Η Νορβηγία πρόκειται να αγοράσει έξι F-35 εως το 2017 και έξι ετησίως μέχρι το 2024

Tην 26η Απριλίου η Κυβέρνηση της Νορβηγίας υπέβαλε επίσημο αίτημα χορήγησης αδείας στο Νορβηγικό Κοινοβούλιο για την αγορά έξι Διακλαδικών Μαχητικών Κρούσης F-35 Lightning II τα οποία θα παραδοθούν το 2017.

Πτήση σε σχηματισμό μαχητικών αεροσκαφών F-35B Βραχείας Aπονήωσης/ Κάθετης Προσγείωσης και ενός F-35C έκδοσης αεροπλανοφόρου. (Πηγή: Lockheed Martin)

Μαζί με την εξουσιοδότηση αγοράς των μαχητικών αεροσκαφών, η Κυβέρνηση ζήτησε επίσης την άδεια να ξεκινήσει την αγορά ενός μεγάλου εύρους επιπρόσθετου εξοπλισμού και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων εργασιών ενσωμάτωσης, εκπαίδευσης και εξομοιωτών πτήσης.

Σύμφωνα με το δικτυακό τόπο ottawacitizen.com με αυτό το τρόπο, η Νορβηγική Κυβέρνηση συνεχίζει τα, από το 2012, ανανεωμένα σχέδια της επέκτασης επιπλέον ετών της αγοράς των F-35, και να επιταχύνει την αρχική αγορά κατά ένα έτος.

Η Νορβηγική Κυβέρνηση επίσης ανακοίνωσε πως το αναθεωρημένο σχέδιο απόκτησης των F-35, το οποίο προβλέπει την αγορά έξι μαχητικών αεροσκαφών F-35 ετησίως από το 2014 έως το 2024. Το σχέδιο έρχεται ως επιπρόσθετο στα τέσσερα μαχητικά εκπαιδευτικής χρήσης τα οποία θα παραδοθούν το 2015 και το 2016, σε σύνολο 52 μαχητικών.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Κοινού Διοικητικού Συμβουλίου Διευθυντών του προγράμματος JFS, η Νορβηγία, έλαβε, επίσης διαβεβαιώσεις σχετικά με την ενσωμάτωση του πυραύλου JSM στο κύκλο ανάπτυξης γνωστό ως Block 4. Αυτό σημαίνει πως, πλέον, ο δρόμος της τελικής και οριστικής ενσωμάτωσης του πυραύλου JSM στο F-35,  είναι ανοιχτός.

Tα αιτήματα που στάλθηκαν στο Νορβηγικό Κοινοβούλιο έχουν συνολική αξία 12,9 δισεκατομμυρίων νορβηγικές κορόνες / 2,2 δισ. δολαρίων. Σε αυτά περιλαμβάνονται και οι δύο αγορές των μαχητικών όπως επίσης και σχετικές επενδύσεις όπως οι εργασίες ενσωμάτωσης, η εκπαίδευση και οι εξομοιωτές πτήσης.

Εν κατακλείδι, η Νορβηγία πρόκειται να αγοράσει περίπου 52 μαχητικά αεροσκάφη F-35 για να εξασφαλίσει την εκτέλεση της αποστολής των Ένοπλων Δυνάμεων της με το καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η αγορά των Νορβηγών υπολογίζεται να στοιχίσει συνολικά 62,6 δισ. νορβηγικές κορόνες (με τιμές του 2013).

Τα τέσσερα πρώτα F-35 τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση των Νορβηγών πιλότων έχουν λάβει έγκριση από το Νορβηγικό Κοινοβούλιο το 2011. Απ’ τα τέσσερα μαχητικά, τα δύο πρώτα θα παραδοθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ) το 2015 και τα τελευταία δυο το 2016.

Σχετικά:

Η Νορβηγία παρήγγειλε τα πρώτα δύο μαχητικά F-35

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.