Η στρατιωτική ιστορία της Ελλάδας από το 1897 μέχρι  και το 1974, παρουσιάζει σελίδες με νίκες και με ήττες, όλες  όμως σελίδες ηρωισμού. (ΓΕΕΘΑ)

Οι στρατιωτικοί έχουν υποχρέωση να μελετούν τα γεγονότα σε βάθος, να γνωρίζουν τα γεωγραφικά δεδομένα και τις στρατιωτικές δυνατότητες κάθε εποχής. (ΓΕΕΘΑ)

Στο τελευταίο μήνυμα του στο twitter o Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος έγραψε πως είναι πλέον διαθέσιμη για το ευρύ κοινό, σε ηλεκτρονική μορφή (pdf) η νέα ιστορική εκδοσή του ΓΕΕΘΑ: Ηρώων Μνήμες.

Προλογίζοντας την έκδοση ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ γράφει πως: “Ανατρέχοντας στο προσωπικό μου αρχείο βρήκα ένα πόνημα που αφορούσε τη σχετικά πρόσφατη Ελληνική στρατιωτική ιστορία και είχαμε συγγράψει, ως σπουδαστές της Σχολής Πολέμου, με  τον αγαπητό μου φίλο και συμμαθητή Σταύρο Κουτρή.

Με τη σύμφωνη γνώμη του, θεώρησα σκόπιμο να  φέρω το πόνημα αυτό κοντά στο προσωπικό των ΕΔ που  καθημερινά και υπό αντίξοες συνθήκες μάχεται και “φυλάττει Θερμοπύλες”.

Η στρατιωτική ιστορία της Ελλάδας από το 1897 μέχρι και το 1974, παρουσιάζει σελίδες με νίκες και με ήττες, όλες  όμως σελίδες ηρωισμού. Οι στρατιωτικοί έχουν υποχρέωση να μελετούν τα γεγονότα σε βάθος, να γνωρίζουν τα γεωγραφικά δεδομένα και τις στρατιωτικές δυνατότητες κάθε εποχής.

Είναι προφανές ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του 21ου αιώνα δεν μοιάζουν με τις αναφερόμενες στο παρόν πόνημα, καθώς διεξάγονται με άλλα μέσα και στηρίζονται πρωτίστως στις δυνατότητες της σύγχρονης  τεχνολογίας. Ωστόσο, η στρατιωτική σκέψη και αντίληψη είναι διαχρονικές και σε κάθε περίπτωση η μελέτη της στρατιωτικής ιστορίας τις εξελίσσει.

Δεν επιχειρώ με το παρόν πόνημα να υποκαταστήσω τον ιστορικό μελετητή και αναλυτή. Στόχος μου είναι να δώσω το έναυσμα για περαιτέρω μελέτη, αφενός για να αισθανθούμε υπερηφάνεια και αφετέρου για να αποτιμήσουμε και κρίνουμε ψύχραιμα και καλοπροαίρετα τη στρατιωτική διάσταση των γεγονότων, ώστε οι “Ηρώων Μνήμες” να επιβεβαιώσουν τον αρχαίο Έλληνα τραγικό Ευρυπίδη, που διακήρυξε ότι “Όλβιος όστις ιστορίης έσχε μάθησιν”.

Στην προσπάθειά μου αυτή, πολύτιμος βοηθός ήταν ο Ταξχος Νικόλαος Πιτσόλης, Διευθυντής του Κλάδου Μετεξέλιξης, Δογμάτων και Προσομοίωσης του ΓΕΕΘΑ.”

Στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος
Αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Για να “κατεβάσετε” στον υπολογιστή σας, την ηλεκτρονική μορφή (pdf) της έκδοσης “Ηρώων Μνήμες”, κάντε κλικ ΕΔΩ

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: