε η Έφιππη Πυροβολαρχία και τέλος κατά τις 10:30 ο Διοικητής της Ταξιαρχίας μ’ένα τμήμα του Επιτελείου του.

Κατά την σύμπτυξη του Ιππικού οι Τούρκοι συγκέντρωσαν τα πυρά του Πυροβολικού τους κατά των ‘Ελλήνων ιππέων. Όταν αυτοί καλύφθηκαν στο Νταγκακλί Ντάγ, τότε οι Τούρκοι μετέφεραν τα πυρά τους στα ανατολικά υψώματα και άρχισαν προέλαση σε ολόκληρο το μέτωπο, η οποία αφού συνδέθηκε με επίθεση φάλαγγας στο Ούτς Σεραί, απειλούσε τις θέσεις επί των ανατολικών υψωμάτων του Νταγκακλί Ντάγ. Από την νότια πλευρά η Τουρκική απειλή αποκρούσθηκε χάρη στα πυρά των πολυβόλων της Έφιππης Μοίρας Πολυβόλων αλλά και των Ιλών ή Ουλαμών του Ιππικού που μόλις είχαν φτάσει και διατέθηκαν για πεζομαχία. Από την ανατολική πλευρά οι Τούρκοι πέτυχαν να καταλάβουν την υψηλότερη κορυφή του Νταγκακλί γύρω στις 11:00. Ο Συνταγματάρχης Ζήρας ενήργησε αντεπίθεση με τη λόγχη με 200 άνδρες και πέτυχε την απώθηση των Τούρκων στην γραμμή Αχμέντ Τιράν Μπαμπά Τεπέ και Φουντουτζάκ Γκεντίκ.

Την ίδια στιγμή τα υπόλοιπα στοιχεία της Ταξιαρχίας (3º Σύνταγμα Ιππικού, Έφιππη Πυροβολαρχία) είχαν συγκεντρωθεί πίσω από τα ανατολικά υψώματα του Νταγκακλί Ντάγ. Στο ίδιο σημείο συγκεντρώθηκαν και τα υπολείμματα της 2ης και 3ης Ίλης του 1ου ΣΙ. Ενώ όμως διεξάγονταν η μάχη στην οποία ο εχθρός είχε αποκρουσθεί, ένα μεγάλο μέρος της δύναμης του 14ου ΣΠ και όλα τα μεταγωγικά του αφού είχαν αποκοπεί και βαλλόμενα από το εχθρικό πυροβολικό, συνέχισαν την υποχώρηση με μεγάλη αταξία. Από αυτή την αταξία παρασύρθηκαν και κάποια στοιχεία της Ταξιαρχίας που συμπτύχθηκαν στις βόρειες πλαγιές του Τουρκμέν Ντάγ. Από εκεί προχώρησαν προς την ΧΙΙη ΜΠ στο Ιντζάκ, όπου και ανέφεραν περί ολοκληρωτικής καταστροφής της Ταξιαρχίας και του Μικτού Αποσπάσματος Ζήρα .

Ελληνικό ιππιλατο πυροβολικό, 1η Ιουλίου 1921. (Πηγή: agiasofia)

Τα στοιχεία του Μικτού Αποσπάσματος που είχαν αποκοπεί κατά την σύμπτυξή τους εγκατέλειψαν πολυβόλα, οπλοπολυβόλα, υλικό και τους τραυματίες ακόμη και κινήθηκαν στην ή του Τουρκμέν Ντάγ.

Στα ανατολικά υψώματα του Νταγκακλί Ντάγ απέμειναν μαζί με τον Διοικητή του Μικτού Αποσπάσματος περίπου 300 άνδρες χωρίς φυσίγγια και χωρίς μεταγωγικό μάχης. Λόγω αυτής της κατάστασης ο Διοικητής της Ταξιαρχίας έστειλε το Υπλχο Λιάτα Π. , αξιωματικό του επιτελείου, στην ΧΙΙ ΜΠ για να εκθέσει την κατάσταση. Στη συνέχεια διέθεσε μια περίπολο για να βρει και να οδηγήσει στις θέσεις του Πεζικού μεταγωγικά με φυσίγγια και διέταξε όπως ο όγκος της Ταξιαρχίας να κινηθεί για την κατάληψη των κεντρικών υψωμάτων του Νταγκακλί Ντάγ.

