Οι ΗΠΑ προσφέρουν 60 Διακλαδικά Μαχητικά Κρούσης F-35A με τιμή μονάδας 180 εκατομμύρια δολάρια, πολύ φτηνότερα από την τιμή που έχουν προσφερθεί στην Ιαπωνία (238 εκ.) και στο Ισραήλ (202 εκ.) το ένα.

F-35 με εξωτερικό οπλισμό κατά τη διάρκεια δοκιμών. (Πηγή: lockheedmartin)

Σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο defense-aerospace.com η παρακάτω ανακοίνωση κοστολογεί το ένα F-35A της Νότιας Κορέας, εκτός από τα όπλα του, στα 180 εκατομμύρια. Η πώληση επίσης θα περιλαμβάνει 15ετη πλήρη υποστήριξη απο εγχώριες εταιρείες που θα υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, το κόστος της οποίας δεν περιλαμβάνεται στη τιμή της παρακάτω ανακοίνωσης.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο πως οι ΗΠΑ προσφέρουν το F-35 σε πολύ διαφορετικές τιμές στους συμμάχους τους.

Καθώς η Νότια Κορέα θα πληρώσει 180 εκατομμύρια δολάρια για το κάθε αεροσκάφος, η Ιαπωνία πρόκειται να πληρώσει περίπου 10 δισεκατομμύρια για 42 παρόμοια F-35A (4+38), όπου προκύπτει 238 εκατομμύρια δολάρια για την κάθε μονάδα.

Από την άλλη πλευρά οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει στο Ισραήλ 75 μαχητικά F-35 (αρχική προμήθεια 25, με προαίρεση για 50 F-35A ή F-35B επιπλέον) για 15,2 δισ., ή 202,6 εκατομμύρια το αεροσκάφος.

Αλλά αυτή η τιμή καθορίστηκε το 2008, και θα είναι υψηλότερη αν επικαιροποιηθεί στην τρέχουσα τιμή δολαρίου.

Αναρωτιέται κανείς, ποιοι μελλοντικοί αγοραστές θα σκεφτόταν να αποκτήσουν το μαχητικό με τόσες πολλές διαφορετικές τιμές για το ίδιο αεροσκάφος, και πως το Πεντάγωνο θα δικαιολογήσει αυτό το γεγονός.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Συνεργασίας Ασφάλειας του Υπουργείου Άμυνας (DSCA) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ), ενημερώθηκε την 29η Μαρτίου 2013 το Κογκρέσο μία πιθανή Στρατιωτική Πώληση Εξωτερικού (FMS) 60 Διακλαδικών Μαχητικών Κρούσης F-35A συμβατικής από-προσγείωσης (CTOL) και σχετικού εξοπλισμού, ανταλλακτικών, εκπαίδευσης και διοικητικής υποστήριξης αξίας 10,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Επίσης την ίδια ημέρα ανακοινώθηκε πως η Νότια Κορέα ζητεί την απόκτηση μέσω του προγράμματος FMS, υποστηρικτικό εξοπλισμό 60 μαχητικών αεροσκαφών F-15K της Πολεμικής Αεροπορίας της Νότιας Κορέας και συναφούς εξοπλισμού, ανταλλακτικών, εκπαίδευσης και διοικητικής υποστήριξης αξίας 2,408 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

H κυβέρνηση της Νότιας Κορέας έχει αιτηθεί την αγορά 60 Διακλαδικών Μαχητικών Κρούσης F-35A συμβατικής από-προσγείωσης (CTOL).Τα αεροσκάφη θα εξοπλιστούν με κινητήρες F-135 και εννέα από αυτούς θα διατεθούν ως ανταλλακτικά.

Ο υπόλοιπος εξοπλισμός των αεροσκαφών περιλαμβάνει : Συστήματα Ηλεκτρονικού Πολέμου, Διοίκησης, Ελέγχου, Επικοινωνιών, Υπολογιστή Πληροφοριών και Επικοινωνιών, Σύστημα Πλοήγησης και Ταυτότητας (C4I/CNI), Αυτόνομο Σύστημα Καθολικής Λογιστικής Υποστήριξης (ALGS), Αυτόνομο Σύστημα Πληροφοριών Υποστήριξης (ALIS), και άλλα υποσυστήματα αξίας 10,8 δισ. δολ.

Η αίτηση αγοράς υποστηρικτικού εξοπλισμού των 60 μαχητικών F-15K της Νότιας Κορέας περιλαμβάνει 60 σετ ραντάρ AESA, 60 Ψηφιακά Συστήματα Ηλεκτρονικού Πολέμου (DEWS), 60 συστήματα σκόπευσης AN/AAQ-33, 60 Υπέρυθρα Συστήματα Έρευνας και Παρατήρησης (IRST), 132 ασυρμάτους ασφαλούς επικοινωνίας (UHF/VHF) με HAVE QUICK II, 69 Τερματικά Link-16 και ανταλλακτικά και διάφορα υποσυστήματα αξίας 2,408 δισ. δολ.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: