Η Ουγγαρία θα αγοράσει άρματα μάχης Leopard 2A7+ και πυροβόλα PzH 2000

Άρμα μάχης Leopard 2 A7. (KMW)

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της γερμανικής εταιρείας αμυντικής τεχνολογίας Κράους-Μαφάη Βεγκμαν (KMW) η Ουγγαρία, ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του NATO, εκσυγχρονίζει τις χερσαίες δυνάμεις του και επίσης αναζητεί ευρωπαϊκή συνεργασία όσον αφορά τον εξοπλισμό του.

Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας εκσυγχρονισμού, την 19η Δεκεμβρίου 2018 η Ουγγαρία υπέγραψε σύμβαση με την γερμανική εταιρεία KMW για την αγορά 44 καινούριων αρμάτων μάχης Leopard 2A7+ και 24 καινούριων αυτοκινούμενων πυροβόλων PzH 2000.

Επιπλέον, η KMW συμπλήρωσε οτι η Ουγγαρία απέκτησε 12 μεταχειρισμένα άρματα μάχης Leopard 2A4 απο το οπλοστάσιο της KMW για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Το έργο ειναι ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των ευρωπαϊκών στρατών.

Ο υπουργός άμυνας της Ουγγαρίας Τιμπόρ Μπενκό τόνισε ότι η συμφωνία θα ενισχύσει την καλή και ευρεία συνεργασία μεταξύ των στρατών της Γερμανίας και της Ουγγαρίας.

Το Leopard 2A7+ ειναι μια εξέλιξη του Leopard 2A6 και επωφελείται από ενισχυμένη θωράκιση και ικανότητες επιτήρησης. Το άρμα μάχης αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της Eurosatory 2010, στην Γαλλία. Δοκιμάστηκε και πιστοποιήθηκε από τον γερμανικό Στρατό. Το άρμα μάχης αυτή τη στιγμή έχει αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν από τον Καναδά υπό τη διοίκηση του NATO. Toν Ιούλιο του 2011 το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας της Γερμανίας ενέκρινε την συμφωνία πώλησης έως 200 μονάδων στην Σαουδική Αραβία.

Το άρμα μάχης Leopard 2A7+ διαθέτει ψηφιακή τεχνολογία και επιλογή χρήσης πολλαπλών λειτουργιών για βελτιωμένη ικανότητα επιβίωσης. Το άρμα ζυγίζει 67,5 τόνους και ειναι επανδρωμένο από τεσσερις. Στο εξωτερικό του, μια διεπαφή επικοινωνίων επιτρέπει την αλληλεπίδραση με τους πεζούς στρατιώτες. Το Leopard 2A7+ ειναι εξοπλισμένο με έναν αρθρωτό τηλεχειριζόμενο ελαφρύ σταθμό οπλισμού FLW 200 που παρέχει ενεργή προστασία. Το σύστημα διαθέτει ικανότητα αυτόματου εντοπισμού οχήματος.

Το πυροβόλο του κύριου άρματος μάχης ειναι ένα λειόκαννο πυροβόλο L55/L44 των 120 χιλιοστών, το οποίο μπορεί να βάλλει πυρομαχικά τύπου NATO όπως επίσης και τα νεα προγραμματιζόμενα βλήματα HE των 120 χιλιοστών. O σταθμός του πυροβολητή ειναι εξοπλισμένος με το σταθεροποιημένο κύριο σκοπευτικό όργανο του συστήματος έλεγχου πυρός EMES 15 και την βοηθητική τηλεσκοπική διόπτρα FERO Z18. Ο οδηγός παρέχεται με έναν συνδυασμένο περισκόπιο θερμικής/ (παθητικής) ενίσχυσης νυχτερινής όρασης για εμπρόσθια και οπίσθια παρατήρηση. Το άρμα μπορεί επίσης να εξοπλιστεί με επιπρόσθετες γεννήτριες ισχύος με αυξημένη ισχύ για την εκτέλεση αποστολών σημείων ελέγχου.

Το άρμα ειναι εξοπλισμένο με πακέτο αρθρωτής προστασίας με στοιχεία παθητικής προστασίας για την παροχή προστασίας 360º στο πλήρωμα από τις προσβολές αντιαρματικών πυραύλων, ναρκών, αυτοσχέδιων εκρηκτικών συσκευών (IED) και πυραυλο-ωθούμενων βομβίδων (RPG).

Ο σταθμός του αρχηγού στο άρμα μάχης Leopard 2A7+ ενσωματώνει το σταθεροποιημένο περισκόπιο PERI RTWL για επιτήρηση σε μεγάλες αποστάσεις ημέρα και νύχτα. Το περισκόπιο περιλαμβάνει την τρίτης γενιάς συσκευή θερμικής παρατήρησης Attica, μια συσκευή κάμερας συζευγμένου φορτίου (CDD) για τις λειτουργίες σύντηξης εικόνας, γυροσκόπια οπτικής ίνας και αποστασίομετρο με λειζερ ασφαλές για τα μάτια.

Το Leopard 2A7+ διαθέτει τον κινητήρα V-12 MTU873, ο οποίος αποδίδει 1500 ίππους και επιτρέπει στο άρμα να φτάσει στην ταχύτητα των 72 χιλιομέτρων ανά ώρα. Έχει επιχειρησιακή αυτονομία 450 χλμ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

19 Απαντήσεις

   1. Δέν γνωρίζω,αλλά όταν το Κατάρ επέλεξε τα Leo-2A7 μάθαμε εγκαίρως,πρίν τα άρματα παραδοθούν,ότι τα σκάφη θα κατασκευαζόταν από την ΜΕΤΚΑ.
    Τώρα,«σκάει» από το πουθενά το Lynx στο Κατάρ,αλλά δέν είναι γνωστό κάτι για ΜΕΤΚΑ.

 1. Όπως λέει η γνωστή παροιμία, φύλαγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά.
  Σωστή η επιλογή των Ούγγρων (για εμένα), μετά τα Gripen (με συμφωνία μίσθωσης) άλλη μια απόφαση για ευρωπαϊκό αμυντικό υλικό. Όταν ακούω για Leo2A7+ σκέφτομαι/ονειρεύομαι αναβαθμισμένα/εκσυγχρονισμένα ελληνικά A4 στο επίπεδο 7+ για τον ΕΣ.
  Εμένα αυτό μου φαίνεται πάντως προτιμότερο απο μια σπατάλη 180 εκατ. για 2 ελικόπτερα 2ου χεριού με ανταλλακτικά για τα υπάρχοντα, η για 2 πλοία που αποσείρουν οι Αυστραλοί, εφόσον όταν είχαν ευκαιρίες στο ΠΝ, παρίσταναν τους χορτασμένους με μεγάλα οράματα για «εθνικά πλοία» αφήνοντας ευκαιρίες να χαθούν, ενώ σήμερα ξύνονται.

  1. Το όνειρο σου θα έβγαινε αληθινό. αλλά για τον ουγρικό στρατό.Τα Α7 δεν θα τα βλέπαμε ποτέ καθώς στο τέλος της εκμίσθωσης πάντα υπάρχει η πρόβλεψη της κτήσης με ένα πρόσθετο τίμημα. Και το τίμημα αυτό για εμάς θα αντιστοιχεί στο Α4. Πόσα είπαμε ότι δώσαμε για τα Α4;

   1. Αυτό είναι ένα σχέδιο/όραμα που ονειρεύονται οι Γερμανοί, αν είναι να τα αναβαθμίσουμε για να τα χαρούν άλλοι να παραμείνουν όπως είναι, εφόσον δεν μας συμφέρει αυτό το σενάριο. Εγώ είχα σκεφτεί αναβαθμισμένα A4 σε έκδοση A7+ για να ενισχυθεί το ιππικό στον ΕΣ, όχι για να φύγουν έξω σε άλλη χώρα πολύτιμα άρματα μάχης(ακόμα και αν είναι παλιότερη έκδοση), που αν θυμάμαι σωστά ήταν μέσα στην συμφωνία για τα Leo2 Hel που αγόρασε η Ελλάδα.
    Οι Γερμανοί σε αυτή την περίπτωση πάλι επωφελούνται οικονομικά, εφόσον θα έχουν συμμετοχή στο έργο αναβάθμισης, μέχρι εκεί όμως, αλλά τα άρματα πρέπει να παραμείνουν στον ΕΣ(άσχετα αν αρέσει στους γερμανούς, οι οποίοι συμφώνησαν στην οριστική παραχώρηση προς την Ελλάδα).

    Οι Ούγγροι πήραν το μερίδιο τους Leo2Α4 απο γερμανικά αποθέματα, για την συμφωνία αγοράς των νέων A7+ που υπέγραψαν. Αν θέλουν παραπάνω μπορούν να παραγγείλουν περισσότερα νέας παραγωγής.

  2. Για τα άρματα σήμερα, η μόνη αναβάθμιση που είναι επιτρεπτή, είναι αντικατάσταση απαρχαιωμένων υποσυστημάτων και τοποθέτηση APS στα Leo-2A4/6.

   1. Αν δεν υπάρχει χρήμα, είναι περιττό να παριστάνουν τους χουβαρντάδες απέναντι στους αμερικανούς η Αυστραλούς για υλικό που ετοιμάζονται αποσείρουν εκείνοι.

 2. Την ώρα που ο Τούρκος εξοπλίζεται σαν αστακός εμείς ψάχνουμε να δανειστούμε κάνα φράγκο απ’τις αγορές με επιτόκιο λιγουερλ του 4%…
  Όταν θα μας την πέσουν και θα χάσουμε εδαφη θα απορουμε ποιός έφταιξε

 3. Ένα πολύ ενδιαφέρον χθεσινό σχόλιο από τον Damian90 στο Armor Warfare. Ο Damian90 είναι Πολωνός αρματιστής και πολύ διαβασμένος σχετικά.
  Έχει συνεργαστεί και για το άρθρο που παράθεσα πιο πάνω

  As for Leopard 2A4, we discovered some problems.

  Most Leopard 2A4’s made (also older A0-A1-A2-A3) use B technology armor. During some tests we confirmed this armor is weaker than armor of T-72M1 or our upgraded T-72M1, the PT-91. You can guess we were kinda dissappointed. Only some last production batches of Leopard 2A4 had C technology armor, and last 70 or so had D technology armor same used on Leopard 2A5 and Leopard 2A6… however we do not have these tanks.
  We also discovered a fatal flaw in Leopard 2A0/A4 chassis design, the bottol of the hull sides where suspension is attached have a structural weakness, which means you can’t up armor tank to the weight of 60+ metric tons, otherwise after some time tanks chassis will start to crack.

  This means that to upgrade tanks, you need to literally cut off entire hull lower sides where suspension is attached, probably also cutt off hull belly, and weld new ones that are strenghtened. This is obviously incredibly expensive, this is why Leopard 2PL do not have addon armor on the hull. And there are some rumors, we might have also problems with A5’s, but I have no solid confirmation yet.

  By the way, we found out similiar problem with turret upgrade, lots of cutting and welding again to bring A4 turret to 5 standard. This is also why cheaper Rheinmetall won with KMW.

  AMAP-B armor was tested on the prototype, can’t speak about it, but let’s say, it was all very dissapointing, if the informations I have are all correct.

  1. @ Ευστάθιος Παλαιολόγος 22 Δεκεμβρίου 2018

   Η κριτικη που κανει ο Πολωνος ειναι ορθη. Αλλα δεν πρεπει να ξεχναμε οτι οι εκδοσεις «Α0» εως και «Α3» ειναι απο τις αρχικες παρτιδες των ΜΒΤLeo2. Δηλδη προκειται για αρματα μαχης που παραγγελθηκαν το 1978 – 1981. Τα «Leo2Α4» ειναι νεοτερα και αποτελουν το τελευταιο υποδειγμα που μπηκε σε παραγωγη με την 1η παραγγελια του 1982. Μεχρι τα μεσα της δεκαετιας του ’90 που βγηκε το «Α5» δεν βγηκε τιποτα αλλο νεοτερο. Εαν οι Πολωνοι πηγαν και αγορασαν αρματα μαχης του 1978 και γκρινιαζουν για αυτο που εχουν στα χερια τους, «..ας προσεχαν» που λεν και στο χωριο μου. Δεν τους φταει κανενας.
   Οχι οτι ο ΕΣ τα πηγε πολυ καλυτερα το 2000-2005 με τα Leo1A5 του 1960-62. Αλλα αυτο, ειναι αλλο «ανεκδοτο».

