Η Νορβηγία αναζητεί νέα υποβρύχια

Τα δύο υποβρύχια κλάσης ULA, Uthaug (S304) και Uredd (S305), του Νορβηγικού ναυτικού στο λιμάνι του Bergen κατά τη διάρκεια των εορτασμών για τα 100 χρόνια υπηρεσίας των υποβρύχιων στο Νορβηγικό ναυτικό (Φωτογραφία: Kristoffer K R – Flickr)

Η Νορβηγική υπηρεσία προμηθειών αμυντικού υλικού (NDLO ή FLO, Forsvarets LogistikkOrganisasjon), έχει αποστείλει Αίτηση Παροχής Πληροφοριών (RfI) σε ένα προεπιλεγμένο αριθμό ναυπηγείων για την μελλοντική πιθανή αγορά υποβρυχίων, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα σημερινά σκάφη κλάσης ULA που είναι σε υπηρεσία στο Βασιλικό Ναυτικό της Νορβηγίας (RNoN). Μια εκτενής αναβάθμισης των έξι υποβρύχιων που είναι σε υπηρεσία επίσης μελετάται. Αυτή η διαδικασία γίνεται για να διερευνηθεί το κόστος της επένδυσης, το κόστος κύκλου ζωής, ο χρόνος παραγωγής, η επίδοση και άλλες σημαντικές πτυχές που έχουν σχέση με τα νέα υποβρύχια και με την σειρά τους θα διαμορφώσουν μία απόφαση σχετικά με την παράταση ζωής ή την αντικατάσταση του στόλου των υποβρύχιων.

Οι RfI έχουν αποσταλεί στiw ναυπηγοεπισκευαστικές εταιρείες όπως οι: Fincantieri-Cantieri Navali Italiani, Navantia, DCNS, Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME), and ThyssenKrupp Marine Systems´ Kockums και Howaldtswerke-Deutsche Werft (HDW).

Τα έξι υποβρύχια KNM “Ula”, KNM “Utsira”, KNM “Utstein”, KNM “Utvaer”, KNM “Uthaug” και KNM “Uredd” έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί από τη Γερμανική εταιρεία ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS). Τα σκάφη είναι εξοπλισμένα με οχτώ τορπίλες DM2A3 της Atlas Elektronik.

Τα υποβρύχια έχουν δεχθεί κάποιες βελτιώσεις συμπεριλαμβανομένων των αναβαθμίσεων στις κονσόλες ελέγχου του συστήματος διεύθυνσης από την SAAB, ολοκλήρωση των σόναρ ενεργής πλοήγησης και αποφυγής ναρκών όπως επίσης και το σύστημα βαθύμετρου πολλαπλών δεσμών απο την Kongsberg Maritime, την αναβάθμιση από την Kongsberg Defence Systems (KDS) του παθητικού συστήματος σόναρ και του συστήματος διαχείρισης μάχης των υποβρύχιων MSI-90U στην έκδοση MSI-90U Mk2.

Μία άλλη Σκανδιναβική χώρα ή Σουηδία επέλεξε το 2012 την εγχώρια ναυπηγοεπισκευαστική εταιρεία Kockums για την κατασκευή του συστήματος πρόωσης ανεξαρτήτου αέρα (AIP),Α26 το οποίο θα εξοπλίσει τα υποβρύχια του Σουηδικού Ναυτικού. Δύο υποβρύχια αναμένονται να αγοραστούν απο την Διεύθυνση Αμυντικού Υλικού FMV (Försvarets MaterielVerk) στις αρχές του 2013 και να παραδοθούν το 2019 και το 2020.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.