Η νέα Αεροπορία Στρατού – Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της επόμενης 15ετίας για την επιχειρησιακή αναβάθμιση της

Τα προς επιλογή ελικόπτερα έχουν “γράψει” το καθένα από 1000 έως 3000 ώρες πτήσεως έκαστο, ενώ όλα έχουν υποστεί και εργοστασιακού επιπέδου συντήρηση μετά το 2007, όπως ακριβώς ζήτησε η ελληνική πλευρά από τους Αμερικανούς. (Φωτογραφία αρχείου απο τις δραστηριότητες του Σώματος Εφοδιασμού – Μεταφορών/ΓΕΣ)

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη
[email protected]

Τον πλήρη σχεδιασμό της Αεροπορίας Στρατού για την επόμενη 15ετία, δηλαδή μέχρι το 2030, αποκαλύπτουν αποκλειστικώς τα “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ”.
Ο σχεδιασμός αυτός “διαχειρίζεται το σήμερα, σχεδιάζει το αύριο και οραματίζεται το μέλλον”, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμη στρατιωτική πηγή, στην οποία θέσαμε προς επιβεβαίωση τις πληροφορίες, και, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει ελικόπτερα NH-90, CH-47SD Chinook, Kiowa, αλλά και Μη Επανδρωμένα Αεροπορικά Οχήματα (UAV)! Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά.
Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 2015, επανεκκίνησε με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, το πρόγραμμα παραλαβής από την Αεροπορία Στρατού των μεταφορικών ελικοπτέρων NH-90, που τόσο πολλά είχε “ακούσει” από τον ίδιο τον υπουργό και ήταν η βασική αίτια της αποστρατείας ενός αρχηγού ΓΕΣ, του στρατηγού Χρίστου Μανωλά. Οι δύο πλευρές ήλθαν σε συμφωνία κυρίως με βάση τις νέες προτάσεις του ΥΠΕΘΑ, οπότε και λίαν συντόμως αναμένεται να υπογραφεί η “5η τροποποίηση” της αρχικής σύμβασης. Έως τώρα έχουν παραληφθεί 11 από τα 20 ελικόπτερα της αρχικής συμφωνίας, ενώ τα επόμενα τέσσερα αναμένεται να παραληφθούν εντός του μηνός, με πρώτο εξ αυτών και 12° στη σειρά το πρώτο από τα τέσσερα NH-90 SPEOPS (“Ειδικών Επιχειρήσεων”), που τόσο πολύ αναμένουν οι επίλεκτες Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Η επανεκκίνηση έγινε αφού διαχωρίστηκαν το νομικό σκέλος και όσα θα διεκδικηθούν στα δικαστήρια από τους Γάλλους και αφορά πλέον την υλοποίηση της συμβάσεως.

Συντήρηση

Στις αρχές Φεβρουαρίου, επιτροπή του ΓΕΣ θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να επιλέξει τα 15 CH-47SD Chinook που ζητήθηκαν από τους Αμερικάνους. Η επιλογή αυτή θα γίνει ανάμεσα απο τα ελικόπτερα της Αμερικάνικής Εθνοφρουράς, που έχουν πολύ λιγότερες ώρες και πολύ λιγότερη καταπόνηση από ο,τι τα αντίστοιχα της Αεροπορίας του Αμερικάνικου Στρατού, που απορρίφθηκαν. Τα προς επιλογή ελικόπτερα έχουν “γράψει” το καθένα από 1000 έως 3000 ώρες πτήσεως έκαστο, ενώ όλα έχουν υποστεί και εργοστασιακού επιπέδου συντήρηση μετά το 2007, όπως ακριβώς ζήτησε η ελληνική πλευρά από τους Αμερικανούς. Τον Απρίλιο αναμένεται να φτάσουν, όλα μαζί, τα πρώτα 10 από τα εγκριθέντα 15 ελικόπτερα Chinook και θα ακολουθήσουν περί το τέλος του χρόνου και τα υπόλοιπα πέντε, καθώς για αυτά αναμένεται, για τυπικούς λόγους, συμπληρωματική έγκριση απο το ΚΥΣΕΑ. Αξίζει να σημειωθεί, όπως μας έλεγε κορυφαία στρατιωτική πηγή, ότι το συνολικό κόστος του συγκεκριμένου προγράμματος για 15 ελικόπτερα Chinook είναι 120 εκατ. δολάρια από τα οποία τα 37 εκατ. αφορούν τα ελικόπτερα και τα υπόλοιπα 73 εκατ. το κόστος ανταλλακτικών και υποστηρίξεως για δύο Τάγματα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (ΤΕΑΣ), που θα δημιουργηθούν εκτός του υπάρχοντος – συνολικώς, δηλαδή, τρία ΤΕΑΣ με Chinook.
Από πλευρά επιχειρησιακής σχεδιάσεως, η συγκρότηση τριών ΤΕΑΣ με Chinook θα επιτρέψει την κατανομή τους σε τρεις κύριες βάσεις της Αεροπορίας Στρατού (Αλεξάνδρεια Ημαθίας ή Στεφανοβίκειο, Πάχη Μεγάρων και Ηράκλειο Κρήτης), καλύπτοντας ισάριθμους τομείς του ελληνικού αμυντικού συστήματος (Θράκη/Μακεδονία, Κεντρικό Αιγαίο,Δωδεκάνησα), είτε σε δύο βασικά σημεία (Κεντρικό Αιγαίο, Δωδεκάνησα), με δυνατότητα άμεσης μεταστάθμευσης σε τρίτο (Θράκη), αν απαιτηθεί.

[Φωτογραφία αρχείου απο την συνεκπαίδευση του Σχολείου Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης Επαγγελματιών Οπλιτών Ειδικών Δυνάμεων (ΣΠΕΕΠΟΠΕΔ) με ελικόπτερο NH-90 της Αεροπορίας Στρατού σε τεχνικές «FAST ROPE» και στον ορεινό αγώνα./ΓΕΣ]
Αποθέματα

Τα 70 ελικόπτερα επιθετικής αναγνωρίσεως/συνοδείας OH-58D Kiowa απο τα αποθέματα του αμερικάνικου Στρατού αποκτήθηκαν σχεδόν δωρεάν. Οι Αμερικάνοι ζητούσαν 120 εκατ. δολάρια, αλλά “έπεσαν” στα 50 εκατ., με βάθος αποπληρωμής 15 χρόνια, από τα οποία τα 22 εκατ. δολάρια είναι το κόστος των ανταλλακτικών. Αυτό πρακτικώς σημαίνει οτι το κόστος αποκτήσεως του καθενός εκ των 70 ελικοπτέρων είναι της τάξεως των 280000 ευρώ, την ίδια στιγμή που το κόστος ενός έκαστου εξ αυτών, καινούριου, είναι περίπου 7 εκατ. δολάρια!
Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμός της Αεροπορίας Στρατού, η απόκτηση των 70 ελικοπτέρων Kiowa θα της επιτρέψει τη δημιουργία δύο ταγμάτων ελικοπτέρων, ενώ 10 εξ αυτών θα διατεθούν στη Σχολή Αεροπορίας Στρατού (ΣΑΣ) για την αρχική πτητική εκπαίδευση των μαθητών της στα ελικόπτερα, τομέα στο όποιο υστερεί χαρακτηριστικώς σήμερα η ΣΑΣ. Και για το πρόγραμμα αυτό έχει μεταβεί στο Τουσόν της Αριζόνα των ΗΠΑ αποστολή της Αεροπορίας Στρατού, που έχει μελετήσει το θέμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγάλη επιχειρησιακή αξία των συγκεκριμένων ελικοπτέρων είναι η άριστη συνεργασία τους με τα επιθετικά ελικόπτερα AH-64A+ Apache, όπως γίνεται και στον αμερικανικό Στρατό, σε ρόλους “hunter/killer”. Γεγονός που τα καθιστά “πολλαπλασιαστές ισχύος” αυτών, με δεδομένο ότι όσα αποκτήθηκαν το 1995-1996 είναι ήδη 20 ετών δεν πρόκειται -για λόγους οικονομίας- να εκσυγχρονιστούν, με ο,τι και αυτό συνεπάγεται μακροχρόνια.

Το UAV ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ επιχειρεί από την Μοίρα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (Μ.ΜΕΑΦ), που εδρεύει στην Αεροπορική Βάση Ακτίου. (Φωτογραφία αρχείου/ΓΕΑ)

Η “εσωτερική μεταγραφή”

Ο φιλόδοξος σχεδιασμός της Αεροπορίας Στρατού του ΓΕΣ περιλαμβάνει τον τομέα των Μη Επανδρωμένων Αεροπορικών Οχημάτων (UAV), τα οποία αποτελούν τον “φυσικό χώρο”. Όπως χαρακτηριστικώς μας ελέχθη, της Αεροπορίας Στρατού στα χαμηλά ύψη, όπου επιχειρούν τα ελικόπτερα. Μάλιστα, ο τομέας αυτός μπορεί να αποτελέσει και μια -ας την ονομάσουμε έτσι- “εσωτερική μεταγραφή”, καθώς η Αεροπορία Στρατού βλέπει με πολύ καλό μάτι την απόκτηση του ελληνικού UAV “Πήγασος 2”, που σχεδιάστηκε, κατασκευάστηκε και επιχειρεί στο πλαίσιο της Π.Α., ενώ λιγότερο ενδιαφέρεται για τα UAV Sperwer (γαλλικής κατασκευής), που διαθέτει ήδη ο Ελληνικός Στρατούς και λειτουργεί το προσωπικό του Όπλου των Διαβιβάσεων.
“Άλλος ο ρόλος και η αποστολή των Sperwer και άλλος ο ρόλος, η αποστολή και η χρήση των UAV που χρειάζεται η Αεροπορία Στρατού για τακτική/επιχειρησιακή χρήση”, μας διευκρίνισε ανώτατη στρατιωτική πηγή. Ο χειριστής του συστήματος μπορεί να είναι της Αεροπορίας Στρατού, λόγω της πολύ μεγάλης εμπειρίας των πιλότων της σε πτήσεις χαμηλού ύψους, τα αποτελέσματα όμως αυτών των πτήσεων έχουν διακλαδικούς αποδέκτες, επισημαινόταν με νόημα.

Πηγή: Εφημερίδα “Παραπολιτικά”, 16 Ιανουαρίου 2016.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

69 Απαντήσεις

 1. Σιγουρα δεν θα αξιοποιηθουν ολα τα Κiowa(ειναι μεγαλος ο αριθμος τους),δεν ξερω το κατα ποσο θα συμφερει η παραχωρηση πχ 3 ελικοπτερων(απαλλαγμενων απο τα επιχειρησιακα ηλεκτρονικα τους-που θα τα κρατουσε πχ η αεροπορια στρατου σαν ανταλλακτικα)στο ΠΝ ωστε να χρησιμοποιηθουν σαν αντικαταστατες των Alouette,κατι τετοιο (εφοσον το ελικοπτερο πληρει τα κριτηρια του ΠΝ )θα σημαινει κοινη υποστηριξη και αποφυγη εισαγωγης ενος νεου τυπου ελικοπτερου στις ΕΔ σε πολυ μικρο (2-3) αριθμο.

  1. Η ιδεα ειναι αρκετα καλη, αν και νομιζω οτι το ΠΝ θελει δικινητηριο ελικοπτερο. Παντως η ενισχυση των πτητικων μεσων της Σχολής Αεροπορίας Στρατού, θα επιτρεψει ουτως ή αλλως και την σχετικη αρχικη εκπαιδευση στελεχων του ΠΝ. Και γιατι οχι, με την ευκαιρια να αποκτησουν ολοι οι νεοι χειριστες της ΑΣ εμπειρια σε προσνηωσεις:
   https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/02/OH-58D_of_the_25th_CAB_landing_on_USS_Lake_Erie_%28CG-70%29_off_Hawaii_in_2013.JPG

   1. Για εκπαίδευση το Π.Ν θέλει ένα βαρύ μονοκινητήριο ελικόπτερο. Στα σχέδια του πριν 10+ χρόνια ήταν να αγοραστούν 3 EC-120B με την προοπτική ο αριθμός τους να αυξηθεί στα 6.
    Ένα δικινητήριο ελικόπτερο είναι ακατάλληλο για την σχολή χειριστών ε/π του Π.Ν.

