Η ομάδα του ολλανδικού στρατού νίκησε στο διαγωνισμό πυραύλου “Spike” και εκτόξευσε τον 30000ο πύραυλο

Φέτος, το 15ο ετήσιο συνέδριο της λέσχης χρηστών πυραύλου “Spike” έλαβε χώρα στο Ισραήλ και παρευρέθηκαν περίπου εκατό υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι απο είκοσι χώρες που έχουν αποκτήσει ή βρίσκονται στη διαδικασία αξιολόγησης του εξελιγμένου πυραυλικού συστήματος που αναπτύσσεται και κατασκευάζεται από την εταιρεία “Rafael”.

O “Spike” ειναι μια οικογένεια ηλεκτροοπτικών πυραύλων πολλαπλών αποστολών και ακρίβειας. Οι πύραυλοι “Spike” έχουν παραδοθεί σε 29 χώρες σε όλον τον κόσμο. Σε αυτές τις χώρες περιλαμβάνονται οι: Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία, Λετονία, Λιθουανία, Σλοβενία, Ηνωμένο Βασίλειο, Τσεχική Δημοκρατία, Πολωνία, Ρουμανία, Περού, Χιλή, Κολομβία, Σιγκαπούρη, Φιλιππίνες, Νοτιά Κορέα και άλλες.

Η λέσχη “Spike”, που φιλοξενήθηκε φέτος από τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (“IDF”), δημιουργήθηκε από το “NATO” σε συνεργασία με τις “IDF” πριν από 14 χρόνια, και λειτουργεί ως πλατφόρμα για τις διεθνείς στρατιωτικές συγκεντρώσεις στις οποίες αντιπροσωπείες μοιράζονται την γνώση επί των τακτικών στην εκπαίδευση και τις επιχειρήσεις, τα διδάγματα από τις επιχειρήσεις, παρουσιάζουν στην βιομηχανία τις μελλοντικές επιχειρησιακές ανάγκες και παρακολουθούν τις μελλοντικές εξελίξεις στις ικανότητες της οικογενείας “Spike”.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η “Rafael” παρέδωσε τον 30000ο πύραυλο, ο οποίος εκτοξεύθηκε κατά την συνεδρίαση της λέσχης χρηστών από την ομάδα του στρατού της Ολλανδίας, η οποία νίκησε στο διαγωνισμό της λέσχης μελών (“SMC”) πυραύλου “Spike”. Ο “SMC” είναι μια διεθνή άσκηση η οποία πραγματοποιείται στην σχολή πεζικού των “IDF”, κατά τον οποίο ομάδες πεζικού εξοπλισμένες με “Spike LR” από όλον τον κόσμο διαγωνίζονται για την πρώτη θέση. Η άσκηση βασίζεται στην ιδέα του ετήσιου διεθνή αρματικού διαγωνισμού με την ονομασία “Ισχυρή Ευρώπη”, στον οποίον πληρώματα αρμάτων χωρών του “NATO” από όλον τον κόσμο συναγωνίζονται για την πρώτη θέση του καλύτερου ουλαμού αρμάτων μάχης.

Ο σκοπός της άσκησης είναι ο διαμοιρασμός των στρατιωτικών δεξιοτήτων και η ανταλλαγή των νέων δογμάτων ανάμεσα στις μονάδες των αντιαρματικών καθοδηγούμενων πυραύλων (“ATGM”), όπως επίσης η εκπαίδευση ανάμεσα στις καλύτερες τακτικές ομάδες “ATGM” σε όλον τον κόσμο. Η άσκηση διοργανώθηκε από τη διεύθυνση πεζικού και αλεξιπτωτιστών των “IDF”, και περιελάμβανε μεγάλο αριθμό χρηστών του πυραύλου “Spike”από όλον τον κόσμο. Η εβδομάδα περιελάμβανε πολλαπλές ασκήσεις διπλής ενεργείας (“force vs force”) κατά την ημέρα και την νύχτα στις οποίες οι ομάδες “Spike” έπρεπε να προετοιμάσουν μια αποστολή, να αναλύσουν τακτικώς το έδαφος, να κινηθούν στις θέσεις βολής δίχως να εντοπιστούν και να προσπαθήσουν να εντοπίσουν τις υπόλοιπες διαγωνιζόμενες ομάδες δίχως να εντοπιστούν. Η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με μια τελετή στην οποία η Ολλανδία ανακηρύχθηκε ο νικητής του βραβείου, ακολούθησε το Βέλγιο στη δεύτερη θέση και η Ισπανία στην τρίτη θέση. Ο “SMC” θα είναι ένα ετήσιο γεγονός που θα φιλοξενεί ομάδες “Spike” κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα. Στον τέλος του συνεδρίου όλες οι αντιπροσωπείες εκτόξευσαν πυραύλους “Spike”, συμπεριλαμβανομένου του 30000ου πυραύλου.

Ο “Spike” είναι κατασκευασμένος σε τέσσερις διαφορετικές διαμορφώσεις πυραύλων μεγάλης ακρίβειας για βεληνεκή από 50 μέτρα έως 30 χιλιόμετρα, ο οποίος έχει ενσωματωθεί σε περισσότερους από 45 τύπους πλατφορμών σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων ελικοπτέρων (τόσο ελαφρών όσο και επιθετικών), πλοία, ένα μεγάλο φάσμα τροχοφόρων και ερπυστριοφόρων οχημάτων και φυσικά σε δυνάμεις πεζικού με μικρή υπογραφή.

Πέρυσι, η “Rafael” παρουσίασε τον “Spike LR2”, μια εκδοσή “Spike” πέμπτης γενιάς. Έκτοτε, οι “IDF” ανακοίνωσαν την προμήθεια περίπου 1000 τέτοιων πυραύλων για το πεζικό τους. Ο πύραυλος “Spike” διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στην ικανότητα των “IDF” να πραγματοποιούν προσβολές ακριβείας σε στόχους, όπως προέκυψε κατά τον δεύτερο πόλεμο του Λιβάνου, την επιχείρηση “Protective Edge” και αλλού.

Το συνέδριο βοηθά σε μεγάλο αριθμό τις αμυντικές εξαγωγές της “Rafael” και των σχετικών ισραηλινών εταιρειών που παράγουν βοηθητικό εξοπλισμό για το σύστημα “Spike”, όπως εκπαιδευτικές συσκευές, συλλογές καταγραφής, δοκιμαστικό εξοπλισμό, σακίδια πλάτης και άλλα.

Ο Μοζε Έλαζαρ, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και επικεφαλής του χερσαίου τμήματος της “Rafael” τόνισε οτι η ύπαρξη της λέσχης χρηστών “Spike” ειναι μεγαλη τιμή για την “Rafael”, και δείχνει την εμπιστοσύνη στον “Spike”, ως ένα από τα πολλά εξελιγμένα συστήματα που κατασκεύασε η “Rafael” κατά τα εβδομήντα χρονιά από τη δημιουργία της. “Ευχαριστούμε όλες τις αντιπροσωπείες για την προσέλευση τους και τις ‘IDF’ για την φιλοξενία και την συνεργασία όλα αυτά τα χρονιά”.

Ολλανδία
Βέλγιο

Απόδοση/Μετάφραση απο το “Defence-Blog.Com” για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.