Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη
lsblav@gmail.com

Η μεγάλη πολυεθνική, διακλαδική άσκηση “Νηρηίς 2017” με μορφή Invitex και τη γενική σχεδίαση και διεύθυνση απο το Πολεμικό Ναυτικό και το Αρχηγείο Στόλου, ολοκληρώθηκε στις 25 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή, εκτός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, του Ισραήλ, του NATO με δυο ναυτικές Μοίρες, της Βρετανίας και των ΗΠΑ, καθώς και παρατηρητές από διάφορες χώρες.

Ολοκλήρωση Άσκησης «ΝΗΡΗΙΣ 2017» - Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV-Day)

Με την άσκηση καταδείχτηκε η δεσπόζουσα θέση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ιδίως του Πολεμικού Ναυτικού, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως και με την προηγηθείσα ελληνοαιγυπτιακή “Μεδουσα-5”. Φαίνεται πλέον οτι όλοι οι μεγάλοι “παίκτες” στην περιοχή επιζητούν να συμμετάσχουν σε ασκήσεις του ελληνικού Π.Ν., γεγονός που καταδεικνύει τις ικανότητες άλλα και τις δυνατότητες του.

Royal Marines storm Greek airfield

Η Βρετανίδα πρέσβειρα στην Αθήνα, Kate Smpith, με τα άπταιστα ελληνικά της, υπογράμμισε την απόλυτη ικανοποίηση της βρετανικής πλευράς από την συμμετοχή της στην άσκηση. Απο την πλευρά της NATOϊκής SNMG-2, αρχιπλοίαρχος Morley, αναφέρθηκε επανειλημμένως στον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει τόσο για τις NATOϊκές όσο και για τις βρετανικές δυνάμεις στον κρίσιμο τομέα της διοικητικής υποστήριξης η αεροναυτική βάση της Σούδας, αλλά και στον εκπαιδευτικό ρόλο του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής της Σούδας, καθώς και στο ότι για τους Βρετανούς είχε ιδιαίτερη αξία η συνεκπαίδευση με τα ελληνικά υποβρύχια σε ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις εναντίον πλοίων επιφανείας, “καθώς εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να ασκούμεθα τόσο συχνά με τόσο καλούς”, όπως χαρακτηριστικώς τόνισε. Σημειώνεται οτι η τελική φάση της άσκησης “Νηρηίς 2017”, που πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό αεροδρόμιο του Μάλεμε Χανίων, βάσει του σεναρίου περιελάμβανε την εκκένωση “θερμής” περιοχής με την απομάκρυνση απο αυτή διπλωμάτων και άμαχου πληθυσμού.

Ολοκλήρωση Άσκησης «ΝΗΡΗΙΣ 2017» - Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV-Day)
Ολοκλήρωση Άσκησης «ΝΗΡΗΙΣ 2017» - Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV-Day)

Σύσφιγξη σχέσεων

Σε “στρατηγικό εταίρο” για το Ισραήλ φαίνεται να ανέδειξε την Ελλάδα η πολυετής σύγκρουση στη Συρία, όπως αναφέρουν, μιλώντας στα “Παραπολιτικά” υψηλόβαθμες πηγές του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών. Κάτι που επιβεβαιώθηκε και “επι του πεδίου” στη διάρκεια της μεγάλης πολυεθνικής ασκήσεις “Νηρηίς 2017”.

Ολοκλήρωση Άσκησης «ΝΗΡΗΙΣ 2017» - Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV-Day)

“Μια από τις συνέπειες αυτή της κρίσης ειναι ότι ανακαλύψαμε ποιοι ειναι οι πραγματικοί στρατηγικοί μας εταίροι στην περιοχή”, σημείωναν οι ίδιες ανώτατες πηγές του ισραηλινού ΥΠΕΞ, κληθείσες να σχολιάσουν την πρόσφατη τριμερή συνάντηση κορυφής Ρωσίας – Τουρκίας – Ιράν , προσθέτοντας ότι “δεν μπορεί η Τουρκία να συμπεριφέρεται ως αυτοκράτορας. Εμείς διατηρούμε περιορισμένου εύρους επαφές αλλα μέχρι εκεί”. Σε άλλο ερώτημα των “Π” αναφορικά με την πιθανότητα επέκταση των τριμερών και διμερών σχημάτων Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ και με “μετριοπαθείς” αραβικές χώρες (Αίγυπτος, Εμιράτα κ.λπ.), τόνισαν ότι “τα τελευταία χρόνια οι στρατιωτικές σχέσεις των τριών χωρών, αλλά και της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, ενισχύονται σημαντικά και συνεχώς. Ήδη πέρυσι στο πλαίσιο της άσκησης της Πολεμικής Αεροπορίας “Ηνίοχος” συνεργαστήκαμε με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και αν χρειαστεί θα το ξανακάνουμε”. Πρόσθεσαν μάλιστα με νόημα ότι “οι σχέσεις μας με μετριοπαθή αραβικά κράτη υπάρχουν εδω και πολύ καιρό, φανερές και λιγότερο φανερές, και ειναι τόσο καλές που πολλοί θα εκπλαγούν”.

Η μεγαλύτερη, πάντως, ανησυχία του Ισραήλ σχετίζεται με τα πυρηνικά του Ιράν και την παρεχόμενη υποστήριξη της Τεχεράνης προς τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Αυτή μπορεί να μην είναι κρατική οντότητα αλλά τρομοκρατική οργάνωση, ωστόσο η απειλή θεωρείται σημαντική αφού μάλιστα δεν εντάσσεται στην κλασική γεωστρατηγική λογική. Κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να γίνει αν περιέλθουν πυρηνικά του Ιράν στη διάθεση της ισλαμικής τρομοκρατίας, που απειλεί όχι μόνον το Ισραήλ αλλά και την Ευρώπη. Αναφερόμενοι στον ρόλο της Ρωσίας, την χαρακτήρισαν “ως παλαιό παίχτη” στην περιοχή, και πρόσθεσαν οτι βρισκόμαστε στα τελειώματα του εμφυλίου στη Συρία και απομένει να δούμε ποια θα ειναι και η λύση που θα επιλεγεί, φροντίζοντας να διευκρινίσουν ότι “άλλο συμμαχία Ρωσίας – Ιράν επί του πεδίου και άλλο μεταπολεμική πολιτική συμμαχία μαζί του”.

Royal Marines storm Greek airfield

Εφημερίδα “Παραπολιτικά”, ημερομηνία δημοσίευσης: Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: