Η Νορβηγία αντιμετωπίζει νέα προβλήματα με τα ελικόπτερα “NH90”

©forsvaret.no | Ελικόπτερο "NH90"προσνηώνεται στο παγοθραυστικό "KV Svalbard"

Η Νορβηγία συμπέρανε ότι ο υπό παραγγελία στόλος των ναυτικών ελικοπτέρων “NH Industries NH90 ” δεν θα επιφέρει επαρκείς ώρες πτήσεων για την εκτέλεση των ρόλων που αρχικά προορίζονταν για το ελικόπτερο κλάσης έντεκα τόνων και προτείνει να μετατραπούν όλα για την αποστολή του ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Το 2001 επιλέχθηκαν δεκατέσσερα (14) “NH90” ώστε να χρησιμοποιηθούν από τη Βασιλική Νορβηγική Αεροπορία: Έξι για την εκτέλεση ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων (“ASW”) ως οργανικά ελικόπτερα φρεγατών και οχτώ για την ακτοφυλακή και τους ρόλους ερευνάς και διάσωσης και προστασίας των συνόρων και αλιευτικών.

Το Όσλο λέει ότι για να καλύψει τις ανάγκες τόσο του ναυτικού όσο και της ακτοφυλακής, χρειάζεται πέντε χιλιάδες τετρακόσιες (5400) ώρες πτήσεων το έτος από το σύνολο του στόλου. Αλλά μια ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις αναφέρει ότι η διαθεσιμότητα ειναι μόλις δυο χιλιάδες εκατό (2100) ώρες το έτος.

“Η ανάλυση δείχνει ότι το “NH90” δεν θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των φρεγατών και της ακτοφυλακής”, ανάφερε.

Αντ’αυτού, η έκθεση, που συντάχθηκε από το αμυντικό ερευνητικό ινστιτούτο της Νορβηγίας, προτείνει ότι και συνολικά δεκατέσσερα (14) ελικόπτερα – εφτά έχουν παραδοθεί ως στιγμής- να διατεθούν στις αποστολές “ASW”.

“Τώρα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε πως θα λάβουμε τα μέγιστα από αυτή την επένδυση. Η πρόταση μου ειναι να δοθεί προτεραιότητα στο “NH90” για τις φρεγάτες”, δήλωσε ο ναύαρχος Χάακον Μπρουν-Χάνσεν, επικεφαλής των νορβηγικών ενόπλων δυνάμεων.

“Αυτό συμβαίνει επειδή το ελικόπτερο ειναι μια πλατφόρμα όπλων που ειναι σημαντικά για τις ικανότητες των φρεγατών στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των υποβρυχίων”.

Καθώς η αποστολή “ASW” δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί από άλλη πλατφόρμα, επισημαίνει, ότι οι απαιτήσεις της ακτοφυλακής μπορεί να καλυφθούν από πολιτικά ελικόπτερα ή ανεπάνδρωτα εναέρια συστήματα.

Το υπουργείο Άμυνας της Νορβηγίας δήλωσε οτι θα λάβει υπόψιν του τις συστάσεις της έκθεσης πριν πριν από τη λήψη των τελικών αποφάσεων.

Η ανάλυση δεν εξέτασε την προμήθεια εναλλακτικών ελικοπτέρων, ή τον τερματισμό της σύμβασης του Όσλο με την κοινοπραξία της “NH”.

Πρόσφατα η “NH” παρέδωσε το πρωτο “NH90” της Νορβηγίας στο πρότυπο της τελικής επιχειρησιακής διαμόρφωσης. Πρόκειται να παραδώσει εως ακόμα τέσσερα ελικόπτερα για φέτος, με τα υπόλοιπα να ακολουθούν το 2019.

Dominic Perry

Απόδοση/Μετάφραση απο το “FlightGlobal.Com” για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Αν έκαναν παρόμοιο προγραματισμό και για το ΝΜΑ που επέλεξαν, θα έχει αγωνία όταν διαπιστώσουν(όπως και οι Δανοί) ότι έκαναν (πολιτικούς) μπακαλίστικους υπολογισμούς, για ένα άγνωστο προϊόν, το οποίο δεν έχει ολοκληρώσει το προβλεπόμενο πρόγραμμα ανάπτυξης. ??

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.