 2. Καλά νέα, αν εφαρμοστούν, έχει τρομάξει το μάτι μας με τόσες τρολιές τα τελευταία χρόνια…

  Καλώς να ορίσουν και μακάρι η ΑΣ να τα αξιοποιήσει σε ένα δια-κλαδικό σχολείο ελικοπτέρων στο οποίο να εκπαιδεύονται όλοι οι χειριστές ελικοπτέρων ΑΣ-ΠΑ-ΠΝ. Τώρα το τί θέλει ο ένας κλάδος και ο άλλος κλάδος, οκ! Κι εγώ θέλω να βγω με την Τζένιφερ Λώρενς αλλά δεν το βλέπω. Κρίση έχουμε, περικοπές μέχρι αίματος γίνονται, ας βάλουν κι αυτοί λίγο νερό στο κρασί τους κι ας προσαρμοστούν πριν κάνουν πτηρική εκπαίδευση πηδώντας από την ταράτσα με ομπρέλες…

  1. Το 693 (20×139) είναι πολύ ισχυρό για ελαφρύ ελικόπτερο, ενώ το 691 (20×102) έχει μικρότερη ανάκρουση. Πιο πολύ θα ταίριαζαν τα Μ39Α2 από τα F-5A. Πληροφοριακά, 20×139 έχει μπει σε Βο-105 (Rh-202 σε κοιλιακό φορέα επιχειρησιακό με Ισπανία και Ιράκ – το δεύτερο μέχρι το 2003). Eπίσης το 500-MD Defender μπορούσε να φέρει Μ230 (30×113) με τον ίδιο τρόπο. Τέλος, στο OH-58D έχει δοκιμαστεί το LR-30 της CFD International.
   https://www.youtube.com/watch?v=YV6OzNNEi6s

 3. Πολύ καλά νέα και αναπτέρωση του ηθικού που έχει καταπλακωθεί από το οικονομικό αδιέξοδο.
  Αν τελικά έρθει ο “Ινδιάνος” στη χώρα μας, θα χρειαστεί πυρομαχικά. Η λύση των γειτόνων με τις Ciirit, θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία να κάνουμε ακριβώς το ίδιο. Μια ρουκέτα ακριβείας των 70mm είναι εντός των δυνατοτήτων μας και θα ήταν καλό να το προσπαθήσουμε.

    1. Ἀκόμα και φούλ ἐξοπλισμένο,εἶναι πιό πολύ μπελάς παρά εὐκολία.
     Στο προκέιμενο,τώρα,δική σου εἶναι ἡ ἀνωτέρω κρεασιόν;

     1. Aὐτό ἑννοῶ,ὅτι μας βρήκαν κώτσους και μας παίζουν μονότερμα.
      Και ὁ Γιάννος εἶναι ἐλεύθερος,και κανείς δέν πιάνει τα τζιμάνια του Νομικοῦ Συμβουλίου του Κράτους να κάνει κάποιες ἐρωτήσεις κρίσεως,σχετικά με το πώς διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον στο πλαίσιο συμβάσεων.
      Ναι ἐκείνο το ΝΣΚ που ἀποφάνθηκε ἑν τη πανσοφία του ὅτι το ὑπουγείο ἄμυνας ἔπρεπε να πληρώσει και ΦΠΑ για τα Leopard-2HEL…

 4. Από τι έμαθα τα αμερικανικά Σινούκ που παρέλαβε πρόσφατα ο Ε.Σ είναι πάρα πολύ δομικά καταπονημένα. Έχουν συμμετάσχει σε τρεις πολέμους και έχουν πολλές ώρες στο ενεργητικό τους. Κάποια από αυτά είχαν χτυπηθεί από εχθρικά πυρά. Σε ότι αφορά τα δικά μας Σινούκ αυτό με τις περισσότερες ώρες έχει 3.800 στο ενεργητικό του. (παραλάβαμε τα πρώτα 10 το 1980) Από τα αμερικανικά Σινούκ αυτό με τις λιγότερες έχει 7.200. Από τα 25 Σινούκ του Ε.Σ (όταν παραληφθούν όλα) το ζητούμενο θα είναι να πετάνε βία τα 15. Αντί να κοιτάξει ο Καμμένος για συστήματα αυτοπροστασίας για τα δικά μας Σινούκ κοιτάει πως θα πάρει ότι έχουν πετάξει στην έρημο τους οι αμερικάνοι. Που αν γίνει κάτι με την τουρκία θα σηκωθούν Σινούκ μας με 44 στρατιώτες και το πλήρωμα τους να πάνε στα ακριτικά νησιά χωρίς να έχουν σύστημα αυτοπροστασίας. Θα μας αποδεκατίσουν οι τούρκοι για πλάκα !!!
  Σε ότι αφορά τα Απάτσι -Α πλάς αυτά αφέθηκαν να απαξιωθούν. Ήδη έχει μειωθεί ο αριθμός τους. Στην πορεία ο Ε.Σ θα μείνει με τα 9 Απάτσι ντι Λογκμπόου. Με 9 ελικόπτερα δεν μπορεί να γίνεται λόγος για τάγμα αλλά για λόχο…. Σε ότι αφορά την απαξίωση και μελλοντική απόσυρση των Απάτσι και την απόκτηση των Κάιόβα.
  Πάμε να αντικαταστήσουμε την ποιότητα με την ποσότητα. Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Σε ότι αφορά τα Κάιόβα σε βάσεις σε νησιά μην νομίζει κανείς πως με αυτά (θα υπάρχουν 8 σε κάθε νησί, αν και εφόσον τα πάρουμε) θα αποκρούσουμε τουρκική απόβαση. Αν οι τούρκοι αποφασίσουν να ξεκινήσουν απόβαση σε ελληνικό νησί ούτε drone δεν θα αφήσουν να πετάει επάνω από αυτό.
  Τον Ιούνιο αναμένεται η παραλαβή ακόμη τριών ΝΗ-90. Από στελέχη της Α.Σ έμαθα ότι το ΝΗ-90 είναι η Φεράρι των ελικοπτέρων. Είναι δε εντυπωσιακή η ταχύτητα του για ελικόπτερο. Μέσα σε μία ώρα και 10 λεπτά πήγαν από τα Μέγαρα στο Καστελόριζο ενώ σε δύο ώρες και κάτι λεπτά πήγαν στην Κύπρο. Λένε ότι αυτό το ελικόπτερο έχει την ταχύτητα αεροπλάνου. Είναι δε πολύ εξελιγμένο. Είναι όλο ηλεκτρονικά. Κάνει τα πάντα αυτόματα. Αυτόματη απογείωση, προσγείωση, πτήση σε ύψος μόλις 5 μέτρων επάνω από δέντρα κ.α. Βέβαια ότι είναι όλο ηλεκτρονικά αυτό το καθιστά ότι έχει ιδιαίτερα δαπανηρή υποστήριξη. Αντί να πάρουμε το ΝΗ-90 σύμφωνα με τα λεγόμενα στελεχών της Α.Σ έπρεπε να αγοραστούν 40 Μπλακ Χωκ, όπως και 15 Σινούκ. Πράγματι το Μπλακ Χωκ είναι πιο value for money…
  Κάποιοι πολιτικοί ήθελαν να κάνουν πυροσβεστικά τα ΝΗ-90 για τα καλοκαίρια. Αυτό που τα έσωσε είναι ότι δεν μπορούν να πάρουν κάδο νερού. Σε ότι αφορά τα Σινούκ που χρησιμοποιήθηκαν για πυρόσβεση έχουν πάθει ζημιές από το θαλασσινό νερό που είναι ότι χειρότερο για ένα ελικόπτερο. Το κάθε Σινούκ έπαθε ζημιές 150.000 ευρώ. Παρόλα αυτά θα ξανα-χρησιμοποιηθούν γιατί πολιτικοί θέλουν επίτηδες να τα χρησιμοποιούν για πυρόσβεση όπως και για αεροδιακομιδές (βλέπε και ΝΗ-90 στην Σύρο) για να πηγαίνουν μετά στους δημάρχους της εκάστοτε περιοχής και να τους λένε πως ,,σου έστειλα ελικόπτερα όταν είχες ανάγκη , κοίτα να μου δώσεις ψήφους στις εκλογές,,.
  Ένα ακόμη θέμα προέκυψε με τον Πάνο Καμμένο που του είπαν ότι δεν μπορεί να πιλοτάρει Σινούκ και απάντησε πως ,,είμαι υπουργός και κάνω ότι θέλω,,. Την 2η φορά που θέλησε να πιλοτάρει Σινούκ του είπε ο δ/κτης του 4ου ΤΕΑΣ πως ,,κύριε υπουργέ δεν μπορείτε να το πετάξετε για λόγους ασφαλείας,, και η αντίδραση του Καμμένου ήταν να αποστρατεύσει τον δ/κτη. Ας βγάλει κανείς τα συμπεράσματα του για τον Καμμένο.
  Που επειδή έμαθε κάποτε να πετάει ελικόπτερα σε αερολέσχη δηλώνει με στόφμο ,,είμαι ελικοπτεράς και ξέρω,, και πιστεύει ότι μπορεί να πετάξει το κάθε ελικόπτερο και πως ξέρει από πολεμικές επιχειρήσεις με ελικόπτερα. Δηλαδή αν ένας έχει δίπλωμα για αυτοκίνητο μπορεί να οδηγήσει νταλίκα και φόρμουλα ένα ?? Δεν είναι το ίδιο το Xιούι με το Σινούκ…

  Άνθρωποι (όχι στρατιωτικοί) που συνεργάστηκαν πριν χρόνια με τον Καμμένο έμαθα πρόσφατα ότι είπαν για αυτόν πως είναι έξυπνος αλλά ψυχοπαθής.

  Υπάρχει τάγμα που έχει 14 ελικόπτερα Χιούι και πετάει το ένα. Αν γίνει πόλεμος στην καλύτερη περίπτωση θα πετάξουν τα 3-4. Γενικά η κατάσταση στην Α.Σ είναι δραματική. Πέρα τα ελικόπτερα υπάρχει πολύ μεγάλη έλλειψη σε στελέχη και ειδικά σε τεχνικούς. Σε ότι αφορά τα Χιούι από τα 80 πετάνε τα 20 ενώ όλα μας τα Χιούι κατασκευάστηκαν την περίοδο 1959-1963. Σε ότι αφορά τον Καμμένο έχει μανία να πετάει καθημερινά με στρατιωτικό ελικόπτερο, πετάει με Χιούι (δεν μπορεί να πιλοτάρει ΝΗ-90 και Σινούκ) και η κάθε καθημερινή βόλτα του κοστίζει 3.000-4.000 ευρώ στους Έλληνες φορολογουμένους. Το Χιούι έρχεται από το Στεφανοβίκειο στην Βούλα για να τον πάρει από το σπίτι του να τον πάει στο υπουργείο. Ούτε ο Βαρδινογιάννης και η Λάτση δεν πάνε κάθε μέρα στην δουλειά τους με ελικόπτερα και πάει ο Καμμένος. Το δε Χιούι το πιλοτάρει πάντα ο ίδιος πιλότος που το επώνυμο του αρχίζει από Φ. Γενικά υπάρχουν κάποιοι που ,,γλείφουν,, τον Καμμένο για να τους δώσει προαγωγή και ειδικά για να τους κάνει αρχηγούς στο στράτευμα.
  Έχουμε έναν υπουργό που πετάει καθημερινά με ελικόπτερα που τα έξοδα τα πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι, που κάποιοι που συνεργάστηκαν μαζί του τον αποκαλούν ψυχοπαθή, που αποστράτευσε έναν διοικητή μονάδας γιατί αυτός του είπε κάτι που είναι λογικό και αυτονόητο, που επιμένει να μην παραλαμβάνει καινούργια και πανάκριβα ελικόπτερα αλλά να χρησιμοποιούνται αυτά του 1959-1963, (βέβαια είναι ακόμη αξιόπιστα και συντηρημένα, αλλά δεν κάνουν για σύγχρονο στρατό) που αντί να κοιτάζει να αξιοποιήσει τα ήδη υπάρχοντα ελικόπτερα κοιτάει πως θα πάρει ότι έχουν για πέταμα οι Αμερικάνοι, (για να λέει ότι έκανε έργο στο υπουργείο του) και άλλα πολλά.
  Τι να γράφω τώρα…. Το κατεβατό δεν έχει τελειωμό. Ξέρω πολλά….
  Για να μην αναφερθώ λεπτομερώς και στο θέμα του εκσυγχρονισμού των Χιούι που μόνο θα τους άλλαζαν την δίφυλλη έλικα με τετράφυλλη και θα τους έβαζαν ένα GPS. 15 εκατομμύρια ευρώ θα ήταν η μίζα για τον Καμμένο ενώ οι έλληνες επιχειρηματίες (ξέρω ποιοι είναι) που του πρότειναν το ντηλ για τον εκσυγχρονισμό θα τσέπωναν 12 εκατομμύρια.
  Σύνολο 27 εκατομμύρια στις τσέπες μερικών προσώπων για ένα εκσυχρονισμό της πλάκας σε ,,αρχαία,, ελικόπτερα που θα τους άλλαζαν μόνο έλικες και θα τους έβαζαν ένα GPS.
  Aυτά τα ολίγα από τα πάρα πολλά που έμαθα. Έτσι για να έχετε μία μικρή εικόνα του τι γίνεται.

  1. Ας περιορισει καποιος απο τους διαχειρηστες αυτο τον ανθρωπο (Χ).
   Αν δεν γραφει ανακρειβιες (scic). αυτα που γραφει θα επρεπε να λογοκριθουν
   για λογους ασφαλειας…

   1. Αγαπητε, πιστευεις ειλικρινα οτι αυτα που γράφονται, οτι ειναι ακριβή;

    Δηλαδη καθε μερα, ερχεται Χιουι και παιρνει τον ΥΠΑΜ απο το Στεφανοβικειο;;;

    Οτι υπαρχει ΤΕΑΣ με 1/14 διαθεσιμοτητα;(υπαρχει δλδ Ταγμα με μονο 14 ΕΠ;)

    Οτι τα Σινούκ ειναι παμπάλαια; (αυτα που σύμφωνα με δηλωση του Μανωλά, αλλα και αλλων, προέρχονται απο το Τάγμα των ΕΠ του Λευκού Οίκου, και ειναι σε αριστη κατασταση)

    Οτι πετάνε 20/80 ΕΠ; (Ειδικα τα Χιουι που ειναι σκυλια κι επιτυγχάνουν πολυ καλες διαθεσιμότητες, άσε που δεν εχουμε 80, αλλα περιπου 60)

    Οτι εχει πεσει ο αριθμός των 19 Α+;Αληθεια και να εγινε κατι τετοιο(που σεν εγινε), θα το γνωστοποιουσαν;

    Πφφφφφ…. Ειλικρινα με πιανει απελπισία, με καποια ατομα που γραφουν αλλοπροσαλα πραγματα…

   2. Γράφεις ελληνικά ?? Γιατί δεν βγαίνει νόημα από τα ,,ελληνικά,, σου…..
    Aκόμη και το αγγλικό σου εντός παρενθέσεως είναι και αυτό λάθος.

   3. Δεν υπάρχει τιποτα το απορρητο προς λογοκρισία. Μην υπερβάλλετε οπως κάνουν σε αλλα φόρα. Το αν ειναι ακριβεις οι πληροφορίες… εεε με το συμπάθειο αλλα στα αμυντικα φόρα ουτε το 30% δεν ειναι να λαμβάνεις σοβαρα υποψιν. Το επιπεδο ειναι χαμηλο καλως η κακως.

   1. Συνεχίζετε να μην λέτε από που προκύπτουν οι πηγές σας, και με ποια ιδιότητα τις αποκτάτε.Σας το ζητάω γιατί προφανώς κι ενέχει ζήτημα αξιοπιστίας.Κι εγώ έχω γνωστους στον χώρο, που με διαβεβαιώνουν για το αντίθετο απ’όσα γράφετε.

  2. ”Το Χιούι έρχεται από το Στεφανοβίκειο στην Βούλα για να τον πάρει από το σπίτι του να τον πάει στο υπουργείο. Ούτε ο Βαρδινογιάννης και η Λάτση δεν πάνε κάθε μέρα στην δουλειά τους με ελικόπτερα και πάει ο Καμμένος”

   εγω που μενω Αθηνα γιατι δε βλεπω κατι τετοιο καθε μερα;


  3. Άλλο ένα θέμα που πρέπει να απασχολεί την ΑΣ είναι τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα ΝΗ90 στην λειτουργεία σε θαλάσσιο περιβάλλον(κλίμα). Οι Γάλλοι και Ολλανδοί αναφέρουν ότι παρουσιάζουν διάβρωση τα μοντέλα που υπηρετούν στο πολεμικό ναυτικό.

   Όσο για τον Π. Κιμ Γιονγκ Ουν, εφόσον τον ψήφισαν για τις αστείες υποσχέσεις που έδινε να τον λουστούν, το κακό είναι βέβαια ότι τον λούζονται και εκείνοι που δεν του έδωσαν σημασία.

   Εγώ θα τον άφηνα να πιλοτάρει ότι θέλει αλλά να το κάνει μόνος του, αφού θέλει να φάει τα μούτρα του ας πάρει το ελικόπτερο να βγεί στην θάλασσα και να κάνει κύκλους μέχρι να δείχνει στην οθόνη “insert coin”. 😉

   Σχετικά με τους γλύφτες, αυτοί πάντα θα υπάρχουν.

   1. Ακόμα χειρότερα ρε Δούκα, ακόμα χειρότερα! Αν αυτά που γράφει δεν είναι αλήθεια, τότε σημαίνει πως η πλατφόρμα σου χρησιμοποιείται για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Το οποίο είναι πραγματικό πρόβλημα για δύο λόγους:

    α. Αφενός, διασπείρει σχολιαστής πανικό και τερατολογίες δίχως να λάβει επίσημη απάντηση (το χειρότερο πράγμα). Έχεις έναν άνθρωπο να γράφει τερατολογίες για τις ένοπλες δυνάμεις, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το ηθικό και τη διασπορά ειδήσεων.

    β.Το δεύτερο αγγίζει και σένα προσωπικά όχι με την ηθική πλευρά (είσαι ξεκάθαρος στο ποιον βαραίνει το σχόλιο) αλλά με την αμαύρωση της προέλασης. Θες πραγματικά να λένε “τι παπαριές γράφουν στην προέλαση” μετά από τόσο κόπο που έχεις ρίξει σε αυτή την (εξαιρετική) ειδησεογραφική φόρμα; Θες να λένε “πράβδανετ κατάντησε η προέλαση”, ειδικά μετά την τόση προσωπική δουλειά που έριξες εδώ μέσα;

    Η (προσωπική πάντα) αποψάρα μου είναι πως ήταν μεγάλο λάθος να περάσει έτσι το σχόλιο και είτε (ι) επρεπε να λογοκριθει (μερικως ή ολοκληρο), με το σχολιο “προσεξτε τι λετε δημοσια” ειτε (ιι) να λάβει επίσημη απάντηση πως αυτά τα νουμερα δεν ισχύουν.

   2. Ο Χ ή Γιάννης ή Κ.Κ. και μερικά άλλα μιλάει μόνο με ανώτατους των Ε.Δ. αλλά και των κυβερνήσεων οπότε…”ξέρει τα πάντα από μέσα..”..σαν τον Βερύκοκο ένα πράγμα…τρομερές πάντως οι ομοιότητες των γραφόμενων τους…

  4. Έχεις πάρει φόρα και γράφεις ότι σου κατέβει…Έλεος ρε φίλε δηλαδή!!!Κύριε Δούκα ίσως θα πρέπει να επιληφθείτε…Χ αν θες να γράφεις τέτοιες ανακρίβειες(για να μην πω τίποτε άλλο)υπάρχει το pravdanet όπου υπάρχει και το ανάλογο 《κοινό》…

  5. το σχολιο σου ειναι η επιτομη της συκοφαντικης δυσφημησης , της διασπορας ψευδων ειδησεων και της αναφορας δημοσιως απορρητων και διαβαθμισμενων πληροφοριων

   περιτο να πω οτι και τα τρια ανωτερω ειναι ποινικα αδικηματα

   συνειδητοποιεις ακριβως ΤΙ ΓΡΑΦΕΙΣ ;

   ελπίζω η νομικη υπηρεσια να εχει επιληφθει της περιπτωσης σου , αν οχι μια καταγγελια αρκει

  6. @X
   Σχετικά με τα ΣΑ θέλω να ρωτήσω τι συνέβει με εκείνα που αναφέρονται στην επίσημη αίτηση LOR για τα πρώτα δέκα Σινούκ για την ΑΣ που δημοσίευσε η DSCA(στο σημείο που αναφέρει για AN/AAR-57 CMWS).

   Η επίσημη δημοσίευση της DSCA

   “The Government of Greece has requested a possible sale of 10 CH-47D Model Chinook Helicopters to include 23 T55-GA-714A Engines (20 installed and, 3 spares), 12 AN/AAR-57 Common Missile Warning System (10 installed and 2 spares), 12 AN/ARC-220 High Frequency (HF) Radios, 12 AN/ARC-186 Very High Frequency (VHF) AM/FM Radios, 12 AN/ARC-164 Ultra High Frequency (UHF)-AM, 12 AN/ARN 123 VOR ILS Marker Beacons, 12 AN/ARN-89 or AN/ARN-149 Direction Finder Sets, 12 AN/ASN-128 Doppler/Global Positioning System Navigation Sets, 12 AN/ARC-201D or AN/ARC-201E VHF FM Homing Radios, 12 AN/APX-118 Transponders, 3 AN/APX-118A Transponders, 12 AN/APR-39A(V)1 Radar Signal Detecting Sets, mission equipment, communication and navigation equipment, Maintenance Work Orders/Engineering Change Proposals (MWO/ECPs), aircraft hardware and software support, repair and return, spare and repair parts, publications and technical documentation, support equipment, minor modifications, personnel training and training equipment, U.S. government and contractor technical and engineering support services, and other related elements of logistics and program support. The estimated cost is $150 million.”

   http://www.dsca.mil/sites/default/files/mas/greece_14-59.pdf

 5. Δούκα καλά κάνεις και τα αφήνεις αυτά που γράφει ο Χ είτε είναι αλήθεια είτε είναι ψέμματα. Αν γίνει κάτι μην εμφανιστεί πάλι η ελληνική κοινωνία σαν τη μωρή παρθένα κι αρχίσει: μα εμείς δεν γνωρίζαμε!! δεν μας είπαν τίποτα!! συνέβαιναν τέτοια πράγματα!! α πα πα πα!!

  1. Ακριβώς.
   Αφού ἡ αξιοπιστία των «επισήμων»-«αρμοδίων»-«υπευθύνων» είναι ανύπαρκτη,από μικρό και από τρελλό ότι μάθουμε.
   Ὁ σχολιασμός του Χ έχει τις -ἄς πούμε- ιδιαιτερότητες του,όπως ἡ απολυτότητα κι το ύφος,αλλά ἄν μείνουμε στο «όλα τέλεια» των καρεκλοκένταυρων,θα πούμε ότι και ὁ ποιητής Κώστας Μόντης για το 1974:
   «πάνω σε σφεντόνες κοιμόμασταν,μητέρα».
   Από το 2001,δηλαδή εδώ και 16 ολόκληρα χρόνια,από τον Παπαντωνίου μέχρι τον ΠΚ,ακούμε μονότονα το ίδιο μονόχνωτο τροπάρι «οἱ περικοπές δέν θα επηρρεάσουν το αξιόμαχο».
   Επί 16 χρόνια τώρα!
   Μετά,μας ενοχλούν κάποια σχόλια,που μπορούν και να απαντηθούν από άλλους σχολιαστές;
   Όπως,το ότι τα δικά μας Χιούη (ΑΒ-205) είναι κατασκευασμένα μεταξύ 1968-78,και όχι 1959-63;
   Για δέ τα UH-1H της παραλαβής του 1993,ίσως ὁ Skyhook 47 ξέρει περισσότερα.

   Μήν πυροβολείτε λοιπόν τον πιανίστα.(αλλά ούτε και τον μπάρμαν,μήν μείνουμε καμμιά ώρα χωρίς στέκι)

   1. Ένα αεροπορικό μέσο εφόσον συντηρείται σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή μπορεί να χρησιμοποιείται για πολλά χρόνια.Το θέμα είναι κατά πόσο μπορεί να ανταπεξέλθει στο σύγχρονο πεδίο μάχης.Π.χ. υπάρχουν ακόμα μαχητικά του Β.Π.Π. σε πτητική κατάσταση,αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούν σήμερα να χρησιμοποιηθούν σε πολεμικές επιχειρήσεις με επιτυχία.Όσο για τα ΑΒ-205/UH-1H γι αυτά υπάρχει ακόμα θέση στις επιχειρήσεις δεν μπορώ όμως να επεκταθώ άλλο…Ελπίζω να καταλαβαίνεις…

   2. Φίλε Αχέροντα,
    οι περίφημες διαθεσιμότητες δεν είναι κανένα απόλυτο, αποστειρωμένο νούμερο. Είναι συνάρτηση του σετ κριτηρίων που έχουν τεθεί κάθε φορά. Έτσι με ένα α΄ σετ κριτηρίων μπορείς να έχεις διαθεσιμότητα 98% και με ένα β΄ σετ πολύ διαφορετική. Εγώ, προσωπικά αυτό το νούμερο το ακούω βερεσέ. Μόνο αν έχεις πρόσβαση στην κατάσταση με τις βλάβες και μπορείς να τις μελετήσεις μία-μία μπορείς να έχεις πραγματική εικόνα.

    Από τη στιγμή που δεν εμφανίστηκε κάποιο υπηρεσιακό έγγραφο στο μπλογκ το τι λέει ο Χ, ο Ψ ή εγώ έχει τόση σημασία όση του δώσουν αυτοί που το διαβάζουν.

    Keep Walking Δούκας

 6. @Χ ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές…

 7. Παίδες χαλαρώστε δεν ξέρετε με τι άνθρωπο έχετε να κάνετε!

  Καλά κάνει και αφήνει ο Κύριος Δούκας τα σχόλια του Χ συγνώμη Γιάννη για να καταλάβουμε για τι άνθρωπο έχουμε απέναντι μας.

  Τον εν λόγο κύριο τον ξέρω 10 χρόνια και λέει απίστευτα πράγματα και έχει εμμονές και κολλήματα.

  Απλά μην του δίινετε σημασία.

  Όλοι έχουμε προβλήματα αλλά συμπεριφερόμαστε κόσμια και συνετά.

  Το βασικότερο είναι να κρατήσουμε ένα επίπεδο εδώ μέσα που για μένα μετά το φόρουμ είναι το δεύτερο μου σπίτι.

  Οι ομάδα των παιδιών που πλαισίωσαν τον Κύριο Δούκα τα πάνε πολύ καλά αν και έχω κάποιες αντιρρήσεις σε ορισμένα θέματα.

  Συγνώμη τώρα το διάλειμμα τελείωσε πρέπει να συνεχίσω να γράφω μια μελέτη για αντί στελθ ραντάρ.

 8. Πάντως διαβάζοντας τα σχόλια μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση η σφοδρότητα της επίθεσης που εξαπολύθηκε εναντίον του διαχειριστή ενός πολύ καλού μπλογκ. Σαν πεις στην ελληνική διαδικτυακή πραγματικότητα υπάρχουν πολλά αξιόλογα μπλογκ όπως αυτό και πρέπει να το μηδενίσουμε.
  Λογικά, πρέπει, οι περισσότεροι “θιγμενοι” σχολιαστές να ειναι επαγγελματίες του χώρου ή κομματικά όργανα που δεν τους ενδιαφέρει πράγματικα η εθνική άμυνα, αλλά το ποιος είναι στα πράγματα για να δίνει την κρατική διαφήμιση στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα που διατηρούν.
  Καθημερινά επισκέφτομαι την Προέλαση και διαβάζω όλα τα σχόλια, όπου καταλαβαίνω οτι πολλοί αναζητούν καβγάδες και θέλουν να επιδεικνύουν τις “γνώσεις” τους προσβάλλοντας τους υπόλοιπους συνομιλητές τους.
  Θλίβομαι ιδιαίτερα που βλέπω αυτή την κατάσταση στα σχόλια και την άδικη επίθεση στο διαχειριστή.

  Προτείνω στο διαχειριστή να σφραγίσει τα σχόλια, ουτως ή άλλως, το επίπεδο διαρκώς διολισθαίνει και είναι άδικο για αυτό το μπλόγκ.

  1. Κυριε Δουκα λυπαμαι για τη μη αντικειμενικοτητα του σχολιου που δε προτιθεστε να δημοσιευσεται που απεστειλα.Μπορει να ειναι εριστικο και προσβλητικο αλλα η αληθεια ως προς τα ατομα που εξυπηρετουν κομματικα συμφεροντα πλεον και επειμενουν για το καλο ζεστο χρημα δημοσιας διασπαθησης με εμμεσο τροπο ή ακομα και αμεσο, οπως και η καλοπεραση των καλων ενδοξων παχεων αγελαδων που ζησαμε στη χρυση εποχη του δανεισμου, αν και εχουν περασει ανεπιστρεπτει, καποιοι επιμενουν να ζητανε τις καλες ενδοξες εποχες του χρηματος ασχετα εαν αυτες εχουν παρελθει, επιμενετε να μην ερθετε σε αντιπαραθεση με φιλους (τουλαχιστον αυτο καταλαβα εγω).Τεσπα να στε καλα.

   1. Καλημέρα, Π.Α.
    Απ’ ολους τους σχολιαστές εδώ μεσα στο μπλογκ γνωριζω προσωπικά και οικογενειακώς μονο τον Αχέροντα, τον οποίο σέβομαι απεριόριστα.
    Καμία φιλία και καμιά συμπάθεια δεν υπάρχει με τους σχολιαστές που με επιτίθενται.
    Το μπλογκ αυτό δεν θα γίνει ο χώρος όπου θα έρχεται ο καθένας και να βρίζει και να απειλεί για τους δικούς του λόγους, έτσι και αποφεύγω τις αντιπαραθέσεις με αυτούς που θεώρησαν τους εαυτούς τους ως την “αστυνομία του διαδικτύου”.
    Ας βρουν μία αλλη, πιο φιλόξενη, πλατφόρμα να καταθέσουν τις σεβαστές απόψεις τους.

 9. Τον Π.Κ τον γνώρισα προσωπικά κάποια στιγμή. Ευφυεστατος άνθρωπος. Γνωριζει το γεωπολιτικό παιχνίδι καλά. Δεν υπαρχει καλυτερος ΥΕΘΑ αυτη την στιγμη. Οι πιέσεις εκ των εσω εσωκομματικές και εκ των έξω ειναι μεγάλες. Το υπουργειο ηταν υπο διαλυση. Ειδαμε και τους άλλους υπουργους και πολυξερους που του επιτεθηκαν για την σταση του εναντι της τουρκίας. Μπορει να τα κανει ολα; Όχι. Όμως Γνωριζει ποιοι γλύφουν. Γνωριζει απο συμβάσεις. Το εαν πετάει με ελικόπτερο και μαλιστα δε πιλοτος ε και τι έγινε. Αυτά σας βαραίνουν. Έπρεπε να χαίρεστε. Απλα η ζηλεια είναι που τρώει τον ανθρωπο εκ των εσω. Η κακομοιρια μεγαλη. Στο προηγούμενο υπουργείο ειδα όχλο να περιμένει ενας ενας μια μια να μιλήσουν τα προβληματα τους να ζητησουν κατι. Ο καθένας με τον πονο του. Όσο για διαπλοκές και μοιζες και σαχλαμάρες δεν ισχύουν. Εδω η τρόικα δεν επιτρέπει μαυρα απόρρητα προγράμματα με μαυρα κονδύλια έχουν ξετιναξει τα πάντα σιγά μην σκεπάσουν μίζες για έλικες ελικοπτέρων. Οσο για εκείνους πού γνωριζουν απο επιχειρήσεις καθε επιχείρηση πρέπει να έχει και κέρδος οικονομικό ειδάλλως πτώχευσε. Και ποια επιχείρηση έχει φτάσει σε πτωχευση…χμμμ..χμμμ…αρχιζει από Ε… Εαν υπάρχει κάποιος που νομίζει οτι γνωρίζει να σταθεί και να αναλάβει το υπουργείο αμύνης με υπευθυνότητα ας σηκωθει να μας το εξηγήσει.

  1. φίλτατε Theognostos το τερμάτησες με το εγκώμιο που έπλεξες για τον υεθα.πραγματικά.Αλλα δεν θα μπω στη διαδικασια να ανταπαντήσω στης ρητορικες ερωτήσεις σου .

   1. Φίλτατε κλειτος ο μελας και καλα κανεις. Τι να πρωτοειπω; Δεν ειναι θέμα εγκομιου. Ομως η αληθεια, αληθεια δεν γνωριζω αυτη την στιγμη αλλο ατομο πιο ικανο για αυτο το υπουργείο. Τα πραγματα ειναι πολυ δυσκολα. Ηλθα τα είδα. Προσπάθησα. Μίλησα με αρμόδιους. Για να πω την αληθεια δεν πιστευα στο τι εβλεπα και στο τι άκουγα. Ολα ξεφραγκο αμπέλι τα ταμεία αδεια. Ολα δανεικά. Ομως “λεφτα υπήρχαν”. Είδα και λουφαδορους του δημοσιου και αλλους να ξεσκιζονται για ενα μεροκάματο ενα κομμάτι ψωμι. Ειδα και μιλησα με στρατηγούς και αποστρατους που δεν επερναν τον μισθό τους δεν ειχε το δημόσιο…μιλησα και με φαντάρους…αλλοι ομως μάγκες ρε ….εσεις……λεφτα υπαρχουν οχι ομως για την σωστη άμυνα…μηπως η Ν. Μ η άλλοι κάνανε κατι το σωστό; Τι να πω για την αποστρατευση του Γραψα; Τα παιχνίδια πολύ μεγάλα. Ολα ενορχηστρωμένα να γονατίσουν τον Ελληνισμό. Συνεχίζουμε απτόητοι. Να εισαι καλά.

 10. (Ελληνικό) Forum χωρίς καβγά είναι φαϊ χωρίς αλάτι…αντε γιατι πολύ φλωρεψαμε…

  Τις καλημέρες μου και ψυχραιμία 🙂

 11. Επι του θέματος. Χρειάζεται να ανέβει η οροφή των συστημάτων αλλα και η τεχνολογικη δομή τους. Δηλαδη επαναφορά αναβαθμηση των Απατσι αύξηση του αριθμού παράλληλα με τα Kiowa . Να ανεβει ποιοτικά αλλά και μαζικά ο αριθμος των ελικοπτέρων για επιθετικές επιχειρήσεις. Να τελειώνουν με την εντάξη των ΝΗ90 και αναβάθμιση ποιοτική και οροφη αριθμών των Σινουκ μαζι με αυτοπροστασια των Σινουκ Ολα για να αλλάξει δόγμα του Ελληνικού στρατού απο καθαρά αμυντικό αποτρεπτικό σε επιθετικό δογμα. Οσο για την φοβια για το εαν οι τούρκοι θα κανουν το άλφα η βήτα στα νησιάτοτε οι Έλληνες να κανουν το γάμμα.

 12. Εγω πάντως δεν εχω καταλάβει τι θα τα κάνουμε τόσα μεταφορικά;; Δεδομένου οτι επιθετική ενέργεια δύσκολο να κάνουμε (και που δλδ) κάτι μου λέει οτι κάποιοι σχεδιάζουν μια νέα επιχείρηση Νίκη (σε κάποιο νησί που θα την έχουν πέσει οι Τούρκοι να υπόθεσω) με, πολυ φοβάμαι, αντίστοιχα αποτελέσματα.

  Χρήση ελικοπτέρων χωρίς εναέρια υπέροχη δεν νοείται.
  Και αν εχεις εναέρια υπέροχη….πας και με τα superfast
  Πριν το επεισόδιο, ενίσχυση των νησιών….superfast και παλι

  1. Φίλε Krunar

   Νομίζω οτι η επίταξη των superfast πριν την έναρξη εχθροπραξιών θα δράσει αρνητικά με καταλυτικό τρόπο στο υπόλοιπο του πληθυσμού. Εν αντιθέσει, από ότι έχω καταλάβει από άρθρα και σε άλλες ιστοσελίδες, φαίνεται οτι η χρήση CH-47 & NH-90 θα αποτελέσει το πούλμαν μεταφοράς με σχετικά όχι τόσο έντονο τρόπο όσο η ..κρουαζιέρα

 13. Είναι παράξενο ότι αναφορές όπως π.χ. “…οι αντιαποβατικες βολές ειναι η Νο1 αποστολη του ΠΒ της ΑΣΔΕΝ…”(που γράφτηκαν σε άλλη σελίδα), δεν άγγιξαν τις ευαισθησίες αυτών που στενοχωριούνται για την διαρροή “ευαίσθητων πληροφοριών” για την εθνική ασφάλεια.

  Επιλεκτική “ευαισθησία” η απλά υπερβολικός ζήλος μυστικότητας για δήθεν μυστικά;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.