Η μοίρα των A-10, F-15 θα αποφασιστεί αυτό το φθινόπωρο

U.S. Air National Guard photo by Master Sgt. David Kujawa

[dropcap size=small]Κ[/dropcap]αθώς η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) αυξάνει το ποσοστό αγοράς των F-35 και όλο και περισσότερα διακλαδικά μαχητικά κατασκευάζονται, το ερώτημα δεν είναι αν θα ξεκινήσει η απόσυρση των παλαιότερων μαχητικών αεροσκαφών, αλλά το πότε.

Οι ηγέτες της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF) ελπίζουν οτι θα έχουν μια καλύτερη απάντηση στο εν λόγω ερώτημα αργότερα αυτό το φθινόπωρο, όταν ο αρχηγός της USAF, πτέραρχος Μαϊκ Χόλμς και ο αντιπτέραρχος Τζερι Χάρις, ο υπαρχηγός του επιτελείου στρατηγικών σχεδιασμών και απαιτήσεων, εκπονήσουν έναν οδικό χάρτη αναδιάρθρωσης ως μέρος των αρχικών συναντήσεων για τον προγραμματισμό του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2020, δήλωσε ο Χολμς στη συνέντευξη της 11ης Σεπτεμβρίου στο Defence News.

“Προσπαθούμε να εργαστούμε ώστε να αποκτήσουμε έναν οδικό χάρτη αναδιάρθρωσης μαχητικού που όλοι στην USAF θα δεχθούν ώστε να μπορέσουμε να τον πάμε στο Κογκρέσο… και να προσπαθήσουμε να δείξουμε σε όλους ότι έχουμε ένα σχέδιο για το μέλλον”, δήλωσε ο Χόλμς.

Το σχέδιο θα περιλαμβάνει “σε ποιο αεροπορικό σύστημα οι μονάδες θα έχουν την χαμηλότερη δύναμη και ποιο θα είναι το σχέδιο για την αντικατάσταση του”, με απώτερο σκοπό “την απομάκρυνση κάποιων από αυτών τις ανησυχιών”.

Η USAF γνωρίζει ότι μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με μια πολιτική διαμάχη δεδομένου ότι εξετάζει πως να αποσύρει τρία από τα πιο αγαπημένα αεροσκάφη: το F-16, το F-15C/D Strike Eagle και το A-10.

Ο Χολμς αναγνώρισε οτι η κατάσταση έχει αλλάξει από την έναρξη του προγράμματος F-35 όταν το μαχητικό διακλαδικής κρούσης θεωρήθηκε ως ο ενδεχόμενος αντικαταστάτης των F-16 και A-10.

“Τώρα που το Κογκρέσο μας κατεύθυνε και έχουμε αποφασίσει να κρατήσουμε έναν αριθμό A-10 και τώρα που η επιχειρησιακή ζωή του F-15 δείχνει κάποια φθορά και κάποια απο τα όρια του έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο, θέλουμε να πάμε πίσω και να κοιτάξουμε μόνο στο συνδυασμό των A-10, F-16 διαφόρων μπλοκ και F-15C και να καταρτίσουμε ενα σχέδιο που θα διατηρεί το καλύτερο μείγμα των δυνατοτήτων μάχης όπως το εφαρμόζουμε στο F-35”, δήλωσε. “Στα ποσοστά αγοράς που έχει χρηματοδοτήσει το Κογκρέσο για το F-35, πρόκειται να είναι μια μικτή δύναμη μαχητικών τετάρτης και πέμπτης γενιάς για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα”.

Ο Χόλμς και ο Χαρις έχουν καταρτίσει δυο ξεχωριστούς οδικούς χάρτες για την αναδιάρθρωση του μαχητικού αεροσκάφους και πρόκειται να εργαστούν πάνω στις διαφορές αυτό το φθινόπωρο, δήλωσε ο Χόλμς, ο οποίος δεν ανέπτυξε τις προτάσεις του.

“Ειλικρινά δεν θέλω να προχωρήσω μπροστά από την απόφαση του επικεφαλής του υπουργείου πηγαίνοντας πολύ μακρυά στα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα απο τα οποία θα μπορούσες να πας παρακάτω”, δήλωσε. “Η USAF εργάζεται πάνω σε αυτό”.

Το A-10 Warthog

Μετά από πολυετή προσπάθεια να αποσύρει το A-10, η USAF πήρε πίσω τα σχέδια της να βάλει στην ναφθαλίνη το φημισμένο Warthog, προαναγγέλλοντας, κατά την αποδέσμευση του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος του 2018, οτι σκόπευε να διατηρήσει το A-10 καθ’ολη τη διάρκεια των πέντε επόμενων οικονομικών ετών.

Ωστόσο, αφότου η Μαρθα ΜακΣαλλι, γερουσιαστής Δημοκρατικών Αριζόνα,  μέλος της επιτροπής ενόπλων δυνάμεων της βουλής και πρώην πιλότος A-10, πίεσε τους αξιωματούχους σχετικά με τις φήμες που λέγανε οτι θα αποσυρθεί μέρος του στόλου, οι ηγέτες της USAF αναγκάστηκαν να διευκρινίσουν τις προθέσεις τους.

Η υπηρεσία διαθέτει 283 A-10 και 173 από αυτά τα αεροσκάφη -περίπου επτά μοίρες- έχουν πρόσφατα αναβαθμιστεί από την Boeing. Οι υπόλοιπες τρεις μοίρες, ή το σύνολο των 110 Warthong, θα φτάσουν στο τέλος της επιχειρησιακής ζωής τους στις αρχές της δεκαετίας του 2020, οπότε η USAF θα μπορούσε να τα ξεφορτωθεί, εξήγησε ο Χολμς τον Ιούνιο στο Defence News.

Η κατάσταση έχει αλλάξει ελάχιστα από τότε. Στην λίστα των μη χρηματοδοτούμενων προτεραιοτήτων, η υπηρεσία περιελάμβανε 103 εκατομμύρια δολάρια για την επανεκκίνηση της παραγωγής των A-10 και την παραγωγή τεσσάρων πακέτων. Τόσο οι επιτροπές ενόπλων δυνάμεων της Βουλής όσο και της Γερουσίας επέλεξαν να συμπεριλάβουν αυτά τα χρήματα στους δικούς τους λογαριασμούς αμυντικής εξουσιοδότησης, αν και δεν είναι ακόμα βέβαιο οτι οι επιτροπές πιστώσεων -οι οποίες καθορίζουν τα επίπεδα χρηματοδότησης της κυβέρνησης- το υιοθετούν αυτό.

Εαν ναι, τότε η USAF θα πρέπει να υποβάλλει στην βιομηχανία αίτημα για προτάσεις.

“Έχοντας την επιλογή να προμηθευτούμε μερικές πτέρυγες ακόμα ειναι μια εξαιρετική επιλογή ανεξάρτητα από το που θα πάμε ή τι θά κάνουμε. Καταλαβαίνουμε γιατί το Κογκρέσο ήθελε να το κάνει αυτό, και τότε θα συνεργαστούμε μαζί τους για τον ακριβή αριθμό“, δήλωσε ο Χολμς κατά τη συνέντευξη της 11ης Σεπτεμβρίου. “Ειλικρινά, αυτό θα επηρεάσει τους προμηθευτές σχετικά με το αν είναι πρόθυμοι να υποβάλουν προσφορά ή όχι. Οι άνθρωποι θέλουν να μάθουν πόσα θα κατασκευάσουμε και ποιο είναι το μακροπρόθεσμο μέλλον της σύμβασης προτού προχωρήσουν”.

Επειδή η USAF επέλεξε να διατηρήσει τουλάχιστον ενα μέρος του στόλου του A-10, ο Χολμς δήλωσε οτι η ανάπτυξη του άμεσου αντικαταστάτη ειδικά σχεδιασμένου για εγγύς αεροπορική υποστήριξη, ή CAS, έχει γίνει λιγότερο επείγουσα. Η Διοίκηση Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ACC) έχει αρχίσει να συγκεντρώνει μια “λίστα επιθυμιών” με τις ευκταίες δυνατότητες για το επόμενης γενιάς αεροσκάφος CAS, αλλά οι συζητήσεις δεν είχαν προχωρήσει πέρα απο τα πολύ πρώιμα στάδια.

Τα F-15C και F-16

Κατά τη διάρκεια μιας επιτροπής του κογκρέσου αυτόν τον Μάρτιο, ο υποπτέραρχος Σκότ Ουεστ, ο διοικητής των τρεχουσών επιχειρήσεων και υπαρχηγός του επιτελείου επιχειρήσεων, ταρακούνησε την αμυντική κοινότητα όταν υπαινίχθηκε την τότε άγνωστη πρόταση που επεξεργάστηκε στο εσωτερικό της USAF η οποία θα σφαγίαζε τον στόλο των F-15C/D, ο οποίος αριθμεί περίπου 230 αεροπλάνα.

Για να αντικαταστήσει αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη, η USAF θα αναβαθμίσει τα F-16 με πιο σύγχρονα ραντάρ Ενεργής Διάταξης Ηλεκτρονικής Σάρωσης (AESA), καθιστώντας τα πιο κατάλληλα για την αποστολή της εθνικής άμυνας που σήμερα εκτελείται από το F-15.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη διατήρηση του F-15 ειναι το κόστος των τροποποιήσεων που απαιτούνται για να παραταθεί ο κύκλος ζωής του.

Ο Στιβ Παρκερ, ο αντιπρόεδρος προγραμμάτων F-15 της Boeing, δήλωσε τον Απρίλιο στο Defence News ότι η εταιρεία θα μπορούσε να παρατείνει τη ζωή του F-15C/D περίπου ως το 2030 αντικαθιστώντας τους διαμήκεις δοκούς ή τις λωρίδες υλικού που αποτελούν τον σκελετό της ατράκτου. Η τιμή για αυτήν την τροποποίηση ανέρχεται περίπου στο 1 εκατομμύριο δολάρια ανά αεροσκάφος.

Ο Χολμς δήλωσε οτι η USAF “πιθανώς” να κάνει κάποια δουλεία με τους διαμήκεις δοκούς, αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να εξακριβωθεί αν θα επεκτείνει το όριο ζωής των πτερύγων του F-15C -το επόμενο σημείο υψηλής κόπωσης του αεροσκάφους. Όλοι δήλωσαν ότι μια διευρυμένη επέκταση του κύκλου ζωής θα μπορούσε να κοστίσει πάνω απο 30 εκατ. δολάρια ανά αεροσκάφος.

“Θα υπάρξει κάποια επέκταση στην επιχειρησιακή ζωή που απαιτείται και ως USAF θα πρέπει να αποφασίσουμε -όχι μόνο εγώ, αλλά ως USAF- πόσα από αυτά μπορούμε να πληρώσουμε”, δήλωσε ο Χόλμς.

Valerie Insinna

Απόδοση/Μετάφραση απο το DefenceNews.Com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

9 Απαντήσεις

 1. Αν τους αφήναν η ηγεσία της USAF θα είχε αποσείρει το Α-10 απο τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Ευτυχώς για τις δυναμεις του US Army δεν τα κατάφεραν, και έτσι σύμφωνα με διάφορες μαρτυρίες απο βετεράνους της USAF(πιλότους) και του US Army έσωσαν πολλές ζωές προσφέροντας πολύτιμη υποστήριξη σε 8000+ εξόδους/αποστολές μόνο στον 2ο πόλεμο του Περσικού στο Ιράκ.

  Η αξία του A-10 στις αποστολές εναέριας υποστήριξης/κάλυψης για τις επίγειες δυνάμεις αποδείχθηκε(σύμφωνα με μαρτυρίες συμμετεχόντων) χιλιάδες φορές ανεκτίμητη, σε όλα τα θέατρα επιχειρήσεων μέχρι σήμερα, αλλά οι ηγεσίες της USAF «in all their wisdom» συνεχίζουν να το πολεμούν, παρά την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα που απέδειξε σε αμέτρητες περιπτώσεις/μάχες. Ακόμα και ο Στρατηγός Νόρμαν Σβάρτσκοπφ ως διοικητής όλων των δυνάμεων του συνασπισμού που πήραν μέρος στην καταιγίδα της ερήμου, δεν μπορούσε να καταλάβει το σκεπτικό της ηγεσίας της USAF που ήθελε να αποσύρει ένα πολύτιμο αεροσκάφος επειδή το αντιπαθούσε/μισούσε(πράγμα που δυσκολεύονταν να καταλάβουν και οι πιλότοι που το πετούσαν).

  Μακάρι να συνεχίσουν να το υποστηρίζουν στο κογκρέσο, μέχρι να βρεθεί ένας πραγματικός άξιος αντικαταστάτης. Αν απαιτείται να αποκεφαλίσουν και να προσγειώσουν το ΓΕΑ της USAF για να το πετύχουν, ευχαρίστως να το πράξουν, έτσι θα σώσουν πολλούς άλλους όπως αποδείχθηκε και στο παρελθόν, αλλά και σήμερα π.χ. στο Αφγανιστάν(που έχει καταντήσει ατελείωτη ιστορία).

   1. Αυτοί ήξεραν τουλάχιστον τι ακριβώς ζητούσαν απο ένα σύστημα, δεν τους θολώνανε τα οράματα για το «μέλλον της μάχης στον αέρα» ούτε οι προσωπικές τους προτιμήσεις. Ο κύριος στόχος τους ήταν η αποτελεσματικότητα στο πεδίο μάχης, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος απόκτησης και λειτουργίας.

  1. Η Ελλάδα(δηλαδή η κυβέρνηση η το ΥΠΑΜ) απο ότι φαίνεται έχει κολλήσει στο «όραμα» μιας δωρεάν η σχεδόν δωρεάν παραχώρησης μαχητικών JSF, για να κάνουν μόστρα σε παρελάσεις και αεροπορικές επιδείξεις. Εφόσον δεν φρόντισαν να αξιοποιήσουν τα υπάρχοντα μέσα στο μέγιστο, φαίνεται εξαιρετικά αδύνατο να ασχοληθούν με ένα αεροσκάφος που θα το θεωρούν ξεπερασμένο, επειδή διαθέτει και μηχανικό εφεδρικό FCS.

 2. Παράταση ζωής για το Α-10 που όπως φαίνεται δεν πάει πουθενά, πόσο μάλλον να αντικατασταθεί με… F-35. Προφανώς τα μη-δημοσιευμένα συμπεράσματα του προγραμματισμένου fly-off μεταξύ των δύο στο ρόλο Close Air Support (CAS) έπαιξαν τον ρόλο τους σε αυτή την απόφαση. Έτσι το Α-10 θα αναβαθμιστεί με σκοπό να υπηρετήσει τουλάχιστο μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030. Θα αποκτήσει νέα βελτιωμένο κράνος χειριστή, stand-off GBU-39 Small Diameter Bombs (μέχρι 18 όπλα φορτωμένα), αναβαθμισμένο glass cockpit, νέους επεξεργαστές, Link 16, και ατρακτίδιο Synthetic Aperture Radar (SAR) κ.α.

  https://combataircraft.keypublishing.com/2019/09/05/the-ultimate-a-10-warthog-set-to-be-transformed-with-a-raft-of-upgrades/

  Και είναι λογικό όταν το F-35 έχει ακόμα τόσα προβλήματα όπως π.χ με την ακρίβεια στο πυροβόλο του ή το EOTS δεν διαθέτει Infrared Pointer, ένα εργαλείο που τόσο ζητούν και εκτιμούν οι Joint Terminal Air Controllers (JTACS) για επιβεβαίωση στόχων. Πέρα του γεγονότος ότι ψύχεται με καύσιμο, άρα ακόμα και μια «τυχερή» αδέσποτη σφαίρα μπορεί να δυνητικά είναι καταστροφική. Γενικά, δεν μπορώ να φανταστώ πως το F-35 θα μπορούσε ποτέ να πετύχει τις διαθεσιμότητες και τον αριθμό εξόδων, τον χρόνο περιπολίας-αποστολής, το μεταφερόμενο πολεμικό φορτίο, την ευελιξία σε προσθήκες ειδικών ατρακτιδίων κτλ., την αντοχή σε πλήγματα ή την φονικότητα του πυροβόλου των 30mm με τα 1,150 βλήματα του A-10.

  https://www.janes.com/article/86122/dot-e-says-f-35a-gun-accuracy-issues-remain
  https://foxtrotalpha.jalopnik.com/is-the-f-35s-targeting-system-really-10-years-behind-cu-1676442535

  Ευτυχώς για την Lockheed. που ως παράσιτο ελέγχει προς όφελός του το νευρικό σύστημα και την συμπεριφορά του οργανισμού-ξενιστή του, μπορεί να χρησιμοποιεί την πολιτική επιρροή των ΗΠΑ προς το συμφέρον της εξασφαλίζοντας… πελάτες όπως Πολωνία, Ιαπωνία κ.α που πρόθυμα θα σπεύσουν να πληρώσουν τα σπασμένα αγοράζοντας τα προβληματικά F-35 χωρίς αξιολόγηση και διαγωνισμό.

  Ενδεικτικά μέχρι πρόσφατα (τον Ιούνιο του 2019), τα 23 πιο «έτοιμα» και διαλεγμένα F35 που υποτίθεται διανύουν την φάση των πιο σύνθετων επιχειρησιακών δοκιμών ήταν «fully mission capable» (ή αλλιώς πλήρως διαθέσιμα για όλα τα είδη δοκιμών) με rate μόλις… 8,7%! Ένα πραγματικά τραγικό αποτέλεσμα που μιλάει από μόνο του όσο damage control και να κάνουν οι «φίλοι» της εταιρίας.
  https://www.pogo.org/investigation/2019/08/f-35-test-fleet-struggling-with-low-readiness-rates/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.