   Κατι αλλο:

   Ας μην εχουμε «διθυραμβικους» για την πιθανη ελληνικη συμμετοχη της ΜΕΤΚΑ στο Ουγγρικο συμβολαιο. Ειναι το ελαχιστο θετικο σε σχεση με τις πολλες δυνατοτητες που υπαρχουν. Μετα τα οσα εχουν συμβει και ακουστει με την ΕΛΒΟ, ειναι μια ευτυχη εξαιρεση για την ασχημη επιλογη να μην δοθει η ΕΛΒΟ στους Γερμανους. Κοινως τα εχουν κανει μεσα στο ΥΠΕΘΑ «μανταρα»! Αντι να εχουμε την ΕΛΒΟ και τους γνωστους υποκατασκευαστες (ΕΑΣ, ΜΕΤΚΑ, Θεων, IDE, Miltech κλπ) να δουλευουν για ολα τα συμβολαια της KMW σαν υποκατασκευαστες, με μια ΕΠΑ της ταξεως του 50% ή και 70%, ολοι -εκτος μαλλον της ΜΕΤΚΑ- καθονται με σταυρωμενα χερια και περιμενουν το «μανα εξ ουρανου» απο το ΥΠΕΘΑ που δεν προκειται να «πεσει» ποτε!

   Και το Ουγγρικο συμβολαιο ειναι μονο η «αρχη»!

   Και μετα «φταινε οι.. αλλοι» για τα χαλια μας.

   .+-

  2. Το ότι έχουν σημειωθεί ρωγμές στις προσδέσεις αναρτήσεως και σκάφους Leo-2A0-A4,χωρίς πρόσθετη θωράκιση δηλαδή,κάνει τον γύρο στην Γερμανία από χρόνια.
   Νομίζω κάποιος το είχε αναφέρει και στο «εν κρυπτώ».
   Μάλιστα,συνήθως αναφερόταν περιστατικό που συνέβη σε μηχανοδήγηση με υψηλή ταχύτητα,όταν το άρμα καβάλησε μία έξαρση του εδάφους.
   Υποπτεύομαι ότι κάτι τέτοιο μπορεί να ισχύει για τα τελευταία 10-15 από τα 130 Leo-2A4 που ήλθαν ανακατασκευασμένα από την Γερμανία (τα τελευταία 53 ανακατασκευάστηκαν στο 304 ΠΕΒ).
   Είχα διαβάσει ότι τα τελευταία εκείνα άρματα παρουσίαζαν τις δυσκολώτερα αποκαταστάσιμες βλάβες,άρα προφανώς δομικές.

   1. @ ΑΧΕΡΩΝ 22 Δεκεμβρίου 2018

    Επειδη δεν θυμαμαι καθολου αυτη την ιδιαιτεροτητα, καθως εχουν περασει καποια χρονια, μπορεις να με διαφωτισεις λιγο περισσοτερο;
    Αυτο συνεβη οταν τα εν λογο ΜΒΤ ηταν σε γερμανικη υπηρεσια, ή μετα απο «..αντα» χρονια και αφου εμειναν να λιαζονται στην υπαιθρο;

    .+-

   2. @ΑΧΕΡΩΝ

    Σωστά θυμάσαι για την συζήτηση στην Γερμανία σχετικά με ρωγμές που έχουν παρουσιαστεί σε σκάφη των Leo2A0-4(σύμφωνα με αναφορές Γερμανών αρματιστών σε συζήτηση σε ένα γερμανικό φόρουμ που είχα παρακολουθήσει).

    Σε μια παλαιότερη συζήτηση στο eA υπήρξε μια ενδιαφέρον συζήτηση για το θέμα, με επίσημες αναφορές (απο Γερμανία) και φωτογραφικό υλικό σχετικά με τις θωρακίσεις ρωσικών/γερμανικών αρμάτων μάχης.

    Η συζήτηση έγινε στο παρακάτω άρθρο

    http://e-amyna.com/αποκλειστικο-συγκεντρωτικές-απώλει/#comment-3075554729

   3. To θέμα που πραγματεύεται ο Damian αφορά δύο σημεία :

    1)την συνθετική θωράκιση που περιέχεται στα διάκενα της χαλύβδινης,στα προσθια τμήματα πύργου και σκάφους.

    http://btvt.narod.ru/raznoe/leopard2/Leo2a4.htm
    (ευγενής χορηγεία Τσιμούχα)

    2)την θωράκιση πλευρών και δαπέδου σκάφους,στην οποία στηρίζονται τα στοιχεία της αναρτήσεως,και η οποία είναι συμβατική.

    https://media.modellbau-koenig.de/pictures/products/Shopsystem/Shop450px/ts-027c.jpg

    Υπόψιν,η θωράκιση σκάφους είναι φέρουσα δομή,και ως τέτοια υφίσταται καταπόνηση τόσο στατική,λόγω βάρους,που όμως είναι πρακτικώς αμελητέα,όσο και -κυρίως- δυναμική,όταν το άρμα κινείται,και ιδίως με μεγάλες ταχύτητες,και σε δύσκολο έδαφος.
    Μία τέτοια αστοχία,ή σειρά τέτοιων αστοχιών ακουγόταν πρίν ακόμα ο ομοσπονδιακός στρατός αποσύρει τα Leopard-2A4,τα οποία υπόψιν ότι προέρχονται τόσο από νέες κατασκευές 1986-92,όσο και από αναβάθμιση παλαιοτέρων Α0-Α1-Α2-Α3 (1978-1986).

    Επίσης,δέν υπάρχουν Leo-1 του 1960-62.
    Τα -1Α5 προέρχονται από Α0 του 1965-66,και Α1 του 1966-1972.

    Σε ότι αφορά την συνθετική θωράκιση,τώρα,χωρίζεται σε γενεές Α-Β-C-D,και δέν είναι οπτικώς ανιχνεύσιμη,εκτός από την D στις πρόσθιες συρταρωτές πλευρικές θωρακίσεις σκάφους
    http://www.ln-online.de/var/storage/images/ln/nachrichten/norddeutschland/letzter-kampfpanzer-verlaesst-torgelow/282256297-2-ger-DE/Letzter-Kampfpanzer-verlaesst-Torgelow_big_teaser_article.jpg

    Τα άρματα που ενσωματώνουν τις γενεές A-B-C,(Α1-Α2-Α3 και A4 εξ αναβαθμίσεως) φέρουν τις ίδιες αναδιπλούμενες χαλύβδινες πλευρικές θωρακίσεις,αλλά δέν φέρουν όλα συνθετική θωράκιση της νεώτερης γενεάς,ούτε όλα της ίδιας γενεάς.

   4. @ ΑΧΕΡΩΝ 22 Δεκεμβρίου 2018

    Σε ευχαριστω πολυ για τις πληροφοριες .
    Καθως φαινεται τωρα τελευταια δεν τα εχω πολυ καλα με τις ημερομηνιες.

    🙂

    Γερναω…!
    ;D

    .+-

 4. «On December 13, 2018, Rheinmetall transferred to its Polish industrial partner – Zakłady Mechaniczny Bumar Łabędy S.A. (ZMBŁ) first Leopard 2PL from the trial series. Two more tanks were delivered next week.
  In accordance with the contract concluded in February 2016 between ZMBŁ and Rheinmetall Landsysteme GmbH (RLS), Rheinmetall is responsible for the construction and supply of tank prototypes and testing for ZMBŁ.
  Another 12 tanks of the preliminary series will be upgraded to ZMBŁ with the support of Rheinmetall in 2019, and the rest of the Polish Leopard 2A4 will be upgraded to ZMBŁ in 2019-21.»

  https://andrei-bt.livejournal.com/1033828.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.