Η νέα αποστολή του NATO στο Ιράκ θα επικεντρωθεί στην εκπαίδευση του αμυντικού τομέα

©US Army

Μια νέα, μη πολεμική νατοϊκή αποστολή θα συσταθεί στο Ιράκ το επόμενο έτος για την παροχή υποστήριξης στον αμυντικό τομέα της χώρας.

Ο Υποστράτηγος του Στρατού του Ηνωμένου Βασιλείου, Κρίστοφερ Γκίκα, ο υπαρχηγός στρατηγικής και πληροφοριών της Συνδυασμένης Δύναμης Κοινής Αποστολής – Επιχείρηση Inherent Resolve (CJTF-OIR), ανακοινωσε την 13η Νοεμβρίου ότι η αποστολή του NATO στο Ιράκ αναμένεται να συσταθεί πληρως στις αρχές του 2019. Οι συμμετέχουσες νατοϊκές χώρες και δυνάμεις, ωστόσο, δεν αποκαλύφθηκαν.

“Θα ειναι μια μη πολεμική αποστολή και θα διαθέτει συμβούλους που θα εργάζονται στενά με αξιωματούχους του ιρακινού υπουργείου άμυνας και το Γραφείο του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας ωστε να βοηθήσουν το Ιράκ να δημιουργήσει έναν πιο αποτελεσματικό, βιώσιμο, οργανωμένο και διαφανή αμυντικό τομέα,” δήλωσε ο Υποστράτηγος Γκίκα στους δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο από την Βαγδάτη, Ιράκ.

Η αποστολή έχει ως στόχο την ανοικοδόμηση της στρατιωτικής ικανότητας της χωράς στις περιοχές όπως το μηχανικό και τις τακτικές πεζικού, εν μέρει, “ενισχύοντας τα αμυντικά ιδρύματα του Ιράκ”, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας, του Κολεγίου Επιτελών και τα ιδρύματα του ιρακινού υπουργείου άμυνας.

“Θα επικεντρωθούν στη εκπαίδευση των ιρακινών που θα διδάσκουν σε αυτά τα σχολειά, αντί στην πραγματικότητα να διδάσκουν τις πολεμικές δεξιότητες στις οποίες συμμετείχε η συμμαχία,” πρόσθεσε ο Γκίκα.

Οι ιρακινές Δυνάμεις Ασφαλείας, μαζί με άλλες δυνάμεις από το CJTF-OIR, μάχονται εναντίον των τελευταίων θυλάκων μαχητών του Ντά’ες. Μολονότι το CJTF-OIR καυχιέται για την επιτυχία του στο Ιράκ και την Συρία, η μάχη εναντίον του Ντά’ες δεν έχει τελειώσει.

“Μου κάνει μεγαλη εντύπωση η πρόοδος που πραγματοποιήθηκε από τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και τους εταίρους στις Δημοκρατικές Δυνάμεις Συρίας στην μάχη εναντίον του Ντά’ες,” δήλωσε ο Υποστράτηγος Γκικα, πριν επισημάνει ότι οι ιρακινές Δυνάμεις Ασφαλείας συνεχίζουν να πολεμούν τους μαχητές του Ντά’ες που προσπαθούν να αναδιοργανωθούν στην περιφέρεια Ανμπάρ.

Ashley Roque

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.