Την Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2017, το υπουργείο Άμυνας της Νορβηγίας ανακοίνωσε την προμήθεια των αυτοκινούμενων οβιδοβόλων πυροβολικού “K9” 155 χιλιοστών που σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν από την νοτιοκορεάτικη εταιρεία “Hanwla Χερσαία Συστήματα”. Η σύμβαση που περιλαμβάνει το οβιδοβόλο πυροβολικού “K9” και τα οχήματα μεταφοράς πυρομαχικών θα αγγίξει το ποσό των 383 εκατομμυρίων δολαρίων ($).

Τον Ιανουάριο του 2017, το ερπυστριοφόρο αυτοκινούμενο οβιδοβόλο “K9” των 155 χιλ. δοκιμάστηκε σε χειμερινές συνθήκες στην Φινλανδία. Η σύμβαση θα περιλαμβάνει την προμήθεια είκοσι τεσσάρων συστημάτων “K9” με προαίρεση για την επιπρόσθετη παραγγελία ακόμα είκοσι τεσσάρων “K9”. Τα πρώτα οβιδοβόλα πυροβολικού πρόκειται να παραδοθούν στον Νορβηγικό Στρατό μέσα στο 2019 και οι παραδόσεις πρέπει να ολοκληρωθούν μεταξύ 2020 και 2021.

Αυτή ειναι δεύτερη σκανδιναβική χώρα μετά τη Φινλανδία που θα αποκτήσει το νοτιοκορεάτικο αυτοκινούμενο ερπυστριοφόρο οβιδοβόλο “K9” των 155 χιλ. Τον Φεβρουάριο του 2017, ο Φινλανδικός υπουργός Άμυνας Ζουσι Νινίστο ανακοίνωσε την προμήθεια σαράντα οκτώ νοτιοκορεατικών οβιδοβόλων πυροβολικού “K9” συνολικής αξίας 146 εκατ. ευρώ (155 εκατ. $).

Στα τέλη του 2001, η Τουρκία υπέγραψε σύμβαση με την “Samsung TechWin” για την απόκτηση του “K9 Thunder” (Βροντή), που ονομάστηκε “Firtina”. Η πρώτη παρτίδα των οκτώ οβιδοβόλων “Firtina” παραδόθηκε στην Τουρκία το 2004. Επί του παρόντος ο τουρκικός Στρατός διαθέτει σε υπηρεσία συνολικά εκατόν πενήντα οβιδοβόλα πυροβολικού “Firtina” (“K9”).

Το πρόγραμμα ανάπτυξης του “K9” με το παρωνύμιο “Βροντή” (Thunder) άρχισε το 1989 στην Νότια Κορέα, ακολούθησαν οι πρώτοι δοκιμαστικοί έλεγχοι του πρώτου πρωτότυπου το 1996. Ο τελικός σχεδιασμός ολοκληρώθηκε το 1998 και η μαζική παραγωγή του “K9” άρχισε το 1999.

To “K9 Βροντή” βασίζεται πάνω σε ένα τεθωρακισμένο ερπυστριοφόρο σκάφος με τον πύργο μάχης να ειναι τοποθετημένος στο κέντρο. Ο κυρίως οπλισμός του περιλαμβάνει ενα οβιδοβόλο 155χιλ./52 διαμετρημάτων. Το “K9 Βροντή” εχει μέγιστο ρυθμό βολής έξι βλημάτων ανά λεπτό και μπορεί να βάλλει πολλαπλά βλήματα με την ταυτόχρονη προσβολή του στόχου.

Απόδοση/Μετάφραση απο το “ArmyRecognition.Com” για την Προέλαση.

8 Σχόλια

 1. Giorgos tsagaris

  Με τοσα μεταχειρισμενα Παντζερ 2000 προς πωληση αυτοι πανε και δινουν 10 εκατ/τεμ για τα »Χιουντάι» ?

  Απάντηση
  • Gunslinger32

   Έχουν αξιολογήσει την πρόταση για τα PzH2000 αλλά απέρριψαν την πρόταση, όπως και οι Σουηδοί, Φινλανδοί, Τούρκοι και Αυστραλοί(για οικονομικούς λόγους,σύμφωνα με επίσημες αναφορές).
   Οι Ολλανδοί ήθελαν να αποκτήσουν 57 αλλά τελικά απέκτησαν 39 απο τα οποία βρίσκονται(αν είναι σωστές οι πληροφορίες 24 σε ενεργή υπηρεσία). Οι Γερμανοί απο τα 185 που απέκτησαν για την Μπούντεσβερ για 1,7 δις. Γερμανικά μάρκα(πριν απο σχεδόν 20 χρόνια) λειτουργούν γύρο στα 150(αν δεν διορθώθηκε προς τα κάτω ο αριθμός) για οικονομικούς λόγους.

   Οι Φινλανδοί πάντως (αν και δεν είναι του κουτιού), πέτυχαν πιο καλή τιμή για τα δικά τους Thunder. Προφανώς η δουλειά γίνεται αρκετά καλά και με τα νοτιοκορεάτικα οβιδοβόλα, τα οποία μαλλον είναι πιο οικονομικά(για εμένα δεν εξηγείται αλλιώς η επιλογή/προτίμηση του Νοτιοκορεάτικου αντί του Γερμανικού).

   Απάντηση
  • Gunner

   Το γερμανικό πυροβόλο δεν ικανοποίησε τους Νορβηγούς. Στις δοκιμές που έκαναν παρουσίαζε συνεχώς βλάβες. Το Κ-9 έχει σαρώσει στην παγκόσμια αγορά.

   Απάντηση
   • Giorgos tsagaris

    To ιδιο (και πιθανοτερο) ακουγεται και για την αξιοπιστια των Κ-9.

 2. xm8

  Αν υποθέσουμε ότι αγοράζουν ένα όχημα μεταφοράς πυρομαχικών για κάθε πυροβόλο, τότε είναι 16 εκατομμύρια δολάρια το ζεύγος (10+6 ίσως;). Ε δεν τα λες και φθηνά ή ανταγωνιστικά των PzH2000.
  Τα φινλανδικά ήταν μεταχειρισμένα και με τις «εργασίες ανακατασκευής, τροποποίησης και εκσυγχρονισμού» που χρειάστηκαν κόστισαν 3,3 εκατομ. $ το ένα, όταν τα 21 μεταχειρισμένα PzH2000 της Λιθουανίας κόστισαν για τα ίδια 3,8 με 4 μύρια.
  Εκεί που μπορεί να έκαναν τη διαφορά οι κορεάτες είναι στο interface του πυροβόλου. Να είναι πιο φιλικό και εύκολο για τον έφεδρο που το χρησιμοποιεί και είναι σημαντκό αυτό το χαρακτηριστικό για τις χώρες που το παραγγέλνουν (χρήση από έφεδρους και όχι επαγγελματίες). Θυμόμαστε όμως όλοι πως τα πήγε αυτή η αντίληψη, στο μεθοριακό επεισόδιο πριν λίγα χρόνια με τους βορειοκορεάτες.
  Τελικά την καλύτερη αγορά την κάναμε εμείς με 24 PzH2000 έναντι 200 εκατομ. και μπόνους τα Μ190Α3 των γερμανών συν παρελκόμενα για 18 μύρια.
  Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι το Κ-9 είναι καλύτερο του PzH2000. Δεν λέω ότι δεν είναι καλό, αλλά κακό πυροβόλο από τους γερμανούς; Τότε κάτι είναι λάθος στο σύμπαν όπως το ξέρουμε.

  Απάντηση
  • Gunslinger32

   @xm8

   Η τιμή που αναφέρεται στο άρθρο απο το ArmyRecognition(«Η σύμβαση που περιλαμβάνει το οβιδοβόλο πυροβολικού “K9” και τα οχήματα μεταφοράς πυρομαχικών θα αγγίξει το ποσό των 383 εκατομμυρίων δολαρίων ($).»), δεν επιβεβαιώνεται απο μια πρόσφατη σχετική αναφορά στο Jane’s.
   Δυσκολεύομαι και εγώ να πιστέψω ότι η απόφαση της Νορβηγίας η και Φινλανδίας σχετίζεται με την ποιότητα(του πυροβόλου;), αλλά είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το κόστος ανά μονάδα για τις συγκεκριμένες παραγγελίες εφόσον αναφέρεται μια συνολική τιμή συστήματος, η οποία συμπεριλαμβάνει και υπηρεσίες υποστήριξης που ακολουθούν.

   Hanwha confirms K9 export to Norway

   Jon Grevatt – IHS Jane’s Defence Industry
   22 December 2017

   South Korean group Hanwha has confirmed an export order from Norway to supply its K9 Thunder 155 mm/52-calibre self-propelled tracked howitzer under a contract worth KRW245.2 billion (USD227 million).

   Hanwha said in a statement on 21 December that the contract, signed a day earlier in Oslo, featured the delivery of 24 K9 systems and six K10 ammunition resupply vehicles by 2020. The contract also includes logistics support, which will be provided by a newly established technical workshop in Norway.

   Hanwha attributed the contract to the South Korean government’s strategy to support domestic defence firms in international markets. Hanwha said the deal represented its third K9 export order in 2017, with the total value of these contracts reaching about USD720 million.

   http://www.janes.com/article/76637/hanwha-confirms-k9-export-to-norway

   Απάντηση
 3. Gunner

  @ Giorgos tsagaris

  Δεν είναι το ίδιο πολύπλοκα τα Κ-9 με τα PzH2000. Το θέμα όμως είναι ότι παρά τα όσα ακούγονται για το Κ-9 και παρά την θεωρητική ανωτερότητα του PzH2000, το Κ-9 βγήκε νικητής και στον Νορβηγικό αλλά και στον Φινλανδικό διαγωνισμό. Μιλάμε για 2 κράτη που δίνουν μεγάλη βαρύτητα στις προμήθειες υλικού που κάνουν για τις ΕΔ τους, ειδικά οι Νορβηγοί που αγοράζουν Πάντα το καλύτερο.

  Απάντηση
 4. Gunslinger32

  Ίσως να μη μάθουμε ποτέ τους πραγματικούς λόγους για την επιλογή του κορεάτικου συστήματος απο την Νορβηγία, σε κάθε περίπτωση όμως φαίνεται να ειναι οριστική.

  Στο παρακάτω βίντεο πάντως δεν έκανε και άσχημη φιγούρα στις δοκιμές.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: