Η οικονομική κρίση λόγος για την ενσωμάτωση Ολλανδών αλεξιπτωτιστών στο Γερμανικό Στρατό

Μία Ταξιαρχία Ολλανδών αλεξιπτωτιστών πρόκειται να ενσωματωθεί σε μία νέα γερμανική Μεραρχία των δυνάμεων ταχείας αντίδρασης, δημοσίευσε την 22 Μαΐου η γερμανική εφημερίδα Rheinische Post.

Ολλανδοί αλεξιπτωτιστές. (Πηγή: impactofoto)

Η 11η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία -μία αερομεταφερόμενη δύναμη 4500 στρατιωτών εξοπλισμένη με ελαφρά οχήματα, όλμους και αντιαεροπορικά συστήματα, θα δεχθεί 8600 Γερμανούς στρατιώτες για να σχηματίσουν τη νέα Μεραρχία υπό γερμανική διοίκηση.

Με αλεξιπτωτιστές και ειδικές δυνάμεις, όπως επίσης και επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα, η Μεραρχία προορίζεται για την άμεση ανταπόκριση στις νέες απειλές όπως και να βοηθήσει στην διάσωση Γερμανών και Ολλανδών πολιτών που βρίσκονται σε κίνδυνο. Μέχρι τώρα, μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) έχουν παρόμοιου τύπου στρατιωτική δομή.

Η Ολλανδική Ταξιαρχία έχει τη δυνατότητα ανάπτυξης σε οπουδήποτε μέρος στο κόσμο εντός 20 ημερών. Η νέα δύναμη, κατά πάσα πιθανότητα, θα διαθέτει τον ίδιο χρόνο αντίδρασης.

Η Ολλανδική εφημερίδα De Telegraaf αποκάλυψε πως οι δραστικές περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό της Ολλανδίας, είναι εν μέρει υπεύθυνες για τη ενσωμάτωση. Οι ολλανδικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν θα φύγουν από τις βάσεις τους στην Ολλανδία, αλλά οι κοινές εκπαιδεύσεις και προμήθειες όπλων με την Γερμανία θα εξοικονομήσουν χρήματα.

Η ενσωμάτωση θεωρείται ως ένα σημαντικό βήμα για την Ολλανδία. Ωστόσο, η Ολλανδία διαθέτει μόνο μία Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία. Αν χρειαστεί να αναπτύξει εκτάκτως στρατεύματα, αυτό θα γίνει μόνο με τη γερμανική συνεργασία.

Αυτή δεν είναι η πρώτη Ολλανδο-Γερμανική συνεργασία. Το Ιº Ολλανδο-Γερμανικό Σώμα (GE/NL Corps) αποτελείται από μία Ολλανδική και μια Γερμανική Μεραρχία. Τα στρατεύματα είναι μία χερσαία δύναμη υψηλής ετοιμότητας με αποστολή να έχουν τη δυνατότητα ανάπτυξης εντός 20 με 30 ημερών.

Δυο Γερμανοί στρατιώτες περιπολούν στο σταθμό διοικήσεως του 1ου (GE/NL) Corps. (Πηγή: 1gnc)

Πολλές χώρες, συγκεκριμένα το Ηνωμένο Βασίλειο, ήταν απρόθυμα στη συγχώνευση των στρατιωτικών δυνάμεων τους.

Η νέα ενσωμάτωση καταδεικνύει πως τα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης μπορούν να αλλάξουν τις Στρατιωτικές δυνάμεις της. Όλες οι χώρες της Ευρώπης βρίσκονται κάτω από μεγάλη πίεση περικοπών του αμυντικού προϋπολογισμού τους. Πολιτικά, είναι ευκολότερο να περικοπεί οι αμυντικός προϋπολογισμός από άλλους τομείς των δημόσιων δαπανών. Περικόπτοντας τον αμυντικό προϋπολογισμό οι άνθρωποι γκρινιάζουν, περικόπτοντας τις κοινωνικές δαπάνες οι πολίτες επαναστατούν.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την εφημερίδα, άλλες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε εγρήγορση σχετικά με τις στρατιωτικές δαπάνες, οι οποίες, χώρες, παρατηρούν την εξάπλωση του ριζοσπαστικού Ισλαμισμού στη Βόρεια Αφρική, καθώς και την υποχώρηση των ΗΠΑ. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αποφάσισε να διατηρήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό της Γαλλίας στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, πάρα τις εκκλήσεις, από το οικονομικό επιτελείο του, για περικοπες. Αυτό δεν είναι και πολύ περίεργο, δεδομένου πως η χώρα δαπάνα, περίπου, 205 εκατ. ευρώ στο Μάλι.

Η πίεση σε ηγέτες όπως ο Ολαντ, γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Κατά κάποιο τρόπο, η στρατιωτική συγχώνευση είναι ένα σενάριο win-win. Όλες οι χώρες που συμμετέχουν πρέπει να μειώσουν το κόστος συντήρησης του στρατού, ενώ το άθροισμα στρατιωτικών δυνάμεων είναι πιο ενισχυμένο από το σύνολο των συμμετεχόντων κρατών. Δέκα μονάδες επιπέδου τάγματος, από 10 διαφορετικές χώρες, δεν μπορούν αν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο μία Μεραρχία, υπό την προϋπόθεση ότι η Μεραρχία είναι ολοκληρωμένη και καλά εξοπλισμένη.

Καθώς η οικονομική κρίση συνεχίζεται, πολύ πιθανόν να δούμε περισσότερες χώρες της ΕΕ να βαδίζουν στα “βήματα” της Ολλανδίας, κατευθυνόμενες προς την συγκρότηση ενός κοινού Ευρωπαϊκού Στρατού.

Το μεγάλο μειονέκτημα είναι η απώλεια κυριαρχίας. Αλλά η απόφαση της Ολλανδίας να ενσωματώσει τις δυνάμεις ταχείας αντίδρασης υπό γερμανική διοίκηση αποδεικνύει πως οι χώρες της ΕΕ θα μπορέσουν, υπό ορισμένες συνθήκες, να αποδεχθούν την συγχώνευση στρατιωτικών δυνάμεων. Η νέα Μεραρχία μπορεί να είναι η απόδειξη της ιδέας -σε πρώιμο στάδιο, προς την κατεύθυνση της πολύ στενότερης συνεργασίας.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.