Η περίπολος βρήκε μία ομάδα μεταγωγικών και την οδήγησε στο Σταθμό Διοικήσεως του Συνταγματάρχη Ζήρα. Στις 12:30 ο Συνταγματάρχης Ζήρας βλέποντας ότι οι Τούρκοι δεν έκαναν επίθεση πήρε την απόφαση να επιτεθεί αυτός και ζήτησε από τον Διοικητή της Ταξιαρχίας να τον υποστηρίξει καλύπτοντας το δεξιό πλευρό του προς το Ούτς Σεραί .

Ο Διοικητής της Ταξιαρχίας βλέποντας ότι ο Συνταγματάρχης Ζήρας είχε μόνο 300 άνδρες προσπάθησε να τον πείσει ότι η ενέργεια του ήταν άσκοπη, κάτι όμως το οποίο και δεν κατάφερε. Έτσι διέταξε το 1º ΣΙ να προωθηθεί στο δεξιό του Πεζικού ακολουθώντας τις νότιες πλαγιές του Νταγκακλί Ντάγ. Στις 12:30 ο Συνταγματάρχης Ζήρας υψώνοντας την σημαία τέθηκε επικεφαλής των 300 ανδρών και άρχισε να κατεβαίνει τις ανατολικές πλαγιές του Νταγκακλί Νταγ, ενώ νότια έφτανε το 1º ΣΙ.

Οι Τούρκοι απάντησαν με καταιγισμό πυρών Πεζικού και Πυροβολικού. Το αποτέλεσμα ήταν τα τμήματα να συμπτυχθούν και να διαλυθούν και να αφήσουν μόνο του τον Συνταγματάρχη Ζήρα, τον οποίο θεώρησαν νεκρό. Ο Διοικητής της Ταξιαρχίας που παρακολουθούσε την κατάσταση από το παρατηρητήριο του επενέβη και διέταξε όλα τα στοιχεία του Πεζικού να υποχωρήσουν προς δυσμάς, υπό την κάλυψη του Ιππικού.

Μέτα τις 13:00 όλα τα στοιχεία του Μικτού Αποσπάσματος της ΧΙΙ Μεραρχίας κινούνταν προς δυσμάς, ενώ σε απόσταση ακολουθούσε η δύναμη της Ταξιαρχίας του Ιππικού.

Από Το Ελληνικόν Ιππικόν κατά την Μικρασιατικήν Εκστρατείαν του Αντισυνταγματάρχου Χρυσοχόυ Αθ., Αθήνα 1934.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

4 Απαντήσεις

 1. Δούκα,μία διόρθωση (πάλι),το πυροβόλο της πρώτης φωτό εἶναι Vickers-Armstrong των «ἕξ δακτύλων»,δηλαδή των ἔξη ἰντσῶν,ἕνα ἀπό τα βαρύτερα,ἀλλά και παλαιότερα της Μικρασιατικῆς Ἐκστρατείας.
  Ἕνα τέτοιο ἐκτίθεται και στο πολεμικό μουσείο Θεσσαλονίκης.

  1. Ειλικρινά Αχέρων, τι θα έκανα χωρίς την πολύτιμη βοήθεια σου;
   Ευχαριστώ για τη βοήθεια Αχέρων.
   Με τις παρατηρήσεις και τις διορθώσεις σου τα κείμενα και οι παρουσιάσεις γίνονται πραγματικές πηγές πληροφοριών για όσους ενδιαφέρονται και αναζητούν πληροφορίες πανω στα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα.
   Πάντως, θέλω να γνωρίζεις πως αν επιθυμείς και ενδιαφέρεσαι, θα ήταν τιμή μου να σου δώσω κάποια διακαιώματα πρόσβασης στο “Προέλαση” ώστε να μπορείς να συμμετέχεις πιο ενεργά, αναρτώντας και διορθώνοντας κείμενα.
   Αν όχι, θα είναι εξίσου μεγάλη μου τιμή, ώστε να συνεχίσεις να βοηθάς και να με συμβουλεύεις στα θέματα που μου διαφεύγουν!
   Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση και στο πνεύμα σου.

   1. Δούκα,με τιμὰ ἡ προσφορά σου,ἀλλά,χωρίς να θέλω να ὑπεκφύγω,με βρίσκω διαδικτυακῶς ἀναλφάβητο.
    Θα πρέπει πρώτα να κάνω πολύυυ φροντιστήριο,και μετά το ξανασυζητάμε.
    Για την ὥρα θα περιοριστῶ στον εὔκολο ρόλο της…λογοκρισίας 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.