Η Ολλανδία εκσυγχρονίζει τα επιθετικά ελικόπτερα Apache

To πρόγραμμα αναβάθμισης των ολλανδικών ελικοπτέρων AH-64D προχωρά με το πρώτο Apache να δέχεται εργασίες αναβάθμισης στη διαμόρφωση Block II από την εταιρεία Boeing.

Επιθετικό ελικόπτερο Apache AH-64D της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Ολλανδίας (Πηγή: Wikipedia)

Αφότου ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός, το δοκιμαστικό ελικόπτερο θα χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση των νέων χαρακτηριστικών και πως αυτό ανταποκρίνεται στις ολλανδικές απαιτήσεις.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το δεύτερο Apache του Κοινού Ολλανδικού Εκπαιδευτικού Αποσπάσματος (JNTD) στο Φορτ Χουντ του Τέξας, θα εισέλθει στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού στα μέσα του 2013. Και τα οχτώ Apache του JNTD θα πρέπει να έχουν εκσυγχρονιστεί μέχρι τα τέλη του 2014.

Ο εκσυγχρονισμός των 21 επιθετικών ελικοπτέρων Apache που βρίσκονται στην αεροπορική βάση Gilze-Rijen, την έδρα της Διοίκησης Ελικοπτέρων της Ολλανδίας, θα ξεκινήσει το 2014 και θα συνεχιστεί μέχρι το 2016.

Παρά το γεγονός ότι η βρετανική Αεροπορία Στρατού, στα πλαίσια του προγράμματος διατήρησης ικανότητας των ελικοπτέρων Apache, προσανατολίζεται προς την αναβάθμιση διαμόρφωσης Block III για τα ελικόπτερα WAH-64D,  οι Ολλανδοί προχωρούν σε μία πιο προσεκτική προσέγγιση.

Καθώς προσπαθούν να αποφύγουν τα τυχόν προβλήματα εισαγωγής του Block III, την ίδια στιγμή οι Ολλανδοί επιθυμούν να πετύχουν τον υψηλότερο βαθμό ομοιότητας με τους Αμερικάνους ομολόγους τους, γιαυτό το λόγο το πρόγραμμα εκσυχρονισμού AH-64D, θα οδηγήσει το ελικόπτερο στον εκσυχρονισμό της διαμόρφωσης Block II.

Ο ολλανδικός στόλος επιθετικών ελικοπτέρων προσφάτως έχει τοποθετήσει το σύστημα Arrowhead Modernized Target Acquisition Designation Sight/Pilot Night Vision Sensor (M-TADS/PNVS). Παράλληλα, η Elbit Systems υπέγραψε σύμβαση για την παροχή του Ολοκληρωμένου Συστήματος Κράνους και Οθονών Σκόπευσης (IHADSS) το οποίο παρέχει συμβατότητα με την υψηλής ευκρίνειας θερμική εικόνα του Arrowhead.

Επιπλέον, υπάρχει μια ξεχωριστή απαίτηση για την δυνατότητα καθοδήγησης από επανδρωμένα και μη επανδρωμένα συστήματα επιπέδου Level 2, αυτό θα οδηγήσει, στο μέλλον, στην απόκτηση πακέτου διοίκησης διαλειτουργικότητας (VUIT-2) από μη επανδρωμένα αεροπλάνα (ΜΕΑ).

Η RNAF εξετάζει επίσης την πλήρη προσαρμογή στο στόλο της εξελιγμένου συστήματος επικοινωνιών (Non-Line-Of-Sight) , για αυτό το λόγο έχει επιλέξει το σύστημα εναέριας επικοινωνίας υψηλής συχνότητας (HF) AN/ARC-220 της Rockwell Collins το οποίο αυτή τη στιγμή είναι στο στάδιο των δοκιμών.

Τα ολλανδικά πληρώματα των AH-64 θα συνεχίσουν να βασίζονται στο σύστημα αυτοπροστασίας AMASE (Apache Modular Aircraft Survivability Equipment) της εταιρείας TERMA, κάποια στιγμή υπήρξαν σχέδια για την τοποθέτηση δυνατότητας αντιμέτρων (DIRCM) υπέρυθρων (IR) μέσα στο σύστημα AMASE, τα οποία όμως έχουν εγκαταλειφθεί. Υπάρχει μια απαίτηση για συνέχεια στο σύστημα AMASE με ενισχυμένα χαρακτηριστικά αυτοπροστασίας που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν από το 2015 και μετά.

Έχει επίσης διαπιστωθεί πως η RNLAF εργάζεται αυτή τη στιγμή σε ένα αριθμό προτάσεων για να μετατρέψει σε ναυτική εκδοσή, τα ελικόπτερα Apache και Chinook. Με σκοπό να ενισχύσει την συμβατότητα των Apache στις θαλάσσιες επιχειρήσεις, υπάρχει μια απαίτηση για έξι ζεύγη πτυσσόμενων στροφείων του κυρίως κινητήρα.

Τα ολλανδικά επιθετικά ελικόπτερα περιμένουν επίσης και την παρουσίαση του νέου οπλοστασίου, με την απόκτηση των 70 χιλιοστών κατευθυνόμενων πυραύλων ακριβείας.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.